Sunday, June 9, 2013

Έχει η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ Κινέζους και Γερμανούς;

 Μέχρι την Πέμπτη ο χρόνος μου είναι εντελώς περιορισμένος, οπότε δεν θα υπάρχουν σχεδόν καθόλου αναρτήσεις μέχρι τότε (και αν υπάρχουν θα είναι εντελώς "σκόρπιες", περιληπτικές, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση, κτλ).

Οι εξελίξεις είναι βέβαια πολλές, και έχω συγκεντρώσει αρκετό υλικό, αλλά αναγκαστικά θα το δούμε αργότερα. Προς το παρόν, απ' όλα όσα διάβασα, βάζω μια είδηση που δεν τη θεωρώ ως την πιο σημαντική, αλλά ήταν αυτή που με έκανε να χαμογελάσω (ειρωνικά) περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη:

Θα δούμε λοιπόν ένα άρθρο των Financial Times, σχετικά με τη μάζωξη της λέσχης Μπίλντεμπεργκ στο Λονδίνο αυτές τις μέρες.

Όλοι θα έχετε ακούσει τις "θεωρίες συνωμοσίας" για τη λέσχη αυτή, που "ελέγχει ολόκληρο τον κόσμο". Οι θεωρίες αυτές είναι λανθασμένες, διότι οι ιμπεριαλιστές ΔΕΝ ελέγχουν τον κόσμο από κοινού, αλλά ανταγωνίζονται διαρκώς μεταξύ τους για το ποιος θα ελέγξει τι (εξ ου και οι πόλεμοι που ξεσπούν μεταξύ τους ανά τακτικά χρονικά διαστήματα).

Παρόλα αυτά, σαφώς και υπάρχουν κάποιες -προσωρινές έστω- συμμαχίες μεταξύ τους, ώστε να νικήσουν κάποιον άλλον ιμπεριαλιστή, ενώ επίσης θα πρέπει να πούμε ότι οι ιμπεριαλιστές είναι πιο οργανωμένοι από τους εργάτες, και κατανοούν καλύτερα από εμάς την ανάγκη και την αξία της οργάνωσης και του σχεδιασμού. Έτσι, την ίδια ώρα που οι εργάτες είναι "χύμα στο κύμα", χωρίς σχέδιο, κοινή οργάνωση και στρατηγική, οι ιμπεριαλιστές έχουν ένα σωρό οργανώσεις - μία από αυτές είναι και η "Λέσχη Μπίλντεμπεργκ", στην οποία μαζεύονται ένα σωρό τραπεζίτες, βιομήχανοι, πολιτικοί της άρχουσας τάξης, κτλ από όλον τον δυτικό κόσμο, ώστε να συντονίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δράση τους.

Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά, όμως φέτος υπάρχει μια ενδιαφέρουσα διαφορά, που την επισημαίνουν με εμφανή θλίψη και απογοήτευση οι Financial Times:

Η "Λέσχη Μπίλντεμπεργκ" έχει χάσει τη λάμψη της - και κυρίως έχει χάσει την ισχύ της.

Η "Λέσχη" αυτή ήταν δημιούργημα των δυτικών ιμπεριαλιστών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ακόμα υπήρχε το "αντίπαλο δέος" της ΕΣΣΔ, όπως παραδέχονται -πλέον- και οι Financial Times στο άρθρο τους. Όταν η ΕΣΣΔ κατέρρευσε, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές ήταν πλέον τα απόλυτα αφεντικά του πλανήτη, και τότε, τις παλιές καλές μέρες μπορούσαν να "ξεκλέβουν ένα διάλειμμα των εργασιών για να ρίξουν μερικές βόμβες στην Καμπότζη", όπως λένε οι Financial Times (!)

"Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις" όμως για τη Δύση, διότι πλέον βρίσκεται σε φάση παρακμής. Οι Financial Times, γνωστό όργανο των δυτικών ιμπεριαλιστών, παρατηρεί (με εμφανή προβληματισμό) ότι πλέον η Κίνα τους ανταγωνίζεται, και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν Κινέζοι στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, οι αποφάσεις της δεν πρόκειται να εκτελεστούν όπως στο παρελθόν, διότι η Δύση δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει μονομερώς τα συμφέροντα της πάνω στον κόσμο. Ακόμα και η Γερμανική ελίτ φέτος ΔΕΝ πολυσυμμετέχει, προφανώς διότι η Γερμανία πλέον ΔΕΝ είναι και τόσο εναρμονισμένη με τη Δύση, και συμμαχεί με Κίνα-Ρωσία. 

