Monday, October 21, 2013

Fracking: Τα αμερικανικά ΜΜΕ αποκρύπτουν τις πλημμύρες που προκαλεί, στην ΕΕ το απαγορεύουν, ενώ Κίνα-Ρωσία προωθούν...το κάρβουνο


Η φωτογραφία είναι από το Κολοράντο των ΗΠΑ, όπου πρόσφατα είχαμε μια μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή, η οποία όμως πέρασε ουσιαστικά "απαρατήρητη" από τα ΜΜΕ.

Βλέπετε, η συγκεκριμένη καταστροφή δεν ήταν μια "συνηθισμένη πλημμύρα", από αυτές που αρέσει στα ΜΜΕ να προβάλλουν. Ήταν μια καταστροφή που προκλήθηκε λόγω του fracking (αν δε γνωρίζετε τι είναι το fracking, δείτε πχ εδώ για ένα παλιότερο άρθρο μας επί του θέματος), και τα αμερικάνικα ΜΜΕ την έθαψαν εντελώς (ακόμα και τα ντόπια ΜΜΕ του Κολοράντο αρνήθηκαν να προβάλλουν το θέμα, προκαλώντας την οργή των κατοίκων της περιοχής - κάπως σαν τις Σκουριές στην Ελλάδα, με τα κυρίαρχα ΜΜΕ να μη βγάζουν τσιμουδιά για την καταστροφή στο περιβάλλον, στο νερό, κτλ).

Στο Κολοράντο λοιπόν, έπεσαν πολλές βροχές, και το έδαφος είχε διαβρωθεί λόγω των χημικών του fracking, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες περιοχές. Και σα να μην έφτανε αυτό, η πλημμύρα παρέσυρε πολλά container (όπως αυτό της φωτογραφίας) και αποθήκες των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στο fracking. Έτσι, τα χημικά μόλυναν τεράστιες περιοχές, καθώς το νερό τα μετέφερε παντού, και άντε να δούμε τώρα αν και ποτέ θα μπορέσουν να καθαρίσουν όλη αυτή τη ζημιά.

Ως γενική παρατήρηση, εμείς έχουμε και παλιότερα σχολιάσει ότι το fracking θα δώσει στις ΗΠΑ αρκετό πετρέλαιο-φυσικό αέριο, αλλά:
  • Η ποσότητα της ενέργειας που θα αντληθεί ΔΕΝ θα είναι τόσο μεγάλη όσο φαντασιώνονται κάποιοι.
  • Το περιβαλλοντολογικό κόστος θα είναι πολύ μεγάλο.
Ο λόγος που η Αμερική προωθεί τόσο πολύ το fracking, είναι διότι ξέρει ότι δε θα μπορεί για πολύ ακόμα να πληρώνει τους πετρελαιάδες σε δολάρια, τουλάχιστον όχι στις σημερινές ισοτιμίες. Το δολάριο θα χάσει ένα τεράστιο μέρος της αξία του, μιας και οι ΗΠΑ χρειάζεται να το τυπώσουν με τη σέσουλα , και τότε θα χρειαστούν έναν τρόπο να βρουν ενέργεια. Το fracking ΔΕΝ είναι και τόοοσο φτηνό όπως έχουμε εξηγήσει στο παλιότερο άρθρο μας, αλλά πάντως [θα] είναι φτηνότερο από την ενέργεια της μέσης Ανατολής για τους χρεωκοπημένους υπερπληθωρισμένους Αμερικάνους.

