Sunday, June 30, 2013

Σκόρπιες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Από σήμερα και για την επόμενη εβδομάδα δε νομίζω να έχω χρόνο για πολλές αναρτήσεις, οπότε απλά παραθέτω μαζεμένες πολλές ειδήσεις, χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό:

Ελλάδα:

- Πάτρα: Εργαζόμενοι κατά επιχειρηματία με γιαούρτια: "...οι δύο υπάλληλοι δεν εξοργίστηκαν μόνο από το γεγονός ότι δεν πληρώνονταν αλλά και από το ότι η επιχειρηματίας συνέχιζε τη "μεγάλη" ζωή της, με αγορά πανάκριβων ρούχων και κοσμημάτων, ταξίδια στα εξωτερικό κτλ."

- Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Διορίζουν πρόεδρο στη Eurobank τον άνθρωπο που τη “φέσωσε”: "Την ώρα που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η διευθύνουσα σύμβουλος κα Α. Σακελλαρίου αποφάσισαν να προτείνουν τον κ. Δαυίδ για την προεδρία της τράπεζας, ο επιχειρηματίας έκλεινε την ιστορική βιομηχανία Nutriart (που εκμεταλλεύεται τα σήματα Αλλατίνη, Κατσέλης κα), “φεσώνοντας” την τράπεζα της οποίας έγινε πρόεδρος με ποσό 5,7 εκατ. ευρώ. Είναι απορίας άξιο πώς το ΤΧΣ και η διοίκησή του, κ.κ. Σκλαβούνης και Σακελαρίου αποφάσισαν να τοποθετήσουν πρόεδρο της Eurobank έναν επιχειρηματία που έχει φεσώσει με 5,7 εκατ. ευρώ την τράπεζα.

- Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Η Εθνική μάζεψε τα λεφτά που χρειαζόταν από ντόπιους επιχειρηματίες (οι οποίοι προφανώς τη βοήθησαν με το αζημίωτο, περιμένοντας δηλαδή από την Εθνική να συνεχίσει να τους δανείζει), αλλά παρόλα αυτά έχει ακόμα δυσκολίες. Επίσης, εννοείται ότι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank δεν θα γίνει, με τους ξένους πιστωτές να την μπλοκάρουν, ώστε να προσπαθήσουν να ελέγξουν αυτοί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αντί για την ντόπια ολιγαρχία.

- Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ):ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΗΜΟΥΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

- Όχι άλλο lifestyle

- «Ο Λαζόπουλος μας είχε ανασφάλιστους και μας απέλυσε γιατί κάναμε στάση εργασίας για την ΕΡΤ»

- Τα ασφαλιστικά ταμεία και κάτι άλλοι ομολογιούχοι κουρεύτηκαν, αλλά όχι όσοι μεγάλοι επενδυτές δε δέχτηκαν το κούρεμα, και εξακολουθούν να πληρώνονται κανονικά.

- Ενοικιάζουν σπίτια - καταστήματα χωρίς να ζητούν... ενοίκιο!

- Το ΔΝΤ εξηγεί σε ειδική μελέτη του το πώς οι Έλληνες προτρέπονται από το φορολογικό σύστημα να φοροδιαφύγουν για να επιβιώσουν.

Αλλάζει ο τρόπος εκλογής των δημάρχων, σύμφωνα με σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ώστε να μη φαίνεται η κομματική προέλευση του καθενός υποψηφίου, αλλά και να μην υπάρχουν ξεκάθαρες κομματικές δεσμεύσεις του καθενός στην προεκλογική εκστρατεία (και άρα να μην υπάρχει και μεγάλο πολιτικό κόστος για ένα κόμμα αν ο τάδε υποψήφιος αρχίσει να κάνει περικοπές, απολύσεις, κτλ, ειδικά τώρα που μέσω του "Καλλικράτη" οι δήμοι δε θα έχουν λεφτά και θα βάζουν λουκέτα, θα χρεωκοπούν, θα βάζουν χαράτσια για να επιβιώσουν ή θα ξεπουλάνε τα όποια "φιλέτα" τους, κτλ).

- Η Ελλάδα μοιάζει με την Κίνα πριν από 30 χρόνια, λέει ο Γουέι Τζιαφού - Άντε να περάσουμε λοιπόν και εμείς 30 χρόνια -τουλάχιστον- με μισθούς πείνας, ωράρια εξάντλησης και μηδενικά δικαιώματα, ώστε να προσελκύσουμε τους επενδυτές να έρθουν εδώ για να βγάλουν τρελά κέρδη.

