Friday, June 28, 2013

Σημαντικές εξελίξεις από Συρία/Ιράν - πήρε η Ρωσία νέα βάση στην Κύπρο;


Στο χάρτη βλέπουμε τη ναυτική βάση της Ρωσίας στο Ταρτούς της Συρίας, που, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι η μοναδική που τους έχει απομείνει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Παρότι η βάση αυτή είναι μικρή σε μέγεθος και δυνατότητες, είναι προφανές ότι έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία, καθώς χωρίς αυτή ο στόλος της θα έχει πρόβλημα να κινείται στην περιοχή.

Επίσης, ξέρουμε ότι η Συρία γειτονεύει με το Ιράν, άρα είναι αυτομάτως μια "κρίσιμη" περιοχή τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για τους Ρώσους/Κινέζους. Και μπορεί η Συρία να μην έχει ιδιαίτερα ενεργειακά κοιτάσματα, αλλά όλο και κάτι αγωγούς θέλουν να περάσουν από εκεί, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη σπουδαιότητα της.

Όταν λοιπόν το Ισραήλ έκανε μια "μίνι" επίθεση (ο όρος "μίνι επίθεση" είναι λιγάκι γελοίος και άκομψος, αν όχι χυδαίος, μιας και διέλυσε ένα σωρό ανθρώπους, αλλά τέλος πάντων, καταλαβαίνετε τι εννοώ), εμείς από την αρχή διαχωριστήκαμε από απόψεις του στιλ "έρχεται ο Τρίτος Παγκόσμιος", "σταματήστε την εισβολή του ΝΑΤΟ", κτλ, διότι...η Ρωσία/Κίνα δε θα άφηναν τόσο εύκολα η Συρία να πέσει στα χέρια του ΝΑΤΟ. Ο κόσμος πλέον δεν είναι ελεγχόμενος από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, υπάρχει ένα ανταγωνιστικό μπλοκ δυνάμεων που προσπαθεί να "ανατρέψει τις ισορροπίες".

Η Συρία πράγματι "πάγωσε" λιγάκι ως θέμα, και το Ισραήλ δεν ξαναεπιτέθηκε, με τους Αμερικάνους και τους Ρώσους/Κινέζους να το συζητάνε στη σύνοδο των G8, αλλά να μην καταλήγουν και πουθενά.

Προφανώς δε ξέρω το τι συζήτησαν, ούτε το τι παρασκήνιο υπήρξε. Αλλά τις τελευταίες μέρες είχαμε σημαντικές εξελίξεις, που θα πρέπει να τις παρακολουθήσουμε πιο προσεκτικά από εδώ και πέρα:

Όπως λοιπόν ανέφερε η Wall Street Journal, η Ρωσία αποφάσισε να αποσύρει το στρατιωτικό προσωπικό της από τη ναυτική βάση του Ταρτούς, και να το αντικαταστήσει με πολιτικό προσωπικό:

Russia Replaces Military With Civilians at Syrian Naval Base
Russia has withdrawn all military personnel from its naval base in Syria and replaced them with civilian workers, the Defense Ministry said Thursday. The ministry didn't say when the switch at the base at Tartus took place or how many personnel were deployed there.

The ministry statement said that Tartus has continued to service the Russian navy ships.

The ministry didn't explain the reason behind the decision to replace its military personnel with civilians, but the move could be part of efforts by Moscow to pose as an objective mediator trying to broker Syria peace talks.
[...] But experts say the current plan will stretch the Russian fleet capability and note that the base in Tartus can't provide a sufficient backup for the permanent navy presence in the region. The base is also too small for big ships.
Δε γνωρίζω τι ακριβώς σχεδιάζουν οι Ρώσοι, ή το τι έχουν -ίσως- συμφωνήσει παρασκηνιακά με τους Αμερικάνους. Πάντως, βλέπω ότι θέλουν να κρατήσουν ενεργή τη βάση, και απλά αντικαθιστούν το στρατιωτικό προσωπικό με πολίτες.

Ίσως να έχει δίκιο η Wall Street Journal, που λέει ότι η Ρωσία προσπαθεί να δείξει ένα πιο 'ουδέτερο' πρόσωπο για τις διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι εμένα όλα αυτά μου φαίνονται χαζομάρες και δικαιολογίες της πλάκας.

