Thursday, September 26, 2013

Οι ΗΠΑ τυπώνουν 1 τρις δολάρια ετησίως, η αριστερά ούτε καν ασχολείται

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ειδικά μετά το δολοφονικό χτύπημα των φασιστών, είναι το #1 θέμα, και με αφορμή και την τελευταία μας ανάρτηση για το Δελαστίκ, θα άξιζε να γράψω κάτι παραπάνω, εξηγώντας καλύτερα το γιατί θεωρώ εκτός τόπου και χρόνου την ανάλυση του Δελαστίκ.

Υπόσχομαι ότι θα το κάνω αυτό την Κυριακή, μιας και προς το παρόν δεν έχω χρόνο. Στην πραγματικότητα, ούτε τώρα έχω χρόνο, απλά μόλις ολοκλήρωσα την παρακολούθηση ενός βίντεο του Mike Maloney, ενός επενδυτή που πάντως είχε προβλέψει την επρχόμενη κρίση, και μιλά για το χρυσό και τον επερχόμενο υπερπληθωρισμό του δολαρίου.

Το βιντεάκι είναι σύντομο, διαρκεί μόνο 35 λεπτά (εμένα βέβαια μου πήρε 3 μέρες για το δω, διότι δεν έχω πάνω από 10-15 λεπτά τη μέρα να διαθέσω). Επίσης, η παρουσίαση του Maloney είναι σχετικά απλή και κατανοητή, αν και περιέχει μερικά κραυγαλέα λάθη και παραλείψεις, και σε ορισμένα σημεία προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον καπιταλισμό, γίνεται παιδιάστικος στα επιχειρήματα του.

Τέλος πάντων, εγώ δεν έχω ούτε τα χρήματα ούτε τον χρόνο για αντίστοιχες παρουσιάσεις και βίντεο, οπότε θα αρκεστούμε σε αυτά του Maloney, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο σχόλιο (παρότι θα έπρεπε).


Ως επιδόρπιο για το θέμα, δείτε και τα εξής:

- "Mohammad’s meeting with Putin is in tune with the dynamics of a world in which not even a superpower can claim to have answers to all the problems" (Link). Το άρθρο είναι από εφημερίδα των πετρελαιάδων, και αξίζει οπωσδήποτε να το διαβάσετε, γιατί δείχνει το πόσο διαφορετικός είναι πλέον ο κόσμος, ειδικά στα μάτια αυτών που δεν ανήκουν στη Δύση, και άρα δεν έχουν και κάποιο "κόλλημα" στο να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν πόσο πολύ έχει παρακμάσει η Αμερική (κάθε άλλο - αυτοί έχουν συμφέρον από αυτό το πράγμα).

- Η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει χρυσό σε ποσότητες-ρεκόρ (σιγά το νέο, αλλά τέλος πάντων).

- Την ίδια ώρα, η Κίνα, και γενικά ο κόσμος συνεχίζει να ξεφορτώνεται τα αμερικανικά ομόλογα/δολάρια. Ίσως να μην το λένε δημοσίως, για να μην τους πάρουν χαμπάρι οι λαϊκές μάζες και γίνει πανικός, αλλά κατά βάθος όλοι το ξέρουν ότι η Αμερική δε μπορεί να εξοφλήσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις/χρέη που έχει, παρά μόνο αν τυπώσει μαζικά δολάρια, υποτιμώντας όμως έτσι δραστικά την αξία του νομίσματος. Οπότε, σιγά-σιγά, όλοι ξεφορτώνονται τα δολάρια τους...


Για το τέλος, λίγη σάτιρα, "για να γελάσουμε και λίγο":


10 comments:

  1. http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2962.aspx
    Εδώ ο Βιλλιάρδος ισχυρίζεται ότι η Γερμανία στην ουσία ειναι ενα πιόνι. Ποιά είναι η άποψη σου επ αυτού;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μέχρι να σου απαντήσει ο ciaoant1, ας πω κι εγώ τη γνώμη μου, χωρίς να έχω διαβάσει τι λέει ο Βιλλιάρδος:

      Η Γερμανία είναι ένα πιόνι-προτεκτοράτο των ΗΠΑ από το τέλος του Β Παγκοσμίου.

      Σε εμάς, οι ΗΠΑ με τη Γερμανία μας παίζουν το παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως "καλές" ενώ η Γερμανία ως αυταρχική και αδιάλακτη...