Διεθνή:

- Ανεργία για τους απόφοιτους του πανεπιστημίου...ακόμα και στην Κίνα. Ακόμα και μερικοί τέτοιοι περισσεύουν, πόσο μάλλον κάτι χειρωνάκτες εργάτες στη Δύση που θέλουν μισθούς, οχτάωρο, κτλ.

- Ο μηχανισμός της "αγοράς" λειτουργεί πάντως, και "αν θες δουλειά, βρίσκεις": Για παράδειγμα, μια Κινέζα που είναι ανάπηρη κάνει μωρά και μετά τα πουλάει, ώστε να βγάζει τα "προς το ζην". Όχι σαν τους τεμπέληδες άνεργους που τάχα δε μπορούν να βρουν δουλειά. Δουλειές υπάρχουν! Εδώ και μια πολύ επεξηγηματική δήλωση της: «Δίνω τα παιδιά σε οικογένειες που δεν μπορούν να αποκτήσουν δικά τους. Ήθελαν παιδιά και εγώ τους βοήθησα. Οι πλούσιοι ξοδεύουν χρήματα για το γάμο της κόρης τους. Οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης κερδίζουν χρήματα για τον γάμο της κόρης τους και οι φτωχοί πουλούν τους γιους και τις κόρες τους».

- Την ίδια ώρα, οι πλούσιοι της Κίνας αγοράζουν μέχρι και πολυτελή σπίτια στην Αμερική, η μεσαία τάξη που δημιουργείται για να μπορέσει να καταναλώσει τα made in China προιόντα που πλέον δε θα μπορούν να εξαχθούν στη (πτωχευμένη) Δύση καταναλώνει ολοένα και περισσότερο, ενώ την ίδια ώρα δεκατετράχρονο παιδί πέθανε από την πολλή δουλειά, και εργάτες κράτησαν αιχμάλωτο έναν εργοδότη που τους απέλυσε χωρίς καν αποζημίωση.

- Βέβαια, κάτι τέτοια βλέπουν οι ξένες πολυεθνικές, και σου λένε ότι αυτοί οι άτιμοι οι Κινέζοι εργάτες έχουν αρχίσει να ξυπνάνε, και ζητούν καλύτερους μισθούς, καλύτερα ωράρια, κτλ, αλλιώς αυτοκτονούν, απεργούν, ξεσηκώνονται και γενικώς έχουν μια τέτοια περίεργη, ακατανόητη και -προπαντός- αντιπαραγωγική συμπεριφορά. Οπότε, ειδικά οι εταιρίες που χρειάζονται ανειδίκευτους εργάτες που υπάρχουν σε αφθονία ακόμα και στις πιο υποανάπτυκτες χώρες, τα μαζεύουν από την Κίνα, και πάνε πχ στην Αιθιοπία, όπου το εργατικό κόστος είναι ακόμα χαμηλότερο!

- Η Κίνα βέβαια προσελκύει πλέον επενδύσεις και από εταιρίες που χρειάζονται πιο εξειδικευμένο προσωπικό, όχι μόνο χειρώνακτες εργάτες. Έχει πλέον ένα πολύ καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα,που δημιουργεί εξειδικευμένους εργάτες, και όσο μπορεί κλέβει και τεχνογνωσία από τη Δύση, με τους Αμερικάνους να γκρινιάζουν.

- Η γερμανική ThyssenKrupp επενδύει στην Κίνα, μιας και στη Δύση δεν υπάρχει ανάπτυξη προς το παρόν, υπάρχει τσάκισμα των εργατών έως ότου πεινάσουν αρκετά ώστε να δεχτούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη "κινεζοποίηση" τους. Πάντως, Γερμανία και Κίνα σαφώς και έχουν πολύ περισσότερα κοινά συμφέροντα από οικονομικής ("εμπορικής") άποψης, και θα βαδίζουν γενικά μαζί, με τη Γερμανία να χρειάζεται ως πελάτη την Κίνα, και την Κίνα να χρειάζεται την τεχνογνωσία (και το νομισματικό σύστημα του ευρώ ως αντιδολάριο) της Γερμανίας.