Ας δούμε τώρα και μια άλλη είδηση, που δεν επιβεβαιώνεται, αλλά πάντως αν ισχύει σίγουρα "αλλάζει τα δεδομένα": Η Ρωσία λοιπόν διαπραγματεύεται με την Κύπρο για να χρησιμοποιεί, έστω σε περιορισμένη κλίμακα, την αεροπορική βάση της Πάφου, ενώ ήδη η Ρωσία έχει πρόσβαση και στο λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό των πολεμικών πλοίων της.

Η Κύπρος είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για τη Ρωσία, και υπήρχε άλλωστε και σκέψη για μια ρωσική βάση στην Κύπρο αν η Ρωσία "διέσωζε" τις κυπριακές τράπεζες. Η θέση της Κύπρου είναι προφανώς πολύ ελκυστική για όλους τους ιμπεριαλιστές, ενώ πλέον έχει και ενεργειακά κοιτάσματα που προφανώς ενδιαφέρουν...τους πάντες να τα βρουν και να τα αρπάξουν.

Έτσι, η Κύπρος για ακόμα μια φορά θα γίνει υποχείριο των "μεγάλων δυνάμεων", που όλοι τη θέλουν ως "αεροπλανοφόρο της Μεσογείου" (παλιό αλλά πετυχημένο παρατσούκλι που της είχαν βγάλει εδώ και δεκαετίες). Υπάρχουν ήδη ένα σωρό Δυτικές χώρες που έχουν βάση στην Κύπρο, τώρα θέλει και η Ρωσία - και με την Κύπρο να αποσυντίθεται οικονομικά, είναι εύκολο να τη δελεάσουν με μικρά έστω ανταλλάγματα και να την θέσουν -ακόμα περισσότερο- υπό τον έλεγχο τους.

Θα πρέπει βέβαια να δούμε αν τελικά θα προχωρήσουν αυτά τα σχέδια για στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με μια χώρα της Δύσης, και αν ναι, με τι ανταλλάγματα. Δεν το έχω παρακολουθήσει το θέμα, αλλά πάντως θα πρέπει να το ψάξουμε, διότι η Ρωσία έχει σκοπό να ξανακατεβάσει το στόλο της στη Μεσόγειο (το έχει ανακοινώσει επίσημα), και σαφώς και ψάχνει για βάση, ειδικά από τη στιγμή που η βάση στο Ταρτούς είναι μικρή και δεν τη χωράει.

Κύπρος: «Αεροπλανοφόρο»... και για τη Ρωσία
Μόσχα και Λευκωσία προχωρούν στη σύναψη συμφωνίας για χρήση από τη Ρωσία της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπως γίνεται από Γαλλία και Γερμανία... με το βλέμμα στη Συρία.

Οι διευκολύνσεις σε σχέση με τη στάθμευση πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Λεμεσού θα συνεχισθούν, ενώ η συνεργασία αναβαθμίζεται με τη χρήση από ρωσικής πλευράς και της αεροπορικής βάσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» οι διευκολύνσεις προς τη Μόσχα δεν ισοδυναμούν με παραχώρηση επί μονίμου βάσεως των εγκαταστάσεων στην Πάφο, αλλά αντιθέτως με εξυπηρετήσεις σύντομης χρονικής διάρκειας.

Για το αίτημα της Μόσχας να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση της Πάφου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα αντιμετωπισθεί όπως και με τις άλλες φίλες χώρες. Δηλαδή, είπε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κάτω από συνθήκες που θα συμφωνηθούν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η βάση για ανεφοδιασμό ρωσικών αεροσκαφών.

Ο Κασουλίδης διευκρίνισε στο ΡΙΚ ότι με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, δεν θα δίδονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις από αυτές που προσφέρονται σε άλλες χώρες. (σ.σ. ναι ρε παιδιά, εμείς δε θα τους δίνουμε τη βάση όποτε θέλουν, μόνο όταν υπάρχει "έκτακτη ανάγκη", χαχα, οι γνωστές δικαιολογίες)
-Λοιπόν, δε ξέρω αν θα πρέπει να σε κρατήσω εσένα προσωπικά ρε Ασάντ, θα το σκεφτώ, αλλά πάντως τη Συρία δεν την αφήνω να πέσει στα χέρια του ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση. Οπότε προς το παρόν σε κρατάω και εσένα στην εξουσία, και βλέπουμε. Σκότωσε όποιον θέλεις, άλλωστε τα ίδια κάνουν και οι ΝΑΤΟικοί, αλλά πάντως μην τους αφήσεις να σε φάνε.
-Εντάξει ρε Πούτιν, σε ευχαριστώ, και ότι θέλεις από βάσεις, αγωγούς, κτλ, από εμένα έχεις το ελεύθερο. Είσαι μεγάλος ευεργέτης και μεγάλη καρδιά!
-Ναι, το ξέρω, με αυτά που κάνουν οι Αμερικάνοι με την κατασκοπεία και τις υποκλοπές ακόμα και εγώ καλύτερος φαίνεται ότι είμαι πλέον, φαντάσου! Σε λίγο θα βγω και "δημοκράτης"!
-χαχα, μπράβο πρόεδρε, έχεις και χιούμορ!
-Έλα, είπαμε να με γλείφεις, αλλά όχι κι έτσι, σταμάτα τώρα και άντε πολέμα τους ΝΑΤΟικούς σαν καλό υποχείριο.