Όλα αυτά που είπαμε για τους Αμερικάνους, ισχύουν και για τους Άγγλους, που επίσης προωθούν το fracking, η τουλάχιστον το προσπαθούν, αν και εκεί οι ντόπιοι κάτοικοι αντιδρούν εναντίον του fracking. Επίσης, η Αγγλία έχει να αντιμετωπίσει και τους "πράσινους νόμους" της ΕΕ, που βάζουν εμπόδια στην κίνηση της να χρησιμοποιήσει το fracking, και ήδη οι Άγγλοι υπέγραψαν συμφωνία με την Κίνα για να χτίσουν πυρηνικά εργοστάσια, ώστε να καλύψουν έτσι τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Όσο για κάτι αιολικά που είχαν βάλει οι Άγγλοι, προφανώς το βλέπουν ότι είναι "φούσκα", καθώς η "πράσινη ενέργεια" δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, και απλά επιτρέπει σε κάποιους να τσεπώνουν ένα σωρό "πράσινες επιδοτήσεις", χωρίς όμως να παράγουν ενέργεια σε επαρκείς και σταθερές ποσότητες. Αυτές τς μέρες μάλιστα, η Αγγλία προχώρησε και αυτή σε νέες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με μία βασική αιτία να είναι προφανώς το αυξημένο κόστος των επιδοτήσεων για τα αιολικά που έχει εγκαταστήσει.

Γι' αυτό και προωθούν fracking και πυρηνική ενέργεια, ειδικά από τη στιγμή που η Αγγλία, όπως και η Αμερική, δεν έχει πλέον δικά της κοιτάσματα πετρελαίου.

Αυτές τις μέρες πάντως διοργανώθηκε μια παγκόσμια κινητοποίηση κατά του fracking, από κατοίκους περιοχών που βλέπουν "από πρώτο χέρι" την μόλυνση που προκαλείται. Η κινητοποίηση αυτή, παρότι είχε παγκόσμια εμβέλεια και αφορούσε πολλές χώρες, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στην ευρωζώνη, μιας και εδώ το fracking είναι απαγορευμένο διά νόμου (όπως στη Γαλλία), ή απλά δεν προωθείται και οι περισσότεροι ούτε καν το έχουν ακουστά. Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες όπου γίνεται fracking είναι χώρες όπως πχ η Ρουμανία, που είναι σχετικά αδύναμες και υποανάπτυκτες, και διοικούνται ουσιαστικά από ντόπιες ολιγαρχίες που κάνουν ότι θέλουν (πχ Ρουμανία, κτλ - οποιαδήποτε ομοιότητα με Ελλάδα και Σκουριές [δεν] είναι συμπτωματική)

Ο λόγος που η ευρωζώνη δεν θέλει το fracking δεν είναι μόνο περιβαλλοντολογικός (χαχα, σιγά μη διστάσουν οι καπιταλιστές να ρημάξουν το περιβάλλον προκειμένου να βγάλουν κέρδος).  

Ο βαθύτερος λόγος που η ευρωζώνη δε θέλει το fracking, είναι διότι δε θέλει να χαλάσει τη συμμαχία με τη Ρωσία, που αποτελεί πλέον το βασικό ενεργειακό της προμηθευτή.

Εξάλλου, η ευρωζώνη (Γερμανία) έχει σκοπό να κυριαρχήσει νομισματικά όταν το δολάριο υπερπληθωριστεί, και τότε η ευρωζώνη θα μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο σε πολύ φτηνότερες τιμές, διότι το ευρώ θα είναι τότε το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και η αξία του θα είναι μεγάλη.  

Για ποιο λόγο λοιπόν να ρημάξει η ευρωζώνη το έδαφος της, ρισκάροντας και την ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία, όταν σε λίγο θα έχει άφθονο φτηνό πετρέλαιο στη διάθεση της;

Άλλωστε, ακόμα και αν η ευρωζώνη χρειαστεί κάποτε το fracking, το πετρέλαιο αυτό δεν θα χαθεί, θα παραμείνει θαμμένο στο έδαφος της, και αν/όταν το χρειαστεί, θα το ξεθάψει.

