Ναι αλλά η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται αλλά ως φάρσα. Φυσικά και θέλει επαγρύπνηση το όλο θέμα, αλλά η άποψή μου είναι οτι με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά θρυμματίστηκε η "πατριωτική" εικόνα της ΧΑ, ράγισε το "ελληνικό" της προφίλ, ξεγυμνώθηκε μέσα από την έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η "αντισυστημική" της μορφή, σύμφωνα με την προπαγάνδα,Αυτό το σχόλιο δείχνει νομίζω το πόσο πίσω είναι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου (αλλά και της αριστεράς), και πόσο πολιτικά αφελείς είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι.Δε θέλω να προσβάλλω κανέναν, ούτε θέλω να το πάρουν προσωπικά - θέλω όμως να σκεφτούν λιγάκι ταξικά, και να μη στέκονται μόνο σε εφήμερα γεγονότα.
και πλέον οι αγαθοί "νυκοκυραίοι" και υπερσυντηρητικοί έλληνες που την ψήφιζαν έχουν αηδιάσει με τις "αποκαλύψεις", λες και έπρεπε να σκοτωθεί ένας έλληνας από τη Σκατί Αυγή για να καταλάβουν οτι είναι όντως δολοφονική, παραστρατιωτικού τύπου (κοινώς μπάζα και ανεκπαίδευτοι) οργάνωση μαφιόζικη και νεοναζιστική.
Πλέον κατάλαβαν όλοι οτι η Σκατί συμμορία δεν είχε σκοπό να σώσει την Ελλάδα από τα μνημόνια αλλά να τρομοκρατεί όποιον διαφωνεί, να μαχαιρώνει και να σκοτώνει αριστερούς, και άρα να επιβάλλει κλίμα φόβου ώστε ο κόσμος να μην αντιδρά στην εφαρμοζόμενη πολιτική.
Πάντως πιστεύω ακράδαντα οτι σε ένα δυό μήνες δε θα πιάνει ούτε 2%.
Και φυσικά οι δηλωμένοι χρυσαυγίτες δε θα χουν που να κρυφτούν. Εδώ κρύβεται ο υπαρχηγός τους για να διαφύγει τη σύλληψη. Κότες όλοι. Ο Χίτλερ ήταν παρανοϊκός με αυταπάτες μεγαλείου. Και ο Μιχαλολιάκος τα ίδια. αλλά 1000 πιο γελοίος και η σημερινή απομυθοποίηση της δύναμης της νεοναζιστικής ξεφτίλας θα είναι καταλυτική...
Καταρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Ο φασισμός ΔΕΝ θα εξαλειφθεί, διότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες και τα συμφέροντα που τον γεννούν και τον θρέφουν. Ίσως βέβαια πράγματι η Χρυσή Αυγή ως πολιτικό κόμμα να σβήσει, ή έστω να μικρύνει πολύ. Επίσης, ίσως ο Μιχαλολιάκος να παίξει το ρόλο του "αποδιοπομπαίου τράγου" και να εξαφανιστεί και αυτός, όπως και άλλα "μεγάλα στελέχη" της Χρυσής Αυγής.
Ακόμα και έτσι όμως, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι, όπως και τα ονόματα και τα σύμβολα των κομμάτων. Έτσι, θα μπορούσαμε πχ να δούμε στο μέλλον μια πιο "σιμαζεμένη" έκδοση του φασισμού, με άλλους ανθρώπους στην ηγεσία, ή ακόμα και με άλλο όνομα κόμματος, κτλ. Αυτά όλα είναι αναλώσιμα, και μπορούν να αλλάξουν.