Όπως και να έχει πάντως, είναι φανερό αυτό που λέγαμε, ότι δηλαδή η Ρωσία δεν έχει σκοπό να αφήσει τη Συρία να πέσει στα χέρια του ΝΑΤΟ - δείτε εδώ ένα άρθρο των Financial Times που αναφέρει ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν στηρίζουν οικονομικά τον Ασάντ ώστε να αντέξει τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ και το κόστος του πολέμου:

Iran, Russia and China prop up Assad economy
Iran, Russia and China are propping up Syria’s war-ravaged economy, with President Bashar al-Assad’s regime doing all its business in rials, roubles and renminbi as it seeks to beat western sanctions, according to the country’s senior economics minister. 

Syria’s three main allies are supporting international financial transactions, delivering $500m a month in oil and extending credit lines, Kadri Jamil, deputy prime minister for the economy, said in an interview with the Financial Times. He added that its allies would also soon help with a “counter-offensive” against what he called a foreign plot to sink the Syrian pound.

“It’s not that bad to have behind you the Russians, the Chinese and Iranians,” Mr Jamil told the FT. “Those three countries are helping us politically, militarily – and also economically.”

Mr Jamil said Syria had an unlimited credit line with Tehran for food and oil-product imports. Damascus, he said, had also corrected its pre-crisis “mistake” of trading in western currencies and had switched transactions to Russian, Chinese and Iranian currencies instead. 

Syria’s crisis of more than two years has savaged entire industries and sent gross domestic product plunging, but the economy’s resilience to total implosion has led analysts to speculate about the amount of international help the regime is receiving.  
"Να επέμβει κανείς ή να μην επέμβει; Ιδού η απορία"

Όπως και στην περίπτωση του Καντάφι στη Λιβύη, η Αμερική μένει λιγάκι πιο πίσω (διότι δεν αντέχει άλλες εκστρατείες), και αφήνει την Αγγλία να βγει αυτή στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ο Κάμερον πριν λίγες μέρες, βγήκε και δήλωσε ότι η Αγγλία έχει κάθε δικαίωμα (sic) να εξοπλίσει μονομερώς τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία αν το αποφασίσει, χωρίς μάλιστα καν να περάσει από ψήφιση στην Βουλή. Το που το βρήκε αυτό το δικαίωμα προφανώς δεν το εξήγησε, διότι πολύ απλά η Αγγλία, όπως και κάθε καλός ιμπεριαλιστής, απλά μπουκάρει και επιβάλλει το "νόμο του ισχυρότερου", βαφτίζοντας το μάλιστα και "δίκαιο και ηθικό".

Ενδιαφέρον είχε όμως και κάτι ακόμα που είπε ο Κάμερον, ότι δηλαδή ο Πούτιν συμφώνησε στη σύνοδο των G8 να φύγει ο Ασάντ από την εξουσία. Θα δούμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, και βέβαια να δούμε ποιος θα τον αντικαταστήσει αν όντως φύγει, και πόσο φιλορώσος ή όχι θα είναι:
David Cameron has told MPs that the government will reserve the right to arm rebels in Syria without holding a vote in the House of Commons.
 
The prime minister also said Russia now agreed it was "necessary" and "right" that President Assad must be ousted before peace could be achieved.

Η Αμερική προχώρησε και αυτή, με τη γνωστή μέθοδο της "ανακάλυψης" όπλων μαζικής καταστροφής (α λα Ιράκ), και ζητάει τη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσης πάνω από τη Συρία:

The Obama administration, concluding that the troops of President Bashar al-Assad of Syria have used chemical weapons against rebel forces in his country’s civil war, has decided to begin supplying the rebels for the first time with small arms and ammunition, according to American officials. 