- Παρεμπιπτόντως, η Κίνα αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ φέτος στην εισαγωγή χρυσού, ξεπερνώντας το φράγμα των 1000 τόνων/έτος. Αλλά εντάξει μωρέ, ας μη δίνουμε σημασία σε αυτά, το δολάριο, και γενικά τα νομίσματα της Δύσης δεν κινδυνεύουν από τίποτα και δε θα χάσουν ποτέ την πρωτοκαθεδρία τους, άσχετα αν η Δύση σαπίζει (χαχα, η αφέλεια κάποιων τέτοιων σχολιαστών, ειδικά της Δύσης, είναι πραγματικά "για γέλια και για κλάματα).

- Και αφού πιάσαμε και το χρυσό, οι μετοχές των ορυχείων πλέον αντιμετωπίζονται ως...junk, διότι τώρα που ο paper gold αδειάζει, και η ισοτιμία πέφτει, τα ορυχεία δε μπορούν να βγάλουν κέρδος. Οι CEO των ορυχείων έχουν πάθει ταραχή, και ένας εξ αυτών το λέει εδώ ορθά-κοφτά ότι αν η ισοτιμία δεν ξαναπάει στα 1500$/ουγγιά, τα ορυχεία δε μπορούν να επιβιώσουν. Αν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να στηρίξουν λίγο ακόμα το υπάρχων σύστημα, θα στηρίξουν τον Paper gold νοικιάζοντας το χρυσό τους, και τα ορυχεία θα πάρουν μια παράταση ζωής. Αλλιώς, δύσκολα τα πράγματα για την Barrick, την Eldorado Gold και τ' άλλα παιδιά. Η Barrick, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης, ήδη ετοιμάζεται για να καταγράψει απώλειες δισεκατομμυρίων.

- Στη Ρωσία, ετοιμάζονται να ανοίξουν 100 νέες στρατιωτικές βάσεις, αν και το κορυφαίο νέο ήταν η ατάκα του Αλεξέι Μίλερ, του προέδρου της Gazprom, ο οποίος δεν ασχολήθηκε καν με τον ΤΑΡ, και απλά δήλωσε ότι "ο Nabucco ενταφιάστηκε", επιβεβαιώνοντας αυτό που λέγαμε, ότι δηλαδή η Ρωσία δεν ήθελε τον Nabucco, που μπορούσε να ανταγωνιστεί στα ίσια τον δικό της αγωγό, και ο ΤΑΡ ήταν ψιλοαδιάφορος για αυτήν. Εδώ και μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση από το σχετικό άρθρο: Η Gazprom έχει αρχίσει από τον Δεκέμβριο την κατασκευή του αγωγού South Stream για την μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, που θα περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Το έργο αυτό «προχωράει», είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι δεν επηρεάζεται σε τίποτα από τον πολύ μικρότερης χωρητικότητας TAP.

-  Η Γερμανία δε θέλει την Τουρκία στην ΕΕ, και βρήκε αφορμή με τις πρόσφατες εξεγέρσεις στη χώρα και την κρατική καταστολή να καταγγείλει την "έλλειψη δημοκρατίας", ως πρόσχημα για να παγώσει (ξανά) τις σχετικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία αντέδρασε, αλλά χωρίς το ΟΚ της Γερμανίας, δύσκολο να ενταχθεί στην ΕΕ...

- Ολο και μεγαλύτερα είναι τα πλήγματα που καθημερινά δέχονται οι οικονομίες του «πυρήνα» της Ευρωζώνης. Χθες η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Αυστρία κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας αιφνιδιάζοντας αναλυτές και επενδυτές. Η Apline Bau δέχθηκε σφοδρό πλήγμα από την κρίση στην ισπανική αγορά ακινήτων, όπου είχε επεκταθεί την προηγούμενη πενταετία.

- Η ΙΒΜ ετοιμάζεται να απολύσει 1500 εργάτες στην Αυστραλία, και να μεταφέρει τις δουλειές αυτές στη Νέα Ζηλανδία και στην Ασία (μαντέψτε εσείς γιατί).

- Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; (αλλά και όλες τις άλλες;) 
Η Ισπανία χειμάζεται από την ύφεση και χρειάζεται απεγνωσμένα έσοδα. Υπό το πρίσμα αυτό, το εμβληματικό άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στη Βαρκελώνη «ντύθηκε» με την καινούργια φανέλα της ομώνυμης διάσημης ποδοσφαιρικής ομάδας, της οποίας μία από τους χορηγούς είναι η Nike. Οι δημοτικές αρχές έλαβαν 114.000 ευρώ από την εταιρεία, ώστε να δει τοποθετημένη τη φανέλα σε κοινή θέα. Επιπλέον, η Vodafone θα καταβάλει 3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του μετρό της Μαδρίτης για να προσθέσει επί τριετία το εμπορικό της σήμα στον ιστορικό σταθμό της Πλάθα ντελ Σολ, που μετονομάζεται σε Vodafone ντελ Σολ. (σ.σ. άντε και "Vodafone-Ακρόπολη").

- Στην Ιταλία, περίπου 134 μαγαζιά, εστιατόρια, κτλ κλείνουν κάθε μέρα (απλά για να μη λέμε μόνο για την Ελλάδα, αν και όντως εδώ είμαστε πιο προχωρημένοι).

- Στην Αγγλία, ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι ζουν στη φτώχεια. Ακόμα καλά είναι πάντως, η Δύση ακόμα μπορεί να τυπώνει χρήμα χωρίς εμφανείς συνέπειες. Μόλις η άλλη πλευρά ετοιμαστεί και απορρίψει τα νομίσματα της Δύσης, δίνοντας τους νέες, πολύ χαμηλότερες ισοτιμίες, τότε η Δύση θα βρεθεί σε ΠΟΛΥ χειρότερη φτώχεια.

- Στο Βατικανό, αλλάζουν τον έναν Πάπα μετά τον άλλο, αλλά τα σκάνδαλα (οικονομικά, παιδεραστίας, κτλ) δεν έχουν τελειωμό...

- Στην Αμερική, επειδή γίνονται τρομερές περικοπές [και] στην αστυνομία, και επειδή η φτώχεια αυξάνεται, ειδικά στα γκέτο και στις ήδη φτωχές περιοχές, οι κάτοικοι φτιάχνουν πολιτοφυλακές και περιπολούν μόνοι τους τις γειτονιές από τους κλέφτες

- Ο γνωστός ποδηλάτης Λανς Άρμστρονγκ, που πρόσφατα πιάστηκε ντοπέ, λέει την αλήθεια: "Δε μπορείς να κερδίσεις αν δεν πάρεις αναβολικά". Στην πραγματικότητα, αυτό κάνουν όλοι, διότι όντως τους δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και αν δεν το κάνουν θα χάσουν. Αυτό ισχύει παντού, όχι μόνο στα σπορ, και απορώ με τους ηθικολόγους που "εκπλήσσονται" όταν βλέπουν να γίνονται ατιμίες, λαμογιές, κτλ, λες και υπάρχει τρόπος να προχωρήσεις με το σταυρό στο χέρι. Αφού στο σύστημα που ζούμε υπάρχει ανταγωνισμός, με τον έναν να πρέπει να μονομαχήσει με τον άλλο ώστε να βγει νικητής, αλλιώς χάνει. Μόνη λύση για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα είναι να καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία, που οδηγεί τους ανθρώπους στο "νόμο της ζούγκλας".

- Ε όχι και να πληρώνουν φόρους ο Μέσι και οι Dolce & Gabbana ρε παιδιά, έλεος! Τι είναι, κορόιδα σαν κι εμάς;

 - Offshore αποδείχθηκε ότι έχει και ο Nigel Farrage, ο γνωστός εθνικιστής πρόεδρος του UKIP που μιλάει [εύγλωττα είναι η αλήθεια] στο ευρωκοινοβούλιο.

- Στη Βραζιλία πάντως, επειδή πολλοί ποδοσφαιριστές προέρχονται από φτωχές οικογένειες που βλέπουν το ποδόσφαιρο ως το μοναδικό ίσως μέσο που έχουν για να ανέβουν κοινωνικά, ο Ρομάριο και ο Ριβάλντο έκαναν μια πολιτική παρέμβαση (σπάνιο πλέον για ποδοσφαιριστή - συνήθως δεν ενδιαφέρονται για τίποτα πέρα από τα λεφτά τους), και τάχθηκαν υπέρ των διαδηλωτών (ακόμα σπανιότερο για ποδοσφαιριστή) και κατά του Πελέ (που πάντα παίρνει το μέρος των κυβερνώντων εδώ και χρόνια για τα πάντα).

No comments:

Post a Comment