Έχουμε μιλήσει και παλιότερα για το θέμα των ωραρίων, και το πως θα πρέπει να μειωθούν, προκειμένου να υπάρξει εργασία για όλους.
Έναν αιώνα πριν, οι εργάτες πάλεψαν και κατέκτησαν το 8ωρο, μιας και τεχνολογική πρόοδος επέτρεπε την παραγωγή άφθονου πλούτου με λιγότερο μόχθο. Στην αρχή βέβαια της βιομηχανικής επανάστασης, οι εργάτες...έσπαγαν τις μηχανές, τις οποίες κατηγορούσαν ότι τους έπαιρναν τις δουλειές.
Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτό που έφταιγε ήταν το καπιταλιστικό σύστημα, με τους εργοδότες να βάζουν τους εργάτες να δουλεύουν όλο και πιο σκληρά, παρότι είχαν νέες δεξιότητεςς και νέες μηχανές/εργαλεία στη διάθεση τους, που αύξαναν κατακόρυφα την παραγωγικότητα.
Έτσι, παρήγαγαν ολοένα και περισσότερο πλούτο, αλλά όλος αυτός ο επιπλέον πλούτος κατέληγε στις τσέπες των καπιταλιστών, με τους εργάτες να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα ξεροκόμματο, και συχνά δεν έβρισκαν καν δουλειά για να ζήσουν.
Μόλις οι εργάτες κατανόησαν ότι οι μηχανές δεν φταίνε, σταμάτησαν να τις σπάνε, και στράφηκαν, έστω και με καθυστέρηση, εναντίον των καπιταλιστών, ζητώντας τη μείωση του ωραρίου (8ωρο: 8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ξεκούρασης και 8 ώρες ύπνου).
Σήμερα, η ακόμα πιο μεγάλη τεχνολογική πρόοδος έχει βοηθήσει στο να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα από ποτέ, και ο πλούτος που παράγει η ανθρωπότητα είναι επίσης περισσότερος από ποτέ.
Όμως, όλος αυτός ο επιπρόσθετος πλούτος καταλήγει στις τσέπες των καπιταλιστών, και οι εργάτες καταλήγουν, για μία ακόμα φορά, σε μία μεσαιωνική κατάσταση, όπου δουλεύουν όλη μέρα για ένα κομμάτι ψωμί (αν είναι "τυχεροί" και έχουν δουλειά, γιατί πολλοί απλά μένουν άνεργοι).
Η παραγωγικότητα αυξάνεται, αλλά οι μισθοί μένουν σταθεροί. Ποιος τσεπώνει άραγε όλον αυτό τον επιπρόσθετο πλούτο που παράγεται;...
Είναι απαραίτητο να μειωθούν τα ωράρια, και όσο το καθυστερούμε, τόσο χειρότερο γίνεται.
Εννοείται βέβαια ότι αυτό δεν είναι εύκολο, και επίσης εννοείται ότι οι καπιταλιστές δεν το θέλουν αυτό, διότι θα χάσουν ένα μέρος των κερδών τους (εκτός και αν πχ επιβάλλουν μέτρα του στιλ "θα δουλεύετε λιγότερες ώρες, αλλά θα πληρώνεστε και λιγότερους μισθούς, πχ πάρτε 300-400 ευρώ για 4-5 ώρες εργασίας).
Είναι φανερό -ελπίζω- ότι οι καπιταλιστές πρέπει να ανατραπούν πλήρως. Αλλιώς, ακόμα και να κατακτηθεί σήμερα μια νίκη αντίστοιχη με το 8ωρο πριν από 100 χρόνια, οι καπιταλιστές θα την πάρουν σιγά-σιγά πίσω, όπως έκαναν και με το 8ωρο.
Έστω κι έτσι, το θέμα της μείωσης του ωραρίου πρέπει να μπει στην ατζέντα, όσο "δύσκολο" και αν είναι, και όσο και πολλοί εργάτες σε κοιτάζουν σαν "εξωγήινο" όταν το πρωτακούσουν. Και αυτό διότι εάν τα ωράρια δεν μειωθούν, τότε η εναλλακτική λύση είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κομμάτι των εργατών να μείνει άνεργο και να ψοφήσει, και οι υπόλοιποι απλά θα επιβιώσουν μέσα στη φτώχεια, και με ωράρια βαρβαρότητας, άγχος, πίεση, κτλ, κτλ, κτλ (νομίζω τα ξέρετε και τα φαντάζεστε και από μόνοι σας, δε χρειάζεται να ας περιγράψω ποια είναι ή πια θα είναι η κατάσταση).
Ως εκ τούτου, καλύτερα να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα η κουβέντα για τα ω΄ραρια, και να συνδεθεί με τη γενικότερη ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, γιατί όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας:
Σήμερα, οι περισσότεροι εργάτες θα σε κοιτάξουν σαν εξωγήινο. Αύριο όμως, έχοντας βιώσει πολύ περισσότερο στο πετσί τους "τι εστί βερίκοκο", θα σκεφτούν ίσως διαφορετικά τα πράγματα, και θα αλλάξουν γνώμη.
Ακολουθεί το άρθρο της Telegraph για τη μείωση του ωραρίου (εννοείται βέβαια ότι η συντηρητική Telegraph προτείνει τη "λύση" της part-time εργασίας, με μικρούς μισθούς, μιας και δε θέλει να πειράξει τα κέρδη των καπιταλιστών. Μη φανταστείτε δηλαδή ότι έχει σκοπό να στηρίξει τους εργάτες ή οτιδήποτε τέτοιο...):
Reduce working week to 30 hours, say economists
Cutting the hours we work each week to 30 instead of 40 would improve our wellbeing, our family life, friendships and communities, they say.
Companies should be encouraged to give workers more time off instead of pay rises, while young people starting out in the job market could work a four-day week, as has happened in the Netherlands, it notes.
Anna Coote, head of social policy at the NEF, an independent think-tank, said: "It's time to make 'part-time' the new 'full-time'.
"We must rethink the way we divide up our hours between paid and unpaid activities, and make sure everyone has a fair share of free time."
No comments:
Post a Comment