Benjamin J. Rhodes, one of Mr. Obama’s top foreign policy advisers, all but ruled out the imposition of a no-fly zone and indicated that no decision had been made on other military actions. 
 Η Ρωσία αμέσως ανακοίνωσε ότι δε θα δεχτεί τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων:

Russia Says It Will Not Allow Syria No-fly Zones
Russia, a veto-wielding member of the U.N. Security Council, will not permit no-fly zones to be imposed over Syria, Foreign Ministry spokesman Alexander Lukashevich said on Monday.

He said Russia did not want a scenario in Syria that resembled the events in Libya after the imposition of a no-fly zone which enabled NATO aircraft to help rebels overthrow Muammar Gaddafi.
Εντάξει ρε παιδιά, προσπαθούμε, αλλά πλέον δεν είναι και τόσο εύκολο όσο παλιά να μπουκάρουμε όπου γουστάρουμε, γιατί έχουμε πέσει, ενώ η Ρωσία και η Κίνα ανεβαίνουν. Άσε που έχει παλιώσει και λίγο το γνωστό κόλπο με τα όπλα μαζικής καταστροφής...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Οι Ρώσοι το αμφισβητούν».

Η βρετανική Independent έγραψε ότι το Ιράν στέλνει και αυτό στρατό στη Συρία (4000 στρατιώτες), αλλά το Ιράν το αρνήθηκε:

Washington’s decision to arm Syria’s Sunni Muslim rebels has plunged America into the great Sunni-Shia conflict of the Islamic Middle East, entering a struggle that now dwarfs the Arab revolutions which overthrew dictatorships across the region.
For the first time, all of America’s ‘friends’ in the region are Sunni Muslims and all of its enemies are Shiites.

[...] the real reason why America has thrown its military power behind Syria’s Sunni rebels is because those same rebels are now losing their war against Assad. 

The Independent on Sunday has learned that a military decision has been taken in Iran – even before last week’s presidential election – to send a first contingent of 4,000 Iranian Revolutionary Guards to Syria to support President Bashar al-Assad’s forces against the largely Sunni rebellion that has cost almost 100,000 lives in just over two years.
Iran has no plans to send troops to aid Syrian President Bashar Assad's forces in the ongoing civil war there, an Iranian Foreign Ministry spokesman said on Tuesday, rejecting media reports claiming Tehran was set to intervene directly in the fighting.
Δε μπορούμε να ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι - δεν αποκλείεται η κυβέρνηση του Αχμντινετζάντ να έστειλε κάποιες μονάδες στη Συρία πριν φύγει από την εξουσία. Πάντως, μιας και πιάσαμε το θέμα των εκλογών στο Ιράν, να πούμε ότι η νέα κυβέρνηση ΔΕΝ είναι τόσο δυτικόφιλη όσο θα ήθελε η Δύση, και όπως την παρουσιάζουν τα δυτικά ΜΜΕ. Ίσως να μην είναι τόσο "επιθετική" όσο η κυβέρνηση του Αχμαντινετζάντ, αλλά πάντως και η νέα κυβέρνηση είναι ρωσόφιλη.

Η διαφορά είναι ότι το Ιράν έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, με το νόμισμα του να κατρακυλά, και το λαό να ζητά από τη νέα κυβέρνηση να είναι λιγότερο επιθετική, ώστε να σταματήσουν κάπως οι Αμερικάνοι το εμπάργκο.

Iran: Hassan Rouhani wins presidential election
Rouhani, a PhD graduate from Glasgow Caledonian University and a former nuclear negotiator, has pledged to find a way out of the current stalemate over Iran's nuclear programme, which is the cause of the sanctions crushing the economy.

The Iranian currency, the rial, recovered in value against the dollar by at least 6% on Saturday. Later on Saturday night, Rouhani issued a statement on television, saying "a new season of solidarity" had begun following a result that brought "rationality and moderation" as well as "peace, stability and hope".

The country's supreme leader, Ayatollah Ali Khamenei, along with Ahmadinejad, congratulated Rouhani.
 "Λοιπόν Χίλαρι, τώρα που ο καινούργιος πρόεδρος του Ιράν θα κόψει λίγο το πυρηνικό πρόγραμμα, κόψτε και εσείς το εμπάργκο και άσε τα χαμόγελα"

Iran has confirmed it is prepared to halt its enrichment of 20-percent uranium, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said, urging Western nations to end their sanctions against Tehran.

No comments:

Post a Comment