"Ελάτε στη Γερμανία, εμείς έχουμε χρήμα και έχουμε δημιουργήσει υποδομές και θέσεις εργασίας, οπότε τώρα απλά ψάχνουμε εξειδικευμένους εργάτες για να τις καλύψουν. Αφού λοιπόν λεηλατήσαμε "λιγάκι" τις πιο καθυστερημένες χώρες, τώρα θα αξιοποιήσουμε εμείς το εξειδικευμένο προσωπικό που αυτές εκπαίδευσαν, και εκεί πέρα θα μείνουν μόνο ανειδίκευτοι εργάτες, με αποτέλεσμα αυτές οι χώρες να μαραζώσουν. Δηλαδή ήταν που ήταν καθυστερημένες, τους δώσαμε και εμείς τη χαριστική βολή, και τώρα σιγά μην υπάρξει εκεί ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας, ειδικά σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, κτλ. Οπότε αναγκαστικά ένα σωρό εξειδικευμένοι εργάτες θα φύγουν, και εμείς τους περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες. Βοηθήστε μας, για να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί ως Γερμανία και να κυριαρχήσουμε ακόμα περισσότερο! Καλά θα τα περνάμε εδώ στη Γερμανία. Εβίβα!"
Η Μέρκελ μου θυμίζει λίγο κάτι συνεργεία κατεδαφίσεων, που ενημερώνουν τον κόσμο να απομακρυνθεί από μια περιοχή πριν κατεδαφίσει ένα κτίριο ή ένα οικοδομικό τετράγωνο. Αυτός όμως είναι ο καπιταλισμός, είναι ένα δυναμικό σύστημα που χτίζει και μετά γκρεμίζει για να ξαναχτίσει κάτι ακόμα πιο "ανταγωνιστικό" (δηλαδή κάτι ακόμα πιο κερδοφόρο για τους καπιταλιστές, αυτούς που το ελέγχουν). Η Γερμανία, ως ο πιο δυνατός καπιταλιστής μέσα στην ευρωζώνη επωφελείται από όλη αυτή την κατάσταση, αρπάζοντας και το εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό, ώστε να αναπτυχθεί αυτή ακόμα περισσότερο, αφήνοντας τις πιο καθυστερημένες χώρες να υποφέρουν ακόμα πιο πολύ, και έτσι η "ψαλίδα" να ανοίξει ακόμα παραπάνω.Germany's chancellor Angela Merkel has a simple message for the millions young people in the eurozone who are out of work – move.In an interview, Mrs Merkel said the high levels of youth unemployment in Europe represent a "huge crisis", comparing the eurozone's difficulties with post-Communist eastern Germany.
Speaking to the BBC, she said that when unemployment soared after the fall of the Berlin Wall, "many young people ... only had jobs because they moved to the south." Mrs Merkel said: "I think it's unfair that it is the young people especially who have to pay the bill for something they didn't do."But there's no way around it. We have to manufacture products or offer services in Europe that we can sell."
Her comments are the latest indication of Germany's concern that the prolonged economic crisis in southern Europe is putting the European project under strain. Germany is seeking to attract more migrants from crisis-hit countries to meet its own shortage of skilled workers.
Την ίδια ώρα βέβαια, η Ευρώπη ψήφισε πλέον και ένα ακόμα ενδιαφέροντα νόμο, που τροποποιεί τη συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη μετανάστευση. Σύμφωνα με αυτή τη νέα τροπολογία, που την προώθησε κυρίως η Γερμανία όπως είχαμε ξαναπεί, πλέον μπαίνουν κριτήρια για να αν μπορείς να ταξιδέψεις ελεύθερα από τη μία χώρα της ευρωζώνης στην άλλη. Η Γερμανία θέλει πχ εξειδικευμένους εργάτες, και η Μέρκελ το λέει πλέον ανοιχτά και δημόσια ότι "φύγετε από εκεί πέρα που είστε, ελάτε εδώ, αν δεν έχετε δουλειά".
Αλλά η Γερμανία δε θέλει ανειδίκευτους εργάτες, ειδικά από χώρες όπως πχ η Βουλγαρία, διότι έχει ήδη αρκετούς τέτοιους. Γιατί να θέλει κι άλλους, πληρώνοντας μάλιστα επιδόματα ανεργίας και άλλα τέτοια σε αυτούς τους εργάτες που δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει και να βγάλει αρκετό κέρδος από αυτούς; (Και εννοείται ότι κανένας δε θέλει και τους λούμπεν προλετάριους, τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αυτοί και αν είναι ανεπιθύμητοι...)
