Thursday, October 24, 2013

Η Ιαπωνία ως "Σημαδεμένη"


Στη γνωστή ταινία 'ο Σημαδεμένος", ο Αλ Πατσίνο υποδύεται έναν φτωχό "αλητάκο του δρόμου", που τελικά καταφέρνει να χτίσει μια μεγάλη αυτοκρατορία ναρκωτικών.

Στο τέλος, ο Πατσίνο δολοφονείται, και το ξέρει ότι οι δολοφόνοι του έρχονται, οπότε αποφασίζει να δώσει μια ηρωική μάχη και ένα ηρωικό τέλος στη ζωή του.

Σε μια σκηνή που έχει αφήσει ιστορία, ο Πατσίνο παίρνει λοιπόν ένα αυτόματο όπλο και βγαίνει έξω πυροβολώντας, ώστε να "καθαρίσει" όσους περισσότερους μπορεί, πριν τελικά τον σκοτώσουν.


Κάπως έτσι είναι η κατάσταση και για την Ιαπωνία (αλλά και για τις ΗΠΑ), που ξεκίνησε ως βομβαρδισμένη -με πυρηνικές βόμβες- χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, και κατάφερε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη. Τελικά όμως παρήκμασε (όπως και η Αμερική):

Το τέλος τους είναι προδιαγεγραμμένο, και απλά τυπώνουν νόμισμα με τη σέσουλα, καθυστερώντας το αναπόφευκτο και παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή.

Έχουμε γράψει πολλές φορές, τόσο για την Αμερική, όσο και για την Ιαπωνία, και δεν είχα σκοπό να ξαναγράψω για το θέμα, αλλά έτυχε να βρω αυτό εδώ το φοβερό διάγραμμα από το zerohedge, και δεν μπορούσα να μην το σχολιάσω:


Ο τίτλος του διαγράμματος, που τον έχει δανειστεί και το άρθρο του zerohedge, είναι ότι "η Ιαπωνία δεν έχει καμία άλλη επιλογή εκτός από το να τυπώνει επ' άπειρο".

Αν δείτε το διάγραμμα, φαίνεται με κόκκινο χρώμα το έλλειμμα της Ιαπωνίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, και με γκρι χρώμα τα παλιά της χρέη που πρέπει να τα αποπληρώσει.

Είναι φανερό ότι τα χρέη που έχει συσσωρεύσει η Ιαπωνία δε μπορούν να ξεπληρωθούν, διότι είναι τεράστια, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα έχει πλέον μεγάλα ελλείμματα, με αποτέλεσμα τα χρέη της...να αυξάνονται διαρκώς.

Οπότε, όπως ο "Σημαδεμένος", έτσι και οι Γιαπωνέζοι απλά "θα τυπώνουν επ'άπειρο", ή τέλος πάντων θα τυπώνουν για όσο ακόμα ο κόσμος δέχεται το γιεν στη σημερινή ισοτιμία, χωρίς να υπερπληθωρίζεται.

Όπως όμως ο "Σημαδεμένος", έτσι και η Ιαπωνία είναι ξεκάθαρο ότι τελικά θα "πεθάνει" (υπερπληθωρισμός). Το ίδιο ισχύει και για την Αμερική.

No comments:

Post a Comment