      Delete
  2. Τα επιχειρήματα του anonymous στις 10:48 ειναι ατράνταχτα...
    Η δική μου άποψη είναι η εξής: Αμερική καταρρέει. Και όσο πιο ψηλά είσαι τόσο περισσότερο θόρυβο και σκόνη (και σεισμό) κάνει η πρόσκρουση (Θυμίσου λίγο το μίσως. Ως εδώ όλα καλά, σημασία δεν έχει η πτώση αλλά η πρόσκρουση)...
    Πάμε παρακάτω. Ποιές οικονομίες αναδύονται; Κίνα, Ρωσία (ξαναπαίζει μεγάλο παιχνίδι απο κει που την είχε πάρει η κάτω βόλτα αλλά όχι πλέον τον πρώτο ρόλο).
    Και η Γερμανία κύριε;
    Η Γερμανικη οικονομία δεν είναι κανένα παιδαρέλι. Έχει βιομηχανία και φοβερή έρευνα πάνω στα μηχανολογικά (ας πούμε για παράδειγμα τις ηλεκτρογεννήτριες). Η Κίνα δεν την έχει φτάσει ακόμα σε τέτοιο σημείο να την συναγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο και δε θα γίνει τα επόμενα 10 χρόνια υποθέτω. Αυτό την καθιστά τη χώρα σε ψηλό σημείο στην παγκόσμια οικονομία. Η αμερική έχει πάει τη παραγωγή της σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στον πάτο (ή σε ξένες χώρες) και έχει επενδύσει πάλι πανω στην φούσκα των σταρταπς. Νταξ, δε θα έχεις να φας αλλά θα έχεις Instagram n να βγάζεις το τσαρδί σου στην άκρη του δρόμου σαν άστεγος, καμιά φωτογραφία.
    Η Γερμανία λοιπόν απλά περιμένει. Κάνει δικιά της μπανανία τις χώρες του νότου για να μην έχει επιπλέον περιφερειακά προβλήματα, και για να μπορέσει να μεταφέρει φτηνη παραγωγή σε κάποια φάση στο νότο. Βάζει χρυσές αυγές στα εδώ μέρη για να μπορέσει να διατηρίσει τις μπανανίες τις. Και απλά περιμένει να σταματήσει το ταρακούνημα.
    Το μεγάλο ζήτημα είναι πόσο θα αγγίξει την ευρύτερη περιοχή της ευρώπης η πτώση των ΗΠΑ. Για την νότια ευρώπη μη περιμένετε και πολλά όταν και ο ίδιος ο λαός δεν έχει την διάθεση αυτή. Επίσης ένα πράγμα που με προβήματίζει είναι η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας. Πόσο τρωτή είναι σε ένα σεισμό απο τη πτώση της Αμερικής;Αν έχει κανείς άποψη περι του θέματος, ας πει το μακρύ και το κοντό του...
    Επίσης για τη Γερμανία, μη περιμένετε καμιά τρελή ανάπτυξη σε μισθούς κλπ. Θα μειωθούν και οι κοινωνικές παροχές και ίσως αρχίσει και κανα πουσάρισμα σε μετανάστες κλπ.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. ok να το καταλαβω πως το Αμερικα καταρρεει.πιστευετε πως αυτοι οι ιδιοι δεν το γνωριζουνε αυτο?παντως ειμαι πολυ περιεργος να δω ποια θα ειναι η αντιδραση της αμερικης διοτι δεν μπορει να δεχετε να της κουνα το δαχτυλο η γερμανια που στο β' παγκοσμιο ισοπεδωθηκε και επανηλθε χαρη στο usa.anyway.. μπορει να αναδυονται κινα ρωσια αλλα δε παυει να ειναι ενα πληγωμενο θηριο.και αν δεν κανω λαθος εχει ξανα βρεθει και στο παρελθον σε δυσκολες καταστασεις αλλα παρολαυτα εβρισκε τροπους και πρωταγωνιστουσε παλι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. με εναν εμφυλιο στην ελλαδα και μια μερικη διασπαση του ευρω καταφερνει πληγμα στο ευρω ως αποθεματικο νομισμα και τα υτοχρονα ελεγχει τον ευρωπαικο νοτο που αποτελει περασμα ενεργειακο για την Γερμανια....παραδειγμα.

