Thursday, October 31, 2013

Bundesbank: Σιγά-σιγά να αφήσουμε τα χρεωκοπημένα κράτη να χρεωκοπήσουν, δεν τα χρειαζόμαστε άλλο


Πριν μερικά χρόνια, όταν πρωτοξέσπασε η κρίση, ολόκληρο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ήταν χρεωκοπημένο (διότι οι τράπεζες είχαν δώσει δάνεια και άλλες πιστώσεις σε κράτη, σε επιχειρήσεις και σε ιδιώτες που δε μπορούσαν να αποπληρωθούν).

Τα κράτη λοιπόν πήραν ομόφωνα την απόφαση να διασώσουν τις τράπεζες, αλλά και τον εαυτό τους, από τη χρεωκοπία, δίνοντας τεράστια "πακέτα σωτηρίας" (μιλάμε για τρισεκατομμύρια δολάρια).

Τα λεφτά αυτά προήλθαν καταρχήν από "μέτρα λιτότητας" που εφαρμόστηκαν εις βάρος των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας, και κατά δεύτερον από την εκτύπωση πληθωριστικού νομίσματος.

Χώρες όπως η Αμερική, η Ιαπωνία, κτλ δε μπορούν πλέον να επιβιώσουν χωρίς να τυπώνουν νόμισμα, είναι "υπερβολικά εθισμένες" και "εξαρτημένες" από αυτό.

Η ευρωζώνη (Γερμανία) δε θέλει να υπερπληθωρίσει το ευρώ, και γι' αυτό εφαρμόζει περισσότερο μέτρα λιτότητας. Στόχος είναι το ευρώ να μείνει σταθερό, και άρα να προτιμηθεί ως μέσο αποταμίευσης από τους ιμπεριαλιστές, παίρνοντας τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όταν τελικά το δολάριο υπερπληθωριστεί.

Αρχικά βέβαια, όταν κινδύνευαν με κατάρρευση οι πάντες, τότε και η ΕΚΤ τύπωσε ευρώ και διέσωσε τις χρεωκοπημένες τράπεζες, αλλά και τα χρεωκοπημένα κράτη της ευρωζώνης, τα οποία φρόντισε να τα κρατήσει τεχνητά στο χείλος της χρεωκοπίας, ώστε να αρπάξει ότι "ασημικά" μπορεί, και να δώσει χρόνο στις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ομόλογα των χωρών PIIGS που κατείχαν.

Τώρα λοιπόν που η διαδικασία αυτή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και οι τράπεζες είναι σχετικά καλύτερα, η ευρωζώνη ξεδιπλώνει σιγά-σιγά το σχέδιο της για χρεωκοπίες.

Η "πρόβα τζενεράλε" ήταν η Κύπρος, μια χρεωκοπημένη χώρα, με χρεωκοπημένες τράπεζες, που αν η ευρωζώνη ήθελε, θα μπορούσε εύκολα να τη διασώσει, τυπώνοντας λίγα "δισεκατομμυριάκια" (εδώ είχε τυπώσει πολύ περισσότερα για χατήρι των τραπεζών, δε θα ήταν πρόβλημα να τύπωνε λίγα δις ακόμα για να σώσει μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, που δε χρειάζεται και τόσα πολλά χρήματα).

Η ευρωζώνη όμως άφησε τις κυπριακές τράπεζες να χρεωκοπήσουν, επιλέγοντας να μην πληθωρίσει το ευρώ, και να αφήσει τους επενδυτές σε αυτές τις τράπεζες να υποστούν τις συνέπειες της επένδυσης τους (ναι, όταν "αποταμιεύεις" τα λεφτά σου σε μια τράπεζα, επενδύεις σε αυτή την τράπεζα, άσχετα αν το καταλαβαίνεις ή όχι, και άσχετα αν αυτό είναι "σωστό" ή όχι).

