Saturday, November 16, 2013

Έκτακτο: Η Ρωσία ανακοινώνει ότι βρέθηκε η "χρυσή τομή" για το Ιράν


Τα ρωσικά ΜΜΕ δημοσιεύουν μια δήλωση του Λαβρώφ ότι οι μεγάλοι ιμπεριαλιστές που έχουν μαζευτεί αυτές τις μέρες για το θέμα του Ιράν βρήκαν τελικά μια "λύση", και απλά μένουν οι τυπικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Θα δούμε το επόμενο διάστημα τι ακριβώς συμφωνία είναι αυτή.

Εμείς πάντως, μέχρι να μάθουμε περισσότερα, θυμίζουμε δύο πράγματα:

1) Θυμίζουμε καταρχήν ένα άρθρο των (κινεζικών συμφερόντων) Asia Times για το Ιράν, που κατέληγε λέγοντας ότι η Αμερική θα βρει τελικά μια "συμβιβαστική λύση" με το Ιράν, όπως και έγινε:
It may take years - and it will. But Washington will inevitably find some sort of accommodation with Iran. US corporations want it. The energy-starved West wants it. Even the US hyperpower complex wants it - as it will give it way more leeway in Southwest Asia and beyond. The axis of fear and loathing of Israel, the House of Saud and France may play spoilers - but not for long.

2) Θυμίζουμε επίσης μια δική μας ανάλυση, ότι η Αμερική θα ήθελε να εισβάλει στο Ιράν, μιας και η χώρα αυτή έχει αρκετό πετρέλαιο, και έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλει να απαλλαχθεί από το σημερινό καθεστώς πληρωμής του πετρελαίου σε δολάρια. Όμως, όπως είχαμε επισημάνει, η Αμερική δεν είναι εύκολο ούτε στρατιωτικά, ούτε πολιτικά, ούτε και οικονομικά να μπουκάρει στο Ιράν, ειδικά από τη στιγμή που έχει και τη Ρωσία με την Κίνα από πίσω του να το υποστηρίζουν.

Γι' αυτό και θεωρώ αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο η Αμερική να κρατηθεί στο παρασκήνιο, να το παίξει δηλαδή "ειρηνόφιλη", και να αφήσει το Ισραήλ να κάνει όλη τη βρωμοδουλειά, με μια δική του, "αυτόνομη" επίθεση, έστω περιορισμένης εμβέλειας.

Αυτό βέβαια δεν είναι παρά μια πρόβλεψη, που δε βασίζεται σε 100% στιβαρά δεδομένα (σε αντίθεση πχ με την πρόβλεψη για εκτύπωση δολαρίων "μέχρι τέλους" που είναι πλέον νομοτελειακή), και άρα μπορεί να πέφτω και έξω.

5 comments:

  1. Το πρόβλημα που έχουν οι Ισραηλινοί για να μπουκάρουν είναι η απόσταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

    Το 1981 όταν χτύπησαν τον αντιδραστήρα Οσιράκ στην Βαγδάτη που κατασκεύαζαν οι Γάλλοι για τον Σαντάμ τα F-16 έφτασαν οριακά μέχρι την Βαγδάτη τελείως γυμνά από οπλισμό εκτός από τις βόμβες και με περισσότερο καύσιμο σε εξωτερικές δεξαμενές από ότι καθόριζαν οι προδιαγραφές των αεροσκαφών από την General Dynamics.

    Για να χτυπήσουν το Ιράν θα χρειαστούν εναέριο ανεφοδιασμό ο οποίος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πάνω από την Σαουδική Αραβία, το Ιράκ ή την Τουρκία, πράγμα χλωμό.

    Ακόμα δεν έχουν κάποιο όπλο που μπορεί να χτυπήσει υπόγειες και θωρακισμένες εγκαταστάσεις
    όπως είναι σχεδόν όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    Αν μπορούσαν θα το είχαν ήδη κάνει όπως έκαναν και το 81' στο Ιράκ. Τα 2 cents μου στο θέμα.

    Ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες αναλύσεις.

    Σχετικές πληροφορίες:

    http://www.wired.com/dangerroom/2012/09/iran-war-plan/all/

    http://www.nytimes.com/2013/04/23/world/middleeast/israel-hagel-iran.html?_r=0

    ReplyDelete
  2. Μια κάπως διαφορετική άποψη είναι η εξής:

    Το Ισραήλ γνωρίζει πως αν επιτεθεί στο Ιράν, το δεύτερο θα ανταποδώσει μαζί με άλλον αραβικό κόσμο (π.χ. από τη Χεζμπολάζ και απ' όποιο άλλο κράτος δελεαζόταν από τη νέα κατάσταση των πραγμάτων).

    Κατ' αυτόν τον τρόπο, το Ισραήλ θα υποχρέωνε την Αμερική να εμπλακεί προκειμένου να μην επιτρέψει την εξαφάνιση του από τον παγκόσμιο χάρτη.

    ReplyDelete
  3. Hal

    Σωστό. Αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό μου...Με επίθεση του Ισραήλ και αντίποινα μέσω Χεζμπολάχ, Συρίας κτλ. οι ΗΠΑ "νομιμοποιούνται" να χτυπήσουν "with full power" τόσο στο Λεβάντε όσο και στο Ιράν. Στόχος είναι η αποσταθεροποίηση της περιοχής και η χάραξη νέων συνόρων στα πλαίσια του "New Middle East". Ίσως γι' αυτό οι Αμερικάνοι δεν περικόπτουν ιδιαίτερα τις αμυντικές δαπάνες: τόσο για να χτυπήσουν το Ιράν όσο και για να "τρομάξουν" Ρωσία-Κίνα ώστε να μην παρέμβουν (σε αντίθετη περίπτωση η μείωση του Αμερικανικού αμυντικού μπάτζετ μπορεί να δώσει θάρρος και στους δυο).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ακριβώς. Υπάρχει σχέδιο κατάτμησης της περιοχής σε περισσότερα κράτη. Μόνο με την Αίγυπτο δεν ξέρουν ακόμα τι θα κάνουν.

      Delete
    2. Διχοτόμηση. Ένα "κοσμικό" κράτος του Νείλου και ένα "θεοκρατικό" με προίκα το Σουέζ.

      Delete