Thursday, August 15, 2013

Σαν σήμερα, 15/08/1971, ο Νίξον καταργεί τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό


Λόγω δουλειάς και άλλων υποχρεώσεων, δε μπορώ αυτές τις μέρες να γράφω στο blog (και δε ξέρω πότε θα μπορέσω να ξαναγράψω στο μέλλον).

Σαν σήμερα πάντως, ο Νίξον κατάργησε τον "κανόνα του χρυσού", με το δολάριο πλέον να μην έχει καμία αντιστοιχία με το χρυσό.

Ακόμα και σήμερα, η κίνηση αυτή δεν έχει πλήρως κατανοηθεί  - αλλά είτε το καταλαβαίνει κάποιος είτε όχι, έχει έρθει η ώρα για να πληρωθούν αυτές οι κινήσεις:


Μέχρι το 1971, οι ΗΠΑ πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους σε δολάρια, τα οποία αντιστοιχούσαν σε χρυσό. Ο χρυσός αυτός είναι το χρηματικό ισοδύναμο όλων των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά σε παλιότερα άρθρα μας (πχ εδώ).

Αυτό σημαίνει ότι ότι μέχρι το 1971, η Αμερική (αλλά και όλες οι υπόλοιπες χώρες) πλήρωναν τους λογαριασμούς τους με πραγματικό πλούτο.

Αυτό που έκανε ο Νίξον ήταν ότι από το 1971 και μετά, άρχισε να πληρώνει τους λογαριασμούς...με πίστωση (δείτε και το αρχικό καρτούν της ανάρτησης).

Η Αμερική άρχισε να τυπώνει δολάρια με τη σέσουλα - βλέπετε, οι Αμερικάνοι έχαναν έδαφος στη "μάχη της ανταγωνιστικότητας", και άρχιζε η αποβιομηχάνιση τους, με αποτέλεσμα ο πραγματικός παραγόμενος πλούτος να μην αρκεί για να ικανοποιήσουν την όρεξη τους.

Οπότε άρχισαν να "ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους", όπως θα έλεγαν και οι ίδιοι οι καπιταλιστές. Πχ ο Νίξον ήθελε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ - κανένα πρόβλημα, απλά τύπωσε μερικά δισεκατομμυριάκια και το το θέμα λύθηκε.

Μια διαφήμιση που καλεί τους πελάτες του μαγαζιού "να αγοράσουν σήμερα, και να πληρώσουν αργότερα". Ακούγεται ωραίο, και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως όντως να είναι βολικό, αλλά πάντως εξακολουθεί να πρέπει να πληρώσεις, έστω και αργότερα. Το ότι θα πληρώσεις αργότερα δε σημαίνει ότι δε θα πληρώσεις ποτέ. 
Και αν έχεις αγοράσει πολλά πράγματα με αυτή τη μέθοδο, τότε όταν τελικά έρθει η ώρα να πληρώσεις, ο λογαριασμός θα είναι πολύ μεγάλος...

Αυτή ακριβώς είναι και η κατάσταση της Αμερικής: Εδώ και χρόνια χρηματοδοτεί με πίστωση:
  • πολέμους, 
  • εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, 
  • εισαγωγές εμπορευμάτων από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, κτλ, 
  • "υψηλούς μισθούς και παροχές" για τους εργάτες της Αμερικής, κτλ (οι μισθοί στις ΗΠΑ, όπως και γενικά οι μισθοί στη Δύση, είναι "υπερβολικά υψηλοί" σε σχέση πχ με τους μισθούς στην Κίνα, που είναι η πιο ανταγωνιστική χώρα => άρα οι μισθοί στη Δύση πρέπει να πέσουν, ώστε η Δύση να ξαναγίνει ανταγωνιστική, δηλαδή να μπορεί ένας κεφαλαιοκράτης να επενδύσει το κεφάλαιο του στη Δύση, και να βγάλει εκεί το μέγιστο δυνατό κέρδος. Αυτή τη στιγμή, ο κεφαλαιοκράτης δεν επενδύει και πολύ στη Δύση, διότι στους περισσότερους κλάδους ΔΕΝ τον συμφέρει. Γιατί να επενδύσει στη Δύση, όταν μπορεί να επενδύσει στην Κίνα με πολύ μικρότερο εργατικό κόστος;)
Τέλος πάντων, όλα αυτά έχουν συσσωρευτεί, καιέχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί, ειδικά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ εξακολουθούν και έχουν μεγάλα ελλείμματα, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο αυτό το χρέος.

Η πίστωση δεν είναι απαραίτητα κάτι το "κακό" - για παράδειγμα, κάποιος μπορείνα πάρει πίστωση, να φτιάξει μια κερδοφόρα επιχείρηση, να βγάλει μεγάλα κέρδη και να ξεπληρώσει πλήρως την πίστωση που είχε πάρει.

Μόνο που η Δύση μοιάζει με τον τύπο στο σούπερμαρκετ του αρχικού σκίτσου, που απλά αγοράζει πράγματα, υποσχόμενος ότι θα τα πληρώσει στο μέλλον. Δεν υπάρχει καμία προοπτική για παραγωγική ανασυγκρότηση - άλλωστε, όπως εξηγήσαμε, το κεφάλαιο πηγαίνει αλλού για επενδύσεις, όχι στη Δύση (με εξαίρεση τη Γερμανία).

Κάποια στιγμή λοιπόν, το "σουπερμάρκετ" απ' όπου η Αμερική παίρνει πράγματα με πίστωση (Κίνα, πετρελαιάδες, κτλ) θα του κόψει την πίστωση.

 Και αν δεν έχεις να πληρώσεις, ούτε τώρα, αλλά ούτε και στο μέλλον;

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ πληρώνουν με πιστωτικό χρήμα (δολάρια), με χρήμα δηλαδή που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικό πλούτο, αλλά σε μια μελλοντική υπόσχεση παραγωγής πλούτου.

Κάποια στιγμή, μέσα σε αυτή τη δεκαετία, οι πιστωτές των ΗΠΑ θα πουν "αυτό το δολάριο δεν έχει αξία, διότι οι υποσχέσεις περί μελλοντικής παραγωγής πλούτου είναι κούφιες". Εκτός και αν νομίζετε ότι υπάρχουν "σούπερμαρκετ" τα οποία χορηγούν απεριόριστη πίστωση για πάντα (αν τα ξέρετε ρε παιδιά, πείτε τα μου και εμένα, να σταματήσω να εργάζομαι και να αρχίσω να  πηγαίνω εκεί πέρα, να παίρνω ότι θέλω χωρίς να πληρώνω, δίνοντας απλά μια αόριστη υπόσχεση ότι "θα τα πληρώσω αργότερα").

ΥΓ1: Τόσο το Reuters, όσο και η Wall Street Journal αναφέρουν σε άρθρα τους ότι μετά τη χρεωκοπία του Ντιτρόιτ, πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ έχουν πρόβλημα να πουλήσουν ομόλογα, διότι πλέον οι πιστωτές είναι πιο επιφυλακτικοί. Έως τώρα, υπήρχε μια σχετική "αισιοδοξία" ότι τάχα οι πόλεις των ΗΠΑ ήταν φερέγγυες, και δε θα χρεωκοπήσουν, άρα οι πιστωτές ήταν πρόθυμοι να τους δανείσουν λεφτά αγοράζοντας τα ομόλογα τους. Τώρα όμως το ξανασκέφτονται...

