Saturday, November 9, 2013

Όλι Ρεν-Τρόικα: "Κάτω το μνημόνιο!" (όταν μας συμφέρει)


Παραθέτουμε καταρχήν ένα άρθρο για το θέμα των ακινήτων, και μετά θα κάνουμε και ένα μικρό σχόλιο:

Ρεν: Δεν πέφτουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Ελλάδα μέχρι το 2016
Από το 2016 θα ισχύσουν οι νέες αναθεωρημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν.   
Ο φόβος για απώλεια εσόδων -ή και για αλλοπρόσαλλες επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις στους πολίτες- είναι ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την απόφαση να μην μειωθούν τώρα οι αντικειμενικές αξίες προκειμένου να συγκλίνουν με τις πραγματικές τιμές των ακινήτων οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν καταρρεύσει. 
Συγκεκριμένα, ο κ. Όλι Ρεν δήλωσε ότι η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές, οι οποίες προβλεπόταν με βάση το μνημόνιο ότι θα γίνουν το 2012, αναβάλλεται για το 2016.
Οπως είχε γράψει πρώτο το «Πρώτο Θέμα» και ο Κωστής Πλάντζος από τις 22 Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολιζόταν να μην θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα αυτόματου προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα, μέχρι να δώσει ξανά σημεία ζωής η κτηματαγορά στη χώρα μας.
Η επίσημη επιβεβαιώση ότι οι αντικειμενικές δεν πέφτουν ήρθε από τα χείλη του Φιλανδού επιτρόπου Ρεν. «Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις εργασίες επί της τυπικής διαδικασίας για την αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς. Η τυπική αυτή διαδικασία θα ισχύει για τους σκοπούς της φορολογίας ακινήτων για το οικονομικό έτος 2016», δήλωσε ο κ. Ρεν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ανακοίνωση της απόφασης για πάγωμα του σχεδίου μείωσης των αντικειμενικών αξιών μέχρι και 25% ήρθε από τις Βρυξέλλες. 
Επισημαίνεται ότι με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων υπολογίζονται όλοι οι φόροι περιουσίας κεφαλαίου και όλοι οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων. Σήμερα όλοι αυτοί οι φόροι υπολογίζονται από την εφορία σε εξωπραγματικά υψηλές τιμές σε σχέση με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες της αγοράς.

Όπως βλέπουμε, η τρόικα δεν έχει κανένα σκοπό να "εξορθολογίσει" τα πράγματα στην Ελλάδα. Και πλέον δεν κρατούν καν τα προσχήματα:

Μέσα στις αρχικές δεσμεύσεις του Μνημόνιου, ήταν να πέσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ώστε να αντιστοιχιστούν με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Αυτό ήταν ένα δευτερεύον μεν, αλλά σημαντικό μέτρο εξορθολογισμού, έστω στα καπιταλιστικά πάντα πλαίσια.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι εδώ και χρόνια οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι υπερβολικά υψηλές, και αυτό έχει σήμερα τεράστια σημασία, διότι αυξάνει κατακόρυφα τα χαράτσια που πληρώνει ο κόσμος για τα ακίνητα του.

Προκειμένου λοιπόν να μη χάσει το κράτος έσοδα, η τρόικα τσαλαπατά το Μνημόνιο, που η ίδια υπέγραψε, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί ενδιαφέρονται για πλιάτσικο, και δε θα σταματήσουν πουθενά, ούτε καν στους δικούς τους νόμους, για να τα καταφέρουν. 

[Σημείωση1:Ας έχουμε υπόψη μας ότι η άρχουσα τάξη ήδη ξερογλείφεται για να αποκτήσει σε τιμές-χώμα τα σπίτια, τα οικόπεδα κι τα λοιπά ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους που τους επιβάλλουν. Οπότε "λογικό' είναι να επιβάλλουν ολοένα και περισσότερους φόρους, για να επεκτείνουν και να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία]

[Σημείωση2: Την ίδια ώρα που η τρόικα δε διστάζει να παραβιάσει ακόμα και τους ίδιους τους νόμους που εκείνη ψήφισε, η "ροζ" αριστερά προσπαθεί να την "ταράξει στη νομιμότητα" και να "υπερασπιστεί τη δημοκρατία". Νομίζω ότι δε χρειάζεται να εξηγήσω καν το ποιος θα νικήσει σε αυτή τη μονομαχία...]

Τέλος, να πούμε και κάτι ακόμα που δεν αναφέρεται στα "επίσημα" άρθρα των κυρίαρχων ΜΜΕ, αλλά μάλλον είναι "κοινό μυστικό" στους τραπεζικούς κύκλους:

Υπάρχει λοιπόν και ένας ακόμα λόγος που δε θέλουν να ρίξουν τις αντικειμενικές, διότι αν το κάνουν, τότε οι τράπεζες θα έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σκεφτείτε το εξής παράδειγμα: Έστω λοιπόν ότι μια τράπεζα είχε δώσει πριν 5-6 χρόνια ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ σε κάποιον, ώστε να χτίσει ένα σπίτι. Αν αυτός δε μπορεί σήμερα να αποπληρώσει το στεγαστικό του, τότε η τράπεζα θα του πάρει το σπίτι. Όμως, το σπίτι αυτό έχει ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος της αξίας του (πχ αξίζει σήμερα 75.000 ευρώ), και αν πέσουν και οι αντικειμενικές αξίες, τότε μάλλον θα αξίζει ακόμα λιγότερο (πχ 60.000 ευρώ).

Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι αν μειωθούν οι επίσημες αντικειμενικές αξίες, τότε  τράπεζα θα είναι αναγκασμένη να εγγράψει στους ισολογισμούς της ότι κατέσχεσε ένα σπίτι με μειωμένη αξία σε σχέση με το αρχικό δάνειο. Άρα, η τράπεζα θα καταγράψει μια μεγάλη χασούρα (διότι έδωσε αρχικό δάνειο 100.000 ευρώ, και το σπίτι που πήρε αξίζει πλέον "μόνο" 60.000 ευρώ).

Έτσι, οι τράπεζες θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες τρύπες στους ισολογισμούς τους, και η ευρωζώνη ήδη τους έχει ανακοινώσει ότι δε θα τυπώσει ευρώ για να τις σώσει, αλλά θα ακολουθήσει τη "συνταγή" που ήδη δοκίμασε μια φορά στη Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο που οι τράπεζες εμφανίζονται αρνητικές στο να ξεκινήσουν αυτή τη στιγμή οι πλειστηριασμοί, όπως είχαμε ξαναδεί.

No comments:

Post a Comment