Saturday, November 23, 2013

Η Κίνα αγοράζει χρεωκοπημένα χρυσωρυχεία, χτίζει κανάλια, φτιάχνει stealth αεροσκάφη και υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με την Ευρώπη


Λόγω της γνωστής πλέον έλλειψης χρόνου, θα δούμε συνοπτικά μερικές ειδήσεις από την Κίνα:

- Καταρχήν, η Κίνα υπέγραψε νέες εμπορικές συμφωνίες με την Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας αυτά που έχουμε δει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή οι δύο αυτές δυνάμεις έρχονται κοντά η μία με την άλλη.

- Στην συνέχεια, η Κίνα καμαρώνει για το νέο κανάλι που πάει να φτιάξει στη...Νικαράγουα, και θα ανταγωνίζεται το αντίστοιχο κανάλι του Σουέζ (που το ελέγχουν οι ΗΠΑ).

Επίσης, η Κίνα ανακοίνωσε το πρώτο stealth drone της (πιθανότατα φτιαγμένο με κλεμμένη αμερικανική τεχνολογία βέβαια). Να σημειωθεί επίσης ότι η Ευρώπη αρχίζει και αυτή να πειραματίζεται με την κατασκευή στρατιωτικών drones (link), προκειμένου...να μην μείνει πίσω στον αγώνα των ιμπεριαλιστών ποιος θα εξοντώσει πρώτος τον άλλο.

- Τέλος, σε ένα θέμα που το είχαμε ξαναδεί και παλιότερα, η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει τα (χρεωκοπημένα) χρυσωρυχεία ανά τον κόσμο. Τελευταίο απόκτημα της ήταν ένα ορυχείο στην Αυστραλία, όπως αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η Wall Street Journal.

Όπως είχαμε εξηγήσει και παλιότερα, η Κίνα δεν ενοχλείται από τις προσωρινές διακυμάνσεις στην ισοτιμία του χρυσού που παρατηρούνται σήμερα. Ίσα-ίσα που όταν πέφτει η ισοτιμία του χρυσού, τότε η Κίνα...αγοράζει ακόμα περισσότερο χρυσό, επωφελούμενη από την ακόμα χαμηλότερη τιμή του. Άλλωστε, η Κίνα έχει πολύ χρήμα για ξόδεμα, και δεν την πειράζει να περιμένει μερικά χρόνια, ή να έχει μερικές -προσωρινές- χασούρες. Άλλωστε, η Κίνα ξέρει ότι το δολάριο οδεύει προς τον υπερπληθωρισμό, και τότε ο χρυσός θα αναδειχθεί και πάλι στον ιστορικό του ρόλο ως το πραγματικό χρήμα της ανθρωπότητας. Τότε, ο χρυσός θα αξίζει πάρα πολύ, και άρα η Κίνα θα βγει εντελώς κερδισμένη, παρά τις βραχυπρόθεσμες απώλειες που τώρα έχει.

Τέλος, να σημειώσουμε και κάτι ακόμα που το είχαμε ξαναπεί, ότι δηλαδή τα ορυχεία χρυσού έχουν σήμερα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί είναι αναγκασμένα να πουλάνε το χρυσό σε τιμές paper gold (και αυτές οι τιμές πέφτουν, διότι όλοι ξεφορτώνονται τον Paper gold, αγοράζοντας πραγματικό χρυσό). Έτσι, τα ορυχεία χρυσού βάζουν λουκέτο, και μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη της Citigroup υπολόγισε ότι πλέον το 98% των ορυχείων αδυνατεί να βγάλει κέρδος αν η ισοτιμία του χρυσού είναι κάτω από τα 1320$/ουγγιά. Η ισοτιμία είναι πράγματι κάτω από αυτό το νούμερο, οπότε σχεδόν όλα τα ορυχεία έχουν χασούρα, και προκειμένου να μην βάλουν λουκέτο, ξεπουλιούνται στην Κίνα και σε όποιον άλλο έχει λεφτά "για ένα κομμάτι ψωμί"...

1 comment:

  1. ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ?

    ReplyDelete