ΥΓ2: Με αφορμή ίσως και τη σημερινή επέτειο της κατάργησης του "κανόνα του χρυσού", το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας CNTV παρουσίασε ένα αφιέρωμα στην αγορά του χρυσού, στο οποίο είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι ΗΠΑ έχουν πληθωρίσει την αγορά μέσω του paper gold, και αυτό δεν το θέλει η Κίνα. Το άρθρο το βρήκα μεταφρασμένο στα αγγλικά μέσω google translate εδώ και το βάζω για να δείξω ότι στην Κίνα η επίσημη κρατική τηλεόραση ασχολείται συστηματικά με το χρυσό, ωθώντας τον κόσμο να αγοράσει πραγματικό χρυσό, ενώ παράλληλα προσφέρει πολύ ανώτερη οικονομική ανάλυση στον κόσμο, μιλώντας για paper gold, κτλ. Αυτά στη Δύση δεν υπάρχουν, αλλά η Κίνα που ανεβαίνει και θέλει να χτυπήσει τη Δύση και τη νομισματική της κυριαρχία, τα λέει ευθέως και δημοσίως προς τους "απλούς πολίτες", την ίδια ώρα που στη Δύση τέτοια θέματα δεν υπάρχουν ούτε καν στους "ειδικούς" οικονομικούς αναλυτές που προωθούνται, πόσο μάλλον σε mainstream ΜΜΕ.

ΥΓ3: Όπως θα έχετε παρατηρήσει, δε γράφω και πολύ για Ελλάδα - έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για πληστηριασμούς σπιτιών, και εγώ γράφω για fracking, για την κατάργηση του "κανόνα του χρυσού" από τον Νίξον, κτλ. Αυτό προφανώς και δεν είναι ότι καλύτερο, διότι γενικά δεν πιστεύω στο μοντέλο του "υπερόπτη διανοούμενου" που λέει τα δικά του, την ίδια ώρα που ο κόσμος καίγεται. Πρέπει να γίνεται βέβαια και μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση, αλλά πρέπει και να βλέπουμε και την καθημερινότητα του εργάτη, όχι να είμαστε ξεκομμένη από αυτή. Παρόλα αυτά, πλέον δεν πολυγράφω για τέτοια θέματα διότι απλούστατα δε θέλω να κοροϊδεύω ότι τάχα έχω κάποια λύση, ούτε θέλω απλά να γκρινιάζω, να βρίζω, να καταγγέλλω, κτλ, χωρίς όμως να προσφέρω μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση, όπως κάνει η σημερινή αριστερά (που σιγά-σιγά εξατμίζεται, διότι ακριβώς αδυνατεί να δώσει λύση). Βέβαια, και η αριστερά δε δημιουργείται από το πουθενά, βγαίνει από τα "σπλάχνα του λαού", και αυτό δείχνει ότι όλοι έχουμε να μάθουμε πολλά τα επόμενα χρόνια. Και αφού δεν ήμασταν έτοιμοι "με το καλό", θα τα μάθουμε με το άγριο, γιατί η αριστερά που θαυμάζει τον Πέπε Γκρίλο (Αλαβάνος-ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ή που δεν αποδέχεται ότι το περιεχόμενο του 902 είναι σάπιο (ΚΚΕ), δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δε σχολιάζω καν, αυτοί οι λαοπλάνοι λένε στον λαό αυτά που θέλει να ακούσει[*], και το κάνουν και με αριστερό μανδύα, κάτι που θα στιγματίσει ολόκληρη την αριστερά στο μέλλον στην Ελλάδα.

[*] Αυτά που θέλουν να ακούσουν οι περισσότεροι σήμερα είναι ότι υπάρχει καπιταλισμός χωρίς χρεωκοπία, ότι υπάρχει καπιταλισμός που τους δίνει δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, ότι υπάρχει καπιταλισμός που τους δίνει δωρεάν σπίτια, ότι υπάρχει καπιταλισμός όπου καμία επιχείρηση δε χρεωκοπεί, ότι υπάρχει καπιταλισμός όπου καμία θέση εργασίας δεν καταργείται, ότι υπάρχει καπιταλισμός όπου ο καπιταλιστής δε θέλει να ρίξει τα μεροκάματα όσο το δυνατόν πιο κάτω, σε επίπεδα εξαθλίωσης, κτλ.

Και το χειρότερο είναι ότι η αριστερά σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτεί αυτά τα ψεύτικα όνειρα, ζητώντας από τους καπιταλιστές αυτά ακριβώς τα πράγματα (!), ζητώντας  δηλαδή από τους καπιταλιστές να μην βγάζουν κέρδη (εδώ γελάνε).

Όταν η αριστερά πάψει να ζητά από το βρυκόλακα να ρουφάει αίμα, και αρχίσει να τον παλουκώνει στην καρδιά, τότε όντως το ξανασυζητάμε. Και αν έχει και σχέδιο-οργάνωση για να πετύχει αυτά τα πράγματα, τότε μπορεί και οι εργάτες να την ακολουθήσουν. Προς το παρόν, με τα παρακάλια, τη γκρίνια και την καταγγελιολογία δε βγαίνει άκρη.

21 comments:

  1. "Κάποια στιγμή, μέσα σε αυτή τη δεκαετία, οι πιστωτές των ΗΠΑ θα πουν "αυτό το δολάριο δεν έχει αξία, διότι οι υποσχέσεις περί μελλοντικής παραγωγής πλούτου είναι κούφιες".

    Το προβλημα ειναι οτι οι περισσοτερες παγκοσμιοποιημενες χωρες ειναι απολυτα ελεγχομενες απ'το ιδιο κεντρο - και αυτες οι χωρες δε προκειται εναρμονισμενα να "χτυπησουν" το δολαριο. Αυτοι που ισως το χτυπησουν ειναι οι μη-παγκοσμιοποιημενοι (πχ Κινεζοι) αλλα αυτοι ειναι σχετικα λιγοι και δεν κατεχουν μεγαλο ποσοστο του αμερικανικου χρεους. Γενικα την Ελιτ δε τη συμφερει να το διαλυσει το δολαριο γιατι μετα ολος ο πλανητης που χρωσταει δολαρια ως διεθνες χρεος θα "απαλλαχθει" απ'αυτο το χρεος ευκολα λογω υποτιμησης του δολαριου - και αυτο ειναι κατι που δε θα τ'αφησουν να συμβει. Ακομα και η Ελλαδα, τα δανεια του ΔΝΤ τα χρωσταει σε $$$.

    "Τέλος πάντων, όλα αυτά έχουν συσσωρευτεί, και έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί, ειδικά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ εξακολουθούν και έχουν μεγάλα ελλείμματα, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο αυτό το χρέος."

    Ισως και να μπορει. Ο συνδυασμος πλαστων αριθμων πληθωρισμου σε συνδυασμο με χαμηλα επιτοκια ανατροφοδοτησης του χρεους, σημαινει οτι το χρεος ουσιαστικα γινεται devalue. Αν εχεις πχ 5% πληθωρισμο και 1% επιτοκιο κρατικου χρεους, τοτε ο δανειστης προς το κρατος εχει αρνητικη αποδοση 4% (την ιδια ωρα που το κρατος κανει devalue το χρεος του κατα 4% σε ετησια βαση).

