Friday, August 30, 2013

Ειδήσεις-αναλύσεις από Ρωσία-Γερμανία-Συρία

Μερικές -σύντομες- ειδήσεις και αναλύσεις:

- Πολλοί αναγνώστες με ρώτησαν μέσα σε όλα τα άλλα για κάποιες πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ ότι τάχα "ήταν λάθος η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ". Για να πω την αλήθεια, το θεώρησα προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές είχαν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, και προτίμησα να μην ασχοληθώ καν με τέτοιους πολιτικαντισμούς (άλλωστε, οι εξελίξεις είναι πολλές, και ο χρόνος πολύ λίγος, οπότε καλύτερα να αποφεύγουμε τα προφανή).

Αφού όμως είδα πολλές ερωτήσεις, τα πράγματα είναι απλά: Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, ο Σρέντερ[*] κατηγόρησε τη Μέρκελ, με την ιδιότητα του ως πρώην ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (των αντιπάλων της Μερκελ).

Προκειμένου η Μέρκελ να απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες των Σοσιαλδημοκρατών, επέλεξε να "θυμίσει" στην "κοινή γνώμη" ότι ο Σρέντερ και το κόμμα του ήταν αυτό που έβαλε στην ευρωζώνη την Ελλάδα.

Η "κοινή γνώμη" στη Γερμανία ξέρουμε όλοι ότι δεν έχει καθόλου καλή άποψη για τους "τεμπέληδες Έλληνες που μας παίρνουν τα λεφτά" (αυτό είναι το ψεύτικο στερεότυπο με το οποίο δηλητηριάζονται καθημερινά μέσω των κυρίαρχων ΜΜΕ στη χώρα τους).

Η Μέρκελ έριξε ολόκληρο το βάρος για την "προβληματική Ελλάδα" στο αντίπαλο κόμμα, και παράλληλα βέβαια βγήκε η ίδια ως "ηρωίδα", που προσπαθεί να διορθώσει τα χάλια που κληρονόμησε από το Σρέντερ.

Κατά βάθος βέβαια, η Μέρκελ, και γενικά η Γερμανία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ (βρήκε ένα ακόμα ημί-προτεκτοράτο, με πολλά πλεονεκτήματα για λεηλασία).

Μη νομίζουμε λοιπόν ότι τάχα αυτές οι δηλώσεις της Μέρκελ υπονοούν ότι "οι Γερμανοί θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ". Αυτό δε θα γίνει.

Αν το ήθελαν αυτό, θα το είχαν ήδη κάνει, αλλά κατά την άποψη μου η Γερμανία πήρε πριν κάποια χρόνια την απόφαση να βαδίσει με την ευρωζώνη ενωμένη, χωρίς να φύγει κανένας. Γι' αυτό και κρατά την Ελλάδα -τεχνητά- στο χείλος της χρεωκοπίας.

Όταν βέβαια γλιτώσει τις τράπεζες της, και περάσει τα μέτρα που θέλει να περάσει, τότε η Γερμανία θα αφήσει την Ελλάδα να κηρύξει και επίσημα πτώχευση. Αλλά τότε θα έχει εξασφαλίσει τις τράπεζες της, και θα έχει αρπάξει και όσα "ασημικά" θέλει, κτλ


[*] Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σρέντερ ήταν αυτός που "σφράγισε" τη συμμαχία Γερμανάις-Ρωσίας, υπογράφοντας ως Καγκελάριος τις συμφωνίες με τη Ρωσία για να εισάγει από αυτή πάνω από το 50% της ενέργειας που χρειάζεται η Γερμανία. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που ο Σρέντερ αυτή τη στιγμή δουλεύει για λογαριασμό...της Gazprom, και βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο του Nordstream, του βόρειου ενεργειακού αγωγού της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Η συμμαχία Ρωσίας-Γερμανίας ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια, ή τα πρόσωπα που υπογράφουν τις εκάστοτε συμφωνίες. Το ίδιο ισχύει και για το ευρώ, που προορίζεται για παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και είναι το μεγάλο όπλο των Γερμανών στην προσπάθεια τους να κυριαρχήσουν.

