Wednesday, October 30, 2013

Γενικότερες σκέψεις με αφορμή την απόλυση Μπογιόπουλου από το Ριζοσπάστη


Χθες που έλειπα, όπως και σήμερα το πρωί, δέχτηκα πολλά emails για το θέμα που απασχολεί τους πάντες (όχι δεν είναι η ανεργία, οι πλειστηριασμοί, ούτε βέβαια οι διεθνείς εξελίξεις, αλλά είναι...τα εσωτερικά του ΚΚΕ, για τα οποία όλοι στην Ελλάδα λατρεύουν να έχουν άποψη (παραδεχτείτε το, σας αρέσει, ειδικά στους μη-κομμουνιστές, γιατί ψάχνετε να βρείτε μικρά ή μεγάλα ψεγάδια για να δικαιολογήσετε τη δική σας άρνηση του κομμουνισμού και άρα τη στήριξη σας -τελικά- στον καπιταλισμό).

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το ΚΚΕ δίνει αφορμές και αιτίες σε όλους τους "καλοθελητές "και μη:

Δεν σχολιάζουν όλοι με κακή πρόθεση - αλλά οι ΚΚΕδες αυτό δεν το καταλαβαίνουν, και αυτό είναι από τα μεγαλύτερη λάθη τους, που δίνει ακόμα περισσότερη τροφή για σχόλια στους "καλοθελητές", και απογοητεύει και τους υπόλοιπους.

Βλέπετε, στη ζωή ισχύει η γνωστή λαϊκή ρήση "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά".

Ε λοιπόν στο μυαλό πολλών κουκουέδων (όχι όλων) η ρήση αυτή έχει...αντιστραφεί, και στην περίπτωση του Ριζοσπάστη (και όχι μόνο) "τα ράσα κάνουν τον παπά".

Δηλαδή στο μυαλό πολλών κοκουέδων "ο Ριζοσπάστης είναι το όργανο του κόμματος, το κόμμα είναι κομμουνιστικό, άρα ο ριζοσπάστης είναι η καλύτερη εφημερίδα, τα ρεπορτάζ του είναι τέλεια, δεν επιδέχονται κριτική/βελτίωση, κτλ".

Το πρόβλημα είναι ότι το περιεχόμενο του Ριζοσπάστη δεν είναι καθόλου "τέλειο".

Υπάρχουν βέβαια ρεπορτάζ και άρθρα που δε θα βρεις αλλού, ειδικά από τον εργατικό χώρο, υπάρχουν και σωστές αναλύσεις (πολύ σωστότερες από κάτι άλλες αναλύσεις άλλων εφημερίδων που ανήκουν σε άλλους χώρους  - άλλο αν αυτό δε θα το αναγνωρίσουν ποτέ οι "καλοθελητές").

Παρόλα αυτά, εγώ λέω (μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια) ότι το περιεχόμενο αυτής της εφημερίδας δεν πολυαξίζει. Τώρα βλέπω ότι έδιωξε και το Μπογιόπουλο, ο οποίος έχει αποδείξει, τουλάχιστον σε εμένα, ότι αξίζει, με αποτέλεσμα να πέφτει κι άλλο η αξία της (για εμένα τουλάχιστον).

Ίσως βέβαια ο Μπογιόπουλος να μην άξιζε να γράφει στο Ριζοσπάστη, ή ίσως οι απόψεις του να μην ταιριάζουν με τις απόψεις του ΚΚΕ (που εκδίδει το Ριζοσπάστη) - δε θα κάτσω εγώ να εμπλακώ στα εσωτερικά του ΚΚΕ, μιας και εγώ δεν βρίσκομαι στο χώρο αυτό, και "όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει".

Το θέμα είναι όμως μεγαλύτερο από το Μπογιόπουλο: Είναι ότι το περιεχόμενο του Ριζοσπάστη δεν αξίζει και τόσο. Και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη από τη άρνηση του ΚΚΕ να το δει αυτό το πράγμα, ή έστω να αναλογιστεί αν ισχύει, και τι μπορεί να βελτιώσει.

Βγαίνουν τώρα πάλι και ζητούν λεφτά για οικονομική ενίσχυση. Καλά κάνουν, και εγώ άλλωστε ζητάω οικονομική ενίσχυση για να γράψω, και όλοι χρειαζόμαστε λεφτά για να ζήσουμε. Θεμιτό λοιπόν και απαραίτητο να βρεθούν τα "προς το ζην".

ΟΚ λοιπόν, να ενισχύσω. Αλλά ΤΙ να ενισχύσω; Τι ακριβώς θα μου δώσει ο Ριζοσπάστης αν τον ενισχύσω; Ας δεχτώ ότι ο Μπογιόπουλος δεν πρέπει να γράψει στο Ριζοσπάστη. Ποιος θα γράψει, και -κυρίως- τι θα γράψει;

Ξαναλέω: Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.

Το ότι ο Ριζοσπάστης έχει ένδοξη ιστορία, είναι επίσημο όργανο του ΚΚΕ, κτλ, δεν αποτελούν από μόνα τους απόδειξη ότι το περιεχόμενο της εφημερίδας είναι άξιο (ειδικά αν σκεφτεί κανείς και τις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν, και λόγω της ιστορικής συγκυρίας, και λόγω της πράγματι ένδοξης ιστορίας).

Δυστυχώς, στο μυαλό πολλών κουκουέδων, αρκεί το όνομα "Ριζοσπάστης" για να θεωρήσουν ότι η εφημερίδα είναι "αυταποδείκτως" άξια. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα, διότι τίποτα δεν είναι αυταπόδεικτο, και όλα κατακτιόνται. Με το να θεωρείς κάτι "αυταπόδεικτο", μένεις στάσιμος, δεν παλεύεις για αυτό, και τελικά χάνεις τη μάχη.

Δυστυχώς, ο Ριζοσπάστης χάνει τη μάχη. Και ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που τη χάνει είναι επειδή δε θέλει καν να το παραδεχτεί ότι χάνει τη μάχη, και συνεχίζει να βαδίζει "αγέρωχος", καμαρώνοντας ότι τάχα "είμαι η καλύτερη εφημερίδα", ενώ δεν είναι. Δεν είναι τόσο άσχημο να έχεις ελλείψεις και ελαττώματα, λάθη, κτλ. Όλοι έχουν άλλωστε. Αυτό που είναι ΠΟΛΥ άσχημο είναι να μην θέλεις με τίποτα να το παραδεχτείς.

(να σημειωθεί ότι όλα αυτά που γράφω για το Ριζοσπάστη παρατηρούνται λίγο-πολύ και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους της "ριζοσπαστικής αριστεράς", που βγάζει επίσης τις δικές της εφημερίδες, τις οποίες αγοράζουν τα δικά της μέλη. Θα τις αγόραζαν και άλλοι, αλλά το περιεχόμενο δεν πολυαξίζει, οπότε η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη. Εκτός και αν νομίζετε ότι τάχα το ΠΡΙΝ, η Εργατική Αλληλεγγύη, κτλ είναι "καλύτερες" από το Ριζοσπάστη, οπότε μάλλον είστε ακόμα πιο πλανεμένοι από τους κουκουέδες που αγοράζουν το Ριζοσπάστη όσο υποβαθμισμένο και να είναι το περιεχόμενο του, μιας και κάνετε ακριβώς το ίδιο πράγμα το οποίο κοροϊδεύετε)

30 comments:

 1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;

  ΘΕΡΣΙΤΗΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  ReplyDelete
 2. Για εμένα όχι.

  Υπάρχουν κάποιοι αξιόλογοι άνθρωποι, και κάποια αξιόλογα άρθρα σε κάποιες εφημερίδες. Αλλά η "συνολική εικόνα" είναι τραγικά "λίγη" συγκριτικά με τις απαιτήσεις της εποχής

  ReplyDelete
 3. ΝΟΜΙΖΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ.

  ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ.

  ΟΜΩΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ.

  ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ.

  ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΝΘΕΤΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΟΥΝ.

  ΔΙΑΦΩΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΓΗ ΚΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

  Ο ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΦΥΓΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

  ΘΕΡΣΙΤΗΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  ReplyDelete
 4. Πότε ανακοινώθηκε η απόλυση του Μπογιόπουλου από τον Ριζοσπάστη;
  Για αρχειακούς λόγους ρωτάω, μια και δεν γράφει εδώ και κάποιο καιρό...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Στις 3 η ώρα από Νευροσπάστη
   Στις 4 από το ΒΗΜΑ
   ...
   εκατοντάδες άλλους

   Διάβαζε κάτι άλλο εκτός από τα "κόκκινα" μπλογκς

   Πότε ανακοινώθηκε πως δεν γράφει ούτε ρεπορτάζ χωρίς όνομα ο Μπογιόπουλος εδώ και κάποιο καιρό;
   Για αρχειακούς λόγους ρωτάω, γιατί κάποιοι είναι σίγουροι πως δεν δούλευε ο ΝΜ και απλά καθότανε στον Ριζοσπάστη.