Όσο για τη Ρωσία, προφανώς δε θέλει το fracking, μιας και θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση για το δικό της πετρέλαιο/φυσικό αέριο. Γι' αυτό και τα ρωσικά ΜΜΕ κάλυψαν πάρα πολύ έντονα την παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης κατά του fracking, και μάλιστα είχαν και ένα σωρό συνοδευτικά  ρεπορτάζ/συνεντεύξεις διάφορων ειδικών (και μη), που έλεγαν πάντως την αλήθεια, ότι δηλαδή το fracking δεν είναι και τόσο καλό όσο διαφημίζεται. Άλλωστε, γι' αυτό και η Ρωσία δηλώνει ότι δεν ανησυχεί και πολύ για το fracking, διότι ξέρει ότι δεν μπορεί να ανακόψει και τόοοσο πολύ τις πωλήσεις ενέργειας που τώρα κάνει:

US Shale Gas No Threat to Russia’s Energy Dominance
Russian state oil giant Rosneft has plans to extract oil in the next 100 years and sees no significant threat from the increase in shale gas production in the United States, CEO Igor Sechin told journalists Sunday.

“We have a 100 year work prospect,” Sechin said. “As for the shelf, we have no other alternative. In general, oil needs to be extracted,” he said adding that the US shale production is high-cost, which makes it impossible for export.
Μιας και αναφέραμε πάντως πριν και την "πράσινη ενέργεια", που στην Ελλάδα συνεχίζουν κάποιοι να την προωθούν και να τσεπώνουν επιδοτήσεις, με την τιμή του ρεύματος να έχει σκαρφαλώσει στα ύψη για να καλυφθούν όλα αυτά τα "πράσινα" έξοδα, ας δούμε και κάτι από την Αμερική:

Όπως λοιπόν αναφέρει το BusinessInsider, η Αμερική ναι μεν προωθεί και αυτή την "πράσινη ενέργεια", αλλά σιγά-σιγά ανακαλύπτει και αυτή ότι η ενέργεια αυτή δεν αποδίδει, και κοστίζει πανάκριβα. Μάλιστα, το BusinessInsider δημοσίευσε μελέτη που δείχνει ότι ο μοναδικός λόγος που ανεβαίνει η πράσινη ενέργεια είναι διότι...η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμους που κάνουν υποχρεωτική τη χρήση της, έστω και αν κοστίζει πανάκριβα μέσω των επιδοτήσεων:

The American Renewable Energy Boom Is Looking More Like A 'National Kamikaze Mission'
Renewable energy counts among the most expensive sources of electricity in the United States, yet it is the only source that is growing...When we consider both their electricity and tax bills, therefore, U.S. citizens are being dunned an extra $50 to $80 MWh for each MWh of renewable generation they consume, relative to the cost of purchasing electricity in the wholesale market, and an extra $35 to $70/MWh relative to the all-in cost of electricity from a new [conventional combined gas turbine].
Why is the U.S. incurring billions of dollars of incremental power supply costs even as electricity consumption declines? Because state laws require it. Currently, 29 states and the District of Columbia have adopted renewable portfolio standards (RPS), mandatory obligations on electric utilities to supply a stipulated fraction of their retail electricity sales from renewable resources.
Αν όμως η "πράσινη ενέργεια" είναι "φούσκα", και το fracking δεν αποδίδει και κάνει και ζημιά στο περιβάλλον, τότε τι απομένει;

Το πετρέλαιο, το κάρβουνο, και γενικά τα ορυκτά καύσιμα. Α, και η πυρηνική ενέργεια.

Σε μια είδηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, η Ρωσία αποφάσισε να "αναζωογονήσει" την παραγωγή κάρβουνου της χώρας, ενώ και η Κίνα χρησιμοποιεί κάρβουνο σε τεράστιες ποσότητες για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, με αποτέλεσμα το κάρβουνο να προβλέπεται πλέον να ξαναγίνει το #1 καύσιμο της ανθρωπότητας στο προσεχές μέλλον!

[Όσο για τα περιβαλλοντολογικά κόστη, νομίζω το είπαμε και πιο πριν, ότι σιγά μην ενδιαφέρουν τους καπιταλιστές. Αν το κάρβουνο είναι πιο αποδοτικό, αυτό θα επιλέξουν]

Putin Set to Revive Russia’s Coal Industry
Coal in the Russian Federation is one of the country’s largest sources of energy, accounting for 14.4 percent of the nation's energy consumption.