    Εχω γραψει σχετικα με τον υπερπληθωρισμο, το δολαριο και τον χρυσο/αργυρο για ενα κυριως αμερικανικο κοινο, που ζει με τον εφιαλτη του υπερπληθωρισμου να πλαναται απο πανω του, χωρις ομως κατι τετοιο να εχει βαση (η αυξηση του πληθωρισμου σαφως εχει βαση, αλλα ο υπερπληθωρισμος -που ειναι 50% το μηνα- δεν εχει, τουλαχιστον οχι για το ορατο μελλον). Όποτε εχεις ορεξη, ριξε μια ματια σ'αυτα τα counter-arguments γιατι ειναι πραγματα που η non-mainstream/εναλλακτικη ενημερωση εχει προσπερασει πολυ ευκολα χωρις να τα σκεφτει διεξοδικα - και συνηθως με τελειως αμερικανοκεντρικο τροπο (δε καταλαβαινουν τι συνεπαγεται η καταρρευση του δολαριου παγκοσμιως και γιατι το δολαριο δεν ειναι ενα απλο εθνικο νομισμα - αλλα ενα απ'τα benchmarks των αλλων νομισματων): http://www.scribd.com/doc/157370969

    Και για να ειμαι ξεκαθαρος, σαφως υπαρχει τεραστια απωλεια της δυναμης του δολαριου αλλα αυτη καμουφλαρεται απ'την ανταγωνιστικη απωλεια και των αλλων νομισματων. Αυτο αναποφευκτα οδηγει σε σοβαρο πληθωρισμο και απωλεια εισοδηματος για τον κοσμο, προς το παρον ομως βεβαια οχι υπερπληθωρισμο. Και τα μεταλλα σαφως πλεονεκτουν σε ενα τετοιο background καταστασεων, ομως ταυτοχρονα ειναι χειραγωγημενα ως προς τις τιμες τους με το paper gold αλλα και την αντιληψη του κοσμου ως προς την (μειωμενη) αξια τους - ιδιως για τον αργυρο και λιγοτερο για τον χρυσο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λες ότι "το δολαριο δεν ειναι ενα απλο εθνικο νομισμα - αλλα ενα απ'τα benchmarks των αλλων νομισματων"

      Και εγώ σου λέω ότι αυτό δεν ισχύει. Όλα τα fiat νομίσματα έχουν, τελικά, μόνο ένα benchmark με βάση το οποίο μπορούν να συγκριθούν, και αυτό το benchmark είναι ο χρυσός (το ασήμι το αφήνω απέξω, παρότι εσύ το συμπερυλαμβάνεις στην ανάλυση σου, όπως και πολλοί άλλοι. Το ασήμι πλέον δεν είναι χρήμα, κάτι που φαίνεται ανάγλυφα στην απόφαση όλων των κρατών να ΜΗΝ έχουν αποθεματικά σε ασήμι, παρά μόνο σε χρυσό).

      Η ισχύς των ΗΠΑ κάλυπτε πολλά πράγματα, και τους επέτρεψε να επιβάλλουν ένα fiat νόμισμα...ως benchmark άλλων fiat νομισμάτων (!).

      Η ισχύς όμως δεν προέρχεται από το στρατό, ούτε από τα πυρηνικά - αυτά είναι "απλώς" μια προέκταση της ισχύος. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ισχύς προέρχεται από την πλουτοπαραγωγική ικανότητα της κάθε χώρας, αυτή είναι η ΒΑΣΗ πάνω στην οποία βασίζονται όλα τα άλλα. Τώρα λοιπόν που η Αμερική χάνει έδαφος ε αυτό τον τομέα, και η Κίνα ανεβαίνει, αρχίζουν να φαίνονται οι αδυναμίες του δολαρίου.

      Ειλικρινά περιμένεις από τον κόσμο να αποταμιεύει σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται (χάνει την αξία του);

      Είναι τυχαίο που η κίνα δεν αγοράζει τα ολοένα και περισσότερα ομόλογα που εκδίδει η Αμερική προκειμένου να καλύψει τα ολοένα και περισσότερα χρέη της; Είναι τυχαίο που η Αμερική πλέον αγοράζει μόνη της όσο ομόλογα δεν αγοράζει ο υπόλοιπος κόσμος, τυπώνοντας δολάρια; Είναι τυχαίο που η Κίνα αγοράζει χρυσό σαν τρελή; (όπως και η Ρωσία, κτλ); Είναι τυχαίο που το σύστημα της ευρωζώνης έχει καταφέρει να συνδυάσει σε ένα νόμισμα τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού του κόσμου; (ναι, αν βάλεις μαζί όλο το χρυσό των κρατών-μελών της ευρωζώνης, τότε αυτά ξεπερνούν ακόμα και τα αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ).

      Δε γνωρίζω αν έχεις διαβάσει παλιότερα άρθρα μου, πάντως ο υπερπληθωρισμός του δολαρίου είναι υπέρ της "ελίτ" όπως την αποκαλείς - ή τουλάχιστον μέρους της. Βλέπεις, η "ελίτ" δεν είναι μία, υπάρχουν αντικρουόμενες φράξιες, με αντικρουόμενα συμφέροντα (εξ ου και οι πόλεμοι που ξεσπούν περιοδικά μεταξύ τους).

      Μιλάς για μια "παγκόσμια διακυβέρνηση", αλλά έχεις υπόψη σου ότι τα ίδια έλεγε πχ και ο Κάουτσκι έναν αιώνα πριν για την "ελιτ" εκείνης της εποχής; (κάτι τέτοια έλεγε, και γι' αυτό και δεν τον θυμάται κανένας πλέον, διότι έγινε ο Α Παγκόσμιος και οι αναλύσεις του αποδείχθηκαν λάθος. Ο μόνος λόγος που τον ξέρω εγώ είναι επειδή τον ανέφερε συχνά ο Λένιν στα κείμενα του, δείχνοντας ότι ήταν λάθος και ότι οι ιμπεριαλιστές δε θα ενωθούν σε παγκόσμια διακυβέρνηση, αλλά θα πλακωθούν μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τι).

      Υπάρχουν λοιπόν πολλοί "παίχτες" που είναι ΥΠΕΡ του υπερπληθωρισμού - και δε μιλάω μόνο για αυτούς που έχουν χρυσό, ή μαζεύουν τώρα. Μιλάω επίσης και για τους χρεωκοπημένους τραπεζίτες, που δε μπορούν να αποφύγουν το λουκέτο χωρίς την εκτυπωση δολαρίων με τη σέσουλα, και μιλάω επίσης και για όσους θα ωφεληθούν από τα μεροκάματα πείνας που θα υπάρξουν στις ΗΠΑ όταν το δολάριο χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξιας του (ναι, τους βιομηχανους που θα επενδύσουν στο νέο, πολύ πιο "ανταγωνιστικό" περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στη χώρα αυτή μετά τις αρχικές ταραχές που αναπόφευκτα θα υπάρξουν)

      Delete
    2. Σχετικα με το "Λες ότι "το δολαριο δεν ειναι ενα απλο εθνικο νομισμα - αλλα ενα απ'τα benchmarks των αλλων νομισματων"
      Και εγώ σου λέω ότι αυτό δεν ισχύει. Όλα τα fiat νομίσματα έχουν, τελικά, μόνο ένα benchmark με βάση το οποίο μπορούν να συγκριθούν, και αυτό το benchmark είναι ο χρυσός (το ασήμι το αφήνω απέξω, παρότι εσύ το συμπερυλαμβάνεις στην ανάλυση σου, όπως και πολλοί άλλοι. Το ασήμι πλέον δεν είναι χρήμα, κάτι που φαίνεται ανάγλυφα στην απόφαση όλων των κρατών να ΜΗΝ έχουν αποθεματικά σε ασήμι, παρά μόνο σε χρυσό).