---

- Σε μία άλλη είδηση, που αφορά το μέτωπο της Συρίας, επιβεβαιώθηκε και επίσημα πλέον από τη Γερμανία ότι ΔΕΝ θα στείλει στρατό σε περίπτωση εισβολής των Αμερικάνων.

Την ίδια ώρα, ας δούμε και μία ακόμα είδηση επί του θέματος, που την παρουσιάζω χωρίς περαιτέρω σχόλια για το ποιος είναι με ποιον στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται:

Μέρκελ - Πούτιν: Ο ΟΗΕ θα αναλάβει την κατάσταση στη Συρία
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε η γερμανίδα καγκελάριος με τον ρώσο Πρόεδρο, προκειμένου να εξετάζουν τη στάση που θα κρατήσουν σχετικά με τα γεγονότα της Συρίας.
Όπως μεταδίδουν διεθνή media, Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν στο ότι ο ΟΗΕ θα είναι αυτός που θα πάρει την απόφαση για ενδεχόμενη δράση στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Ο "θρυμματισμός" του ΝΑΤΟ όμως δε σταματά εκεί: Ένα σωρό χώρες αρνούνται να ευθυγραμμιστούν με την Αμερική πλέον, και δεν μιλάμε μόνο για χώρες όπως πχ ο Καναδάς, αλλά και για την Αγγλία!

Τα ψέματα των Αμερικάνων και οι δικαιολογίες για "όπλα μαζικής καταστροφής" δεν πείθουν πλέον, και -κυρίως- ένα σωρό χώρες ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ. (ενδεικτικό της παρακμής τους).

Πολλοί λένε ότι οι Αμερικάνοι είναι στρατιωτικά πανίσχυροι. Εγώ λέω ότι είναι άφραγκοι.

Βέβαια, αυτοί που είναι άφραγκοι συχνά κάνουν πόλεμο, τυπώνουν λεφτά και "αναζωπυρώνουν την εθνική τους οικονομία". Ειδικά τα "πληγωμένα θηρία", όπως η Αμερική σήμερα.

Αλλά η Αμερική έχει ήδη τυπώσει δολάρια - δε μπορεί πλέον να τυπώσει άλλα χωρίς να προκαλέσει υπερπληθωρισμό. Οπότε, όσο και αν προσπαθεί να στρέψει τα βλέμματα αλλού από την αφραγκία της, είναι αδύνατη και δε μπορεί πλέον να μαζέψει πολλούς "πρόθυμους συμμάχους" εναντίον της Ρωσίας-Κίνας και των δικών τους συμμάχων (και μελλοντικών συμμάχων, όπως η Γερμανία).

Το "κερασάκι στην τούρτα" ήταν ότι ακόμα και το ΝΑΤΟ ΔΕΝ θα συμμετέχει ως οργανισμός στην εισβολή στη Συρία, μιας και προφανώς οι περισσότερες χώρες-μέλη του είναι εναντίον, με την Αμερική να χάνει τον έλεγχο:

Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία
«Δεν βλέπω να έχει ρόλο το ΝΑΤΟ σε μια διεθνή αντίδραση» είπε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε Δανούς δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Πολίτικεν. Παραδέχτηκε ότι η χρήση χημικών είναι "μια στυγερή και φρικτή ενέργεια" τονίζοντας ότι οι επιθέσεις με τέτοιου είδους απαγορευμένα όπλα "συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανονισμών, ένα έγκλημα που δεν γίνεται να το αγνοήσουμε". Για το λόγο αυτό "απαιτείται μια διεθνής απάντηση, τέτοια που να μην επαναληφθεί" μια επίθεση αυτού του είδους, πρόσθεσε.

 Ο γενικός γραμματέας έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση.
Να σημειωθεί ότι τώρα που το ΝΑΤΟ έχει επίσημη θέση ότι ΔΕΝ θα συμμετέχει στην εκστρατεία, η Ελλάδα θα μπορούσε να αρνηθεί τη συμμετοχή της. Αλλά η Ελλάδα είναι με την Αμερική, ειδικά σε "ενεργειακά ζητήματα", όπως φαίνεται και από την πρόσφατη κίνηση για κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ενέργειας στη μεσόγειο από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το Ισραήλ, κτλ.

---

- Σε μία ακόμα υποτιμημένη είδηση που βγήκε σήμερα, η Ρωσία δέχτηκε να βοηθήσει την Κύπρο, προσφέροντας παράταση χρόνου στην αποπληρωμή του δανείου που της είχε δώσει.

Αυτό σχετίζεται και με τη βάση της Κύπρου που θέλει η Ρωσία, αλλά σχετίζεται βέβαια και με το ότι η Ρωσία έχει πλέον μεγάλο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου (και άρα σε ολόκληρη την Κύπρο):

Ρώσοι και Ουκρανοί στο τιμόνι της Τράπεζας Κύπρου
Αλλαξε χέρια η Τράπεζα Κύπρου. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου βρίσκεται πλέον στα χέρια Ρώσων και Ουκρανών, ενώ οι Κύπριοι κατέχουν μόλις το 29% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Μετά τις δραματικές στιγμές που έζησε η Μεγαλόνησος τον περασμένο Μάρτιο, που την έφεραν στην «αγκαλιά» της τρόικας, την έβαλαν σε καθεστώς μνημονιακής πολιτικής και την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων, η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου -που απορρόφησε και το «καλό» κομμάτι της Λαϊκής Τράπεζας, έχει ως εξής:

Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώνεται περί τα 5 δισ. ευρώ με τους Κύπριους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, να κατέχουν το 29%. Οι ξένοι μέτοχοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) κατέχουν πλέον το 41%, και τα δικηγορικά γραφεία το 12%. Τα ποσοστά αυτά αθροιστικά φτάνουν στο 82% και το υπόλοιπο 18% το κατέχει η «κακή» Λαϊκή.

Οι ξένοι μέτοχοι είναι κατά κύριο λόγο Ρώσοι και Ουκρανοί, ενώ ακολουθούν οι Πολωνοί, μέτοχοι από άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και Κινέζοι και Ινδοί.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ενδεχομένως στο 29% των Κύπριων μετόχων να συμπεριλαμβάνονται και ξένοι δικαιούχοι, των οποίων οι μετοχές κρατούνται από εμπιστευματοδόχους του νησιού.

Επίσης, τα δικηγορικά γραφεία που κατέχουν το 12% των μετοχών εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο ρωσικά και ουκρανικά συμφέροντα.
Πολλοί έλεγαν ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα διέλυαν τη συμμαχία Γερμανίας-Ρωσίας (που πολλοί δεν την βλέπουν καν βέβαια ότι υπάρχει). Τελικά, όχι μόνο η συμμαχία δεν διαλύθηκε, αλλά η Ρωσία πήρε τελικά ένα μεγάλο μέρος του ελέγχου της Κύπρου, και παράλληλα διαπραγματεύεται μέχρι και βάση να αποκτήσει στο νησί. Εξ ου και η ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου που είχε δώσει η ρωσία στην Κύπρο...

-Δεν τα πάμε κι άσχημα έτσι;
-Μια χαρά τα πάμε, και μάλιστα χωρίς οι περισσότεροι να μας έχουν καταλάβει καν ότι κατά βάθος είμαστε μαζί


Πηγή:www.reporter.gr

1 comment:

  1. Η Ανατολικογερμανίδα Μέρκελ που γνωρίζει να μιλάει αγγλικά και ρώσικα.

    ReplyDelete