   Delete
  2. "TRASH31 Οκτωβρίου 2013 - 2:09 μ.μ.
   @ΧΡΗ:
   Με απειλείς με κάποιου είδους "κατάδοση", ή είναι η ιδέα μου;"

   Σου στέλνω σχόλιο και δεν το εμφανίζεις.
   Καταδότης είναι ο καθηγητάκος σου με βούλα και με στάμπα τα τόσα ονοματεπώνυμα που έβγαλε σε δύο μέρες.
   Εσύ "Γενικα τα τσίτα νευρα οδηγούν σε παρανοήσεις." και τέλος σε παρεξηγήσεις.
   Χασάπη σχολίων.

   ΧΡΗ

   Delete
 5. Για τον κ. ΘΕΡΣΙΤΗ : Κάπου διάβασα ότι ο Μπογιόπουλος πρότεινε στο Κόμμα, να γράφει χωρίς μισθό αλλά το κόμμα δεν το δέχτηκε. Αξίζει να ψάξεις την πληροφορία γιατί σε βάζει σε άλλου είδους σκέψεις. Δε νομίζεις;

  ReplyDelete
  Replies
  1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΝΩΝΥΜΕ 8 ΚΑΙ 55 ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΜΟΥ.

   ΕΦ' ΟΣΟΝ ΤΟ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΩ.

   ΘΕΡΣΙΤΗΣ

   ΓΕΙΑ ΣΑΣ

   Delete
  2. "ο Μπογιόπουλος πρότεινε στο Κόμμα, να γράφει χωρίς μισθό αλλά το κόμμα δεν το δέχτηκε."
   ο Μπογιόπουλος ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ στο Κόμμα, ΕΓΡΑΦΕ χωρίς μισθό αλλά το κόμμα δεν το δέχτηκε
   ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ SPEAKING. (ΣΥΝ-ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΓΙΟ)
   ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΕΙΣ ΠΟΥ ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΕΙΣ ΜΠΑΙΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΚΕ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

   ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΕΡΣΙΤΗ

   Delete
  3. ΧΑΧΑ

   Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.

   ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΩΡΑ ΠΕΙΣΤΗΚΑ.

   ΑΦΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΜΠΛΟΓΓΕΡ ΕΙΜΑΙ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.

   ΘΕΡΣΙΤΗΣ

   ΓΕΙΑ ΣΑΣ

   Delete
  4. Ενώ εσύ είσαι επώνυμος. Τσου ρε -λάκη.

   Delete
  5. XAXA

   ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΚΙ Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ.

   ΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΞΕΡΕΤΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ.

   ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ.

   ΘΕΡΣΙΤΗΣ

   ΓΕΙΑ ΣΑΣ

   Delete
  6. Θερσίτη, ελληνικά ξέρεις,
   καλαμπόκι δεν τρως,
   κότα δεν είσαι.

   ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ SPEAKING. (ΣΥΝ-ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΓΙΟ)

   Ξέρεις όταν βλέπεις κάθε μέρα στη δουλειά τον συνάδελφό σου δεν τον λες ανώνυμο κι ας μην θυμάσαι το επώνυμό του.
   Καφεδάκι μαζί πίνουν, Μπογιόπουλος και Πιτσιρίκος όταν δεν συναντιούνται σε θεατρικές σκηνές.

   ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΕΡΣΙΤΗ
   και με τον κηδεμόνα σου ΛένινΑντώνη την άλλη φορά που δεν έφτασε στο σημείο να πει ανώνυμο τον Πιτσιρίκο.
   χαχαχαχαχαχαχαχαχα

   Delete
  7. ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΕΙΣ ΠΟΥ ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΕΙΣ ΜΠΑΙΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΚΕ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ένα - μηδέν

   ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΕΡΣΙΤΗ οπαδέ

   Delete
 6. μηπως θα ηταν καλυτερα να παραθετεις απλα τις ειδησεις? κηρυγμα δε χρειαζομαστε, εχουμε πηξει στους μεντορες, ο καθενας μας εχει αποψη για τον κομμουνισμο, δε προκειται να κανεις κανεναν κομμουνιστη ετσι, φιλικα, και ναι, ο σταλιν εκανε τα ιδια με τον χιτλερ, το οτι ειχε καλυτερο ιδεολογικο υποβαθρο δεν αλλαζει κατι

  ReplyDelete
  Replies
  1. ο σταλιν ηταν ενας ψυχακιας που τα εβαλε με τον ιδιο τον κομμουνισμο.

   Delete
 7. 1ο μέρος
  Πολλά αυθαίρετα συμπεράσματα μαζεμενα και στο τέλος η προσωπική σου άποψη (σεβαστή) πάνω στην οποία γράφτηκε το άρθρο χωρίς ίχνος επιχειρηματολογίας....
  Κι εξηγούμαι:

  "Δεν σχολιάζουν όλοι με κακή πρόθεση - αλλά οι ΚΚΕδες αυτό δεν το καταλαβαίνουν, και αυτό είναι από τα μεγαλύτερη λάθη τους, που δίνει ακόμα περισσότερη τροφή για σχόλια στους "καλοθελητές", και απογοητεύει και τους υπόλοιπους."

  Η πικρή αλήθεια για πολλούς, είναι ότι οι ΚΚΕδες έχουν τριφτεί τόσο μα τόσο πολύ με τον κόσμο και ξέρουν πολύ καλά από την αρχή ποιος είναι καλοπροαίρετος και ποιος όχι, ποιος έχει όρεξη να συζητήσει σοβαρά και ποιος όχι, ποιος θέλει να ακούσει και ποιος όχι.... Τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ με έχουν εκπλήξει πάμπολλες φορές πάνω σε αυτό το θέμα. Εννοείται ότι αναφέρομαι σε φυσικές συναντήσεις και όχι σε αυτές του πληκτρολογίου οι οποιες τις περισσότερες φορές και πλασματικές είναι και ανούσιες καταναλώνοντας ουσιαστικό χρόνο από τους χώρους εργασίας. την γειτονιά, το πεζοδρόμιο. Εκεί που για τον καθένα το πρόσωπο είναι ένα και ακάλυπτο.

  "Δηλαδή στο μυαλό πολλών κοκουέδων "ο Ριζοσπάστης είναι το όργανο του κόμματος, το κόμμα είναι κομμουνιστικό, άρα ο ριζοσπάστης είναι η καλύτερη εφημερίδα, τα ρεπορτάζ του είναι τέλεια, δεν επιδέχονται κριτική/βελτίωση, κτλ"."

  Όχι, ciao η συντριπτική πλειοψηφία μελών αλλά και φίλων του Ρίζου δεν σκέπτονται έτσι... αυτό το συμπέρασμα βγήκε εντελώς από το στομάχι σου... παρατηρήσεις, κριτικές και προτάσεις για βελτιώσεις γίνονται συχνά πυκνά από μεγάλη μερίδα που διαβάζει τακτικά τον ρίζο... εννοείται όμως ότι ο ρίζος συγκριτικά πάντα με όλες τις υπόλοιπες εφημερίδες εκφράζει και διαφωτίζει καλύτερα κάθε κομμουνιστή....
  Βελτιώσεις - αλλαγές προσωπικά θεωρώ ότι χρειάζονται αλλά τι να κάνω να πετάω τα λεφτά μου στο ΠΡΙΝ, στην Αυγή και αλλού? κομμουνιστής προσπαθώ να γίνω όχι μπογιατζής...

  Μας λες παρακάτω:

  "Το πρόβλημα είναι ότι το περιεχόμενο του Ριζοσπάστη δεν είναι καθόλου "τέλειο"."

  Σεβαστό αλλά διαφώτισε μας τι σε χαλάει?
  Συνεχίζεις:

  "Παρόλα αυτά, εγώ λέω (μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια) ότι το περιεχόμενο αυτής της εφημερίδας δεν πολυαξίζει. "

  Σεβαστή η άποψή σου αλλά και πάλι δεν μας διαφώτισες τι στο καλό έχει ή δεν έχει αυτή η εφημερίδα και σε χαλάει... με ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτός είναι και ο λόγος που γράφεις ολόκληρο άρθρο...

  Συνεχίζεται...

  ReplyDelete
 8. Συνέχεια 2ο μέρος

  Πάμε παρακάτω:

  "Τώρα βλέπω ότι έδιωξε και το Μπογιόπουλο, ο οποίος έχει αποδείξει, τουλάχιστον σε εμένα, ότι αξίζει, με αποτέλεσμα να πέφτει κι άλλο η αξία της (για εμένα τουλάχιστον)."

  Πού το βλέπεις? Έχεις κάποια πηγή στην οποία αναφέρεται επακριβώς ότι εδιώχθη ο Ν.Μ από τον ριζοσπάστη? Για διαφώτισέ μας...
  Αν επιτρέπεται....πώς ακριβώς απέδειξει σε σένα ο Ν.Μ. ότι αξίζει σε αντίθεση με τους άλλους αρθρογράφους?