      ...προσωπικα μιλαω για μεταξυ των νομισματων, οχι μεταξυ νομισματων και μεταλλων. Για usd vs gold το θεμα ειναι οτι πρεπει να βγει εκτος η αγορα των παραγωγων η οποια διαμορφωνει τη τιμη. Οσο καποιος μπορει να ριχνει χαρτι (που του ειναι ανεξοδο να τυπωνει), για να διαμορφωνει τιμη paper gold και ετσι να κανει το νομισμα του ανταγωνιστικοτερο σε σχεση με το χρυσο (πχ βλεπε πτωση απ'τα ~1800$ στα 1200$) υπαρχει θεμα.

      Σχετικα με το

      "Ειλικρινά περιμένεις από τον κόσμο να αποταμιεύει σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται (χάνει την αξία του);"

      ...η απαντηση ειναι οχι. Η πλεον αντισυστημικη πραξη που μπορει να κανει ο κοσμος ειναι να φυγει απ'τα νομισματα και να παει σε χρυσο/ασημι.

      "Δε γνωρίζω αν έχεις διαβάσει παλιότερα άρθρα μου, πάντως ο υπερπληθωρισμός του δολαρίου είναι υπέρ της "ελίτ" όπως την αποκαλείς - ή τουλάχιστον μέρους της. Βλέπεις, η "ελίτ" δεν είναι μία, υπάρχουν αντικρουόμενες φράξιες, με αντικρουόμενα συμφέροντα (εξ ου και οι πόλεμοι που ξεσπούν περιοδικά μεταξύ τους)."

      ...εχω διαβασει καποια, κυριως οτι κυκλοφορει στο facebook μεσω της Συμμοριας της Δραχμης που τα αναρτουν τριτοι. Βασικα διαφωνω καθετα στον ορο υπερπληθωρισμο. Αλλο πληθωρισμος, αλλο υπερπληθωρισμος. Οσο για τα factions, συμφωνουμε εν μερει.

      "Μιλάς για μια "παγκόσμια διακυβέρνηση", αλλά έχεις υπόψη σου ότι τα ίδια έλεγε πχ και ο Κάουτσκι έναν αιώνα πριν για την "ελιτ" εκείνης της εποχής; (κάτι τέτοια έλεγε, και γι' αυτό και δεν τον θυμάται κανένας πλέον, διότι έγινε ο Α Παγκόσμιος και οι αναλύσεις του αποδείχθηκαν λάθος. Ο μόνος λόγος που τον ξέρω εγώ είναι επειδή τον ανέφερε συχνά ο Λένιν στα κείμενα του, δείχνοντας ότι ήταν λάθος και ότι οι ιμπεριαλιστές δε θα ενωθούν σε παγκόσμια διακυβέρνηση, αλλά θα πλακωθούν μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τι)."

      Οι φαινομενικες διαφορες, οι εντασεις, οι τριβες, οι συρραξεις δεν ειναι παντα δεικτης οτι δεν υπαρχει εννιαιος ελεγχος. Πχ και το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ τρωγονταν επι δεκαετιες αλλα αυτο δεν αποδεικνυει οτι δεν ηταν οι 2 οψεις του ιδιου νομισματος. Η Ελλαδα με τη Γερμανια μπορει να "τσακωνονται" αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν ειναι και οι δυο προτεκτορατα των ΗΠΑ. Ολοι "αυτονομοι" φαινονται αλλα αλλοι κουνανε τα νηματα απο πισω. Πραγματικα αυτονομα κρατη σημερα ειναι λιγα - δλδ τα μη-παγκοσμιοποιημενα, οπως η Β. Κορεα, η Κινα, η Κουβα, η Βενεζουελα, το Ιραν κτλ. Και οι παγκοσμιοποιητες, αργα αλλα σταθερα, βγαζουν off, ενα-ενα αυτα τα κρατη, βαζοντας puppet governments στη θεση τους.

      "Υπάρχουν λοιπόν πολλοί "παίχτες" που είναι ΥΠΕΡ του υπερπληθωρισμού - και δε μιλάω μόνο για αυτούς που έχουν χρυσό, ή μαζεύουν τώρα. Μιλάω επίσης και για τους χρεωκοπημένους τραπεζίτες, που δε μπορούν να αποφύγουν το λουκέτο χωρίς την εκτυπωση δολαρίων με τη σέσουλα, και μιλάω επίσης και για όσους θα ωφεληθούν από τα μεροκάματα πείνας που θα υπάρξουν στις ΗΠΑ όταν το δολάριο χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξιας του (ναι, τους βιομηχανους που θα επενδύσουν στο νέο, πολύ πιο "ανταγωνιστικό" περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στη χώρα αυτή μετά τις αρχικές ταραχές που αναπόφευκτα θα υπάρξουν)"

      ...αντιλαμβανεσαι οτι αν καταρρευσει το δολαριο, ολες οι χωρες του πλανητη που εχουν χρεος σε δολαρια θα "τη σκαπουλαρουν" πανευκολα? Γιατι να αφησουν ενα μηχανισμο παγκοσμιου χρεους, μεσω του οποιου επιτυγχανουν παγκοσμια υποδουλωση, να καταρρευσει? Μονο αμα βαλουν αλλο μηχανισμο στη θεση του (πχ παγκοσμιο νομισμα) θα εβγαζε νοημα κατι τετοιο.

      Delete
    3. "Για usd vs gold το θεμα ειναι οτι πρεπει να βγει εκτος η αγορα των παραγωγων η οποια διαμορφωνει τη τιμη. Οσο καποιος μπορει να ριχνει χαρτι (που του ειναι ανεξοδο να τυπωνει), για να διαμορφωνει τιμη paper gold και ετσι να κανει το νομισμα του ανταγωνιστικοτερο σε σχεση με το χρυσο (πχ βλεπε πτωση απ'τα ~1800$ στα 1200$) υπαρχει θεμα"

      Ναι, αλλά όπως βλέπεις ο κόσμος ζητάει πραγματικό χρυσό, και εξαργυρώνει το paper gold του. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε ένα ιδιότυπο bank run στην αγορά του paper gold, που θα εξατμιστεί
      ---

      "Η πλεον αντισυστημικη πραξη που μπορει να κανει ο κοσμος ειναι να φυγει απ'τα νομισματα και να παει σε χρυσο/ασημι.

      Καλά, δεν είναι και "αντισυστημική" αυτή η πράξη, είναι απλά μια αντίδραση στην "υπερβολική σπέκουλα" του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και μια "επιστροφή στις ρίζες" για τον καπιταλισμό
      ---

      "Η Ελλαδα με τη Γερμανια μπορει να "τσακωνονται" αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν ειναι και οι δυο προτεκτορατα των ΗΠΑ."

