Saturday, November 30, 2013

Κι όμως, ο Τζήμενος ξέρει τι λέει


Μου έστειλαν ένα κείμενο του Τζήμενου, το οποίο αξίζει να το διαβάσετε 100%, διότι θέτει ωραία και "ωμά" τον εκβιασμό των κεφαλαιοκρατών προς τους εργάτες:

"Αν θέλετε ανάπτυξη στον καπιταλισμό, θα πρέπει να μας αφήσετε να σας ρουφήξουμε το αίμα, όπως πχ γίνεται στην Κίνα. Αλλιώς, απλά δε θα επενδύονται κεφάλαια, και η ανεργία θα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο".

Ξεχάστε τις ψευδαισθήσεις και τα απατηλά όνειρα της "ροζ" αριστεράς". Ο καπιταλισμός μπορεί σήμερα να σταθεί μόνο μέσω της όσο το δυνατόν "κινεζοποίησης" των εργατών. Ο περιβόητος "καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο" τα έφαγε πλέον τα ψωμιά του, και δε μπορεί να δώσει μερικά ψίχουλα έστω, όπως έκανε παλιότερα, ώστε να κρατάει σχετικά χορτασμένους τους εργάτες.

Ο Τζήμενος (και ο κάθε Τζήμενος) το ξέρει αυτό, και τα λέει πολύ ξεκάθαρα στο άρθρο του. Δυστυχώς, οι εργάτες δεν είναι και τόσο συνειδητοποιημένοι όσο οι καπιταλιστές, και γι' αυτό καταπίνουν αμάσητα τα 'ροζ όνειρα' περί "δημοκρατίας", καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο", κτλ, κτλ, κτλ.

Δυστυχώς, η πλευρά των καπιταλιστών έχει πού μεγαλύτερη επαφή με την πραγματικότητα, και γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για να επικρατήσει σε αυτή τη μάχη. Όταν η μία πλευρά πολεμάει μέχρις εσχάτων, και η άλλη ζητά "σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα", εννοείται ότι η πλευρά που πολεμάει μέχρις εσχάτων θα ισοπεδώσει την άλλη.

ΥΓ: Σε μία άλλη είδηση, που μπορεί να φαίνεται άσχετη, αλλά στην πραγματικότητα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανέναρξη κάποιων μεγάλων οδικών-κατασκευαστικών έργων. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται όλα αυτά στον ελληνικό καπιταλισμό, διότι η παραγωγική βάση διαρκώς συρρικνώνεται, και άρα δεν υπάρχουν και τόσα εμπορεύματα για να διακινηθούν. Καλύτερα θα ήταν να δημιουργούσαν παραγωγικές μονάδες, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός τους (άσε που θέλουν να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες).

Τέλος πάντων όμως, δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτό για εμάς. Αυτό που θα ήθελα να δείτε είναι το πόσο διαφορετικά παρουσιάζουν την είδηση για τα κατασκευαστικά έργα το (δεξιό) capital.gr και η (κεντροαριστερή) "Ελευθεροτυπία":

Το capital.gr πανηγυρίζει που γίνονται έργα και δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ενώ η ροζ αριστερά ασχολείται με τα υψηλότατα διόδια που θα τσεπώσουν οι εργολάβοι και με τους χαμηλούς μισθούς των εργατών σε αυτά τα έργα (έχω φίλο που δουλεύει σε κάποιο από αυτά και όντως τα ωράρια και οι μισθοί είναι τρισάθλιοι).

Όλα αυτά που λέει η Ελευθεροτυπία είναι σωστά. Ωστόσο, δεν αποτελούν τη ρίζα του κακού. Η αριστερά συμπεριφέρεται λες και το κεφάλαιο θα κάνει επενδύσεις πληρώνοντας "υψηλούς" μισθούς στην Ελλάδα, όταν μπορεί να πάει αλλού και να πληρώσει ψίχουλα.

Το κεφάλαιο θα κάνει επενδύσεις μόνο εάν και εφόσον έχει τη δυνατότητα να βγάζει μεγάλα κέρδη, ρημάζοντας τον εργάτη. Ας σταματήσουμε να έχουμε τη φαντασίωση ότι τάχα θα έρθουν επενδύσεις με μεγάλους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, κτλ.

Ο Τζήμενος καλά τα λέει: Ο δρόμος για τις (λίγες έστω) επενδύσεις περνάει μέσα από την εξαθλίωση του εργάτη.

Άρα, αν θέλετε καπιταλισμό, ατομική ιδιοκτησία, κτλ, τότε πάρτε το απόφαση ότι αυτή είναι η διέξοδος που υπάρχει για εσάς. Μην υποκρινόμαστε/αυταπατόμαστε ότι τάχα οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν σα σκλάβοι, και εμείς για κάποιον "μαγικό" λόγο θα δουλεύουμε λιγότερο και θα παίρνουμε περισσότερα.

Αν θέλετε καπιταλισμό, θα πρέπει να αποδεχτείτε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη "κινεζοποίηση" της Δύσης. Το να ζητάτε σήμερα καπιταλισμό χωρίς κινεζοποίηση είναι σα να ζητάτε να πετάξετε στους ουρανούς σαν τον Πήτερ Παν: Είναι μια ωραία φαντασίωση, αλλά δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

107 comments:

 1. εεεεε τζημερος λεγεται ρε ο ανθρωπος

  Δ

  ReplyDelete
 2. εεεεε τζήμερος ναι ανθρωπος όχι ναι;

  ReplyDelete
 3. ευστοχο σχόλιο:
  To επάγγελμα του Τζήμερου: Διαφημιστής. Ένα διαφημιστής μιλάει για παραγωγικό μοντέλο. Προωθεί υποτίθεται αυτά που οι άλλοι βάζουν το κώλο τους να σκεφτούν και να δημιουργήσουν. Τζάμπα μάγκας με τον ιδρώτα των άλλων. Και μην ακούσω παπαριές ότι όλα στην οικονομία είναι marketing. Κάτσε αγοράκι μου στην θέση σου, νεοφιλελεύθερε της φάπας.