  Πάμε πιο κάτω:

  "Είναι ότι το περιεχόμενο του Ριζοσπάστη δεν αξίζει και τόσο. Και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη από τη άρνηση του ΚΚΕ να το δει αυτό το πράγμα, ή έστω να αναλογιστεί αν ισχύει, και τι μπορεί να βελτιώσει"

  Το επαναλαμβάνεις για τρίτη φορά αλλά ο αναγνώστης περιμένει εναγωνίως να μάθει την επιχειρηματολογία σου... τι είναι ακριβώς αυτό που δεν βλέπει το ΚΚΕ και το βλέπεις εσύ.... θα μας σκάσεις....

  Συνεχίζεις:

  "ΟΚ λοιπόν, να ενισχύσω. Αλλά ΤΙ να ενισχύσω; Τι ακριβώς θα μου δώσει ο Ριζοσπάστης αν τον ενισχύσω; Ας δεχτώ ότι ο Μπογιόπουλος δεν πρέπει να γράψει στο Ριζοσπάστη. Ποιος θα γράψει, και -κυρίως- τι θα γράψει;"

  Φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι όσες φορές αγόρασες ρίζο, αν το έκανες δηλαδή, τον αγόρασες για χάρη του Μπογιόπουλου.... Μήπως εν τέλει το θέμα σου με τον ρίζο είναι αποκλειστικά και μόνο ιδεολογικό? μήπως για τα περισσότερα παιδιά από την Ανταρσύα είναι γροθιά στο στομάχι?
  Θα μπορούσες νομίζω κάλλιστα εξ αρχής να πεις τίμια και ωραία δεν γουστάρω τον ριζοσπάστη γιατί διαφωνώ... άποψη σεβαστή.... όχι όμως να γράφεις ολόκληρο κατεβατό ότι δεν αξίξει αλλά να μη λες το γιατί και το πώς... αυτό δεν λέγεται κριτική λέγεται κάπως αλλιώς...
  Βέβαια εσύ συνεχίζεις ακάθεκτος:

  "Το ότι ο Ριζοσπάστης έχει ένδοξη ιστορία, είναι επίσημο όργανο του ΚΚΕ, κτλ, δεν αποτελούν από μόνα τους απόδειξη ότι το περιεχόμενο της εφημερίδας είναι άξιο (ειδικά αν σκεφτεί κανείς και τις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν, και λόγω της ιστορικής συγκυρίας, και λόγω της πράγματι ένδοξης ιστορίας)."

  Τι είναι ανάξιο πάλι δεν μας λες... μας αφήνεις την έκπληξη για το τέλος....

  "Δυστυχώς, στο μυαλό πολλών κουκουέδων, αρκεί το όνομα "Ριζοσπάστης" για να θεωρήσουν ότι η εφημερίδα είναι "αυταποδείκτως" άξια. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα, διότι τίποτα δεν είναι αυταπόδεικτο, και όλα κατακτιόνται. Με το να θεωρείς κάτι "αυταπόδεικτο", μένεις στάσιμος, δεν παλεύεις για αυτό, και τελικά χάνεις τη μάχη."

  Πάλι και πάλι αυθαίρετα συμπεράσματα....

  Και εδώ με αποτελειώνεις:

  "Δυστυχώς, ο Ριζοσπάστης χάνει τη μάχη. Και ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που τη χάνει είναι επειδή δε θέλει καν να το παραδεχτεί ότι χάνει τη μάχη, και συνεχίζει να βαδίζει "αγέρωχος", καμαρώνοντας ότι τάχα "είμαι η καλύτερη εφημερίδα", ενώ δεν είναι. Δεν είναι τόσο άσχημο να έχεις ελλείψεις και ελαττώματα, λάθη, κτλ. Όλοι έχουν άλλωστε. Αυτό που είναι ΠΟΛΥ άσχημο είναι να μην θέλεις με τίποτα να το παραδεχτείς."

  Συγγνώμη αλλά με αυτό αρχίζω να απορώ σε ποια πραγματικότητα ζεις και αναπνέεις... όταν τριφτείς με τον κόσμο θα καταλάβεις περισσότερα απ' όσα φαντάζεσαι και θα αναιρέσεις ακόμα πιο πολλά...
  σήμειωση: δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ, είμαι φίλος θέλω να αγοράζω κάθε μέρα ριζοσπάστη αλλά δεν μπορώ γιατί είμαι μακροχρόνια άνεργος... ούτε τον κυριακάτικο δεν μπορώ να πάρω όσο αστείο κι αν είναι το ποσό...

  Τελικά στο τέλος όλοι οι αναγνώστες έμειναν με την απορία για ποιο λόγο δεν αρέσει στον ciaoan1 ο ριζοσπάστης... ελπίζω να το μάθουμε στο επόμενο άρθρο...

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  ReplyDelete
 9. Kαι για να μην ξεχάσω:
  μια εφημερίδα που κυκλοφορεί δεκαετίες τώρα με αίμα και θυσίες του απλού λαού και ουχί από χρήμα εφοπλιστών, βιομηχάνων, ευρωπαϊκής ένωσης το καταφέρνει γιατί είναι άξια και ταυτόχρονα οι θυσίες του λαού για την κυκλοφορία της την κάνουν άξια...ακόμα και σήμερα, που προσωπικά μετράω σέντσια από το άδειο μου πορτοφόλι για να συνδράμω όσο μπορώ ακόμα και άνεργος... σε ποια εφημερίδα και σε ποιον πολιτικό χώρο γίνεται το ίδιο?

  ReplyDelete
 10. Μπλα μπλα μπλα. Τι δεν καταλαβαίνετε ρε; Διαβάστε δυο τρια αρθρα οικονομικης ανάλυσης του τσιαο. Παραθεστε μετα ενα λινκ σε μερικα αρθρα του ρίζου που ασχολούνται με τα ιδια πραγματα.

  Εχετε γινει πραγματικα κουραστικοι και εχετε μεινει κουραστικα ιδιοι.

  ΥΓ: Οσο το κομμα συνεχιζει ν αγαπαει τον πατερουλη που εσφαξε τους δικους του και μας πουλησε στον εμφυλιο (αυτη η φίλη Ρωσία μια ζωή τα ίδια - μονο το Αγιο Ορος προσεχει) - κατ εμε δεν εχετε καμια ελπιδα. Ειστε σαν τον κεφαλαιοκρατη που κρατα το κεφαλαιο και δεν το επενδυει ξανα - μονο που το δικο σας κεφαλαιο ειναι η ιδεολογια του κομμουνισμου και η λύση στην περιπτωση μας (γιατι μας εχουνε πηδηξει) ειναι ν ανοιξει αυτη η αγορα. Ειρωνικό ε;

  ReplyDelete
  Replies
  1. O ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ CIAOANT1 ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΡΧΙΣΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ.

   ΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

   ΠΑΝΤΑ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΑΠΩΜΑ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟΥ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ.

   ΘΕΡΣΙΤΗΣ

   ΓΕΙΑ ΣΑΣ

   Delete
  2. Γιατί, η Ρωσία πάντα δε μας πούλαγε; Και στο 19ο αιώνα μας πούλησε κι αργότερα κλπ. Το συμφέρον της κοιτούσε και κοιτάει.

   Το ίδιο κι η Αγγλία κι η Γαλλία, γιατί είχαμε Αγγλικό, Γαλλικό και Ρωσικό κόμμα. Α, κι η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

   Delete
  3. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΝΑΨΕΙ Η ΤΣΑΡΙΚΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ.

   ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

   ΑΛΛΟ ΤΟ 1821 ΚΑΙ Η ΤΣΑΡΙΚΗ ΡΩΣΙΑ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ 1917 ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.

   ΘΕΡΣΙΤΗΣ

   ΓΕΙΑ ΣΑΣ

   Delete
  4. Αφού διέγραψε τα δάνεια με το Ελληνικό Κράτος από που πήρε Δάνειο η Σοβιετική Ένωση;
   Ωέο;
   Δεύτερος τόμος Ιστορίας σελίδα;

   ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΕΡΣΙΤΗ διαβαστερέ

   Delete
  5. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΕΡΣΙΤΗ Amerika - Amerika

   Delete
  6. Χρόνο και υπομονή (μαζί σας) δεν έχω - όχι δυνατότητα να απαντήσω στα επιχειρήματα σας. Και δεν νομιζω ότι σας έβρισα για να πειτε τα λεγόμενα μου Χρυσαυγίτικα.

   Και χεσε τον Μπογίο, γιατί βαρέθηκα και το σταριλίκι του κι αυτουνού.