      Η Γερμανία δεν είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ - ειδικά σήμερα που η Γερμανία ανεβαίνει και ελέγχει την ευρωζώνη, ενώ οι ΗΠΑ πέφτουν. Η ανάλυση σου βασίζεται σε δεδομένα του παρελθόντος, οι ΗΠΑ δε μπορούν να ελέγξουν όλες αυτές τις χώρες που έλεγχαν κάποτε.
      ---

      "αντιλαμβανεσαι οτι αν καταρρευσει το δολαριο, ολες οι χωρες του πλανητη που εχουν χρεος σε δολαρια θα "τη σκαπουλαρουν" πανευκολα? Γιατι να αφησουν ενα μηχανισμο παγκοσμιου χρεους, μεσω του οποιου επιτυγχανουν παγκοσμια υποδουλωση, να καταρρευσει?"

      Γιατί δε μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο. Οι ΗΠΑ πέφτουν, γιατί η οικονομική βάση τους δεν επαρκεί για να συνεχίσουν να ελέγχουν όλους αυτούς που έλεγχαν κάποτε. Να στο πω και αλλιώς: Κάποτε, η Αγγλία ήταν η #1 δύναμη του κόσμου, και το νόμισμα της ήταν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Μετά το Β' ΠΠ, η Αγγλία έχασε αυτή τη θέση, διότι...δε μπορούσε να την κρατήσει. Δεν είχαν πλέον την ίδια δύναμη, οπότε έχασαν πολλές περιοχές που ως τότε έλεγχαν, έχασαν το προνόμιο του να έχουν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, κτλ

      Delete
    4. Σχετικα με τη μετατροπη paper gold σε actual gold ναι ισχυει, αλλα οι ποσοτητες που φευγουν απ'τα comex ειναι, προς το παρον, πολυ μικρες. Θα πρεπει να γινει ΣΟΒΑΡΟ gold run.

      Σχετικα με την αντισυστημικοτητα, το λεω απ'την αποψη οτι ο πυρηνας του μοντερνου καπιταλισμου βασιζεται στο monopoly money / fiat money οπου η Ελιτ δε μπορει να χασει γιατι εχει το μηχανημα και αρα ειναι θεμα χρονου να της ανηκουν τα παντα. Οταν θα πρεπει να πληρωνει και ταυτοχρονα να χανει κατι οταν πληρωνει, αυτο σημαινει οτι απο συστημα απεριοριστων πορων πας σε συστημα πεπερασμενων πορων που αναγκαστικα οδηγει σε μειωση της οικονομικης εξουσιας τους.

      Το οτι η Γερμανια ειναι προτεκτορατο θα το διαπιστωσεις σε ολα τα κρισιμα ζητηματα. Πχ αμυνα. Ειναι πυρηνικη χωρα η Γερμανια? Οχι. Δικτυο πληροφοριων: Εχει καποιο παγκοσμιο δικτυο κατασκοπιας οπως οι κινεζοι, οι ρωσοι, οι αμερικανοι, ακομα και οι αγγλοι? Οχι. Χρυσος: Που ειναι ο χρυσος τους? Τον εχουν Αμερικανοι, Αγγλοι κτλ. Οσο και να παριστανουν το οτι ειναι αυτονομοι, ειναι απλα γιουσουφακια των Αμερικανων - οπως και μεις. Δεν υπαρχει καποια στιγμη στην ιστορια της συγχρονης Γερμανιας που η Γερμανια απο κατακτημενο και ελεγχομενο κρατος να σταματησε να ειναι τετοιο.

      Σχετικα με το παγκοσμιο χρεος: Η Αγγλια, κατ'εμε, δεν επεσε. Απλα η Ελιτ θεωρησε οτι η ΗΠΑ ειναι ενα καλυτερο κρατος για εκτελεστικος βραχιονας της παγκοσμιας ηγεμονιας. Ειχαν πολλαπλασιους πορους και ηταν αθικτες απ'το Β'ΠΠ, οποτε μπορουσαν να παιξουν αυτο το ρολο πολυ καλυτερα - οπως και εγινε. Το χασιμο των αγγλικων εδαφων και η αντικατασταση τους απ'τη "κοινοπολιτεια" ουσιαστικα εφτιαξε δεκαδες κρατη μαριονετες στον ΟΗΕ που ψηφιζουν τα ιδια. Ο ΟΗΕ αλλαξε το παιχνιδι σε εναν διπολικο κοσμο (ΗΠΑ/Σοβιετικοι) και το θεμα του να εχεις αυξημενες ψηφους απο κρατη/κρατιδια/προτεκτορατα ηταν σημαντικο.

      Delete
    5. "Δεν υπαρχει καποια στιγμη στην ιστορια της συγχρονης Γερμανιας που η Γερμανια απο κατακτημενο και ελεγχομενο κρατος να σταματησε να ειναι τετοιο."

      Η λεγόμενη "μεταπολεμική" περίοδος όμως τελείωσε. Στη νέα εποχή, η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη της ευρωζώνης, με σημαντική βιομηχανική βάση, και οικονομική δύναμη (που αποτελεί και τη βάση για να αποκτήσει και πολιτική δύναμη).

      Για τα πυρηνικά, κτλ, η γερμανία δεν τα πολυχρειάζεται - το σχέδιο της δεν περιλαμβάνει στρατιωτική κατάκτηση, αλλά οικονομική. Η Γερμανία έχει ήδη κάνει 2 πολέμους, και δε νομίζω ότι θέλει να ξαναδοκιμάσει αυτή τη "λύση"

      Delete
  2. ...απο το προηγούμενο αρθρο σας ρωταω για την ενεργειακή κατάσταση των HΠΑ. ενω είναι γνωστό οτι το δολάριο αντλεί την δύναμη του απο τον έλεγχο της ενέργειας. ..εσείς μας λέτε οτι θα πληθωριστει χωρίς να μας έχετε αναλύσει ποια είναι η γεωπολιτικη / στρατιωτικη δυναμη των ΗΠΑ και τι ποσοστό της παγκόσμιας ενέργειας ελεγχει με τον ενα η αλλο τροπο...οσο δεν μας παρουσιάζετε κατι εμπεριστατωμενο πανω σε αυτό το κρισιμο ζητημα ...η αναλυση σας είναι ελλειπής οσο κι αν ακούγεται λογική. ..αφού παραβλεπει την σημανρικοτερη παραμετρο στήριξης του δολαρίου. ..την ικανοτητα κ δυναμη των ΗΠΑ να αποκτούν προσβαση κ έλεγχο στα ενεργειακα αποθέματα. Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο έλεγχος των ΗΠΑ μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Απόδειξη είναι ότι ο Σαντάμ, ο Αχμαντινεντάτζ και ο Καντάφι θέλουν να φύγουν από το δολάριο ως μέσο πληρωμής για το πετρέλαιο.

      Οι ΗΠΑ προς το παρόν έχουν κλείσει αυτές τις "τρύπες", αλλά βλέπεις ότι οι "τρύπες" αυξάνονται (πρώτα το Ιράκ, μετά το Ιράν, μετά η Λιβύη, κτλ). όσο για τη Σ. Αραβία, έχω γράψει εδώ http://ciaoant1.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6860.html

      Επίσης, η Ρωσία με την Κίνα ήδη συναλλάσσονται εκτός δολαριακού συστήματος (συναλλάσσονται στα δικά τους νομίσματα, ρούβλι και γουάν), και παρομοιες συμφωνίες υπογράφονται διαρκώς πλέον.