  ReplyDelete
 4. Σωστά είναι αυτά που γράφεις
  Οι καπιταλιστές και οι πολιτικές μαριονέτες τους κάνουν πολύ καλά τη δουλεία τους
  Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτοί
  Το πρόβλημα είναι η μη ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης της δύσης
  Μήπως τελικά ο Μαρξ είχε άδικο, όταν θεωρούσε πως ώριμες για σοσιαλιστική επανάσταση, ήταν μόνο οι καπιταλιστικές κοινωνίες
  Η ρωσική η κινεζική και η κουβανική επανάσταση έγιναν σε ημιφεουδαρχικές και αποικιοκρατούμενες κοινωνίες
  Καμία σοσιαλιστική επανάσταση δεν έγινε σε ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα
  Τι εμποδίζει την ριζοσπαστικοποίηση των εργατών στις παραπάνω χώρες;
  Θα ήθελα μια επαρκή εξήγηση σε αυτό
  Παρακαλώ όχι εύκολες απαντήσεις

  Με εκτίμηση
  Φάνης

  ReplyDelete
 5. Φάνη

  Ο Μάρξ είχε σ όλα δίκηο, ακόμα και σ αυτό που αναρωτιέσαι.
  Το πρόβλημα είναι πως στην εποχή του δεν υπήρχε η σημερινή τεχνολογία της παραπληροφόρησης και της ομαδικής πλύσης εγκεφάλου.
  Τότε οι εφημερίδες και τα βιβλία ήταν τα μοναδικά μέσα.
  Υπήρχαν κι έλεγαν και την άλλη άποψη. Και τα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης επίσης.
  Σκέψου πως ένας απ τους λόγους που οι αμερικανοί έχασαν τον πόλεμο του βιετ-νάμ, ήταν κι η ανεξάρτητη πληροφόρηση, ακόμα κι απ την τότε τηλεόραση.
  Έκτοτε, πολλά άλλαξαν. Επόμενος μεγάλος πόλεμος της αμερικής, στο Ιράκ. Ελεγχόμενη πληροφόρηση, απαγόρευση μη εγκεκριμένων ειδήσεων, καμμιά φορά και τιμωρία δια δολοφονίας των ανυπάκουων δημοσιογράφων. Από "λάθος" βομβαρδισμό βέβαια.
  Η επικράτηση της τηλεόρασης έκανε τον αγώνα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης, άνισο.
  Το μέσον αυτό, είναι όλα τα λεφτά. Όλες τις εφημερίδες του κόσμου νάχεις, αν στερείσαι μεγάλων καναλιών (σε θεαματικότητα), έχασες.
  Το διαδίκτυο;
  Εκτός απ τη νεολαία κι αυτή όχι συνολικά, οι μεγαλύτεροι δεν ενημερώνονται από κει. Οι περισσότεροι μπαίνουν για φέηστέτοιο και για τσόντα.
  Άντε να κατεβάσουν και κανλενα τραγούδι.
  Κι έχει και το συστημικό του μέρος, δεν είναι όλο το ίντερνετ σωστό. Συμπληρώνει την τηλεόραση επάξια.
  Και με δεδομένο τον κόσμο και τον τρόπο που έχει που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, κάνε όρεξη...

  mbiker

  'Εκτοτε

  ReplyDelete
 6. Το κείμενο αυτού του βλακός είναι μετάφραση από τα αγγλικά συναφών κειμένων (που έχουν κυκλοφορήσει κατά χιλιάδες) χυδαίας προπαγάνδας της κλασικής σχολής της οικονομίας. Η μοναδική προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα είναι η χρήση του παραδείγματος του μικροεπιχειρηματία και δη εκείνου που έχει κάποια τουριστική μικροεπιχείρηση. Στην περιβόητη απάτη του μοντέλου του trickle-down προσθέτει, αν και δεν νομίζω να το γνωρίζει αυτός ο γελοίος, το μισό επιχείρημα του Αριστοτέλη περί της φυσιολογικής συνύπαρξης δούλου και αφέντη που έχει αμοιβαίο όφελος. Οι κλασσικοι οικονομολόγοι σε αυτό το σημείο έγιναν πιο ακριβείς και επιχείρησαν να επαναθεμελιώσουν το επιχείρημα σε βιολογική βάση. Στήριξαν την ιεραρχία καπιταλιστή-εργαζόμενου στη βάση της γενετικής-φυσικής ... αξιοκρατίας. Το όφελος είναι αμοιβαίο αν και σε διαφορετική (αλλά δίκαιη) αναλογία.

  Οι ίδιες και απαράλλακτες πίπες της κλασσικής σχολής κυκλοφορούν εδώ και 200 χρόνια, μεταφρασμένες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Η πλύση εγκεφάλου από τη μια μεριά και η εργασιακή-κοινωνική-πολιτική βία από την άλλη είναι οι αιτίες που το παραμύθι πιάνει.

  ReplyDelete
 7. ΑΕΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΤΖΗΜΕΡΟΣ

  ReplyDelete
 8. Φίλε Γιάννη σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία κι ευτυχία.
  Η απουσία σου έχει γίνει αισθητή κι ελπίζουμε να επιστρέψεις σύντομα με νέα δυναμικά άρθρα.

  ReplyDelete
 9. Καλη χρονια, και μακαρι να σε ξαναδουμε να γραφεις

  Δ

  ReplyDelete
 10. λοιπον: το 14 ηρθε , τα φωτα ερχονται , διακοπες τερμα , ξεκινα παλι το γραψιμο lol
  καλη χρονια φιλε να εισαι καλα

  ReplyDelete
 11. Καλή Χρονιά, Γιάννη και χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή!
  Σίγουρα μας λείπουν τα κείμενά σου αλλά προφανώς ο χρόνος σου είναι περιορισμένος.
  Είναι προσφορά αυτό που κάνεις για αυτό μην περιμένεις να έχεις και ιδιαίτερη οικονομική ανταμοιβή! Η ανταμοιβή σου είναι το γεγονός οτι κάνεις κάποιους ανθρώπους να προβληματιστούν και να δουνε λίγο παραπέρα! Αυτό είναι αρκετό! Συνεπώς πρέπει να γράφεις αβίαστα χωρίς να περιμένεις κάτι απο εδώ οσον αφορά στο οικονομικό μέρος.

  ReplyDelete
 12. Συμφωνώ μαζί σου φίλε anonymous, ο Γιάννης δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι όσοι τον διαβάζουμε, επηρεαζόμαστε κι ακολουθούμε το παράδειγμά του να ερευνούμε.

  Για να πείσω λοιπόν κι εγώ τον Γιάννη να γράψει, θα του ρίξω ένα καλό "δόλωμα":

  The Wall Street Journal
  Jan. 2, 2014

  For U.S. Drillers, the Days of Easy Money End

  Since 2008, deep-pocketed foreign investors have subsidized the U.S. energy boom, as oil and gas companies spent far more money on leasing and drilling than they made selling crude and natural gas. But the rivers of foreign cash are running dry for U.S. drillers. In 2013, international companies spent $3.4 billion for stakes in U.S. shale-rock formations, less than half of what they invested in 2012 and a tenth of their spending in 2011.

  Γνήσια πηγή, μόνο που πρέπει να είσαι μέλος για να δεις ολόκληρο το άρθρο:
  http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304753504579282983108494214

  Γιάννη περιμένουμε την ανάλυση σου.
  Πολύχρονος!

  ReplyDelete
 13. Ο Γιάννης ως καλός κομμουνιστής, δε κάνει τίποτα τζάμπα... Χωρίς να το καταλαβαίνει, αποτελεί ο ίδιος το παράδειγμα του γιατί ο Κομμουνισμός δε λειτουργεί στη πράξη...

  Περιμένει να φτιάξουμε ένα κόσμο όπου ο καθένας θα προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και θα λαμβάνει σύμφωνα με τις ανάγκες του, αλλά αγνοεί πως αυτό δε γίνεται χωρίς κίνητρο...

  Ο ίδιος αρνείται να προσφέρει μέσα από το μπλογκινγκ όπως το κάνει τόσος και τόσος εργαζόμενος κόσμος χωρίς ΠΟΤΕ να ζητάει δωρεές και συνδρομές. Αν ένας κομμουνιστής δε δείχνει διάθεση να προσφέρει χωρίς προσωπικό κέρδος, τότε οι υπόλοιποι γιατί να πιστέψουν στο όραμά του;

  Και στη τελική, σιγά το μπλογκ. Συγνώμη που το λέω έτσι άκομψα, αλλά δε μιλάμε για κάτι αναντικατάστατο ή για πράγματα που δε βρίσκει κανείς και αλλού. Διαπιστώσεις για τα χάλια της παγκόσμιας οικονομίας κάνει όλος ο κόσμος. Λύσεις δε βλέπω να προτείνει κανείς, και σίγουρα δε προτείνει ούτε ο Γιάννης. Το να λες απλά να καταργήσουμε το καπιταλισμό, δεν είναι λύση...

  Αν τον ενοχλεί που δεν βγάζει χρήμα από το μπλογκ, τότε μη σώσει να ξαναγράψει. Τι διαφορετικό έχει ο Γιάννης από πχ τον Τζαμτζή; Ο Τζαμτζής έλεγε πως με 2000 μισθό δε θέλει να είναι βουλευτής. Ε και ο Γιάννης μας λέει πως αν δεν κερδίζει από τη συμμετοχή του στα κοινά δε θέλει να συμμετέχει... Τα ίδια πράγματα μας λέει δηλαδή...

  ReplyDelete
 14. Aγαπητέ τσαο καλά κάνεις και δεν γράφεις για τον απλούστατο λόγο οτι λιγο πολύ όλοι πλέον λέμε τα ίδια και τα ίδια.Λεφτά μην περιμένεις γιατί δεν περισεύει ούτε δεκάλεπτο(ειδικά απ τους περίπου συνομηλίκους σου που κατα κύριο λόγο σε διαβάζουν και σε καταλαβαίνουν).
  Όλοι στα ίδια σκατα κολυμπάμε και σε λίγο θα μας φαίνονται λουλούδια.
  Παρ'όλο που 'εχω διαβάσει σχεδόν όλα οσα έχεις ανεβάσει δεν μπορω να πώ οτι με πειράζει που σταμάτησες να γράφεις.
  Έκατσα και έγραψα όλο αυτό το κατεβατό γιατί μπήκα από συνήθεια και είδα τόσα πολά σχόλια στο τελευταίο πόστ.
  Όλα αυτά τα παρακάλια καταντάν εμετικά.Αν ήμουν στη θέση σου και όλοι αυτοί ερχόταν στην πόρτα μου θα άρπαζα ένα καδρόνι και όποιον πάρει ο χάρος.
  Πολλά είπαμε.
  Αντε γειά τώρα

  ReplyDelete
 15. Τροφή για σκέψη υπ' αρ.2:

  Oil could go below $80 if Iran gets solved: Eurasia's Bremmer (Video)
  http://www.cnbc.com/id/101310959

  Να δω τι θα κάνουν σ΄αυτήν την περίπτωση οι επενδυτές σχιστολιθικού πετρελαίου και καναδικής αμμόπισσας... :D

  ReplyDelete
 16. ρε παιδια ο ανθρωπος μπορει απλα να μην προλαβαινει...αν απαιτει χρηματα βεβαια ειναι απαραδεκτο..εγω ο ιδιος του εστειλα 10 ευρω ως ενα ευχαριστω...κι ας ειμαι σε διαθεσιμοτητα και με δανεια φορτομενος...αλλα μην περιμενει να βγαλει λεφτα απο αυτο..ας γραφει οποτε μπορει κι οποτε εχει ελευθερο χρονο...αλλιως προσβαλει την αριστερα και τον πολιτισμο ..κατι που δεν θελω να πιστεψω αν και με παραξενεψαν οι συνεχεις επικλησεις του για οικονομικη στηριξη...αφου δεουλευει...απο μας που παμε για ανεργια περιμενει?