Σε μερικά χρόνια μάλιστα, θα δούμε μια παρόμοια κατάσταση να διαμορφώνεται και για εργάτες από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, κτλ, διότι οι χώρες αυτές τσακίζουν την εκπαίδευση που προσφέρουν στη νέα γενιά των μαθητών τους, οπότε οι μαθητές αυτές δύσκολα θα γίνουν εξειδικευμένοι, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά, ή να βρίσκουν εντελώς κακοπληρωμένες δουλειές, και να μη μπορούν καλά-καλά να μεταναστεύσουν αν θέλουν, διότι δε θα γίνονται εύκολα αποδεκτοί στο συνοριακό έλεγχο. Δηλαδή θα είναι και "αιχμάλωτοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα". Πραγματικά η νέα γενιά εργατών κυκλοφορεί με μια αγχόνη περασμένη γύρω από το λαιμό της, και όσο πιο γρήγορα οργανωθεί για να παλέψει εναντίον αυτής της κατάστασης, τόσο το καλύτερο, αλλιώς απλά οδηγείται για μαζική εξόντωση και εξαθλίωση.
Επανέρχονται οι συνοριακοί έλεγχοι στη Σένγκεν
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης Σένγκεν επανέρχονται οι συνοριακοί έλεγχοι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις». Το τέλος του ευρωπαϊκού κεκτημένου; Οι πιθανοί κίνδυνοι για την Ελλάδα για τη μετακίνηση εργαζομένων και προϊόντων.
Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ δεν θέλει να δραματοποιεί τα πράγματα, αλλά προειδοποιεί: «Ίσως δεν είναι το τέλος, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να διαβρωθεί η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων και η ελευθερία των Ευρωπαίων πολιτών να ταξιδεύουν στη ζώνη του Σένγκεν».
Η αρχική Συνθήκη του Σένγκεν είχε προβλέψει το δικαίωμα μιας χώρας να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους σε περιόδους με ιδιαίτερη κρισιμότητα για την ασφάλειά της, για παράδειγμα σε περίπτωση κινδύνου για τρομοκρατική επίθεση ή ακόμη και κατά τη διάρκεια μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.Γιατί χρειαζόταν ένας ακόμη περιορισμός στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης; «Το θέμα άρχισε να ξανασυζητείται με την Αραβική Άνοιξη, όταν πολλοί πρόσφυγες έφθαναν στην Ιταλία, έπαιρναν χαρτιά και πήγαιναν στη Γαλλία. Εκεί είχε τεθεί το αίτημα να ξαναδούμε τη Σένγκεν. Η Κομισιόν έλεγε ότι η ελευθερία μετακίνησης αποτελεί ευρωπαϊκό αγαθό και γι' αυτό ή όποια απόφαση για τον περιορισμό της θα έπρεπε να ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι εμείς συμφωνούμε ως Πράσινοι. Αλλά τώρα μας πάνε ένα βήμα πίσω» υποστηρίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.
Τα προηγούμενα χρόνια πολλά κράτη-μέλη είχαν ζητήσει περιορισμούς, μάλιστα η Γαλλία είχε απειλήσει με αποχώρηση από τη Σένγκεν στα τέλη του 2012, ενώ η Δανία είχε κλείσει προσωρινά πριν από δύο χρόνια τα σύνορα με τη Γερμανία. Όμως και η Γερμανία πρωτοστατούσε τον τελευταίο καιρό στις προσπάθειες για τροποποίηση επί το αυστηρότερον της νομοθεσίας Σένγκεν. (σ.σ. αν διαβάσετε εδώ, θα δείτε ότι το κάνει κυρίως για να μην επιτρέψει σε ανειδίκευτους εργάτες να έρθουν στα σύνορα της, και όχι τόσο για τους μετανάστες, η Γερμανία προς το παρόν δεν έχει τόσο μεγάλο θέμα με αυτούς)
Επιπλέον η νέα συμφωνία προβλέπει και νέες αιτιολογίες για την προσωρινή επαναφορά ελέγχων, για παράδειγμα όταν μία χώρα-μέλος του Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται στα συμπεφωνημένα και δεν φυλάσσει επαρκώς τα σύνορά της. Φωνές κριτικής στην κατεύθυνση αυτή είχαν ακουστεί για την Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν. Και πράγματι, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα εφαρμογής της νέας ρήτρας, τονίζει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.
«Ουσιαστικά, ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων είναι το προσχηματικό επιχείρημα για να κλείσουν τα σύνορα. Το κριτήριο που λέει ότι μία χώρα έχει κενά στην αστυνόμευση των συνόρων της μπορεί να εκπληρώνεται απλώς και μόνο όταν έρχονται πολλοί πρόσφυγες σε αυτήν, για παράδειγμα στην Ελλάδα. Με αυτό το επιχείρημα, μπορεί να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό σίγουρα θα έχει συνέπειες και για τους πρόσφυγες, γιατί βέβαια και η Ελλάδα θα προσπαθήσει να τους κρατήσει μακριά από τα σύνορά της».
ΑΥΤΟ που δεν ομολογούν είναι οτι η παιδεία τους είναι τόσο ταξική, που δεν τους επαρκούν οι εγχώριοι επιστήμονες για τις ανάγκες της οικονομίας τους και της κοινωνίας τους.....ΑΥΤΟ που αντικειμενικά θα γίνει ΚΑΙ εδώ, αν συνεχιστεί η πολιτική εξαθλίωσης του πληθυσμού
ReplyDelete