And Putin has big plans for the Russian Federation’s coal industry, even though the prominence of coal power in Russia has been declining since 1990, the year before the Soviet Union imploded.

Why the sudden interest in the dirty fossil fuel responsible for the Industrial Revolution?

Simple – Putin’s government intends to increase coal production and build more coal-fired thermal plants to reduce domestic demand for natural gas, allowing for more natural gas exports.

"We need to accelerate the construction of coal-fired power generating facilities in the Far East. Transport is an integral part of Putin’s vision, who noted that coal producers needed more flexible tariffs for the transportation of their products, emphasizing, "I stress that we have to support the coal companies that invest heavily in the development of rail and port infrastructure."

Which railways?

"We have mapped out plans to increase the capacity of Trans-Siberian and the Baikal-Amur railways.” 

Both of which have spur lines that connect to China, where in 2009 coal still supplied the 70 percent of China's total energy consumption of 90 quadrillion British thermal units (Btu). While China’s reserves are the world’s third largest, China became a net coal importer in 2009 for the first time in over two decades.

No guesses for where some of that Russian coal is going to end up.
China demand to see coal overtake oil as the key fuel for global economy
Coal will overtake oil as the key fuel of the global economy by the end of the decade despite global efforts to "go green" as China triggers a surge in demand for the fuel. 

Rising demand in the world's fastest growing economy will spark a 25 per cent rise in coal consumption by 2020 to 4,500 million tonnes of oil equivalent, according to widely respected consultants Wood Mackenzie. This will be enough to top demand for oil, at 4,400 million tonnes.
Βέβαια, όσο καλό και αν είναι το κάρβουνο, το πετρέλαιο είναι ακόμα #1 - και ότι και να λένε για το shale gas (fracking) οι Αμερικάνοι, τα περισσότερα και τα καλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου τα έχουν οι πετρελαιάδες της Μέσης Ανατολής:

Despite US Shale Oil Boom, The World Is More Dependent Than Ever On The Gulf
Saudi Arabia is pumping out more crude that at any time since the 1970s and in Kuwait and The UAE, oil production levels have hit record highs. As The FT reports, the US might be 'drowning' in oil, but the world is still dependent on Saudi Arabia for the marginal barrel. This is crucial since, "whatever is happening in the US, the Gulf states remain critical to the global oil trade,” says Credit Suisse's Jan Stuart.
Και αφού το πετρέλαιο είναι καλό, η Κίνα αγοράζει και μερικές πετρελαιοπηγές, ξοδεύοντας έτσι και όλα αυτά τα δολάρια που έχει μαζέψει τόσα χρόνια:
Και για όσους περιμένουν από το πετρέλαιο να σώσει την Ελλάδα, δείτε και ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times σχετικά με την περίπτωση της Νιγηρίας, που έχει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, αλλά ο λαός πεινάει, και όλα τα κέρδη πάνε στις πολυεθνικές και στην ντόπια ολιγαρχία (πολιτική ηγεσία της χώρας, ντόπιοι επιχειρηματίες) που έχουν αρπάξει όλα τα κοιτάσματα:

As Oil Thieves Bleed Nigeria, Report Says, Officials Profit
Oil is being stolen on an “industrial scale” in Nigeria, the world’s 13th largest producer, and the country’s politicians and security officials are among those profiting, according to a new report from a prominent British research group.
Για το τέλος, κάτι από την "ξεχασμένη" Φουκοσίμα, όπου όπως λέγαμε και παλιότερη κατάσταση είναι προφανώς πολύ άσχημα, και σιγά-σιγά μας τη λένε, ώστε να μην τρομάξει το κοινό, και να ξεχαστεί κάπως και το θέμα:

Όπως λοιπόν μαθαίνουμε, η βροχή που έπεσε καταρρακτωδώς τις τελευταίες μέρες στην περιοχή οδήγησε σε νέο ξεχείλισμα του νερού προς τον ωκεανό.