  ReplyDelete
 17. Ρε συ ο "από πάνω", αφού το γράφει ο άνθρωπος πάνω δεξιά, άμα δε βγάζει μηνιάτικο από δωρέες, ή έστω τα μισά για "ημιαπασχόληση", δε θέλει να συνεχίσει να γράφει ΚΑΘΟΛΟΥ. Τι δε καταλαβαίνεις;

  Προσωπικά το βρίσκω αστείο. Έχω κι εγώ μπλογκ, και γράφω όσο συχνά μπορώ, και δε ζητάω δωρεές ούτε έχω πλήκτρο donate...

  Δηλαδή είναι τόσο αγαθές οι προθέσεις του και τόσο πολύ θέλει να αγωνιστεί για τη κοινωνία, που δε μπορεί αφιλοκερδώς να γράψει 1 άρθρο στις 2 βδομάδες... Που θα του πάρει μία, άντε δύο ώρες...

  Και περιμένει μετά να τον πάρουμε στα σοβαρά...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Αν εχεις μπλογκ, γιατι δε γραφεις με το ψευδωνυμο σου και κραζεις ανωνυμα; Για στειλε μας ενα λινκ απο το μπλογκ σου να δουμε εσυ τι εχεις να μας πεις, αν εχεις να μας πεις και τιποτα... Γιατι αλλιως γιατι να σε παρει κανεις στα σοβαρα;

   Ο τσαο εκανε σοβαρη δουλεια εδω περα, δεν ειχε απλα ενα μπλογκ να γραφει τις χαζομαρες του οπως προφανως κανεις εσυ... Τα χρηματα τα ζητουσε απο οσους εκτιμουσαν πως η δουλεια του ειχε σημασια για τους ιδιους, προφανως δεν ειχε για εσενα, μπορει να προτιμας αλλα μεσα για να ενημερωνεσαι, αλλα καλως η κακως, τουλαχιστον στην ελληνικη σφαιρα, δεν υπαρχουν αλλα παραδειγματα με θεματικη τη δικη του οποτε αρκετοι βρισκαμε λογο... Και καλως η κακως, ολη αυτη η εργασια παιρνει χρονο, τον οποιο αν αναγκαζοταν να δουλεψει στις παρουσες συνθηκες φουλ ταιμ δε θα τον ειχε, για να το κανει στο επιπεδο που ηθελε, το οποιο οσοι τον παρακολουθουν χρονια, ξερουν για τι επιπεδο και τι φορτο δουλειας μιλαμε. Δεν ειναι ουτε ο πρωτος ουτε ο τελευταιος που προσπαθει να χρησιμοποιησει μια μορφη crowdfunding ετσι κ αλλιως.

   Δ

   Delete
 18. Γιάννη είναι πολύ καιρός που θέλω να στο πω, αλλά εγώ αν ήμουν στη θέση σου, εκείνο το μήνυμα για στήριξη της προσπάθειας στα άνω δεξιά, θα το έσβηνα.
  Ασε δε που εμφανίζεται στο facebook κάθε φορά που θέλω να κάνω ανάρτηση κάποιο άρθρο σου, σε σημείο που πάω εγώ και το αλλάζω για να μην φαίνεται.
  Οι απόψεις σου έχουν πολύ ενδιαφέρον, αλλά αυτό το μήνυμα αυτόματα τις ακυρώνει στα μάτια των αναγνωστών σου.
  Είναι θέμα αξιοπρέπειας νομίζω.

  ReplyDelete
 19. “Είναι σαν τα χρήματα να είναι καταραμένα - αφού όλοι οι συγγραφείς χάνουν το ταλέντο τους, μόλις αρχίσουν να γράφουν έναντι αμοιβής. Σωρεία κακών συγγραφέων ζει από την ανόητη επιθυμία του κοινού να διαβάζει ότι έχει τυπωθεί - κυρίως δε τα κείμενα δημοσιογράφων, όπου στα αγγλικά η λέξη «δημοσιογράφος» σημαίνει «ο άνθρωπος που μοχθεί για το μεροκάματο».

  Μόνο εκείνος που γράφει αποκλειστικά για να εκφράσει αυτά που θέλει να πει, χωρίς να έχει την ανάγκη της κοινωνικής καταξίωσης ή των χρημάτων, γράφει πράγματα που αξίζει να γραφτούν. Είναι καλά λοιπόν να αποφεύγουμε να διαβάζουμε ή να ακούμε όλους τους άλλους - επειδή ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό που διαθέτει ο άνθρωπος" (A.Schopenhauer, με παρεμβάσεις).

  ReplyDelete
 20. καλα ρε μαγκες..αναρωτηθηκατε ποτε οτι για να μπορει να γραφει καποιος και να αξιζει τον κοπο πρεπει να ειναι σωστα ενημερομενος..κατι το οποιο απαιτει εξοδα*συνδρομες περιοδικων ειδικων κτλτ)???

  ReplyDelete
 21. ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΠΩΣ ΓΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ,ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΔΏΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΌΤΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΈΣ" ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ.ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΓΡΑΦΕΙ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ.ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ,ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ.
  Α.Κ.Α.