      Το σημαντικότερο θέμα για τους πετρελαιάδες (ΟΠΕΚ) είναι όμως άλλο: Πλέον, η Κίνα είναι ο #1 πελάτης τους, όχι οι ΗΠΑ. Πχ η Σ. Αραβία στέλνει πλέον περισσότερο πετρέλαιο στην Κίνα, παρά οπουδήποτε άλλου. Με ποιον θα πάει από εδώ και πέρα; Με αυτόν που είναι ο καλύτερος πελάτης της, και έχει και τα λεφτά για να την πληρώνει, ή με το #2 πελάτη της, που την πληρώνει με πίστωση εδώ και χρόνια;

      Η Αμερική είχε ισχύ, και προσέφερε σε πολλούς ιμπεριαλιστές (ειδικά το ΝΑΤΟ) ασφάλεια και "τάξη". Πλέον, ούτε αυτό δε μπορεί να εγγυηθεί, χάνοντας σιγά-σιγά τον μονοπωλιακό έλεγχο του πλανήτη. Αυτό θα αντικατοπτριστεί και σε νομισματικό επίπεδο, με τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές να βρίσκουν ένα νέο "αποθεματικό νόμισμα" (και υπάρχει μόνο ένα αποθεματικό "νόμισμα' το οποίο δεν πληθωρίζεται, ο χρυσός. Από εκεί και πέρα, και το ευρώ επίσης δεν πολυπληθωρίζεται, και έχει και τη στήριξη μεγαλύτερης ποσότητας χρυσού από πίσω του, έτσι δεν είναι; http://ciaoant1.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7540.html)

      ΥΓ: Σκέψου και το fracking - Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους (πχ Αγγλία) το προωθούν μανιωδώς, δηλητηριάζοντας τη γη τους, προκαλώντας μεγάλα μακροπρόθεσμε προβλήματα στο ίδιο τους το έδαφος, προκειμένου να βρουν πετρέλαιο. Αυτό δείχνει πόσο απεγνωσμένοι είναι. Αντίθετα, η ευρωζώνη δεν έχει τέτοια άγχη, και δεν ασχολείται με fracking, διότι θεωρεί ότι στο μέλλον το ευρώ θα έχει αξία, και άρα δε θα είναι άφραγκη, και άρα θα μπορεί να αγοράζει ενέργεια από τη Ρωσία και τον ΟΠΕΚ, που είναι σύμμαχοι της στη μάχη εναντίον των ΗΠΑ-δολαρίου. Και όσο οι ΗΠΑ τυπώνουν, τόσο θα ενισχύεται αυτή η συμμαχία, διότι κανένας δε θέλει να πληρώνεται και να αποταμιεύει τα κέρδη του σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται

      Delete
  3. http://www.periodista.gr/world/item/5014.htm

    ReplyDelete
  4. ευχαριστώ για τις παραπομπές και την απάντηση. η κατεύθυνση που δειχνετε είναι σωστη...ωστοσο και σε συνδιασμο με αυτα που αναφέρει ο φιλος πιο πανω το παιχνίδι είναι συνθετο και δεν ξέρουμε ακριβως την εκβαση..πχ αν λογω λιτότητας και ύφεσης, αποτύχει το ευρω και διασπαστεί η ευρωζωνη, με τις υπερμοχλευνες τραπεζες της /κυρίως γερμανικές/ ..σίγουρα το δολάριο θα ξαναπάρει το χαμενο έδαφος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η λιτότητα είναι η "σωστή" απάντηση των καπιταλιστών στην κρίση και την ύφεση -εφαρμόζουν "διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις" για να γίνει ανταγωνιστική μια οικονομία, αντί να θυσιάζουν την αξία του νομίσματος τους.

      Ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα πρέπει να είναι κατάλληλο για αποταμίευση, άρα πρέπει να ΜΗΝ πληθωρίζεται.

      Ποιο νόμισμα έχει αυτή την ιδιότητα σήμερα; (hint: Δεν είναι -πλέον- το δολάριο...)

      Delete
  5. Ακόμα κι αν το δολλάριο ξαναπάρει το χαμένο έδαφος, πιστεύω πως θα είναι για προσωρινά, επειδή θα βρει μπροστά του το εμπόδιο των προμηθειών.
    Εντωμεταξύ, το παγκόσμιο πρόβλημα των τραπεζών δεν θα μπορέσει να λυθεί, εννοώ πως η χρηματοπιστωτική φούσκα των παραγώγων δεν μπορεί να λυθεί από το νομισματικό σύστημα, διότι δεν υπάρχει τόσος (πραγματικός) πλούτος για να ξεχρεώσει το παγκόσμιο χρέος.

    Ο πραγματικός πλούτος είναι τα ενεργειακά/ορυκτά αποθέματα της φύσης και γενικά τα αγαθά της φύσης, οι πρώτες υλες.
    Από την εκμετάλλευση τους μπορεί και δημιουργείται ανάπτυξη και με την παγκοσμιοποίηση μοιάζει να φτάσαμε στο ζενίθ αυτής της εκμετάλλευσης.
    Εχουμε πλέον "ξεζουμίσει" τον πεπερασμένο πλανήτη μας.

    Το fracking όντως δείχνει απελπισία κι αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει περισσότερο στο αν μπορούμε να συνεχίζουμε να παράγουμε πετρέλαιο στον ίδιο ρυθμό.
    Χάρη στο πετρέλαιο μπορούμε και εκμεταλλευόμαστε τα αγαθά της Γης στον μέγιστο βαθμό παραγωγής.
    Εχουμε ξεπεράσει τα 7 δις σε πληθυσμό και με την παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι πεινασμένοι της Γης κοντεύουν τα δύο δις, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται.

    Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να υπάρξει ποτέ ανάκαμψη αν πριν δεν μειωθεί η παγκόσμια ζήτηση μειώνοντας απότομα τον πληθυσμό της ανθρωπότητας.

    Αυτοί που παράγουν τα όπλα, τώρα έχουν την ευκαιρία να τα πουλήσουν, αφού πρώτα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ζήτηση (βλέπε εμφύλιους κι εσωτερικούς (civilian) πόλεμους παντού) κι αυτοί που ήδη τα έχουν, αλλά δεν έχουν πια το χρήμα, θα τα χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν χρήμα και πετρέλαιο (βλέπε ΗΠΑ).

    Πιστεύω πως έχει δίκιο ο Γιάννης όταν λέει ότι τα κράτη θα βασίσουν τα νομίσματα τους στον χρυσό. Ετσι όπως τα έχουν κάνει "μαντάρα" με το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα άλλο ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που θα στηρίζεται στην πίστωση, δεν πρόκειται να διορθώσει τίποτα.
    Το χρέος δεν το λύνεις με νέο χρέος.

    Ισως σας ενδιαφέρει να δείτε αυτό:

    ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ «PEAK OIL»
    https://www.youtube.com/watch?v=G3VlJacJSlI&feature=player_detailpage&t=155

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Πιστεύω πως έχει δίκιο ο Γιάννης όταν λέει ότι τα κράτη θα βασίσουν τα νομίσματα τους στον χρυσό. Ετσι όπως τα έχουν κάνει "μαντάρα" με το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα άλλο ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που θα στηρίζεται στην πίστωση, δεν πρόκειται να διορθώσει τίποτα. Το χρέος δεν το λύνεις με νέο χρέος."

