Sunday, June 30, 2013

Γερμανία:Αίσχος οι υποκλοπές των ΗΠΑ (αλλά τις κάνουμε και εμείς γιατί βολεύουν)


Στην αρχική του φάση, ο καπιταλισμός είχε έναν προοδευτικό ρόλο στην ιστορία - δημιούργησε περισσότερο πλούτο από ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία (έστω και αν το έκανε με τον κλασσικό καπιταλιστικό τρόπο, δηλαδή πατώντας επί πτωμάτων για χατήρι μιας μικρής ολιγαρχίας).

Στη σημερινή του φάση, ο καπιταλισμός έχει σαπίσει - η μικρή ολιγαρχία που έχει συγκεντρώσει σχεδόν όλο τον πλούτο και τη δύναμη, απλά θέλει να διατηρήσει τα προνόμια της, και γι' αυτό και κατασκοπεύει...τους πάντες, μην τυχόν και ξυπνήσουν οι σκλάβοι και την ανατρέψουν (νομίζω ότι το σκίτσο που βάλαμε παραπάνω περιγράφει άριστα την μετάβαση από τον "ελεύθερο ανταγωνισμό" (liberty) στην "προστασία των μονοπωλίων-ολιγοπωλίων" (security)).

Το σκάνδαλο με τις υποκλοπές των ΗΠΑ και της Αγγλίας το ξέρετε, με νέες αποκαλύψεις να εμφανίζονται πλέον σε καθημερινή βάση (σήμερα βγήκε στην επιφάνεια από το γερμανικό Spiegel η είδηση ότι η Αμερική είχε βάλει κοριούς σε γραφεία και υπολογιστές της ΕΕ, λες και δεν το ξέραμε ότι ο ένας ιμπεριαλιστής κατασκοπεύει τον άλλο).

Θα έχετε επίσης παρατηρήσει ίσως ότι η Αμερική πλέον δεν έχει και πολλούς "συμμάχους" στον κόσμο, ή τουλάχιστον δεν έχει τόσους "συμμάχους" όσους είχε παλιότερα. Και ούτε έχει πλέον τη δύναμη να τους αναγκάσει να στείλουν τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ για να δικαστεί ως "προδότης": Η Αμερική ζητά να της τον παραδώσουν, και οι υπόλοιποι ουσιαστικά την κοροϊδεύουν.

Όσο για τους λαούς, δε νομίζω ότι ενδιαφέρονται και τόσο όσο θα έπρεπε - αυτό είναι άλλωστε τελικά και το πρόβλημα, διότι αν οι λαοί ενδιαφέρονταν, τότε μάλλον δε θα είχαμε φτάσει και ως εδώ.

Σε αντίθεση όμως με τους λαούς, οι ιμπεριαλιστές ενδιαφέρονται, και μάλιστα πολύ. Απλά κανένας δεν πρόκειται ποτέ να καταργήσει τις υποκλοπές, τις παρακολουθήσεις, κτλ, διότι...όλοι τους θέλουν να παρακολουθούν τους λαούς, ή να παρακολουθεί ο ένας τον άλλο.

Το πιο κωμικοτραγικό παράδειγμα ήταν η στάση της Γερμανίας, που αποτέλεσε και την αφορμή για αυτή την ανάρτηση:

Η Γερμανία λοιπόν αρχικά βγήκε και δήλωσε ότι είναι "εξοργισμένη" από τις παρακολουθήσεις των Αμερικάνων, με υπουργούς της κυβέρνησης να λένε ότι τους θυμίζει τις μεθόδους της Στάζι.

Μετά από λίγο όμως, η Γερμανία...το ξανασκέφτηκε, και η Μέρκελ βγήκε και άλλαξε τη γραμμή: Καταδίκασε βέβαια και αυτή τις υποκλοπές, ώστε να φανεί και "politically correct", αλλά παράλληλα δήλωσε ότι οι υποκλοπές αυτές ίσως να μην είναι και τόσο κακές, και τις κάνει και η Γερμανία, διότι "βοηθούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", και έχουν βοηθήσει στο να εξαρθρωθούν διάφοροι επικίνδυνοι τρομοκράτες.

Η τρομοκρατία βέβαια είναι -διαχρονικά- το άλλοθι για να μπορεί η κυβέρνηση να κατασκοπεύει τις κινήσεις του λαού. Αλλά, προς το παρόν, οι λαοί είναι ακόμα ανώριμοι για να κάνουν κάποια σοβαρή κίνηση εναντίον των εκμεταλλευτών τους, που αλωνίζουν παίρνοντας από τώρα τα μέτρα τους (διότι ξέρουν, καλύτερα ίσως και από εμάς τους ίδιους, ότι με αυτά που κάνουν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, και μένει να δούμε πόσο σοβαρές και οργανωμένες θα είναι).

Germans accuse U.S. of Stasi tactics before Obama visit
German outrage over a U.S. Internet spying program has broken out ahead of a visit by Barack Obama, with ministers demanding the president provide a full explanation when he lands in Berlin next week and one official likening the tactics to those of the East German Stasi.


In a guest editorial for Spiegel Online on Tuesday, Justice Minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger said reports that the United States could access and track virtually all forms of Internet communication were "deeply disconcerting" and potentially dangerous.
"The more a society monitors, controls and observes its citizens, the less free it is," she said.

Markus Ferber, a member of Merkel's Bavarian sister party who sits in the European Parliament, went further, accusing Washington of using "American-style Stasi methods".
Λίγες μέρες αργότερα όμως:

Υπερασπίζεται η Μέρκελ τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής NSA
Η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει μεν «έκπληκτη» από το εύρος των παρακολουθήσεων της αμερικανικής ΝSA, υπερασπίζεται όμως την πρακτική της υπηρεσίας λέγοντας πως χάρη σε αυτήν έχουν αποτραπεί τρομοκρατικές επιθέσεις. Η Μέρκελ αναμένεται να θέσει το θέμα στον Μπαράκ Ομπάμα στην επικείμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, η Μέρκελ είπε ότι θα ζητήσει από τον Ομπάμα λεπτομέρειες για το διαβόητο πρόγραμμα PRISM που έχει εξοργίσει πολλούς Γερμανούς, με έναν πολιτικό να το παρομοιάζει με την Στάζι.

Στην ουσία του θέματος όμως, η Μέρκελ τόνισε πως τέτοιες μέθοδοι είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, αναφέροντας ως παράδειγμα την αποτροπή επιθέσεων της ομάδας Sauerland το 2007.


Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση "για γέλια και για κλάματα", η Κίνα, που πιθανόν να είναι και παγκόσμια πρωταθλήτρια στις παρακολουθήσεις, έφτασε στο σημείο να κοροϊδεύει τις ΗΠΑ, ζητώντας και αυτή εξηγήσεις για τις "απαράδεκτες" υποκλοπές που κάνει. Κατά βάθος βέβαια, ο ένας παίρνει ιδέες από τον άλλο, και οι λαοί, που αποτελούν και τα μεγάλα θύματα της όλης υπόθεσης, κάθονται τους κοιτάνε

China asks U.S. to explain Internet surveillance
China made its first substantive comments on Monday to reports of U.S. surveillance of the Internet, demanding that Washington explain its monitoring programs to the international community.

No comments:

Post a Comment