Sunday, October 13, 2013

Ξεχάστε τους πηγαίους τίτλους περί "χρεωκοπίας" των ΗΠΑ - αλλά κρατήστε πχ αυτή την προειδοποίηση


Κίνα: Ο πλανήτης πρέπει να οικοδομήσει έναν "αποαμερικανοποιημένο" κόσμο
Καθώς στις ΗΠΑ συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τον προϋπολογισμό και την αύξηση του νομίμου ορίου δανειοδότησης της χώρας, ο κόσμος θα πρέπει να επιχειρήσει να "αποαμερικανοποιηθεί", υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο γνώμης το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

"Ενώ οι Αμερικανοί πολιτικοί" δεν καταφέρνουν "να βρουν μια βιώσιμη συμφωνία για να επαναλειτουργήσουν κανονικά οι πολιτικοί θεσμοί για τους οποίους υπερηφανεύονται τόσο, είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για τον κατάπληκτο πλανήτη να αρχίσει να εξετάζει την οικοδόμηση ενός αποαμερικανοποιημένου κόσμου" γράφει το πρακτορείο.

"Οι ανησυχητικές ημέρες στις οποίες η μοίρα άλλων χωρών βρίσκεται στα χέρια ενός υποκριτικού έθνους πρέπει να πάρουν τέλος και να εφαρμοστεί μια νέα παγκόσμια τάξη όπου όλα τα έθνη (...) θα δουν ότι τα συμφέροντά τους γίνονται σεβαστά και προστατεύονται επί ίσοις όροις" συνεχίζει το πρακτορείο στο σχόλιό του.

Λόγω των διαφωνιών μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπολειτουργούν εδώ και δέκα ημέρες ενώ στις 17 Οκτωβρίου η Ουάσινγκτον μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών εάν βουλευτές και γερουσιαστές δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους.

Το Πεκίνο πολλαπλασίασε τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις του για συμβιβασμό των δύο πλευρών, προβάλλοντας τις "αδιαχώριστες" σχέσεις που συνδέουν τις οικονομίες Κίνας και ΗΠΑ. "Η εμπλοκή που παραλύει κάθε δικομματική συμφωνία στην Ουάσινγκτον όσον αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και την αύξηση του ορίου του χρέους απειλή εκ νέου τα σημαντικά αποθέματα πολλών χωρών σε δολάρια και αγχώνει υπερβολικά τη διεθνή κοινότητα", τονίζει το Νέα Κίνα.

Οι εξελίξεις στην Ουάσινγκτον αφορούν άμεσα το Πεκίνο που είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών χρεωστικών τίτλων καθώς κατέχει ομόλογα αξίας 1,277 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
"Αντί να τιμήσει με υπευθυνότητα τις υποχρεώσεις της ως παγκόσμιος ηγέτης, η Ουάσινγκτον, έχοντας κατά νου τα δικά της συμφέροντα, έκανε κατάχρηση της ιδιότητάς της ως υπερδύναμης και ενέτεινε το χάος στον κόσμο, μεταφέροντας στο εξωτερικό τους κινδύνους" του οικονομικού συστήματός της αλλά επίσης και "αναζωπύρωσε τις εντάσεις σε διάφορες περιοχές, διεξάγοντας άδικους πολέμους καλυπτόμενη από ψέματα", προσθέτει το κινεζικό πρακτορείο, κάνοντας προφανώς αναφορά στον πόλεμο του Ιράκ.

"Οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς", σύμφωνα με το πρακτορείο το οποίο ζητά τη δημιουργία ενός "νέου αποθεματικού νομίσματος" στη θέση του δολαρίου και τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου σήμερα το Πεκίνο έχει το ίδιο βάρος με την Ιταλία.

Όσοι έχουν πλεονάσματα, όπως πχ η Κίνα, χρειάζονται έναν τρόπο για να αποθηκεύουν τον πλούτο τους (μακροπρόθεσμη αποταμίευση).