      ...το θεμα ειναι οτι ο χρυσος δεν επαρκει για να καλυψει τη παγκοσμια νομισματικη βαση. Ολος ο χρυσος που υπαρχει έχει τρεχουσα αποτιμηση γυρω στα 5-6 δις. Θα πρεπει η αποτιμηση αυτη να εικοασαπλασιαστει τουλαχιστον ετσι ωστε να μπορει ο χρυσος να καλυψει τις αναγκες που υπαρχουν - με μικροτερες ποσοτητες/μεγαλυτερη αξια, οπως επισης και να εισαχθει το ασημι ως νομισμα (οπως ειχε γινει και παλαιοτερα) ως υπομοναδα και κερματα καθημερινης συναλλαγης. Επισης στο σεναριο που παμε σε gold-backed νομισμα, η Ελιτ θα χασει το προνομιο που εχει να παταει το κουμπακι και να κλεβει τον πλουτο του κοσμακη. Οπως επισης θα χασει το πλεονεκτημα που εχει αποκτησει στην αναδιανομη του πλουτου, αφου πανω απ'το μισο χρυσο του πλανητη τον εχουν οι ιδιωτες υπο μορφη κοσμηματων. Περιπου το 1/4 -ή λιγο παραπανω- το εχουν κρατη και κεντρικες τραπεζες.

      Delete
    2. - Το peak oil μάλλον αποτυχαίνει ως θεωρία - όσο το πετρέλαιο θα γίνεται πιο ακριβό σε νομισματικούς όρους (διότι τα νομίσματα πληθωρίζονται), τόσο θα γίνονται προσοδοφόρα νέα κοιτάσματα. Δηλαδή υπάρχουν πχ σήμερα κοιτάσματα που κοστίζει 120$/βαρέλι για να εξορυχθούν. Σήμερα αυτά τα κοιτάσματα δε συμφέρει να εξορυχθούν, αλλά όσο το πετρέλαιο ανεβαίνει σε τιμή, τόσο θα συμφέρει να εξορυχθούν. Οπότε το πετρέλαιο θα φτάσει για αρκετά χρόνια ακόμα

      - "ο χρυσος δεν επαρκει για να καλυψει τη παγκοσμια νομισματικη βαση. Ολος ο χρυσος που υπαρχει έχει τρεχουσα αποτιμηση γυρω στα 5-6 δις. Θα πρεπει η αποτιμηση αυτη να εικοασαπλασιαστει τουλαχιστον ετσι ωστε να μπορει ο χρυσος να καλυψει τις αναγκες που υπαρχουν"

      Ναι, αυτό θα γίνει. Το ασήμι δε θα πάει και τόοοοσο καλά, διότι οι τράπεζες δεν το θεωρούν χρήμα, είναι πλέον ένα βιομηχανικό υλικό, όχι χρήμα


      " στο σεναριο που παμε σε gold-backed νομισμα, η Ελιτ θα χασει το προνομιο που εχει να παταει το κουμπακι και να κλεβει τον πλουτο του κοσμακη"

      Ναι, και γι' αυτό θα παραμείνουν τα νομίσματα, με πολύ μικρότερη αξία, αλλά αν θέλεις -και μπορείς- να αποταμιεύσεις μακροπρόθεσμα, θα έχεις χρυσό, ο οποίος προφανώς θα έχει μια πολλαπλάσια ισοτιμία σε σχέση με σήμερα

      Delete
    3. Δεν ειναι τοσο απλο να 20πλασιαστει η τιμη του χρυσου γιατι τοτε θα εχει γινει "μαγκας" ο μεσος ιδιωτης/θειτσα που εχει πχ 50-100 γραμμαρια κοσμηματα ή καποιες λιρες στο στρωμα. Αν 20πλασιαστει ο χρυσος τοτε η τιμη της λιρας θα ειναι στα 5-6 χιλιαρικα εκαστη. Αυτοι που χουν λιρες θα γινουν εκατομμυριουχοι. Οι δε Ινδοι και Κινεζοι θα ειναι απ'τα πιο πλουσια κρατη του κοσμου, εχοντας δεκαδες χιλιαδες τονους. Οσο για το ασημι, η νομισματικη ιστορια δειχνει οτι οταν ο χρυσος χρησιμοποιειται ως χρημα, τοτε το ασημι χρησιμοποιειται ως μεσο καθημερινων συναλλαγων αντι του χρυσου, σε fixed ratio το οποιο παιζει απο 1:16-1:19, αντι για 1:60+ που ειναι σημερα. Δλδ αν φτιαξεις πχ μια δραχμη με χρυσο, τοτε θα πεις οτι το 1g gold = κερμα 10 δραχμων και τα 17γρ silver = κερμα της μιας δραχμης. Ετσι δουλευε η λατινικη ενωση στα 1800's. H δραχμη ηταν 5gr ασημι (90% καθαροτητα) και το ταληρο ηταν 25gr ασημι (90% καθαροτητα). Οι 10 δραχμες ηταν 3.22gr χρυσος και οι 20 δραχμες ηταν 6.45gr χρυσος - παλι 90% καθαροτητα. Οποτε εβγαινε 0.32gr χρυσου (90% καθαροτητας) ανα μοναδα νομισματος, το οποιο ηταν περιπου 16 φορες λιγοτερο απ'το αντιστοιχο ασημι στο νομισμα της μοναδας. Τα ιδια και στην Ιταλια, Γαλλια κτλ κτλ. Ολα τα νομισματα ειχαν ιδιο spec.

      Btw, στη φυση το ασημι ειναι 1:10 σε σχεση με το χρυσο και ομως η τιμη ειναι στο 1:60+. Αυτο συνεπαγεται οτι σε περιπτωση χρυσου κανονα, το ασημι θα εχει 3-4πλασια ανοδο απ'την οποια ανοδο του χρυσου. Ειναι εξαιρετικα υποτιμημενο.

      Delete
    4. "Δεν ειναι τοσο απλο να 20πλασιαστει η τιμη του χρυσου γιατι τοτε θα εχει γινει "μαγκας" ο μεσος ιδιωτης/θειτσα που εχει πχ 50-100 γραμμαρια κοσμηματα ή καποιες λιρες στο στρωμα. Αν 20πλασιαστει ο χρυσος τοτε η τιμη της λιρας θα ειναι στα 5-6 χιλιαρικα εκαστη. Αυτοι που χουν λιρες θα γινουν εκατομμυριουχοι."

      ΝΑΙ,έτσι είναι, και ΝΑΙ, έτσι θα γίνει.
      Δε θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά - στον υπερπληθωρισμό, έχουμε πάντα έντονη μεταφορά πλούτου. Για παράδειγμα, αν μελετήσεις την ιστορία της Γερμανίας του Μεσοπολέμου, όταν υπερπληθωρίστηκε το μάρκο, θα δεις πολλές τέτοιες ιστορίες: Για παράδειγμα, κάτι Άγγλοι και Αμερικάνοι φοιτητές μπόρεσαν με τα λεφτά που τους έστελναν οι γονείς τους για τις σπουδές τους να αγοράσουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα (!), διότι τα δολάρια και οι στερλίνες είχαν αξία, ενώ τα μάρκα υπερπληθωρίστηκαν. Ή υπήρχε μια ιστορία για κάποιον υπάλληλο ενός ξενοδοχείου, που ήταν αχθοφόρος (μετέφερε τις βαλίτσες των πελατών), και είχα κάνει κάποιες οικονομίες σε χρυσό. Αυτός ο υπάλληλος κατάφερε, μετά τον υπερπληθωρισμό, να αγοράσει ολόκληρο το ξενοδοχείο...Υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες σε κάθε περίπτωση υπερπληθωρισμού


      "Οι δε Ινδοι και Κινεζοι θα ειναι απ'τα πιο πλουσια κρατη του κοσμου, εχοντας δεκαδες χιλιαδες τονους."