  ReplyDelete
 22. Είναι προφανές οτι όσοι γραφούν σχόλια τις τελευταίες ημέρες είτε θετικά είτε αρνητικά έχουν ένα κοινό σημείο: Τους λείπει η αρθρογραφία του Γιάννη. Όλα τα άλλα είναι μαλακίες και λόγια του αέρα.

  ReplyDelete
 23. Την περίπτωση να έχει κάποιο πρόβλημα ο άνθρωπος που πρέπει να αντιμετωπίσει και για το οποίο παλεύει δεν πέρασε από το μυαλό κανενός; Καλή Χρονιά σε όλους και να ευχηθούμε να είναι καλά ο άνθρωπος. Εάν είναι καλά σίγουρα αργά ή γρήγορα θα γυρίσει. Είναι η πένα σαν το ναρκωτικό.

  ReplyDelete
 24. Γιάννη φοβάμαι πως έχει δίκιο ο Ανώνυμος 10/1 22.51, το ίδιο και o Hal. Mη μας απογοητεύεις. Τουλάχιστον χρωστάς μια απάντηση στους πιστούς φίλους που σε διαβάζουν τόσα χρόνια (όχι σε μένα). Ελπίζουμε έστω να είσαι καλά. Η ''ροζ".

  ReplyDelete
 25. Αν απλά είχε κάποιο πρόβλημα, θα μπορούσε να γράψει ένα μικρό σχόλιο. Δε νομίζω πως θα έπαιρνε πάνω από 2 λεπτά. Η μόνη περίπτωση να μη μπορεί να το κάνει είναι να έπεσε σε κόμμα, να πέθανε, ή να πήγε στην Αφρική...

  Γιατί δεν αποδέχεστε το προφανές, πως έχασε το ενδιαφέρον του επειδή δεν κονόμησε;

  ReplyDelete
  Replies
  1. Το προφανές είναι, οτι εσυ είσαι κακεντρεχής.

   Delete
 26. Θεωρώ οτι τα σχόλια σε αυτό το ποστ συνθέτουν το ψυχογράφημα των αναγνωστών του μπλογκ. Είμαι σίγουρος οτι ο Γιάννης εσκεμμενα δεν ποστάρει για να δεί τι άλλο θα γράψουν ακόμη κάποιοι ψυχάκηδες που ενώ τρέφονται πνευματικά απο το μπλόγκ αναλώνονται σε απαξιωτικά και μικρόψυχα σχόλια δίοτι τελικά οι ίδιοι είναι ανεπαρκείς και έχουν θέμα με το να "δίνουν και να προσφέρουν" χωρίς αντάλλαγμα και το θεωρούν φυσικά δεδομένο αυτό και για όλο τον κόσμο. Θα τους πρότεινα να αρχίσουν να διαβάζουν blogs με θέματα σχετικά με την ψυχανάλυση και την αυτογνωσία.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Καλά καλά... Ο χρόνος θα δείξει...

   Delete
 27. Πάντως 17 ο μήνας και ούτε ένα σχόλιο...

  Στείλτε κανά ψιλό μπας και μας ενημερώσει τουλάχιστον για την υγεία του...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Στείλε εσύ ρε παπάρα.

   Delete
  2. Εγώ δεν είμαι Κομμουνιστής, πιστεύω και στην εθελοντική προσφορά. Στείλε του εσύ...

   Delete
 28. Και ο πρωτοψάλτε με τον Μπάμπαρο δεν ειναι κομμουνιστές οπως και εσύ, πιστευουν στον εθελοντισμό (των δούλων) οπως και εσύ και ειναι ΤΟΣΟ σκατόψυχοι οσο και εσυ.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Έλα έλα μη μου στενοχωριέσαι, άμα του τάξετε του Κομμουνιστή έστω κανά δεκάρικο, θα σας γράψει τα νέα του. 10αρικο και σειρά. Άμα θες παράγραφο από 100 ευρώ και πάνω.

   Κομμουνιστές είμαστε, όχι τσαμπατζήδες...

   Delete
  2. Είδες όμως πόσοι νοιάζονται και ανησυχούν για τον Γιάννη.Ακόμη και συ το μόνο αρνητικό που μπορείς να βρείς είναι το donate που στην τελική κι αυτο εθελοντικό είναι,αφού κανείς δεν σε υποχρεώνει να πληρώσεις.

   Delete
  3. Μπορώ να του βρω πολλά αρνητικά. Αυτό δε σημαίνει κάτι, για τον καθέναν μπορείς να βρεις αρνητικά...

   Η ζωή είναι δική του και ας τη κάνει ό,τι θέλει, δε τον υποχρεώνει κανείς να συνεχίσει να αρθρογραφεί.

   Απλά επειδή μας τα είχε κάνει τσουρέκια με το οικονομικό είναι καιρός να απομυθοποιηθεί λίγο στα μάτια των αναγνωστών αλλά και να τη ξεψωνίσει λίγο ο ίδιος...

   Delete
 29. Είναι άδικη, υπερβολική κι αδικαιολόγητη όλη αυτή η επίθεση στο πρόσωπο ενός αρθογράφου, ερήμην του.
  Κανείς δεν βλάπτεται από απόψεις, ούτε κι από παρακλήσεις για δωρεά σε μια ιστοσελίδα.

  Ευχόμαστε να είναι καλά και να συνεχίσει τη δράση του, διότι χρειαζόμαστε και την ενημέρωση και τον υγιή διάλογο.

  Παραθέτω συνέντευξη από το TVXS στις 29/5/2011 για να αξιολογήσουμε σήμερα, μετά από τρία χρόνια σχεδόν, την ικανότητα αντίληψης του συγγραφέα. Προσωπικά, θεωρώ τις απόψεις του άκρως ενδιαφέρουσες, ξεκάθαρες και με εύρος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει υγιής διαφωνία ως προς κάποιες θέσεις.

  http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%C2%AB%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%C2%BB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%C2%AB%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82

  ReplyDelete
 30. Άλλη μια βδομάδα πέρασε χωρίς να αφήσει έστω ένα σχόλιο... Το εμπεδώσατε πως χωρίς λεφτά δε γράφει;

  ReplyDelete
  Replies
  1. Φίλε κόφτο γιατί σίγουρα κάτι άλλο συμβαίνει.
   Ο Γιάννης γράφει ανελιπώς εδώ και περίπου μια δεκαετία χωρίς να έχει πάρει μια δεκάρα όλα αυτά τα χρόνια.Αυτό κάτι θα πρεπε να σου λέει.

   Delete
 31. Η τελευταία του εμφάνιση στο facebook ήταν στις 30/11/2013 όταν ανάρτησε αυτό το θέμα με τον Τζήμερο.
  Από τότε, δεν ξαναφάνηκε.

  Φαίνεται πως κάτι έχει συμβεί.
  Αν κάποιος γνωρίζει θα τον παρακαλούσαμε να μας δώσει μια ενημέρωση.

  ReplyDelete
 32. Ελπίζω και εύχομαι ο άνθρωπος να είναι καλά κι αν κάτι άσχημο συνέβη να περάσει γρήγορα.
  Λ.

  ReplyDelete
 33. http://collapseofindustrialcivilization.files.wordpress.com/2014/02/cmdebook111213.pdf

  ReplyDelete
 34. Ευχομαι να είσαι καλά. Οι αναλύσεις σου μας λείπουν.

  ReplyDelete
 35. Κι εγώ εύχομαι να είσαι καλά...

  Πάντως ΑΝ είσαι καλά, τότε όλα τα από πάνω σχόλια για σένα ισχύουν...

  ReplyDelete
 36. φίλε ελπίζω να σαι καλά

  ReplyDelete
 37. Ρε μπας και ο Τζήμερος τον τσιμέντωσε?

  ReplyDelete
 38. Kαλά ρε τσαο, έτσι κάνει ο κόσμος;

  ReplyDelete
 39. Για να γινουν 51...

  ReplyDelete
 40. 54 KAI ΒΑΛΕ...

  ReplyDelete
 41. re mhpws ton fagane?

  ReplyDelete
 42. Που είναι το παλληκάρι;
  Δεν ξέρει κανείς να μας πει;

  ReplyDelete
  Replies
  1. Είναι καλά, είναι στο τρέξιμο για να βοηθήσει άνθρωπο του

   Delete
 43. exei tis euxes mas

  ReplyDelete
 44. ΠΕΡΙΜΕΝΩΝΤΑΣ....ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!

  ReplyDelete
 45. Γιατί ανοιξες καινούρια δεκάδα ρε φίλε;

  ReplyDelete
  Replies
  1. παμε για 100 αλλη μια προσπαθεια και το φτασαμε

   Delete
 46. αδημωνούν οι οπαδοί....

  ReplyDelete
 47. μήπως εμεινα μόνος στην κερκίδα;

  ReplyDelete
 48. Βαράτε ωρέ,μη σταματάτε ,στα 100 θα πεταχτεί ο Γιαννης!

  ReplyDelete
 49. Ψάξε,ψάξε δεν θα τον βρείς...

  ReplyDelete
 50. μήπως έκανε κάποιος το λάθος να κάνει δωρεά και ο φίλος την κοπάνησε με στοιχεία πιστωτικής για άλλες πολιτείες?

  ReplyDelete
 51. Γιάννη,πετάξου απο τα 75

  ReplyDelete
 52. Μπήκα σε αυτό το σημαντικό blog και εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο της ανάλυσης και την πρωτοτυπία των αναλύσεων. Θέλω κι εγώ να δώσω κάτι σ' αυτόν τον Γιάννη. Πείτε πώς μπορώ να δώσω.

  ReplyDelete
 53. Ο Γιάννης είναι ο "Τσαφ".

  ReplyDelete
 54. Έχω και εγώ μάθει πολλά από αυτή την εξαιρετική γραφίδα. Και ασφαλώς χει δίκιο ο άνθρωπος να ζητάει λεφτά. Τέτοια πρωτότυπα άρθρα που δεν τα βρίσκεις αλλού δεν μπορεί να δίνονται τζάμπα. Θέλω και εγώ κάτι να τσοντάρω αλλά δεν εμπιστεύομαι κάρτες και τα τοιαύτα. Αν ξέρει κανείς ας μου πει πώς μπορώ να κάνω μια δωρεά. Θα προτιμούσα σε είδος, αλλά και λίγα χρήματα μπορώ να δώσω.

  ReplyDelete
 55. Έλα ωρέ Τσαφογιάννη. Γύρνα μωρέ πίσω και άσε τις κόνξες. Ο κόσμος σε χρειάζεται. Γύρνα να δώσεις τα φώτα σου. Και μόλις γυρίσεις, θα σου στείλω ένα δεκάρικο.

  ReplyDelete
 56. Παιδιά έχει πεθάνει ο Γιάννης. Γι' αυτό ας σταματήσουν τα σχόλια. Δεν απαξιοί να γράψει, ούτε το ζήτημα είναι τα χρήματα που δεν του στέλνετε. Άκουσα ότι εδώ και καιρό δεν βρίσκεται εν ζωή. Μακάρι η πληροφορία να είναι λανθασμένη και ο συγγραφέας να μας εκπλήξει με ένα δυνατό άρθρο. Όπως παλιά.

