Κάποτε η Μαρία Αντουανέτα είχε πει για τους φτωχούς που επαναστατούσαν τη γνωστή ρήση "αφού πεινάνε, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;".
Βέβαια, οι ιστορικοί αμφισβητούν ότι η Μαρία Αντουανέτα το είχε πει αυτό, αλλά όπως και να έχει, η φράση έμεινε στην ιστορία, και νομίζω ότι η "ιστορική ακρίβεια" δεν έχει και τόση σημασία. Αυτό που όντως έχει σημασία είναι ότι η φράση αυτή απεικονίζει τέτοια την αλαζονεία του πλούτου που αποκτήθηκε με κλοπή (άμεση ή έμμεση) του μόχθου των άλλων.
Αυτός είναι ο λόγος που η φράση αυτή έμεινε στην ιστορία, και έχει διαχρονική ισχύ.
Το θέμα βέβαια είναι ότι η άρχουσα τάξη ζει μέσα σε αμύθητα πλούτη, και έχει ουσιαστικά επιστρέψει πίσω στο "παντεσπάνι" της Μαρίας Αντουανέτας.
Το πρόβλημα είναι ότι οι εργάτες, το "επαναστατικό υποκείμενο" του σήμερα δεν έχουν ακόμα επιστρέψει πίσω στην "γκιλοτίνα", ούτε σε ένα νέο "Διαφωτισμό" που θα έβαζε τις θεωρητικές βάσεις για την ανατροπή.
Οπότε αυτοί μας λένε για παντεσπάνια, και εμείς απλά βρίζουμε, γκρινιάζουμε, οργιζόμαστε, αλλά...έως εκεί.
Τζαμτζής: Εγώ παίρνω μόνο 5.450 ευρώ το μήνα στο χέρι
Κάθε όριο ευπρέπειας ξεπέρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιορδάνης Τζαμτζής ο οποίος σχολίασε με υβριστικό τρόπο τα όσα λέγονται για τους αμείωτους μισθούς των βουλευτών.
Συγκεκριμένα ο κ. Τζαμτζής στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά πως «ορισμένοι ξεραίνουν το σκ...το τους για να ζήσουν», ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος λαμβάνει «μόνο 5.450 ευρώ το μήνα στο χέρι» και ότι αν είναι να παίρνει 2.000 δεν θέλει να είναι βουλευτής. «Αν είναι να παίρνω 2.000 ευρώ το μήνα δεν θέλω να είμαι βουλευτής... ας γίνουν βουλευτές μόνο οι πλούσιοι» είπε χαρακτηριστικά.
Από τις παραπάνω δηλώσεις ο Γιώργος Παπαδάκης εξερράγη υπενθυμίζοντάς του πως πολλοί Έλληνες δεν έχουν ούτε να φάνε και είναι προκλητικό οι βουλευτές να διαμαρτύρονται για τις αποδοχές τους. Ο κ. Τζαμτζής από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι οι αποδοχές των Ελλήνων βουλευτών έχουν μειωθεί κατά 40% τα τελευταία τρία χρόνια.
Ακόμα μεγάλο μέρος των αποδοχών τους φορολογούνται αυτοτελώς με χαμηλό συντελεστή και όχι με τις γενικές διατάξεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και νομίζω ότι είναι οι μοναδικοί ελληνες για τους οποίους ισχύει αυτό.
ReplyDeleteέχεις απόλυτο δίκιο για την δημιουργία επαναστατικού υποκείμενου. Οστόσο ήταν πιο εύκολο να δημιουργηθεί στις κοινωνίες του 18-19 αιώνα από ότι τώρα. οι λόγοι είναι πολλοί. κυρίως όμως είναι ότι οι τότε πλουτοκράτες δεν είχαν τα μέσα να επηρεάσουν/αποπροσανατολίσουν τον κόσμο(πχ ΜΜΕ). Επιβάλλονταν με το φόβο της εκκλησίας και τη βία. Τώρα έχουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να διατηρούν την τάξη.
ReplyDeleteΟσο αναφορά τις γκιλοτίνες όμως, μην ξεχνάς ότι στο τέλος πήραν και κεφάλια επαναστατών. Οπότε κρατάω για αρχή τον Διαφωτισμό.