      ΝΑΙ, και αυτό είναι αναπόφευκτο. ΑΥΤΟΙ παράγουν τον πλούτο, ΑΥΤΟΙ θα πρέπει να έχουν και την οικονομιή δύναμη, σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς. Γιατί σου φαίνεται περίεργο; Δηλαδή τι περιμένεις; Η Κίνα να παράγει τα πάντα, αλλά η Δύση να έχει τον πλούτο και να ορίζει τους νομισματικούς κανόνες για το τι αξίζει το κάθε τι; Σόρρυ, αλλά δεν είναι έτσι.


      "Btw, στη φυση το ασημι ειναι 1:10 σε σχεση με το χρυσο και ομως η τιμη ειναι στο 1:60+"

      Το ασήμι σήμερα χρησιμοποιείται πολύ έντονα στη βιομηχανία, και ο καπιταλισμός δε θέλει να το χρησιμοποιήσει ως χρήμα. Αυτό φαίνεται από την απόφαση των κεντρικών τραπεζών να κατέχουν αποκλειστικά χρυσό, όχι ασήμι. Οι αναλογίες δεν πολυμετράνε. Το ότι το ασήμι ήταν κάποτε χρήμα, δε σημαίνει ότι θα είναι και τώρα. Το ασήμι θα τα πάει σχετικά καλά (διότι δεν πληθωρίζεται και είναι πραγματικός πλούτος), αλλά όχι όπως ο χρυσός

      Delete
    5. Μακαρι με 1oz gold ο κοσμος να γινει πλουσιος αλλα δε το βλεπω. Προσωπικα εκτιμω οτι θα πανε σε ηλεκτρονικο / αϋλο νομισμα, backed by nothing αντι για καποιο νομισμα backed by gold (&silver). Τους συμφερει περισσοτερο, απ'ολες τις αποψεις.

      Delete
  6. Μια λύση που εξετάζουν είναι ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα που θα βασίζεται σε ένα "καλάθι" εμπορευματων και όχι μόνο στον χρυσό.

    ____________________________________________
    «Σήμερα αυτά τα κοιτάσματα δε συμφέρει να εξορυχθούν, αλλά όσο το πετρέλαιο ανεβαίνει σε τιμή, τόσο θα συμφέρει να εξορυχθούν.»

    Κι όσο η παγκόσμια ύφεση επεκτείνεται, τόσο πιο λίγοι θα μπορούν να αγοράζουν πετρέλαιο.
    Αποτέλεσμα: Η τιμή θα μειωθεί για να μπορέσει να υπάρξει ζήτηση, αλλά έτσι θα υπάρχει μεγάλη απώλεια στα κέρδη και το κόστος παραγωγής πρέπει να καλυφθεί, αλλά το πετρέλαιο εξάγεται όλο και πιο δύσκολα, από μεγαλύτερα βάθη στις θάλασσες,με μεγαλύτερο κόστος και με τη μέθοδος του fracking. Επομένως η τιμή θα αυξάνεται και θα μειώνεται διαρκώς σε ένα διαρκές σκαμπανέβασμα, ενώ η παγκόσμια ύφεση θα κινδυνεύει να καταρρεύσει.

    To peak oil πλέον είναι γεγονός κι όχι θεωρία.

    «Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας παραδέχτηκε το 2010 πως η παραγωγή συμβατικού πετρελαίου είχε κορυφωθεί το 2006»
    «Το Wikileaks ανέφερε πως σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του το παγκόσμιο «Peak» θα επέλθει το 2012»
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%81%CF%8D%CF%86%CF%89%CF%83%CE%B7_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE%CF%82_%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85



    Το συνιστώ:
    "Collapse"

    http://dotsub.com/static/players/beta/player.swf?logo.position=top-right&logo.position=top-right&logo.file=http://dotsub.com/static/players/beta/player-logo.png&duration=4834.999023&plugins=http://dotsub.com/static/players/beta/sitePlugin.swf&sitePlugin.serviceroot=http://dotsub.com&sitePlugin.uuid=7b5c24b7-ecf4-4fc3-86f1-baaf03f78191&sitePlugin.tid=UA-3684979-1&sitePlugin.embedded=true&sitePlugin.url=http%3A%2F%2Fwww.disabled.gr%2Fforum%2Fshowthread.php%3F22378-quot-Collapse-quot%26highlight%3Dcollapse&skin=http://dotsub.com/static/players/beta/skin/newtubedarksmall.zip&controlbar.position=over&image=http://dotsub.com/media/7b5c24b7-ecf4-4fc3-86f1-baaf03f78191/p&sitePlugin.language=eng&provider=video&file=https%3A%2F%2Fsc1.dotsub.com%2F42846f3a37b9e2ba8011ed0c7b1a4874%2F520e7a86%2F7b5c24b7-ecf4-4fc3-86f1-baaf03f78191%2Fvideo.flv

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν έχει έρθει το peak, τότε πως εξηγείς πχ τα φρέσκα κοιτάσματα που βγάζει η Αμερική μέσω fracking;

      Πετρέλαιο υπάρχει, απλά δε θα είναι πλέον προσιτό σε όλους. Το πετρέλαιο, όπως και ο χρυσός, θα γίνουν πανάκριβα για το "μέσο άνθρωπο". Θα υπάρχουν, αλλά για "λίγους και εκλεκτούς"

      Delete
  7. «ενώ η οικονομία λόγω της παγκόσμια ύφεσης θα κινδυνεύει να καταρρεύσει» ήθελα να πω. :-)

    ReplyDelete
  8. «Αν έχει έρθει το peak, τότε πως εξηγείς πχ τα φρέσκα κοιτάσματα που βγάζει η Αμερική μέσω fracking;»

    Ακριβώς! Η ένδειξη απελπισίας που λέγαμε...

    «Πετρέλαιο υπάρχει, απλά δε θα είναι πλέον προσιτό σε όλους. Το πετρέλαιο, όπως και ο χρυσός, θα γίνουν πανάκριβα για το "μέσο άνθρωπο". Θα υπάρχουν, αλλά για "λίγους και εκλεκτούς"»

    Συμφωνούμε απόλυτα.

    Oταν λέμε "peak oil" ο πολύς κόσμος το ερμηνεύει ως το "τέλος του πετρελαίου" αλλά αυτό δεν είναι σωστό.
    Πετρέλαιο υπάρχει και δεν ξέρουμε πόσο, αυτό που κορύφωσε είναι η παραγωγή (η παγκόσμια ζήτηση έχει φτάσει το ένα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε 11 ημέρες)κι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, από εδώ και πέρα πρέπει να μειωθεί η ζήτηση και η παγκόσμια ύφεση με την διάλυση της μεσαίας τάξης ισως είναι μια λύση τύπου "δημιουργικής καταστροφής", αν και δεν το νομίζω...

    Εδώ που τα λέμε, το παρακάναμε...



    ReplyDelete