Thursday, October 24, 2013

Επίθεση ευρωζώνης εναντίον των ΗΠΑ: Ούτε υποκλοπές, ούτε εκτύπωση νομίσματος "με τη σέσουλα" α λα δολάριο


Διμέτωπη επίθεση της ευρωζώνης εναντίον της Αμερικής, που δεν προλαβαίνει πλέον να μετράει τα χτυπήματα:

Μετά τη χθεσινή "ξαφνική" επίθεση της Μέρκελ εναντίον της Αμερικής για το θέμα των υποκλοπών, τώρα ολόκληρο το ευρωκοινοβούλιο βαδίζει στον ίδιο δρόμο...

Τέλος στην οικονομική κατασκοπεία από τις ΗΠΑ ζητούν οι ευρωβουλευτές
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σήμερα να ανασταλεί η πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε μια βάση παγκόσμιων χρηματοοικονομικών δεδομένων στο Βέλγιο λόγω των ανησυχιών ότι οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε κατασκοπεία σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προσπαθούν απλώς να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία μέσω αυτής.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης να ανασταλεί η δυνατότητα της Ουάσινγκτον να παρακολουθεί τις διεθνείς πληρωμές λόγω των υποψιών ότι καταχράται τη συμφωνία που της δίνει πρόσβαση στην βάση δεδομένων της SWIFT (Παγκόσμια εταιρία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών).

Η απόφαση οφείλεται στο ότι ανησυχούν πως οι ΗΠΑ μυστικά αντλούν κι άλλες πληροφορίες από τη βάση αυτή, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε το Globo, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Βραζιλίας, σύμφωνα με τις οποίες η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) προβαίνει σε κατασκοπεία μέσω του συστήματος SWIFT.

"Χρειαζόμαστε πλήρη διαφάνεια, ιδίως με όλες τις αποκαλύψεις για την NSA», επισήμανε ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στα στοιχεία σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA που έδωσε στην δημοσιότητα ο πληροφορικός, πρώην συνεργάτης της Έντουαρντ Σνόουντεν.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί την ιδέα ότι τα δεδομένα των πολιτών της χρησιμοποιούνται χωρίς κανείς να το γνωρίζει», πρόσθεσε ο Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αν και δεν είναι δεσμευτική, η απόφαση αυτή του ΕΚ αντανακλά την οργή των ευρωπαίων μετά τις αποκαλύψεις περί των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών πολιτών της ΕΕ από την NSA. Για να εφαρμοστεί η απόφαση να ανασταλεί η πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «ακόμη αναμένει επιπρόσθετες γραπτές διαβεβαιώσεις» ότι οι ΗΠΑ τηρούν τη συμφωνία τους με την ΕΕ, αλλά δεν σχεδιάζει να προτείνει άμεσα την αναστολή της πρόσβασης των αμερικανών στη βάση δεδομένων της SWIFT.

Ο Ντέιβιντ Κόεν, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συλλογή οικονομικών πληροφοριών, δήλωσε στην ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ ότι η κυβέρνησή του σέβεται τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία του 2010, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της επιτρόπου την 9η Οκτωβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 280 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές υπέρ της πρότασης να ανασταλεί η πρόσβαση των ΗΠΑ στο σύστημα της SWIFT, ωσότου να υπάρξει μια πλήρης έρευνα για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

"Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει σιωπηλή μπροστά σε αυτές τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις: δίνει την εντύπωση ότι δεν είμαστε πολλά περισσότερα από ένα σκυλάκι των Ηνωμένων Πολιτειών», επισήμανε ο Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ, ένας Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Παράλληλα, ο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε χθες για ακόμα μια φορά ότι η ευρωζώνη δεν έχει καμία πρόθεση να ακολουθήσει την τακτική των ΗΠΑ, τυπώνοντας ευρώ χωρίς όριο για να σώσει τις τράπεζες.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και η ευρωζώνη τύπωνε ευρώ στην αρχή της κρίσης (αλίμονο), όταν οι τράπεζες θα κατέρρεαν χωρίς να αρπάξουν τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων.

Τώρα όμως που οι τράπεζες είναι σχετικά καλύτερα, και έχουν ξεφορτωθεί και πολλά ομόλογα χρεωκοπημένων χωρών όπως η Ελλάδα, η ευρωζώνη θα εφαρμόσει πλέον τη συνταγή της Κύπρου, δηλαδή μια συνταγή "ελεύθερης αγοράς", όπου αν η τράπεζα δεν έχει κάνει καλές επενδύσεις και έχει δώσει δάνεια που δε μπορούν να αποπληρωθούν, τότε θα αφεθεί να χρεωκοπήσει. Και όσοι είχαν καταθέσει (επενδύσει) τα λεφτά τους εκεί, θα τα χάσουν, ως "κακοί επενδυτές" που είναι.

Έχουμε εξηγήσει ότι η διαφορετική αυτή στρατηγική της ευρωζώνης έχει πολύ βαθύτερες προεκτάσεις, καθώς έχει σκοπό να διατηρήσει σταθερό το ευρώ, έστω και αν προκαλέσει προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα των χωρών, ή και στις χώρες τις ίδιες (που επίσης θα χρεωκοπήσουν, θα έχουν "πολιτικές αναταραχές", κτλ).

Όμως, το ευρώ ΔΕΝ θα τυπωθεί με τη σέσουλα, και άρα θα διατηρηθεί έτσι η νομισματική σταθερότητα (σε αντίθεση με το δολάριο που πληθωρίζεται διαρκώς). Άρα, οι μεγάλοι ιμπεριαλιστές όπως πχ η Κίνα, οι πετρελαιάδες, κτλ, που ενδιαφέρονται πάρα πολύ για να επνδύσουν σε ένα σταθερό νόμισμα που δε θα χάσει την αξία του σε βάθος χρόνου, θα προτιμήσουν το ευρώ, αφήνοντας το δολάριο να "καεί" (υπερπληθωρισμός).

Draghi Says ECB Won’t Hesitate to Fail Banks in Stress Tests
European Central Bank President Mario Draghi said officials won’t hesitate to fail banks in its stress test next year as the ECB sets out to prove its vigilance in its new role of banking supervisor. 

“Banks do need to fail” to prove the credibility of the exercise, Draghi said in a Bloomberg Television interview with Francine Lacqua in Frankfurt, after the ECB published plans for its bank-asset check. “If they do have to fail, they have to fail. There’s no question about that.” 

The ECB is running a three-stage probe into the health of the euro-area banking industry as a precondition for taking over supervision next year, and it set a benchmark capital-to-assets requirement of 8 percent today. A series of stress tests, which pit the banks’ balance sheets against a range of adverse scenarios, will be conducted with the European Banking Authority as the final step.

ΥΓ: Περισσότερα για τη στρατηγική της ευρωζώνης (Γερμανίας) για το ευρώ, το χρυσό, κτλ, μπορείτε να διαβάσετε σε παλιότερο άρθρο μας εδώ.

2 comments:

  1. Η κατάσχεση καταθέσεων δεν είναι ελεύθερη αγορά, είναι χειρότερη μορφή κομμουνισμού.

    ReplyDelete
  2. Kομμουνισμός φίλε μου θα ήταν αν γινόταν κατάσχεση των καταθέσεων από το κράτος για να τα διαθέσει σε κοινωνικές δαπάνες.
    Αυτό εδώ είναι υφαρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας από μια καπιταλιστική ελίτ. Καμία σχέση δεν έχει με κομμουνισμό.

    ReplyDelete