Αν διαβάσετε μερικούς ιστορικούς, θα δείτε συχνά στις αναλύσεις τους να κάνουν λόγο για "υπέρ-επέκταση" των αυτοκρατοριών, που τελικά οδηγεί στην καταστροφή τους.
Οι ιστορικοί το λένε αυτό διότι πράγματι όταν μια μεγάλη δύναμη σαπίζει και παρακμάζει, τότε αδυνατεί πλέον να συντηρήσει όλα αυτά που κατείχε την περίοδο της ακμής της (πόσο μάλλον να τα επεκτείνει). Οπότε οι κατακτήσεις της μοιάζουν ξαφνικά να είναι "υπερβολικά πολλές", και γι' αυτό οι ιστορικοί μιλούν για "υπερ-επέκταση" των αυτοκρατοριών όταν αυτές παρακμάζουν.
Βέβαια, όταν μια μεγάλη δύναμη ("αυτοκρατορία") σαπίζει, τότε συχνά το μόνο που της μένει είναι ο πόλεμος, λόγω της στρατιωτικής της μηχανής. Η "αυτοκρατορία" αυτή δηλαδή ΔΕΝ μπορεί πλέον να δημιουργήσει πλούτο, τουλάχιστον όχι σε επαρκείς ποσότητες, οπότε το ρίχνει στις κατακτήσεις, ώστε να αρπάξει τον πλούτο των άλλων. Αυτό βέβαια έτσι κι αλλιώς το έκανε, αλλά στην περίοδο της σαπίλας της, το κάνει ακόμα πιο έντονα, ώστε να καλύψει το κενό από την δική της αδυναμία παραγωγής πλούτου.
Κάπως έτσι είναι και η Αμερική σήμερα, και μάλιστα σιγά-σιγά σταματούν και οι ατελείωτες εκστρατείες, μιας και πλέον η Αμερική δεν αντέχει ούτε το οικονομικό, αλλά ούτε και το πολιτικό-ιδεολογικό κόστος τους. Και επίσης πλέον η Αμερική δεν "παίζει μπάλα" μόνη της, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και έναν σοβαρό αντίπαλο (Κίνα-Ρωσία, με τη Γερμανία και τους πετρελαιάδες από πίσω).
Τέλος πάντων, τα σημάδια από την "υπέρ-επέκταση" της Αμερικής είναι ορατά παντού - από το Ιράκ και το Αφγανιστάν (παρεμπιπτόντως, δείτε και αυτό), όπου έχει βαλτώσει, μέχρι την προσπάθεια που έκανε να περικυκλώσει τη Ρωσία.
Δε ξέρω αν το θυμάστε, αλλά μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν η Αμερική ήταν ακόμα κυρίαρχη, και η Ρωσία ήταν ακόμα αδύναμη, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πάρουν με το μέρος τους πολλές χώρες στην "γειτονιά" της Ρωσίας, όπως πχ τη Γεωργία και την Ουκρανία, μέσω μιας σειράς "πολύχρωμων επαναστάσεων".
Και πράγματι, αρχικά η Γεωργία απέκτησε έναν εντελώς φιλοδυτικό πρόεδρο-μαριονέτα των Αμερικάνων, που έκανε αίτηση για να μπει στο ΝΑΤΟ, ενώ το ίδιο έκανε και η Ουκρανία.
Η Ρωσία αντέδρασε όμως - άλλωστε οι χώρες αυτές είναι εντελώς γειτονικές (δες και χάρτη)), και η Ρωσία ήξερε ότι αν τις έχανε, μετά θα ήταν περικυκλωμένη από ΝΑΤΟικές βάσεις, και άρα "game over".
Όπως λοιπόν ίσως θα θυμάστε, η Ρωσία βρήκε "λύσεις" και για τις δύο αυτές περιπτώσεις:
Για την Ουκρανία, σταμάτησε να τις πουλάει ενέργεια με έκπτωση, με αποτέλεσμα η χώρα να παγώσει το χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο για θέρμανση, και ο λαός να ψηφίσει έναν φιλορώσο πρόεδρο, ώστε να αποσύρει την αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Για τη Γεωργία, η Ρωσία έκανε μονομερή στρατιωτική επέμβαση-επίδειξη δύναμης, που όχι μόνο έκοψε τον αέρα στα όνειρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά έδειξε σε όλον τον κόσμο ότι η Αμερική πλέον δεν είναι το απόλυτο αφεντικό, όπως ήταν για δύο περίπου δεκαετίες.
Τη συνέχεια την ξέρουμε, με τη Ρωσία να καταφέρνει πλέον να μπλοκάρει τις ΗΠΑ και στη Συρία (και θα δούμε και για το Ιράν, που αποτελούσε -και εξακολουθεί να αποτελεί- το #1 στόχο των Αμερικάνων).
Όλα αυτά τα θυμηθήκαμε, και τα υπενθυμίζουμε και σε εσάς, διότι σήμερα είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, την οποία όμως τα δυτικά ΜΜΕ την έθαψαν εντελώς (για ευνόητους λόγους):
Συγκεκριμένα, σήμερα μπήκε και επίσημα "ταφόπλακα" στα όνειρα των Αμερικάνων για ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - παραθέτουμε χωρίς περαιτέρω σχολιασμό το σχετικό άρθρο από το (ρωσικών συμφερόντων) RIA-Novosti:
No NATO Membership For Georgia, Ukraine in 2014 – Official
Ukraine and Georgia will not accede to the North Atlantic Treaty Organization (NATO) next year, its top official said Tuesday, dismissing speculation that two of Russia’s most strategically important neighbors might be joining.
Ukraine has decided to abandon its long-standing bid to join NATO, Secretary General Anders Fogh Rasmussen told journalists in Brussels on the eve of a Russia-NATO council meeting. The Georgian government is still interested in closer cooperation with the alliance, but will not succeed in becoming a member in 2014, he said.
Both countries still have partnership action plans with NATO and will continue to work together, Rasmussen added.
Ukraine and Georgia have been lobbying to become NATO members for years, enjoying full support for their bids from the US, but alliance members rejected a proposal to offer them membership at a NATO summit in Bucharest in 2008.
Russia has vociferously opposed any further eastward expansion by NATO, particularly by former Soviet republics on its borders. In 2008, just a month after Georgia and Russia fought a brief war over the breakaway Georgian region of South Ossetia, Russia’s then-President Dmitry Medvedev said Moscow would not allow Georgian membership of NATO.
“Russia will not joke around if this happens. Everyone should think about this,” he said at that time.
Rasmussen also noted that the Western alliance does not plan to create any new formal coalitions with the Collective Security Treaty Organization (CSTO), a loose Eurasian military alliance headquartered in Russia.
NATO, he said, is satisfied with its current cooperation with the Eurasian military alliance between Russia, Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, and Tajikistan, but stressed that the organizations needed to move from words to action.
NATO currently has 28 member states, largely based in North America and Western Europe. Article Five of NATO’s Washington treaty commits member states to regard an attack on a member state as an attack on the alliance as a whole.
Και τα χαστούκια συνεχίζονται
ReplyDeletehttp://www.reuters.com/article/2013/10/22/us-saudi-usa-idUSBRE99L0K120131022