Saturday, September 7, 2013

Στην Ελλάδα,ο Μπόμπολας μολύνει ελεύθερα έως κ το νερό για τις εξορύξεις του.Ακόμα κ στις ΗΠΑ οι επιχειρήσεις δεν είναι τόσο ανεξέλεγκτες


Συχνά ακούμε ότι η Αμερική είναι "η μητρόπολη του καπιταλισμού" (έστω και αν πλέον είναι σε φάση παρακμής). Και όλοι ξέρουμε το πόσο πολύ οι πολυεθνικές εταιρίες και οι χρηματιστές της Wall Street "κάνουν ότι γουστάρουν", ελέγχοντας μέσω των λόμπυ (ή και παρασκηνιακά) την κυβέρνηση.

Κι όμως, ακόμα και στις ΗΠΑ εφαρμόζονται που και που κάποιοι νόμοι ελέγχου των επιχειρήσεων, πχ για τα απόβλητα τους (που στην Ελλάδα απλά τα ρίχνουν στο έδαφος και στους ποταμούς χωρίς να πολυνοιάζονται για τη μόλυνση, και το ίδιο κάνει -σε μικροκλίμακα- και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων αυτής της χώρας).

Έχουμε ξαναπεί ότι η Αμερική εφαρμόζει πλέον το fracking για να εξορύξει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το έδαφος της (πχ εδώ). Έχουμε εξηγήσει βέβαια ότι η ενέργεια που θα εξαχθεί δεν θα είναι και τόσο πολύ όσο διαφημίζεται, και έχουμε ήδη εξηγήσει ότι θα έχει και μεγάλο περιβαλλοντολογικό κόστος, διότι προκειμένου να εξαχθεί η ενέργεια, πρέπει να "βομβαρδιστεί" το έδαφος με χημικά.

Αυτό προκαλεί μόλυνση τόσο στο έδαφος, όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα, δηλαδή στο νερό της περιοχής.

Έτσι, σας παραπέμπω πχ σε αυτό το άρθρο του Bloomberg, που εξηγεί ότι η εταιρία ύδρευσης στη Virginia προσπαθεί να σταματήσει το fracking σε ένα τοπικό δάσος, προκειμένου να μην μολυνθεί το νερό της. Σε αυτό βέβαια προσθέστε και τις αντιδράσεις πολλών τοπικών κοινοτήτων που πλήττονται από το fracking και δεν παίρνουν και καμία ιδιαίτερη αποζημίωση για τις ζημιές που υφίστανται.

Fracking Limits for Virginia Forest Spark Debate on Water
A proposal to restrict natural gas production in a Virginia national forest has become a flashpoint in the debate over whether drilling endangers water -- in this case water used by millions of people in the Washington region.

Managers of the water supply for the nation’s capital and suburban Virginia are pushing the U.S. Forest Service to limit hydraulic fracturing, or fracking, in the George Washington National Forest, the largest national forest east of the Mississippi and home to headwaters of the Potomac and James rivers. 
Θα δούμε ποια θα είναι η κατάληξη της υπόθεσης. Αλλά παρόλα αυτά την αναφέρουμε "έτσι κι αλλιώς", για να δούμε τη διαφορά με το τι γίνεται στην Ελλάδα:

Εδώ λοιπόν ο Μπόμπολας, μαζί με την Eldorado Gold όχι μόνο πήραν τα κοιτάσματα χρυσοή για ένα κομμάτι ψωμί, όχι μόνο δεν τηρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας/προστασίας του περιβάλλοντος, όχι μόνο έχουν αποδεδειγμένα μολύνει το νερό της περιοχής, αλλά απολαμβάνουν την πλήρη στήριξη του κράτους, που τους παραχωρεί δωρεάν αστυνομική προστασία, την ίδια ώρα που τα σάπια ΜΜΕ τους προωθούν συνεχώς, χωρίς να αναφέρουν καν την περιβαλλοντολογική ζημιά.

Όσο για την εταιρεία ύδρευσης, όχι απλά δε ζητά να σταματήσει η εξόρυξη (όπως κάνει στην Αμερική), αλλά η ΕΥΔΑΠ/ΕΥΔΑΘ ετοιμάζεται να πουληθεί και αυτή σε ιδιώτες (πιθανότατα...στον Μπόμπολα που έχει και τα ορυχεία!!!)

Ο Γιωργάκης υποσχόταν ότι η ΕΥΔΑΘ δε θα πουληθεί. Τώρα, ετοιμάζεται να πουληθεί..στον Μπόμπολα, που όχι απλά θα αυξήσει τις τιμές του νερού για να βγάλει τρελά κέρδη, αλλά έχει ήδη αποδείξει πόσο πολύ "ενδιαφέρεται" για το περιβάλλον και για την ποιότητα του πόσιμου ύδατος, μολύνοντας το νερό στη Χαλκιδική (χαχαχα, μιλάμε για παράνοια)
Χαλκιδική: Ο Χρήστος Πάχτας ανακοίνωσε ότι το νερό στο Νεοχώρι είναι ακατάλληλο για πόση
Συγκέντρωση κατοίκων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νεοχώρι Χαλκιδικής καθώς οι κάτοικοι κλήθηκαν από το τοπικό συμβούλιο προκειμένου ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας να τους ανακοινώσει ότι το νερό που πίνουν είναι ακατάλληλο και ότι πρέπει να αρχίσουν να πίνουν εμφιαλωμένο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου στο νερό εντοπίστηκε μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού. Εδώ και δεκαπέντε μέρες οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα στο νερό διαμαρτυρόμενοι για την μυρωδιά του. Να σημειωθεί ότι αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα των κατοίκων σχετικά με το αν η ακαταλληλότητα του νερού λόγω της συγκέντρωσης αρσενικού συνδέεται με τις γεωτρήσεις που έκανε και συνεχίζει να κάνει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στις πηγές του χωριού οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από το χωριό.
Από Alterthess
Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, ο Χρήστος Πάχτας δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους κατοίκους, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει κι αποχώρησε.

No comments:

Post a Comment