Αυτό που δεν πολυακούστηκε είναι ότι η TEPCO και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα μπορούσαν από το 2011 να φτιάξουν ένα φράγμα για να μην ξεχειλίζει το νερό, αλλά δεν το έκαναν (σιγά μην πληρώσουν λεφτά από την τσέπη τους για να προστατέψουν εσάς ή τους ωκεανούς...Αν πραγματικά περιμένετε κάτι από αυτούς τους ανθρώπους, και το σύστημα/τρόπο σκέψης που υποστηρίζουν, τότε άστα να πάνε...)

Japan balked at steps to control Fukushima water in 2011, memo shows
Japanese authorities, now struggling to contain leaks of radioactive groundwater from the wrecked Fukushima nuclear plant, were urged two years ago by U.S. experts to take immediate steps to prevent groundwater contamination but decided not to act on the advice.

The advice to the embattled operator was outlined in a memo to government officials just two months after the accident, but then shelved, according to two officials who participated in the discussions and documents prepared by both governments and the utility.

Tokyo Electric Power Co (TEPCO) successfully lobbied against a proposed barrier wall because the cost could have stirred speculation it would be driven into bankruptcy.

5 comments:

  1. "Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες όπου γίνεται fracking είναι χώρες όπως πχ η Ρουμανία, που είναι σχετικά αδύναμες και υποανάπτυκτες"

    Στην ολλανδια γινοταν φρακινγκ εδω και πολλα χρονια, και μαλιστα πριν κατι μηνες αναφερθηκαν κατι σεισμοι εκει περα λογου αυτου. Διαβασα πως πριν ενα μηνα μολις το παγωσαν, μεχρι να γινουν πιο πολλες ερευνες http://blueandgreentomorrow.com/2013/09/20/the-netherlands-puts-temporary-ban-on-fracking-ahead-of-further-research/

    Στη δανια αυτη τη στιγμη γινονται μελετες σε κοιτασματα, αν και υπαρχουν καποιες αντιδρασεις, θα δειξει.

    Γενικα νομιζω ενας σημαντικος παραγοντας για την ευρωπη ειναι οτι ειναι πιο πυκνοκατοικημενη. Η αμερικη εχει αχανεις εκτασεις πολυ αραιοκατοικημενες και ειναι πολυ ευκολο εταιριες να μολυνουν τον υδροφορο οριζοντα, οταν αυτο θα επηρεασει μεμονομενες φαρμες και μικρους οικισμους που αντικειμενικα η δυναμη τους για να αντιδρασουν ειναι πολυ μικρη. Στην ευρωπη ομως δεν υπαρχουν τετοιες πολιτελειες, και θα σκεφτουν πολυ περισσοτερο τις επιπτωσεις σε αλλους τομεις της οικονομιας οπως γεωργια και κτηνοτροφια.

    ReplyDelete
  2. "Γενικα νομιζω ενας σημαντικος παραγοντας για την ευρωπη ειναι οτι ειναι πιο πυκνοκατοικημενη"

    Ναι, σε αυτό έχεις δίκιο, είναι και αυτός ένας παράγοντας που παίζει ρόλο

    ReplyDelete
  3. Σωστός ο ciaoant1

    ReplyDelete
  4. Η πιο λογική αιτία όλων αυτών φαίνεται πως είναι το Peak Oil και γενικά έχουν γίνει πολύ προβλέψιμοι που στρέφονται στο κάρβουνο. Φυσικά προβλέπεται γιγάντωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με ο,τι συνέπειες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

    ReplyDelete
  5. σήμερα μπήκα πρώτη φορά στο μπλόγκ. φαίνεται ότι κάνεις πολύ καλή δουλειά.
    φυσικά δεν ήξερα τι είναι το φράκινγκ

    ReplyDelete