   Λοιπόν στο θέμα μας. Στάλιν - εμφύλιος. Εδώ γαμιόμασταν και ο Σταλινάκος (που ακόμα γαμώ την τρέλα μου τον θαυμάζετε) εκλείνε το μάτι στους Αμερικάνους που γυάλιζαν τις ναπάλμ. Χρυσαυγίτικο κι αυτό;

   Αλλά τι να λέμε τώρα - εδώ παρεδέχτηκε το κόμμα τόσα χρόνια μετά ότι ο Άρης είχε δίκιο αλλά ακόμα κ έτσι -είπε το κόμμα- έπρεπε να υπακούσει στο κόμμα (νοοτροπία Έλληνα καραβανά του 60). Με τέτοια νοοτροπία περιμένετε εσείς να συνταχτεί ο κόσμος μαζί σας. Δεν τρελλάθηκε. Αν είναι να τον γαμάνε το 'χει και τώρα - δεν χρειάζεται να πάρει κ τα βουνά.

   Όπως είπα. Στον χώρο των κινημάτων είστε (ακόμα;) ένας μεγάλος κεφαλαιοκράτης/μονοπώλιο. Μόνο που η αγορά αυτή αναγκαστικά θα ανοίξει, γιατι αυτό που πουλάτε είναι τόσο δραματικά κατώτερο των περιστάσεων.

   ΥΓ: Αλλά έτσι κι αλλιώς αυτό δεν θέλετε; Την ασφάλεια του 5%? Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις αυτοτρικλοποδίες που έβαλε η Παπαρήγα πριν τις προηγούμενες εκλογές όταν όλοι ξέρανε ότι το κόμμα ανέβαινε πολυ.

   Delete
 11. Γιώργο, η θέση του ciaoant1 σε σχέση με τον ελληνικό τύπο γενικά και τον ριζοσπάστη ειδικά, ανεξάρτητα με συμφωνίες ή διαφωνίες μαζί της, έχει αναπτυχθεί/αναλυθεί σε παλαιότερες αναρτήσεις. Αν θες κάνε μια αναζήτηση και θα βρεις απαντήσεις σε ορισμένα τουλάχιστον απο τα ερωτήματα που θέτεις (το αν θα σε καλύψουν άλλη συζήτηση).

  φιλικά
  promitheus

  ReplyDelete
 12. @Γιώργη
  "ποιος είναι καλοπροαίρετος και ποιος όχι." γιατί όχι ποιός είναι ενάρετος και ποιός όχι;
  Οι ΚΚΕδες φαίνεται πως είναι τόσο εξαιρετικοί στο να καταλαβαίνουν την καλή προαίρεση του άλλου που έχουν καταλάβει πως όλοι είναι κακοπροαίρετοι - και ορισμένοι από αυτούς τους ίδιους - και για αυτό μένουν μόνοι - όλο και λιγότεροι.
  Εύγε, βουλλομένο γράμμα διαβάζετε.

  "κριτικές και προτάσεις για βελτιώσεις " του Ριζοσπάστη γίνονται όπως οι δύο - τρεις που γράφτηκαν στον προσυνεδριακό και έλεγαν πως δεν πρέπει να γράφει ο Μπογιόπουλος σε αυτόν. Done!

  "Τι σε χαλάει στον Ριζοσπάστη;" Πήγαινε http://efimeris.nlg.gr/ns/main.html διάλεξε Ριζοσπάστη και έλα πες μου και εσύ.

  Μπλα μπλα μπλα

  "σήμειωση: δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ, είμαι φίλος θέλω να αγοράζω κάθε μέρα ριζοσπάστη αλλά δεν μπορώ γιατί είμαι μακροχρόνια άνεργος... ούτε τον κυριακάτικο δεν μπορώ να πάρω όσο αστείο κι αν είναι το ποσό... " Αν ήταν ο Ριζοσπάστης που έπρεπε θα μπορούσες χέρι - χέρι να τον πάρεις. Ο διαβασμένος Ριζοσπάστης ξαναδιαβαζόταν. Σήμερα έχεις σκεφτεί γιατί δεν μπορείς να τον βρεις "δεύτερο χέρι" ; Γιατί φοριέται στην κωλότσεπη σαν κόσμημα. Κατάλαβες; Τα μέλη στην κωλότσεπη τον χώνουν και ο τίτλος είναι από μέσα.

  Γειά σου Γιώργο με τα υπερεπιχειρήματα

  ReplyDelete
  Replies
  1. "γιατί όχι ποιός είναι ενάρετος και ποιός όχι;"

   θες να παίξουμε την κολοκυθιά?

   "Οι ΚΚΕδες φαίνεται πως είναι τόσο εξαιρετικοί στο να καταλαβαίνουν την καλή προαίρεση του άλλου που έχουν καταλάβει πως όλοι είναι κακοπροαίρετοι - και ορισμένοι από αυτούς τους ίδιους - και για αυτό μένουν μόνοι - όλο και λιγότεροι."

   Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις που όταν κατεβαίνω σε πορεία οι ΚΚΕδες είναι περισσότεροι και οι άλλοι ανύπαρκτοι.... μήπως θες και φωτογραφίες για απόδειξη, ευχαρίστως... αλλά μη μας το παίζεις και εξωγήινος...

   "κριτικές και προτάσεις για βελτιώσεις " του Ριζοσπάστη γίνονται όπως οι δύο - τρεις που γράφτηκαν στον προσυνεδριακό και έλεγαν πως δεν πρέπει να γράφει ο Μπογιόπουλος σε αυτόν. Done!"

   Είσαι απλά ψεύτης... και που ΄σαι προς ενημέρωση προσυνεδριακός διάλογος δεν είναι μόνο το μικρό μέρος επιστολών που δημοσιεύτηκαν.... βέβαια αυτά τα γνωρίζεις αλλά το παίζεις και βλάκας...

   "Τι σε χαλάει στον Ριζοσπάστη;" Πήγαινε http://efimeris.nlg.gr/ns/main.html διάλεξε Ριζοσπάστη και έλα πες μου και εσύ."

   Εσύ θα μου πεις γιατί εσύ έχεις το πρόβλημα....

   " Αν ήταν ο Ριζοσπάστης που έπρεπε θα μπορούσες χέρι - χέρι να τον πάρεις. Ο διαβασμένος Ριζοσπάστης ξαναδιαβαζόταν. Σήμερα έχεις σκεφτεί γιατί δεν μπορείς να τον βρεις "δεύτερο χέρι" ; Γιατί φοριέται στην κωλότσεπη σαν κόσμημα. Κατάλαβες; Τα μέλη στην κωλότσεπη τον χώνουν και ο τίτλος είναι από μέσα"

   Και ποιος σου είπε ρε μάστορα ότι δεν παιρνω χέρι με χέρι τον ρίζο... ή ότι δεν το διαβάζω και από το διαδίκτυο... ? τα αυθαίρετα συμπεράσματά σου βγάζουν μάτια... και τα ειρωνικά σχόλια κράτα τα για την συνιστώσα....

   Γεια σου και σένα ανώνυμε με τις ειρωνείες σου... για σοβαρή συζήτηση σίγουρα δεν κάνεις... τουλάχιστον να είχες και χιούμορ αλλά ούτε κι εκεί την παλεύεις....
   Απάντηση ακόμα δεν πήραν τα υπερεπιχειρήματά μου...

   Delete
  2. ΕΙΠΑ κριτικές και προτάσεις για βελτιώσεις " του Ριζοσπάστη γίνονται όπως οι δύο - τρεις που γράφτηκαν στον προσυνεδριακό και έλεγαν πως δεν πρέπει να γράφει ο Μπογιόπουλος σε αυτόν. Done!"

   ΕΙΠΕΣ Είσαι απλά ψεύτης... και που ΄σαι προς ενημέρωση προσυνεδριακός διάλογος δεν είναι μόνο το μικρό μέρος επιστολών που δημοσιεύτηκαν.... βέβαια αυτά τα γνωρίζεις αλλά το παίζεις και βλάκας...

   ΓΡΑΦΤΗΚΕ Μια τελευταία παρατήρηση: Ο «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του Κόμματος, ο καθημερινός μας σύντροφος, μας καθοδηγεί με βάση την πολιτική του ΚΚΕ και τη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. Ο συντάκτης της προτελευταίας σελίδας αρκετές φορές ξεστρατίζει από αυτόν το δρόμο.
   19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7365871

   Ψεύτης; ΔΕΝ προκύπτει. Εσύ μαλάκας που δεν θυμάσαι ή που δεν διαβάζεις Ριζοσπάστη;

   "μένουν μόνοι - όλο και λιγότεροι" συγκριτικά με αυτό που ήταν πριν. Κάτσε και σύγκρινε τους 5.000 που με τη βία έμειναν από τις 20.000 που μάζευε το ΠΑΜΕ. ΌΧΙ, εσύ θα μιλήσεις για τα μεγαλεία των 5.000 τώρα που εξαϋλώθηκαν οι "αγανακτισμένοι" και το Σύριζα βγάζει μόνον 1.000.

   Γιωργάκη εμετρήθεις και εβρέθεις ελλιποβαρής. Το αυγό σου και γρήγορα γιατί δεν την παλεύεις.

   Γειά σου Γιώργο με τα υπερεπιχειρήματα


   Delete