Ακολουθεί το άρθρο των Financial Times:

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και θεωρίες συνομωσίας
Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, η γνωστή συγκέντρωση των ισχυρών - και πάλαι ποτέ ισχυρών- του δυτικού κόσμου ξεκινά το ετήσιο συνέδριό της αυτή την εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο spa στο Γουότφορντ, μία μικρή πόλη λίγο έξω από το Λονδίνο. Το Γουότφορντ συχνά παραβλέπεται συγκριτικά με τις πολυτελείς ευρωπαϊκές πόλεις. Κι αυτό παρά τη γειτνίασή του με το Πίνερ, το Ρίκμανσγουόρθ και τον αυτοκινητόδρομο Μ25. Αυτό το αποκλειστικό στάτους όμως, μπορεί να εξασφαλίζεται με την επιλογή του Grove Hotel για τη πολύκροτη συνάντηση ανθρώπων που, σύμφωνα με τους υπέρμαχους των θεωριών συνωμοσίας, είναι οι μυστικοί κυρίαρχοι του κόσμου.

Η ίδια η Λέσχη, που πήρε το όνομά της από το ξενοδοχείο όπου έγινε η πρώτη συνάντηση των μελών της, ουσιαστικά αποτελεί αναδρομή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Είναι μία συνάντηση αφοσιωμένων Ατλαντιστών (που μάχονται υπέρ της συνεργασίας Ευρώπης με τα κράτη της Βορείου Αμερικής) οι οποίοι συζητούν τα μεγάλα θέματα των ημερών.

Η μυστικότητα των συναντήσεων και τα φημισμένα ονόματα των συμμετεχόντων - κυρίως τραπεζίτες, ηγέτες της επιχειρηματικής σκηνής και της πολιτικής – ενισχύουν την παράνοια ενάντια σε αυτή την απατηλή εξουσία. Είχε μάλιστα λεχθεί ότι ο Γερουσιαστής John Eswards εξασφάλισε το χρίσμα ως υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών σε συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ αν και έκτοτε, η καριέρα του δεν αποτελεί τη μεγαλύτερη μαρτυρία της σφαιρικής ισχύος της Λέσχης.

Στη φετινή συνάντηση των μυστικών ηγετών του κόσμου περιλαμβάνονται οι George Osborne, Shirley Williams και η Πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας. Υπάρχει σημαντική έλλειψη των Γερμανών πολιτικών, αλλά ισχυρή αμερικανική παρουσία όπως Henry Kissinger, Robert Rubin, Henry Kravis και Tim Geithner. Υπάρχει ακόμη και μία στροφή στην τεχνολογία με τον Jeff Bezos της Amazon και τον Eric Schmidt της Google. (σ.σ. δεν πρόκειται "απλά" για μια στροφή στην τεχνολογία, αλλά η "στροφή" αυτή επικεντρώνεται κυρίως σε ΜΜΕ, ή/και σε εταιρίες που κατέχουν μονοπωλιακή θέση στην αγορά, και μπορούν να "φακελώνουν" τους χρήστες τους, όπως απέδειξε και το πρόσφατο σκάνδαλο υποκλοπών που ήρθε αυτές τις μέρες στο φως)

Τα ονόματα που ακούγονται είναι αδιαμφισβήτητα λαμπρά, όμως υπάρχει κάτι λυπηρά μειωμένο στη φετινή συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Μπορεί ακόμη να ζητά βελούδινες εγκαταστάσεις, ισχυρή ασφάλεια και τρεις πισίνες, αλλά φαίνεται πως κάτι από τη λάμψη της έχει πλέον σβήσει. Κατ' αρχήν σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις θεωρίες συνωμοσίας η Λέσχη έχει γίνει λιγότερο μυστικοπαθής. Ακόμη και στην ιστοσελίδα της μπορεί να βρει κανείς τη λίστα των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση.