      Delete
  5. Τι κάνουν τα αστέρια όταν πεθαίνουν; Διογκώνονται και εκρήγνυνται...
    Και η αμερική έχει πυρηνικά...
    Το κακό είναι ρε γαμώτο οτι δε θα πέσει ήρεμα...Δεν γίνεται να πέσει ομαλά...Ας έσβηνε σαν οικονομία χαλαρά...
    Ρε παιδιά το ξαναρώτησα. Για UK έχει κανείς άποψη; (με επιχειρήματα)

    ReplyDelete
  6. δεν πιστεω να γινει κατι στην ελλαδα διοτι περα απ την επισκεψη του σαμαρα που εγινε σε πολυ καλη χρονικη στιγμη στο λευκο οικο η ελλαδα πλεον ειναι ''λιγη'' για να ταραξει το ευρο και τον νοτο.ηδη η γερμανια δημιουργει γερα στεγανα.ευχομαι να μη γινει τελικα τιποτα και να πεσει απλα και ηρεμα σαν οικονομια(αν και οποτε πεσει βεβαια) αλλα πολυ φοβαμαι οτι θα δημιουργηθει μεγαλυτερος θορυβος απ αυτη την πτωση.

    ReplyDelete
  7. ιστορικά η κατοχή χρυσού απο μόνη της δεν έσωσε ποτέ κανέναν . Ισα ίσα που στοχοποιήται απο πάνω . Δες τε το Βυζάντιο π.χ. και πολλές άλλες αυτοκρατορίες και κράτη . Ο Νόμος είναι απλός , όποιος έχει τα όπλα παίρνει και τον χρυσό ! δέν τον ζητάει , τον παίρνει και δεν ρωτάει κανέναν ! και ποιός εχει τα όπλα ; οι ΗΠΑ και μόνο . Και μην αυταπατάστε απο BRICS , μόνο την Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αλλά έτσι κι'αλλιώς πάντα σύμμαχοι ήταν (Αμερικανικός εμφύλιος)

    ReplyDelete
  8. Oson afora to UK, merika stoixeia pou den xreiazontai sxolia:

    "The United States accounts for the United Kingdom's largest single export market, buying $57 billion worth of British goods in 2007.[96] Total trade of imports and exports between the United Kingdom and the United States amounted to the sum of $107.2 billion in 2007.[97]

    The United States and the United Kingdom share the world's largest foreign direct investment partnership. In 2005, American direct investment in the United Kingdom totaled $324 billion while British direct investment in the United States totaled $282 billion" (Wikipedia)

    2013 : U.S. trade in goods with United Kingdom (in millions $)
    TOTAL 2013 exports: 27,974.3 imports: 30,715.2 balance: -2,741.0
    (http://www.census.gov/foreign-trade/balance/c4120.html)

    Main export partners
    Germany 11.5%,
    United States 10.6%,
    Netherlands 8.9%,
    France 7.4%,
    Republic of Ireland 6.0%,
    Belgium 5.1% (2012)

    Oi Aggloi tha xasoun enan simantiko emporiko sunetairo alla auto to gegonos duskola
    na tous gonatisei. H katareush tou dollariou tha odhghsei se fugei apo isotimies xwrwn me
    upsilo xreos (oi Aggloi exoun megalutero analogika xreos apo tous Amerikanous)

    "While investors may conclude the UK is a safe haven because it can inflate its way out of any debt problem, Morgan Stanley analysts Melanie Baker and Cath Sleeman.

    Baker and Sleeman argue that, while the UK has its own Central Bank and printing press, using those tools may actually cause more harm than good.

    Much of the government's spending is actually linked to inflation. That means as inflation rises, when the central bank prints more and more cash, so do payouts for pensions and benefits, according to Baker and Sleeman. Their calculations suggest 32% of UK government spending is linked to inflation.

    Further, if wage growth doesn't keep pace with inflation, then the UK government deficit may rise anyway, because of lower tax receipts and reduced consumer spending.

    The most damning is the fact 21% of the UK's debt is inflation-linked. That means that, as the government prints more to pay down debt, and inflation goes higher, it actually has to pay more to its financeers to keep up with inflation.

    Read more: http://www.businessinsider.com/three-reasons-why-the-uk-cant-inflate-or-print-its-way-out-debt-2011-5#ixzz2g7hnRLrd "

    Ara otan arxisei na kulaei h mpala tha 'Islandopoihthoun' kai autoi.

    ReplyDelete