Αυτό που ΔΕΝ είναι αναλώσιμο, και ΔΕΝ μπορεί να αλλάξει, είναι η ΑΝΑΓΚΗ της άρχουσας τάξης για έναν "σοβαρό" φασισμό. Όπως έχουμε γράψει και σε παλιότερα άρθρα (πχ εδώ), η άρχουσα τάξη δεν έχει αυτή τη στιγμή την απαιτούμενη σκληράδα και ωμότητα προκειμένου να τσακίσει το λαϊκό κίνημα, και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, διότι πολύς κόσμος θα μείνει νηστικός και άστεγος, και τότε η κατάσταση θα είναι πολύ ζόρικη. Προκειμένου λοιπόν να καταφέρουν να περάσουν αυτά τα μέτρα, οι καπιταλιστές ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ τους φασίστες.
Γι' αυτό και όσοι νομίζουν ότι "το κράτος μας έσωσε από το φασισμό", ή ότι "το κράτος επιτέλους έκανε κάτι για να αντιμετωπίσει τους χρυσαυγήτες" μακροπρόθεσμα θα τρέχουν και δε θα φτάνουν.
Είναι τεράστιο πολιτικό λάθος ιστορικών διαστάσεων να νομίζει κανείς ότι το κράτος θα τα βάλει με το φασισμό. Το κράτος απλά θα "σουλουπώσει" το φασισμό, που άλλωστε οι ίδιοι οι καπιταλιστές γέννησαν/χρηματοδότησαν/προέβαλλαν στα ΜΜΕ, κτλ.
Τελικός σκοπός είναι η δημιουργία ενός πιο "εκλεπτυσμένου" (λέμε τώρα) φασιστικού μορφώματος, που θα μπορεί να συγκυβερνήσει, και να βοηθήσει με τη βρώμικη δουλειά, ειδικά τώρα που έρχονται κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, κτλ. Για να δημιουργηθεί αυτό το πράγμα, έπρεπε πρώτα ο φασισμός να απαλλαχθεί από μαχαιροβγάλτες και τραμπούκους της νύχτας, ή τουλάχιστον να τους βάλει "στα μετόπισθεν" (ώστε να μην πολυφαίνονται δημοσίως), και όχι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της χώρας (όχι τίποτα άλλο, αλλά υπάρχουν πολλοί "φιλήσυχοι πολίτες", που δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα με τα μαχαιρώματα, αρκεί όμως αυτά να γίνονται μακρυά τους και μακρυά από τα "φώτα της δημοσιότητας". Προκειμένου να εξασφαλίσουν λοιπόν τη ψήφο και τη στήριξη/ανοχή αυτών των ανθρώπων, χρειάζεται ο φασισμός να γίνει πιο "διακριτικός", και όχι ωμός και "του δρόμου").
Επίσης, να έχουμε υπόψη ότι πιο μακροπρόθεσμα η Ελλάδα κάποια στιγμή θα κηρύξει -και επίσημα- πτώχευση, μιας και ήδη είναι χρεωκοπημένη, απλά οι πιστωτές έχουν επιλέξει να την κρατάνε τεχνητά στο χείλος της χρεωκοπίας, για να βγάζουν λεφτά από τους τόκους των ομολόγων, ή για να μην υπάρχει πρόβλημα με το ευρώ, με τις τράπεζες που έχουν δανείσει λεφτά στην Ελλάδα, κτλ. Σιγά σιγά όμως οι πιστωτές έχουν ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα, έχουν αρπάξει τα φιλέτα, οπότε κάποια στιγμή θα αφήσουν τη χώρα να χρεωκοπήσει, πετώντας την "σαν στημένη λεμονόκουπα". Τότε οι φασίστες θα είναι ακόμα πιο απαραίτητοι στην άρχουσα τάξη.
Γι' αυτό και δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι τάχα ο φασισμός "σε ένα δυό μήνες δε θα πιάνει ούτε 2%", μόνο και μόνο επειδή μπήκαν στη φυλακή μερικά μεγαλοστελέχη του. Τα στελέχη έρχονται και παρέρχονται. Αυτό που μετράει είναι ότι τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης κάνουν απαραίτητους τους φασίστες, απλά σε μια πιο "σοβαρή" έκδοση τους, την οποία και προσπαθούν πυρετωδώς να στήσουν.
Το "χτύπημα" στη Χρυσή Αυγή ΔΕΝ ήρθε τόσο "από τα κάτω", όσο "από τα πάνω", και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε: Δηλαδή η Χρυσή Αυγή ΔΕΝ χτυπήθηκε ιδιαίτερα από το λαϊκό κίνημα, όσο από την απόφαση των "από πάνω" να δημιουργήσουν ένα πιο "σοβαρό" φασισμό. Ίσως ο Μιχαλολιάκος να μην είναι κατάλληλος/πρόθυμος να κάνει κάτι τέτοιο, οπότε απομακρύνθηκε. Αργότερα, ίσως να επανέλθει, ή ίσως να βρεθεί ένας άλλος ηγέτης, πιο "σοβαρός" από το Μιχαλολιάκο. Όπως και να έχει, η άποψη ότι τάχα "το κράτος χτυπά τον φασισμό" όχι απλά είναι λάθος, αλλά είναι ΚΟΛΟΣΣΙΑΊΟ λάθος, και θα το πληρώσουμε όλοι μας πολύ ακριβά αν τελικά αυτή είναι η άποψη που θα επικρατήσει στον κόσμο (δυστυχώς, κάτι τέτοιο μου φαίνεται ότι γίνεται).
ΥΓ: Αξίζει να δείτε και ένα άρθρο του Θεοδωράκη, που κάποτε είχε προωθήσει τους Χρυσαυγήτες στην τηλεοπτική εκπομπή του ("Πρωταγωνιστές), και τώρα μας πληροφορεί ότι οι κυβερνώντες ίσως να πάνε σε εκλογές. Εμείς βέβαια έχουμε γράψει εδώ και μήνες ότι αυτό είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο, ειδικά όσο πλησιάζει η ώρα των πλειστηριασμών.
Ο Θεοδωράκης λοιπόν συνδέει τις εκλογές με το χτύπημα έναντι της Χρυσής Αυγής, που θα οδηγήσει πολλούς "ψηφοφόρους της Δεξιάς" πίσω στη ΝΔ, ώστε έτσι να κερδίσει τις εκλογές, και μετά να μπορέσει να περάσει όσα περισσότερα μέτρα μπορεί, έχοντας μια φρέσκια πολιτική εντολή.
Δεν αποκλείω καθόλου ένα τέτοιο σενάριο, αλλά πάντως δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι ο φασισμός, αλλά και γενικότερα ο καπιταλισμός δε θα πέσουν με κρατική παρέμβαση των από πάνω. Χρειάζεται εμείς να τους τσακίσουμε. Αλλιώς, άσχετα με το ποιο κόμμα κυβερνά, θα περάσει τα "απαραίτητα" μέτρα ώστε να τσακιστούν οι εργάτες και να γίνουν έτσι πιο "ανταγωνιστικοί", και παράλληλα θα αξιοποιήσουν τους φασίστες για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Στο μέλλον, όταν τα πράγματα γίνουν ακόμα πιο ζόρικα, οι φασίστες όχι απλά δε θα περιθωριοποιηθούν στο 2%, αλλά θα αναλάβουν και μεγαλύτερες ευθύνες/εξουσίες, διότι η άρχουσα τάξη δεν έχει άλλο τρόπο να ελέγξει τα εξαγριωμένα πλήθη σε μια χρεωκοπημένη χώρα εκτός από τους φασίστες.
