Saturday, October 26, 2013

Για πόσο ακόμα θα είναι δωρεάν το twitter;

Αυτές τις μέρες, το twitter αποφάσισε να μπει στο χρηματιστήριο και να πουλήσει μετοχές της εταιρίας, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Όλοι ξέρουν πλέον το twitter, και είναι αδιαμφισβήτητα πολύ δημοφιλές, τόσο για να βρίσκεις ειδήσεις, όσο και για να "περνάς ευχάριστα την ώρα σου". Οπότε πράγματι βρέθηκαν πολλοί επενδυτές να επενδύσουν στο twitter.

Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα με το twitter: Δεν είναι επικερδές.

Όπως αναφέρει πχ το παρακάτω άρθρο του CNN, το twitter όχι απλά δεν έχει κέρδη, αλλά αντίθετα λειτουργεί συνεχώς με ζημιές. Βέβαια, ο αριθμός των χρηστών του αυξάνεται, και οι διαφημίσεις μέσω twitter αυξάνονται, αλλά τα έξοδα αυξάνονται και αυτά, και έτσι η επιχείρηση καταγράφει τη μία τρύπα μετά την άλλη στους ισολογισμούς της.

Twitter not yet profitable
Twitter pulled back the curtain on its $1 billion initial public stock offering on Thursday, revealing that the social network is still unprofitable.

Ιn its first public financial statement, Twitter said it lost $79.4 million on about $317 million in sales in 2012.

The company is on track for an even steeper loss in 2013. It already has racked up $69 million in losses during the first six months of this year. But sales are also rapidly increasing: Twitter recorded $254 million in revenue during the same period.

Twitter, which was founded in 2006, has not recorded a profit for at least the past three years -- the time period for which the company was required to disclose its financial information. Losses came in at $67 million in 2010 and $164 million in 2011.
Το πρόβλημα που έχει το twitter, και όχι μόνο, είναι ότι οι χρήστες θέλουν να το χρησιμοποιούν, αλλά χωρίς να πληρώνουν τίποτα. Και μάλιστα ειδικά για το twitter, που χρησιμοποιείται κυρίως για να "περνάμε τη ώρα", πολλοί χρήστες απλά θα το εγκαταλείψουν αν αποφασίσει να τους ζητήσει λεφτά.

Δίκτυα όπως το facebook έχουν καλύτερες προοπτικές, διότι πχ θα μπορούσαν να ενσωματώσουν διαδικτυακό τζόγο με πραγματικά χρήματα μέσα στο facebook, και να βγάλουν πολλά κέρδη (ο τζόγος είναι μεγάλη πηγή εσόδων, ειδικά για ένα site όπως το facebook που έχει ήδη έτοιμη μια μεγάλη "πελατεία" γραμμένη σε αυτό).

Αντίθετα, το twitter δε φαίνεται να έχει τέτοιες δυνατότητες επέκτασης, και δε μπορεί όμως και να συνεχίσει να μην έχει κέρδη. Αν συνεχίσει έτσι, οι επενδυτές θα το παρατήσουν και δε θα συνεχίσουν να επενδύουν σε μια ζημιογόνα επιχείρηση.

Οπότε πιθανολογώ ότι το twitter θα αρχίσει να χρεώνει,έστω και αν πχ χρεώνει κάποιους χρήστες για να τους δίνει μεγαλύτερη προβολή στα tweets τους, ενώ αν δεν πληρώνεις, τα tweets που κάνεις δε θα φαίνονται σε όλους τους άλλους (Σημείωση: Ας μην ξεχνάμε ότι το twitter είναι παράδεισος της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, που πιστεύει ότι με 140 χαρακτήρες μπορεί κανείς να πει τα πάντα. Οπότε οι χρήστες του twitter δίνουν-γενικά μιλώντας- μεγάλη έμφαση στον όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή, και δε θα δουν με καθόλου καλό μάτι τις χρεώσεις που θα τους επιβάλλει το twitter).

Τέλος πάντων, η περίπτωση του twitter είναι μία μόνο από τις πολλές που υπάρχουν στο ίντερνετ, με τους χρήστες να θεωρούν ότι δεν πρέπει να πληρώνουν τίποτα, ακόμα και αν κάτι αξίζει κάτι (το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία, μιας και θα σταματήσω σε κάποιους μήνες να γράφω, αφού η οικονομική ενίσχυση από τους αναγνώστες είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα κομπλιμέντα (δηλαδή είναι πολύ μικρή και δεν αρκεί για να συνεχίσω να ψάχνω και να γράφω, ούτε καν τις λίγες ώρες που πλέον ασχολούμαι)).

1 comment: