Friday, November 22, 2013

Σύνταξη στα 80


Στην Αμερική, προετοιμάζουν ήδη τους εργάτες για χαμηλές συντάξεις τις οποίες θα τις πάρουν...στα ογδόντα τους χρόνια (αν ζουν μέχρι τότε βέβαια).

Ας δούμε πρώτα το σχετικό άρθρο, και μετά κάνουμε και μερικά σχόλια για την Ελλάδα (όπου η κατάσταση είναι βέβαια ακόμα χειρότερη):

80 is the new 60 when it comes to retirement
American business has become a gray area. As in hair color.

Call it the new American nightmare: Running out of money in retirement is scaring the hell out of record numbers of older workers, forcing them to stay in the workforce.

Now 80 is the new 60 when it comes to retirement. Many older workers who finally clock out have sharply underestimated their financial needs in retirement, raising the specter of personal financial disaster.

“Most clients are about to turn 60 or right after it, preparing for retirement, and their concern [is]: Are they going to have enough money to live through retirement?” said Jeff Speight, a financial planner and manager at Tanglewood Wealth Management. 

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλές χώρες της Δύσης, ειδικά στην Ελλάδα, μιας και η παραγωγική βάση έχει σαρωθεί, και στα ασφαλιστικά ταμεία δεν εισρέει αρκετό χρήμα.

Επίσης, τα λεφτά των ταμείων έχουν επενδυθεί, προκειμένου να συνεχίσει να κινείται η αγορά εδώ και χρόνια μέσω δανείων, μόνο που στη γενική περίπτωση οι επενδύσεις αυτές δεν αποδίδουν, και οι εργάτες έχουν μεταβληθεί σε "αποτυχημένους επενδυτές που έχασαν τα λεφτά τους", παρότι οι περισσότεροι έχουν μαύρα μεσάνυχτα και δεν ξέρουν τίποτα για το τι παίζεται με τις εισφορές που καταβάλουν στο ταμείο τους (αν και με σκάνδαλα΄τύπου "δομημένα ομόλογα" έχουν πλέον καταλάβει μερικά πράγματα).

Τέλος, ανθεί η 'μαύρη εργασία" και η φοροδιαφυγή-φοροαπαλλαγή-επιδοτήσεις για τους καπιταλιστές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν καταβάλλουν πολλά χρήματα στα κρατικά ταμεία, ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ως εκ τούτου, οι συντάξεις θα συρρικνωθούν σε σημείο που πολλοί συνταξιούχοι δε θα μπορούν να ζήσουν (αυτό ήδη συμβαίνει βέβαια, αλλά θα γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια). Επίσης, πολλοί εργάτες δε θα πάρουν ποτέ σύνταξη και θα δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν, λόγω της μεγάλης αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης (και αν τυχόν μείνουν άνεργοι, τότε απλά θα ψοφήσουν, ειδικά αν βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία και δεν είναι εύκολο να βρουν νέα δουλειά).

Στην Ελλάδα, πολλοί προσπαθούν να βγουν σε σύνταξη, πριν τους πιάσουν τα νέα μέτρα. Κάποιοι δεν τα καταφέρνουν, κάποιοι όμως τα καταφέρνουν και είναι ευχαριτημένοι.

Με τη σύνταξη αυτή ζουν οι ίδιοι, και συντηρούν παράλληλα και τα άνεργα/κακοπληρωμένα παιδιά και εγγόνια τους. Αυτή η κατάσταση δε θα διαρκέσει για πολύ ακόμα, διότι όσο δεν εισρέουν λεφτά στα ταμεία, πώς θα βρεθούν λεφτά για συντάξεις;

Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν διαθέτουν έναν μακροπρόθεσμο τρόπο σκέψης, ειδικά όταν πρόκειται για δυσάρεστες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να πιάνονται εντελώς απροετοίμαστοι:

Είναι πραγματικά "για γέλια και για κλάματα" η σημερινή κατάσταση, αφού ένα τεράστιο μέρος των συνταξιούχων ψηφίζει πχ την κυβέρνηση, "προκειμένου να μη χάσουν τις συντάξεις τους". Είναι όμως τραγική ειρωνεία ότι αν συνεχίσουμε στην πορεία που έχουν χαράξει οι κυβερνώντες, τότε οι συντάξεις θα εξανεμιστούν. Ίσως αυτό να μην ενδιαφέρει πολύ τους εντελώς γέροντες, που δεν έχουν πολύ χρόνο ζωής, αλλά θα έπρεπε να ενδιαφέρει πολύ όλους τους υπόλοιπους.

Δεν μιλάμε για κάτι που θα συμβεί σε μερικές δεκαετίες, μιλάμε για κάτι που θα συμβεί μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια (το πολύ):

Η Ελλάδα είναι ένα χρεωκοπημένο κράτος, το οποίο κρατιέται τεχνητά στο χείλος της χρεωκοπίας, κυρίως να μη χρεωκοπήσουν οι τράπεζες και για να διατηρηθεί η "ομαλότητα" στην ευρωζώνη για όσο αυτό χρειάζεται. Αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα "θα αφεθεί στη μοίρα της", θα χρεωκοπήσει, και το κράτος θα πετσοκόψει συντάξεις και μισθούς, και όλοι αυτοί που σήμερα είναι ευχαριστημένοι επειδή η κυβέρνηση τους δίνει σύνταξη, ή τους δίνει μια "σίγουρη" δουλειά στο Δημόσιο, θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ (αλήθεια, πόσο "σίγουρη" είναι μια δουλειά όταν ο εργοδότης σου είναι χρεωκοπημένος; Εντάξει, το κράτος δεν είναι σαν έναν ιδιώτη επιχειρηματία, και ειδικά κάποιοι τομείς όπως πχ ο στρατός, η αστυνομία, κτλ δεν θα αφεθούν στην τύχη τους, γιατί χρειάζονται για να καταστείλουν τα πλήθη. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι δημοσίοι υπάλληλοι που δουλεύουν σε κρίσιμα πόστα, και θα προστατευτούν, αλλά οι υπόλοιποι δεν είναι καθόλου σίγουροι, όπως και ΟΛΟΙ οι συνταξιούχοι, που εξαρτώνται από το κράτος για να τους δίνει τις συντάξεις τους. Πόσα λεφτά θα τους δώσει όμως ένα χρεωκοπημένο κράτος;)

Τέλος πάντων, η σημερινή γενιά εργατών αποκαλείται ήδη ως μια "χαμένη γενιά" από τους καπιταλιστές, που σκοπεύουν να την εξολοθρεύσουν σε μεγάλο βαθμό, και να εκμεταλλευτούν άγρια όσους επιβιώσουν. Οι συντάξεις, ΑΝ υπάρχουν, και ΑΝ προλάβει κάποιος να την πάρει πριν πεθάνει, θα είναι πενιχρές. Αυτό δεν αφορά μόνο τους σημερινούς τριαντάρηδες ή σαραντάρηδες, αλλά ακόμα και αυτούς που πχ βγήκαν τώρα στη σύνταξη:

Προς το παρόν, αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν "σχετικά καλές" συντάξεις (εντάξει, το ξέρω ότι δεν είναι και τόσο καλές, και το ξέρω ότι είναι κουτσουρεμένες, αλλά υπάρχουν ακόμα συνταξιούχοι που όχι μόνο επιβιώνουν, έστω και φτωχικά, αλλά δίνουν λεφτά και στα παιδιά τους. Άρα, οι συντάξεις είναι ακόμα "σχετικά καλές").

Το θέμα είναι το τι θα γίνει όταν οι συντάξεις κοπούν πολύ, και απότομα. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει, με μαθηματική ακρίβεια, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, και είναι προφανές ότι ελάχιστοι έχουν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πόσο μάλλον να έχουν οργανώσει κάποιου είδους απάντηση σε αυτή την κίνηση του κράτους.

No comments:

Post a Comment