Αυτή τη στιγμή, το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα είναι δομημένο γύρω από το αμερικανικό δολάριο, δηλαδή ένα νόμισμα που από την εποχή του Νίξον μπορεί να τυπώνεται κατά βούληση από τις ΗΠΑ, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Τώρα που οι ΗΠΑ έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη, και συνεχίζουν να έχουν ένα σωρό ελλείμματα, τυπώνουν ολοένα και περισσότερα δολάρια για να καλύψουν όλες αυτές τις "τρύπες" του ισολογισμού τους.

Αυτό βολεύει βέβαια τις ΗΠΑ, που διασώζουν τις χρεωκοπημένες τράπεζες, και παράλληλα συνεχίζουν να εισάγουν εμπορεύματα από Κίνα, Γερμανία, πετρελαιάδες, κτλ, απλά τυπώνοντας δολάρια κατά βούληση, και χωρίς κανέναν κόπο.

Αυτό όμως ΔΕΝ βολεύει προφανώς τις χώρες όπως η Κίνα, που εξάγουν πραγματικό πλούτο προς τις ΗΠΑ, και πληρώνονται με χάρτινες υποσχέσεις πλούτου που δεν πρόκειται να εξοφληθούν ποτέ (οι ΗΠΑ δε μπορούν να αποπληρώσουν όλα τους τα χρέη). Παράλληλα, χώρες όπως η Κίνα εξαναγκάζονται να αποταμιεύουν κυρίως σε δολάρια, μιας και αυτό είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Δηλαδή οι χώρες αυτές αποταμιεύουν σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται.

Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, και γι' αυτό και η Κίνα αγοράζει χρυσό, όπως και η Ρωσία, οι πετρελαιάδες, κτλ. Όλοι αυτοί χρειάζονται ένα σταθερό μέσο αποθήκευσης του πλούτου, και κινούνται μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση.


ΥΓ: Δεν έχω χρόνο για περαιτέρω αναλύσεις - αν θέλετε κάτι παραπάνω για το ευρώ, τον paper gold, την πίστωση, τη μόχλευση και ένα σωρό άλλα πράγματα που ρωτάτε σε emails, θα πρέπει να ανατρέξετε στα πρώτα άρθρα του Blog ή και σε παλιότερα άρθρα στο "Βαθύ Κόκκινο" που έγραφα. Αύριο ή μεθαύριο θα βάλω μερικά συγκεντρωμένα links από ειδήσεις και μετά θα δούμε πότε θα ξαναγράψω, καθώς ο χρόνος μου είναι μηδαμινός, και δεν υπάρχει στήριξη σχεδόν από πουθενά. Ευχαριστώ για τα emails, αλά χωρίς στήριξη δεν μπορεί να βρεθεί ο χρόνος για κάτι παραπάνω.

1 comment:

  1. "Αυτή τη στιγμή, το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα είναι δομημένο γύρω από το αμερικανικό δολάριο, δηλαδή ένα νόμισμα που από την εποχή του Νίξον μπορεί να τυπώνεται κατά βούληση από τις ΗΠΑ, χωρίς κανέναν περιορισμό."

    Ο δανεισμός σε δολάρια απ' το αμερικάνικο δημόσιο έχει τους ίδιους περιορισμούς που έχει και ένα οποιοδήποτε νόμισμα, δηλαδή τον πληθωρισμό. Αν οι υπόλοιπες χώρες συσσωρεύουν δολάρια (επειδή εξάγουν στις ΗΠΑ) τα οποία ύστερα επενδύουν σε αμερικάνικα χρεόγραφα (ωστέ να καταπιέζουν τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους, καθώς και τα αμερικάνικα επιτόκια, ώστε να συνεχίσουν να εξάγουν στις ΗΠΑ) τότε κακό του κεφαλιού τους.

    Σε αντίθεση με όσα γράφεις, η κάθε χώρα είναι 100% ελεύθερη να διαφοροποιήσει τα αποθεματικά της από το τρισκατάρατο δολάριο.

    ReplyDelete