«η αυτοκρατορία ήταν η μόνη δυνατή μορφή διακυβέρνησης σε μια εποχή που η αστική τάξη είχε χάσει πια την ικανότητα να κυβερνά το έθνος και η εργατική τάξη δεν είχε ακόμα αποκτήσει αυτή την ικανότητα»
- Κ. Μαρξ
Συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά δε καταλαβαίνω γιατί βάζεις γενικά την Αριστερά σε ένα τσουβάλι. Η ανακοίνωση του ΠΓ του ΚΚΕ ούτε πανυγηρίζει, ούτε μιλάει για το τελος του φασισμού, αντιθέτως λέει ξεκάθαρα οτι τα συμφέροντα που την αναθρέψαν και τα οποία είναι ακόμα στη θέση τους και καλεί το λαό να έχει τα αντανακλαστικά του οξυμένα και να συνεχίσει τη πάλη του . Πως μπαίνει αυτό στο ίδιο τσουβάλι με τους αλαφροίσκιωτους του ΣΕΚ λχ που βλέπουν στη σύλληψη της ΧΑ "νικη του κινήματος";
ReplyDeleteaponeurosi
Σε αυτό έχεις δίκιο, δεν λένε όλοι στην αριστερά τα ίδια. Κυρίως μιλάω για την ροζ αριστερά (σοσιαλδημοκρατία, οπορτουνισμός, κτλ)
Delete@aponeurosi:
DeleteΕν τάξη, για την "αριστερά" μιλάει ο ciao, για τους κομμουνιστές δεν είπε κουβέντα...
Υ.Γ.
Χαίρομαι πολύ που το διευκρίνισε...
Ciaoant1, στο άλλο κείμενο όμως κάνεις, περίπου, το ίδιο λάθος με αυτό για το οποίο κατηγορείς τον Δελαστίκ:
ReplyDelete«Είναι λάθος να βλέπουμε το "ποιος ωφελείται" με στενά κομματικούς όρους, όπως έκανε ο Δελαστίκ. Πρέπει να βλέπουμε πια τάξη ωφελείται, αλλά τελικά η άρχουσα τάξη το ξέρει αυτό καλύτερα από την αριστερά, γι' αυτό και στην αριστερά ακόμα ο καθένας κοιτάει το στενό κομματικό του μαγαζάκι, ενώ οι αστοί κινούνται εξυπνότερα, και τώρα που τα πράγματα ζορίζουν προετοιμάζουν πυρετωδώς και τη λύση του φασισμού.»
Δηλαδή, από την μια βάζεις την αστική τάξη, αλλά από την άλλη δεν βάζεις την εργατική τάξη, αλλά την «αριστερά». «Είναι λάθος να βλέπουμε το "ποιος ωφελείται" με στενά κομματικούς όρους», λες, αλλά δεν είναι λάθος να ορίζουμε το υποκείμενο μέσα από το οποίο γίνεται αυτή, ή η όποια άλλη παρατήρηση, μέσα από κομματικούς, και όχι ταξικούς, όρους; Από την σκοπιά ποιας τάξης είναι «λάθος» να γίνεται μια παρατήρηση που εφησυχάζει και αποπροσανατολίζει την εργατική τάξη, και γιατί η τελευταία χρειάζεται περισσότερα του ενός κόμματα που θα κάνουν τις σωστές παρατηρήσεις (σύμφωνα δηλαδή με το συμφέρον της) που όμως ταυτόχρονα «δεν θα κοιτάνε στενά το κομματικό τους μαγαζάκι»; Μήπως το όλο ζήτημα της ύπαρξης διαφορετικών «κομματικών μαγαζιών» δεν είναι ακριβώς η ύπαρξη διαφορετικών παρατηρήσεων, ανάμεσά τους και «λανθανουσών», για τις οποίες διαμαρτύρεσαι; Μήπως, από όλο αυτό το τουρλουμπούκι που εσύ εγκαλείς με τον όρο «αριστερά», το μόνο κόμμα που στηρίζει με νύχια και με δόντια την πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική του αυτοτέλεια, ενάντια στις κραυγές για «ενότητα της αριστεράς», αυτό που χλευαστικά δηλαδή αποκαλείς «κομματικό μαγαζάκι», μήπως είναι το ίδιο που έκανε τις σωστές παρατηρήσεις στην συγκεκριμένη περίπτωση; Και αφού είναι το μόνο που τόσο πεισματικά «κοιτάει το στενό κομματικό του μαγαζάκι», μήπως τελικά αυτοαναιρείσαι όταν διαμαρτύρεσαι γι' αυτό το γεγονός;