Tuesday, August 27, 2013

Η Αμερική μπορεί να τυπώνει δολάρια χωρίς όριο - η ροζ αριστερά ακόμα νομίζει ότι θα...χρεωκοπήσει (LOL)


Εδώ το άρθρο του left.gr, και εδώ κάτι που είχαμε γράψει εμείς για το θέμα από το καλοκαίρι του 2011 (ναι, αυτές τις προπαγανδιστικές ανοησίες τις διακινούν από τότε, και η αριστερά τύπου ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) ακόμα τις αναπαράγει. Ήμαρτον).

ΥΓ: Yπενθυμίζουμε ένα βίντεο με τον Άλαν Γκρίνσπαν, τον πρώην πρόεδρο της FED, που λέει την αλήθεια:


ΥΓ2: Σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων, ένα κράτος μπορεί πιο εύκολα να δικαιολογήσει την εκτύπωση νομίσματος, "ώστε να χρηματοδοτήσει την εθνική πολεμική προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί εναντίον των εχθρών μας".

Επίσης, αν/όταν το πετρέλαιο ανεβαίνει, τότε σήμερα η Αμερική είναι σχετικά πιο κερδισμένη από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της, διότι οι υπόλοιποι πρέπει να παράγουν πλούτο και μετά να τον μετατρέψουν σε δολάρια, ώστε να πληρώσουν για το πετρέλαιο, ενώ αντίθετα η Αμερική σήμερα μπορεί να τυπώσει δολάρια "από το πουθενά", χωρίς να παράγει τίποτα, και να πληρώσει έτσι για το πετρέλαιο της. Αυτό το καθεστώς βέβαια δε μπορεί να διατηρηθεί για πολύ ακόμα, αλλά προς το παρόν η Αμερική το εκμεταλλεύεται, και με κάθε άνοδο της τιμής τους πετρελαίου, δυσκολεύει τους ανταγωνιστές της περισσότερο απ' ότι δυσκολεύει τον εαυτό της. Άλλα, είναι -συγκριτικά- κερδισμένη.

Τελικά μια -περιορισμένη έστω- πολεμική επέμβαση έχει αρκετές "θετικές συνέπειες"...

3 comments:

  1. Τι θα γινόταν εάν οι ΗΠΑ έκαναν στάση πληρωμών; Ποιοι θα ήταν οι χαμένοι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οι δανειστές των ΗΠΑ, δηλαδή η Κίνα, οι πετρελαιάδες (και η Ιαπωνία, που έχει και αυτή πολλά αμερικανικά ομόλογα από τις παλιές καλές μέρες της, όταν ακόμα είχε μεγάλh ανάπτυξη τις προηγούμενες δεκαετίες, πχ 80's, 90's, κτλ).

      Είναι προφανές νομίζω ότι αν η Αμερική κηρύξει στάση πληρωμών, τότε οι απώλειες της Κίνας, των πετρελαιάδων, αλλά και όλων των υπόλοιπων (όλοι έχουν αμερικανικά ομόλογα στην κατοχή τους, μιας και το $ είναι παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα) θα είναι τόσο μεγάλες, που θα πάμε σε Γ' Παγκόσμιο.

      (Γι' αυτό και δεν ανέφερα τίποτα για το εσωτερικό των ΗΠΑ, γιατί οι "εξωτερικές συνέπειες" μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν τεράστιες)

      Delete
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση, τρομάζω στο ενδεχόμενο οι κουφάλες να στοχεύουν στην τελική σε κάτι τέτοιο!

      Delete