Το "πείραμα" της Κύπρου πήγε καλά, και τώρα που η Γερμανία ξεμπέρδεψε και με την "ενόχληση" των εκλογών της, προχωρά σε μια πιο γενικευμένη εκτέλεση του σχεδίου της:

Ήδη έχει υπογράψει συμφωνίες για να αφήσει τις χρεωκοπημένες τράπεζες της ευρωζώνης να χρεωκοπήσουν, χωρίς άλλα "πακέτα σωτηρίας" από την ΕΚΤ.

Τώρα, πληθαίνουν σιγά-σιγά οι προτάσεις και τα σχέδια για να αφήσει και τα χρεωκοπημένα κράτη να χρεωκοπήσουν.

Η Γερμανία έδωσε αρκετό χρόνο στις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ομόλογα των PIIGS, και τους έδωσε και πληθωρισμένα ευρώ όταν αυτό ήταν εντελώς απαραίτητο. Επίσης, πήρε ότι "ασημικά" μποόρεσε, και επίσης βοήθησε τα κράτη αυτά να ρημάξουν τους εργάτες τους, επιάλλοντας τα γνωστά μέτρα "λιτότητας".

Τώρα, επιλέγει να πάρει διαφορετικό δρόμο από την Αμερική, και να κρατήσει σταθερό το νόμισμα, αφήνοντας πλέον τις χρεωκοπίες να συμβούν. Δεν έχει και πολλά ακόμα να πάρει από τα PIIGS, ίσα-ίσα που τώρα θέλει να δείξει πχ στους πετρελαιάδες ή στους Κινέζους ότι είναι 100% αποφασισμένη να μην πληθωρίσει το ευρώ. Για να το αποδείξει αυτό, θα επιλέξει να αφήσει ολόκληρα κράτη να χρεωκοπήσουν, αν δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα, παρά να τυπώσει ευρώ.

Αυτό είναι πολύ καλό, αν το δει κανείς από τη σκοπιά ενός ιμπεριαλιστή που ψάχνει να βρει ένα σταθερό μέσο αποταμίευσης που δεν πληθωρίζεται. Υπάρχει βέβαια ο χρυσός, αλλά δεν μπορούν να επενδύσουν όλα τους τα κέρδη εκεί, διότι η ζήτηση θα είναι τόσο μεγάλη, που θα προκληθεί χαμός. Οπότε οι Κινέζοι/Ρώσοι/πετρελαιάδες αγοράζουν μεν χρυσό, αλλά βλέπουν και το ευρώ ως μια αρκετά σταθερή/μη πληθωριζόμενη λύση για το μέλλον (και σίγουρα θα είναι προτιμότερη σε σχέση με το δολάριο που έχουν ως τώρα ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, και αποδεικνύεται εντελώς ακατάλληλο για μακροπρόθεσμη αποταμίευση, διότι κανένας δε θέλει να αποταμιεύσει σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται)

Weidmann: Να υπάρχει η δυνατότητα τα κράτη να χρεοκοπούν
Θα πρέπει να είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να κηρύσσονται σε πτώχευση χωρίς να αποτελούν απειλή για την ευρύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητας, δήλωσε ο Jens Weidmann, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της Bundesbank.

Τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης θα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες των δημοσιονομικών τους πολιτικών χωρίς οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών να πρέπει να πληρώνουν γι΄ αυτούς, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σε ομιλία του στο Ντάρμστατ κοντά στη Φρανκφούρτη, ο Weidmann έκανε επίσης έκκληση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης.

Επίσης δείτε και κάτι ακόμα από το bloomberg, με την Κίνα να ξεφορτώνεται αργά-αλλά-σταθερά τα αμερικανικά ομόλογα που κατέχει, και να μην αγοράζει πλέον άλλα:

Foreigners Sold U.S. Assets as China Reduces Treasuries
Foreign investors were net sellers of U.S. long-term portfolio assets in August as China reduced its holdings of Treasuries to a six-month low.


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment