Monday, November 25, 2013

ΗΠΑ: Κλαψ, κλάψ, κανένας δε θέλει να αγοράσει τα ομόλογα μας πλέον


Αυτές τις μέρες δε θα υπάρχουν πολλές αναρτήσεις, αλλά μέσα στα τόσα και τόσα που βλέπουμε σε Ελλάδα και διεθνώς, βρήκαμε αυτό το διάγραμμα, που απεικονίζει το ποιος αγόρασε τα ομόλογα των ΗΠΑ μέσα στο 2013.

Κάποτε, αυτά τα ομόλογα ήταν ανάρπαστα, και όλοι τα ήθελαν, παρά το χαμηλό τόκο (κέρδος) που απέδιδαν, διότι οι ΗΠΑ ήταν μια "εντελώς ασφαλή" επένδυση. Κοινώς, υπήρχε 100% εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ΗΠΑ να αποπληρώσουν όλα αυτά τα ομόλογα που εξέδιδαν.

Πλέον όμως κάτι έχει αλλάξει: Η Αμερική δε θεωρείται πλέον μια φερέγγυα χώρα, δηλαδή ολοένα και περισσότεροι ΔΕΝ πιστεύουν πλέον ότι η Αμερική μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της (ειδικά από τη στιγμή που συνεχίζει να έχει μεγάλα ελλείμματα, αυξάνονταςτα ήδη τεράστια αυτά χρέη).

Αν λοιπόν δείτε το γράφημα, θα δείτε ότι ο #1 αγοραστής των ομολόγων της Αμερικής είναι πλέον...η FED (φαίνεται με μαύρο χρώμα στο γράφημα).

Με άλλα λόγια, η Αμερική δανείζει πλέον λεφτά στον εαυτό της, γιατί κανένας άλλος δεν είναι διατεθειμμένος να της τα δανείζει, λόγω έλλειψης φερεγγυότητας.

Βέβαια, στα γράφημα βλέπουμε ότι εκτός από τη fed, υπάρχει και η Ιαπωνία και η Κίνα, που επίσης αγόρασαν αρκετά ομόλογα (οι υπόλοιπες χώρες αγόρασαν (ή πούλησαν) σχετικά λίγα ομόλογα, και άρα μπορούμε να τις αγνοήσουμε).

Για την περίπτωση της Ιαπωνίας, η χώρα αυτή είναι σύμμαχος της Αμερικής, και την στηρίζει. Μόνο που την στηρίζει αγοράζοντας τα ομόλογα της...με λεφτά που ούτε αυτή διαθέτει (η Ιαπωνία τυπώνει και αυτή αμύθητα ποσά γιεν, έχοντας κι αυτή βυθιστεί σε χρέη και ελλείμματα).

Για την περίπτωση της Κίνας, η χώρα αυτή θέλει να χτυπήσει τις ΗΠΑ, αλλά είναι φανερό ότι έχει επιλέξει μια "υπομονετική" στρατηγική. Άλλωστε αν η Κίνα σταματήσει να αγοράζει ομόλογα των ΗΠΑ, τότε θα επικρατήσει πανικός στις πγόσμιες χρηματαγορές, διότι όλοι θα καταλάβουν ότι το δολάριο έχει φτάσει στο τέλος του. Έτσι, η Κίνα θα χάσει πολλά λεφτά, γιατί εδώ και χρόνια έχε συσσωρεύσει πάρα πολλά δολάρια, τα οποία θα χάσουν απότομα την αξία τους.

Άρα, η Κίνα αγοράζει την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ομολόγων (δολαρίων), ώστε να καταφέρει σιγά-σιγά, και χωρίς να την πολυπάρουν χαμπάρι, να μαζέψει αρκετό χρυσό, ώστε όταν είναι έτοιμη, τότε να κάνει την επίθεση της.

Όταν η Κίνα έχει αρκετό χρυσό, τότε δε θα την πειράζει πολύ να χάσει την αξία του το δολάριο, γιατί όσες απώλειες θα έχει από τα δολάρια της, τόσο κέρδος θα έχει από το χρυσό (που τότε θα δείξει την πραγματική του -τεράστια- αξία, άσχετα αν μέχρι τότε δούμε την ισοτιμία του να πέφτει προσωρινά  ακόμα και κάτω από 1000$/ουγγιά, λόγω της καταστροφής του paper gold, που όλοι τον ξεπουλάνε, ρίχνοντας έτσι την ισοτιμία).

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι παλιότερα, πριν την κρίση, η Κίνα αγόραζε τόσα πολλά ομόλογα των ΗΠΑ, που η FED δε χρειαζόταν να τα αγοράσει αυτή (τυπώνοντας δολάρια για να το κάνει).

Πλέον, βλέπουμε ότι η FED αγοράζει την πλειοψηφία των ομολόγων που εκδίδουν οι ΗΠΑ (με δολάρια που τυπώνονται πλέον με ρυθμό 1 τρισεκατομμύριο $/έτος). Αυτό δε μπορεί να κρατήσει για πολύ (εκτός και αν νομίζετε ότι τα λεφτά τυπώνονται, χωρίς να χρειάζεται να αντιστοιχούν σε πραγματικό πλούτο, οπότε σας αφήνω να ζείτε με τις φαντασιώσεις σας).

Να σημειωθεί επίσης ότι η Ρωσία και οι πετρελαιάδες φαίνεται από το γράφημα ότι όχι απλά δεν αγοράζουν άλλα ομόλογα των ΗΠΑ, αλλά αντιθέτως...ξεφορτώνονται και αυτά που έχουν! [θεωρώ ότι έχουμε ήδη εξηγήσει το γιατί γίνεται αυτό σε παλιότερες αναρτήσεις]

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε από εδώ και πέρα τις εξελίξεις στο Ιράν: Τώρα που το εμπάργκο χαλάρωσε κάπως, θα δούμε αν το Ιράν θα κάνει συμφωνία για να πουλάει το πετρέλαιο του σε ευρώ, όπως έχει δηλώσει εδώ και χρόνια ότι θέλει να κάνει. Αν αυτό συμβεί, τότε το δολάριο θα δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα, διότι μέχρι τώρα ΟΛΟΙ χρειάζονταν το δολάριο, προκειμένου να αγοράσουν πετρέλαιο αποκλειστικά και μόνο σε δολάρια).

Αν όμως το Ιράν αφεθεί να προχωρήσει, και να πουλήσει πετρέλαιο σε ευρώ, τότε το δολάριο χάνει το μονοπώλιο του, γιατί αν κάποιος θέλει να αγοράσει πετρέλαιο, μπορεί να το κλανει και με ευρώ, όχι μόνο με δολάρια. Αυτό θα αναβαθμίσει σημαντικά το ευρώ, και θα υποβαθμίσει το δολάριο, έστω και αν οι συναλλαγές αυτές θα φορουν μόνο το Ιράν (πάντως, υπάρχουν ήδη πολλές χώρες που συναλλάσονται μεταξύ τους με τα δικά τους νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο, όπως έχυμε δει και παλιότερα)

No comments:

Post a Comment