  ReplyDelete
 57. ΔημήτρηςMay 8, 2014 at 7:26 PM

  Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω , επειδή βλέπω ότι έρχεται και επανέρχεται το ζήτημα του donation. Όλα τα blogs τζάμπα είναι. Τι το ιδιαίτερο έχει το συγκεκριμένο blog ώστε να ζητάει και χρήματα; Αν ξέρει κανείς, ας μου απαντήσει.
  Ευχαριστώ

  ReplyDelete
 58. Βρε παιδιά σταματήστε τις φήμες (μέχρι και νεκρό τον βγάλατε τον άνθρωπο). Επειδή μιλάγαμε και από παλιά, του έστειλα ένα Mail, και μου απάντησε ότι έχει σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα, και δεν έχει χρόνο για να γράφει πλέον. Επειδή είμαι και εγώ άνεργος πια, δε μπορώ να τον βοηθήσω, αλλά σκέφτηκα να κάνω κάτι άλλο γι' αυτόν, που θα ήταν πιο ωφέλιμο και για τον Γιάννη, και για εμάς:

  Νομίζω ότι οι γνώσεις του Γιάννη είναι πολύ μεγάλες, όπως και το πάθος του για καθημερινή ενημέρωση. Είναι όμως πολύ κακός στη διαφήμιση της δουλειάς του. Μου φαίνεται ότι αν οι υπεύθυνοι περιοδικών όπως το unfollow ήξεραν τη δουλειά του, θα τον έπαιρναν και θα του έδιναν μια στήλη. Γι' αυτό έγραψα ένα mail στο info@unfollow.com.gr, όπου τους εξήγησα ότι δε μπορούν να αφήνουν ένα ταλέντο όπως ο Γιάννης να περνάει ανεκμετάλλευτο, τους είπα ότι έχει πολλούς αναγνώστες εδώ και χρόνια, και τους έστειλα και μερικά λινκς με μερικά άρθρα από το blog που μου είχαν φανεί πολύ αντιπροσωπευτικά και τα είχα φυλαγμένα στα bookmarks μου.

  Σας προτείνω να κάνετε και εσείς κάτι αντίστοιχο, ώστε να δουν στο unfollow ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη δουλειά του Γιάννη, και να την προσέξουν. Νομίζω αυτό είναι πολύ πιο εποικοδομητικό από αυτό που γίνεται τώρα στα σχόλια του Blog!

  ReplyDelete
 59. Γιάννης Καραγιώργος-ΜεθενίτηςMay 10, 2014 at 12:32 AM

  Εγώ παιδιά έχω μια καλύτερη ιδέα. Να φτιάξουμε ένα ταμείο για τον "Τσαφ" και να μαζέψουμε χρήμα - ό,τι μπορεί ο καθένας - ώστε να βγαίνει ένα έντυπο δελτίο-περιοδικό με τα κείμενα του Γιάννη. Νομίζω ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία και θα μπορέσει να προσελκύσει και διαφήμιση. Το πιστεύω αυτό. Εάν συμφωνείτε, πείτε μου πώς να προχωρήσω και αν θα με συντροφεύσετε σε τούτη την κίνησή μου.

  Γιάννης Καραγιώργος-Μεθενίτης

  ReplyDelete
 60. Είναι καλά ο Γιάννης? Αυτό είναι που μετράει.

  ReplyDelete
 61. O Τσαφ χτυπήθηκε από τον καπιταλισμό, αυτόν που ξέχεζε καθημερινά μέσα από τις σκληρές αναρτήσεις του. Ειρωνεία.

  ReplyDelete
 62. Βρε άνθρωποι, σας λέω ότι έχει σοβαρά προβλήματα (οικονομικά/οικογενειακά), και εσείς τον βρίζετε. Πού είναι η περιβόητη αλληλεγγύη των αριστερών;

  Όταν ο Γιάννης μπορούσε (εδώ και χρόνια) έγραφε ανελλιπώς. Τώρα που έχει πρόβλημα, αντί οι "αριστεροί" (εντός εισαγωγικών) αναγνώστες του να τον βοηθήσουν, ή έστω να σεβαστούν την κατάσταση του, τον βρίζουν κι από πάνω. Με τέτοια μυαλά, πώς να πάμε μπροστά;

  Ούτε εγώ βέβαια έχω λεφτά να τον βοηθήσω (άνεργος γαρ εδώ και λίγο διάστημα), αλλά σας λέω να κάνουμε κάτι καλύτερο για αυτόν, γιατί και εμείς θα βγουμε ωφελημένοι από τα κείμενα του, και αυτός θα μπορέσει να ξαναγράψει. Προτείνω να τον διαφημίσουμε σε έντυπα τύπου unfollow, και εγώ ήδη το έκανα.

  Αν οι υπεύθυνοι δουν τα γραπτά του, νομίζω θα του δώσουν μια θέση, την οποία την αξίζει

  ReplyDelete
 63. Φίλε δεν βλέπω τίποτε σχόλια υβριστικά. Ας πούμε όμως και την αλήθεια. Αν ο άνθρωπος έχει προβλήματα, αυτό είναι σεβαστό. Αλλά σε σχέση με τα κείμενα ας μην μπουρδολογούμε. Το να λέμε ότι μπορεί να γράψει στο άλφα ή το βήτα περιοδικό είναι αστείο. Όχι γιατί αυτά τα περιοδικά είναι καλύτερα από το επίπεδο του Γιάννη, αλλά γιατί κείμενα σαν του Γιάννη υπάρχουν σε αφθονία στο internet και αλλού. Ας μην λέμε υπερβολές - είναι σαν να κοροϊδεύουμε τον ίδιο τον Γιάννη. Ο Γιάννης είναι ένας άνθρωπος που κάνει την προσπάθειά του, γράφει κάποια πραγματάκια, αλλά, προς θεού, μην θεωρήσουμε ότι αυτά τα κειμενάκια είναι και πρωτότυπα. Αυτή είναι η μάστιγα του internet: επειδή γράφει κάποιος κάτι, νομίζει πως αυτό το κάτι είναι και σημαντικό ή ιδιαίτερο. Δυστυχώς, πολύ λίγα πράγματα είναι ιδιαίτερα, σπάνια ή σημαντικά. Και αυτά πληρώνονται. Είναι προφανές ότι, αν θέλουμε να λέμε την αλήθεια, τα κείμενα του Γιάννη δεν ανήκουν σε αυτά.

  ReplyDelete
  Replies
  1. kaι γιατι περιμενεις 6 μηνες,σαν μπαστακας πρωτο στασιδι???

   Delete
 64. Η δική μου γνώμη είναι πως πρέπει ο Γιάννης να φύγει για το εξωτερικό. Και εκεί να δει τι θα κάνει. Έχω ακούσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες εκεί έξω. Ίσως μια τέτοια να περιμένει και τον Τσαφ. Έχω πολλούς γνωστούς που έξω πέτυχαν την καλή από το πουθενά. Δεν έχει νόημα να μένει ο Γιάννης στην Ελλάδα αφού δεν υπάρχει προοπτική. Θα πρότεινα - αν βέβαια το θέλει κι ο Γιάννης - να μαζέψουμε ένα ποσόν δίνοντας ό,τι μπορεί ο καθένας ώστε να μπορέσει ο Τσαφ να πάει έξω. Ειλικρινά δε βλέπω άλλη λύση.

  ReplyDelete
 65. Δε νομίζω να βοηθάει η λύση του εξωτερικού. Ο Γιάννης ενδιαφέρεται κύρια για τα ελληνικά θέματα. Ότι είναι να γίνει θα γίνει εδώ, στην Ελλάδα.

  ReplyDelete
 66. Γιατί, δεν θα μπορεί να γράφει από το εξωτερικό για τα ελληνικά θέματα?

  ReplyDelete
 67. Ρε παιδιά θα μας πει κανείς τι γίνεται τελικά με τον Γιάννη; Άλλος λέει ότι πέθανε, άλλος ότι του μίλησε και είναι καλά. Πείτε μας τι διάολο συμβαίνει και αν είναι καλά το παιδί και αν πρόκειται να επανέλθει στις αναρτήσεις.

  ReplyDelete
 68. Γιάννη, πότε θα σπάσεις τη σιωπή σου;

  ReplyDelete
 69. Εγώ, φίλε ανώνυμε που ενημέρωσες το Unfollow, έστειλα email με τη το blog το Γιάννη και μια μικρή εισαγωγή στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ. Ίσως εκεί να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες να βγει κάτι καλό. Ας το ελπίσουμε.

  ReplyDelete
 70. Η αναμονή μας σκοτώνει...

  ReplyDelete
 71. Θα ήθελα μια τελική και εμπεριστατωμένη εξήγηση για το τι διάολο συνέβη στον Γιάννη. Κανένας μαλάκας δεν μπορεί να απαντήσει θετικά; Ο καθένας θα λέει ότι του κατέβει; Ας πει κάποιος που ξέρει να τελειώνουμε και να σταματήσει η αγωνία.

  Ένας φανατικός αναγνώστης

  ReplyDelete
 72. Λέγομαι Κόλλιας και σας διαβεβαιώνω ότι ο Γιάννης από υγεία είναι καλά. Θα ξαναγράψει προφανώς εάν από το donation θα μπορέσει να μαζευτεί ένα ποσόν που να του επιτρέψει την επιστροφή και ενασχόληση με την αρθρογραφία.

  ReplyDelete
 73. Ποιος είναι ο Γιάννης?

  ReplyDelete
 74. Ο Γιάννης είναι ο Τσαφ.

  ReplyDelete
 75. Αν θέλει να γραψει ας γράψει, αν θέλει λεφτά, ας ψάξει δουλειά.

  ReplyDelete
 76. Μα φίλε μου ο Γιάννης πρότεινε να έχει το γράψιμο ως δουλειά. Στο χέρι μας είναι να δείξουμε ότι και εμείς το θέλουμε και να τον ενισχύσουμε.

  ReplyDelete
 77. Πιστεύω στη δύναμη του Γιάννη να γράφει και από το εξωτερικό. Εκεί θα υπάρχουν σίγουρα προοπτικές για μια δουλειά με κάποιο εισόδημα. Στον ελεύθερο χρόνο του θα μπορεί να αρθρογραφεί και έτσι θα μας δίνει και εμάς τη δυνατότητα να τον διαβάζουμε. Αν περιμένει λεφτά από τους αναγνώστες, άδικα περιμένει - δεν υπάρχει φράγκο. Ή θα γράφει δωρεάν, χάριν της ενημέρωσης, ή θα ψωμίζεται από μια κανονική δουλειά ώστε να μπορεί, στον ελεύθερο χρόνο του, να γράφει. Αυτή θεωρώ ότι είναι η καλύτερη λύση και καλώ τον Γιάννη τον Τσαφ να την σκεφτεί πολύ σοβαρά.

  ReplyDelete
 78. Ο Γ. μπορεί να βρει δουλειά έξω αλλά να μένει μέσα. Εργασία εξ αποστάσεως λέγεται αυτό. Μπορεί να βρει και κάτι σχετικά με γράψιμο, εφόσον μπορεί να γράφει σε ξένες γλώσσες. Έτσι και δουλειά θα έχει και δεν θα αναγκάζεται να ξεσπιτώνεται. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

  ReplyDelete
 79. Πού είναι ο Γιάννης?

  ReplyDelete
 80. Ο Γιάννης αντιμετωπίζει σοβαρά προσωπικά και οικονομικά προβλήματα και απέχει για την ώρα από το blog. Η ευχή όλων μας είναι να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό.

  ReplyDelete
 81. ΠαναγιώτηςMay 14, 2014 at 9:51 AM

  Έχεις ακούσει ότι υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ο Γιάννης;

  ReplyDelete
 82. TO MONO BEBAIO EINAI OTI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ.

  ReplyDelete