Η απουσία Κινέζων – πρακτικά η απουσία συμμετεχόντων από όλες τις BRIC- είναι μία ακόμη δυσκολία. Είναι σαφές ότι μία οργάνωση με στόχο την ενίσχυση των δεσμών του δυτικού δημοκρατικού κόσμου δεν θα περιλαμβάνει εκπροσώπους αυτών των χωρών. Παράλληλα όμως, υπονομεύεται το στάτους της Λέσχης ως «μυστικός ηγέτης του κόσμου».

Με την ευρωζώνη ακόμη στο θάλαμο ανάνηψης και την ηγεμονία των ΗΠΑ να αμφισβητείται, η Λέσχη δεν δείχνει πλέον ως οργάνωση που ελέγχει κάθε επίπεδο εξουσίας. Μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να ενισχύουν το δολάριο με τις δηλώσεις τους, αλλά μόνο για λίγες ώρες. Εχουν περάσει πλέον οι μέρες όταν οι συμμετέχοντες ξέκλεβαν ένα διάλειμμα των εργασιών για να ρίξουν μερικές βόμβες στην Καμπότζη.

Παρόλα αυτά, το περιβάλλον τουλάχιστον είναι ευχάριστο. Εάν δεν ήταν κλειστό για λόγους ασφαλείας, θα έπρεπε να μοιράζονται το spa με συζύγους διάσημων ποδοσφαιριστών και pop star. Αν είναι να προβληματιστούμε για την πτώση της δυτικής επιρροής, ας το κάνουμε τουλάχιστον σε ένα ωραίο ξενοδοχείο. (αλίμονο, πού αλλού θα πάνε αυτοί αν όχι στα καλύτερα ξενοδοχεία; "Στην υγειά των κορόιδων")
 Συμπληρωματικά, δείτε και ένα αντίστοιχο άρθρο από την ιστοσελίδα του ΚΚΕ για το θέμα, όπου αναφέρονται πιο αναλυτικά και οι Έλληνες συμμετέχοντες στη μάζωξη αυτή (χωρίς πάντως να έχει πάρει και πολύ χαμπάρι, όπως και όλη η αριστερά βέβαια, ότι οι δυτικοί ιμπεριαλιστές πλέον έχουν παρακμάσει, και ΔΕΝ παίζουν μόνοι τους μπάλα όπως γινόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια):


Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Σε εξέλιξη η ετήσια σύναξη των τσακαλιών του ιμπεριαλισμού (οι Κινέζοι που είναι; Ο πρόεδρος του "Κομμουνιστικού" Κόμματος Κίνας συμμετέχει; Συμμετέχει κάποιος άλλος Κινέζος πολιτικός άρχοντας, ή μεγαλοτραπεζίτης, κτλ; Οι Ρώσοι επίσης λείπουν, ενώ οι Γερμανοί φέτος την σνόμπαραν την συνάντηση αυτή. Γιατί άραγε; Για την αριστερά "έχει κολλήσει η βελόνα" στην καταγγελία των τσακαλιών του ιμπεριαλισμού, και καλά κάνει και τους καταγγέλλει, αλλά ακόμα καλύτερα θα ήταν αν έβλεπε και λίγο πιο προσεκτικά τις κινήσεις και τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται)
Ξεκίνησε χτες στη Μεγ. Βρετανία η φετινή σύναξη των τροφίμων της αντιδραστικής Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, με τη συμμετοχή 140 διαλεγμένων εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, των αστικών πολιτικών κομμάτων και των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ.
Από την Ελλάδα, σύμφωνα με τη λίστα που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η άθλια αυτή Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, φέτος είναι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, ο βιομήχανος Οδυσσέας Κυριακόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και νυν ειδικός απεσταλμένος του Business Europe για τις ευρωμεσογειακές υποθέσεις) και ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, που είναι και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της σύναξης.
Από τις συνάξεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ έχουν παρελάσει συντηρητικοί, φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γεράσιμος Αρσένης, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Στέφανος Μάνος, καθώς και εφοπλιστές, τραπεζίτες και βιομήχανοι, όπως οι: Γ. Δαβίδ της «Κόκα - Κόλα», Κ. Καρράς («Πόρτο Καρράς»), Σ. Αργυρός (πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ), Γ. Κωστόπουλος (Alpha Bank), Γ. Λιβανός (εφοπλιστής), Γ. Λύρας (εφοπλιστής), Θ. Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ), Μ. Περατικός (εφοπλιστής).
Ως ένα μικρό δείγμα επίσης του ποιοι συμμετέχουν σε αυτές τις συνάξεις των τσακαλιών του ιμπεριαλισμού, παραθέτουμε ορισμένα ονόματα μελών της Οργανωτικής Επιτροπής: Γιόζεφ Άκερμαν, επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ. Ρότζερ Άλτμαν, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ. Ντέιβιντ Ροκφέλερ, μεγιστάνας επιχειρηματίας.
Στη φετινή σύναξη έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων: Ο Ζοζέ Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Τίμοθι Γκάιτνερ, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Ο Αλί Μπαμπακάν, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας για οικονομικά θέματα. Ο Πίτερ Λέσερ, πρόεδρος της «Ζήμενς». Ο Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Η πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας. Η Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος της ΕΕ. Ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Ο Πίτερ Σάδερλαντ, πρόεδρος της Γκόλντμαν Σακς. Ο Έρικ Σμιντ, πρόεδρος της «Γκουγκλ».
Τι είναι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ; Είναι ένα κλειστό κλαμπ – ανεπίσημο ιμπεριαλιστικό όργανο, που ιδρύθηκε το 1954 και πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ξενοδοχείο της Ολλανδίας όπου έγινε η πρώτη σύναξη. Η πρωτοβουλία για τη σύστασή της, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, ανήκε στον Βέλγο πρίγκιπα Βερνάρδο και στον Γιόζεφ Ρέτινγκερ, εξόριστο Πολωνό πολιτικό επιστήμονα, ο οποίος πρωτοστάτησε και στην «Ευρωπαϊκή Κίνηση» που συστήθηκε για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική ενοποίηση. Στόχος της δημιουργίας της διαβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ήταν να συσφίξει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, με σκοπό την ενιαία απάντηση στην αύξηση της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στους λαούς της Δυτικής Ευρώπης.
Ποιοι συμμετέχουν; Διαλεγμένοι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας (μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, βιομήχανοι κ.ά.), εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αστοί πολιτικοί, διευθυντές ΜΜΕ, καθηγητές πανεπιστημίων, με άλλα λόγια το αφάν-γκατέ της πλουτοκρατίας.
Τι συζητούν; Αναλυτικά και με ακρίβεια δεν το λένε ποτέ δημόσια. Οι συμμετέχοντες στη σύναξη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ είναι σαν να έχουν πάρει ένα είδος όρκου σιωπής.
Όπως λένε οι ίδιοι στην ιστοσελίδα της Λέσχης, η σύναξή τους είναι «ένα φόρουμ για ανεπίσημες συζητήσεις γύρω από τις βασικές τάσεις και τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Χάρη στη μυστική φύση της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες δε δεσμεύονται από τις συμβάσεις του αξιώματός τους ή από προσυμφωνημένες θέσεις. Έτσι, μπορούν να ακούσουν, να εκφραστούν και να μάθουν. Δεν υπάρχει λεπτομερής ατζέντα, δεν προτείνονται διακηρύξεις, δε γίνονται ψηφοφορίες και δε γίνονται πολιτικές δηλώσεις».
Οι ίδιοι παρουσιάζουν μόνο κάποιους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η συζήτηση. Έτσι, τα θέματα-κλειδιά στη φετινή σύναξη είναι, μεταξύ άλλων: Δουλειές, κοινωνικές παροχές και χρέος. Μπορούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να αναπτυχθούν ταχύτερα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας; Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οι προκλήσεις της Αφρικής. Ο κυβερνοπόλεμος και η εξάπλωση των ασύμμετρων απειλών. Οι βασικές τάσεις στην ιατρική έρευνα. Εκπαίδευση μέσω διαδικτύου: Ελπίδες και αντίκτυπος. Εθνικισμός και λαϊκισμός.
Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, καταλαβαίνουμε ότι σε αυτή τη Λέσχη οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, αφήνουν στην άκρη ανταγωνισμούς και αντιθέσεις που έχουν μεταξύ τους και κοιτούν το «κοινό καλό» της τάξης τους και της εξουσίας της. Δηλαδή; Ποιο είναι το κοινό καλό που αφορά όλους μα όλους τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας. Πώς θα αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, πώς θα ξεζουμίσουν τους λαούς, πώς θα τσακίσουν τα εργατικά και λαϊκά κινήματα, πώς θα διασφαλίσουν την εξουσία τους με όλους τους τρόπους, και με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

No comments:

Post a Comment