Saturday, November 16, 2013

"Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται" (για την εκτύπωση ευρώ από την ΕΚΤ)

Πυκνώνουν τώρα τελευταία οι παραινέσεις προς την ΕΚΤ να τυπώσει ευρώ. Εμείς βέβαια γνωρίζουμε ότι αυτό δε θα συμβεί, ή ίσως να συμβεί, αλλά σε περιορισμένη ποσότητα, και μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για να μην καταρρεύσει το ευρωπαϊκό (και κατ' επέκταση το παγκόσμιο) τραπεζικό σύστημα.

Αφορμή για αυτή την ανάρτηση ήταν το μπαράζ άρθρων στα κυρίαρχα ΜΜΕ που καλούν την ΕΚΤ να τυπώσει νόμισμα - πχ δείτε εδώ για το σχετικό άρθρο της "Ελευθεροτυπίας":

Σκέψεις για εκτύπωση ευρώ στην ΕΚΤ
Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό (0,25%) την περασμένη εβδομάδα θορυβημένη από την πτώση του πληθωρισμού, ενώ υπήρξαν εκκλήσεις προς το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες έχουν δαπανήσει εκατομμύρια (σ.σ. στην πραγματικότητα έχουν τυπώσει τρισεκατομμύρια, όχι απλά εκατομμύρια) για να αγοράσουν αξιόγραφα και να τονώσουν τις οικονομίες τους.
[...] Εξάλλου ο Μερς, ο οποίος έκανε αυτήν την ομιλία καθώς στις Βρυξέλλες συζητείτο το θέμα της τραπεζικής ένωσης, εξέφρασε «την σθεναρή μας υποστήριξη» στο σχεδιασμό ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης «να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2015».

 Έχουμε πει πολλές φορές ότι η ΕΚΤ δεν έχει σκοπό να τυπώσει ευρώ με τη σέσουλα. Έχει τυπώσει βέβαια στο παρελθόν, και είναι όντως πολύ πιθανό να ξανατυπώσει στο μέλλον, αλλά αυτό αφορά περιορισμένες ποσότητες, απλά για να διασώσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης (που είναι χρεωκοπήμενο).

Τώρα έχουμε δει ότι η Γερμανία προωθεί ένα σχέδιο για το 2015, όπου όσες τράπεζες και κράτη δεν έχουν λεφτά για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, θα αφήνονται να χρεωκοπούν, αντί να τυπώνονται ευρώ και να δίνονται "πακέτα σωτηρίας" όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Αυτό προφανώς θα οδηγήσει σε πολλές χρεωκοπίες, και σε μια γενίκευση-επέκταση αυτού που έγινε στην Κύπρο σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Εν όψει λοιπόν αυτών των εξελίξεων, θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι η Γερμανία, η ΕΚΤ, και όλοι οι υπόλοιποι "μεγάλοι παίκτες" της ευρωζώνης θα ξανατυπώσουν μια (περιορισμένη) ποσότητα ευρώ, προκειμένου να βοηθήσουν λίγο τις τράπεζες και τα κράτη, και να περιορίσουν έτσι το εύρος των χρεωκοπιών.

Αν δεν το κάνουν αυτό, τότε μάλλον οι χρεωκοπίες θα είναι ανεξέλεγκτες, είτε από οικονομική άποψη (ντόμινο χρεωκοπιών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο κραχ), είτε από πολιτική άποψη (η οικονομική ζημιά για τους λαούς θα είναι τόσο μεγάλη, που θα έχουμε άγριες ταραχές στους δρόμους, έστω και ανοργάνωτες. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η κατάσταση είναι ήδη "ζόρικη", και σε λίγο καιρό θα έχουμε πολλές συμπλοκές, μάχες, αλλά και αυτοκτονίες, παραγκουπόλεις από τους νεοάστεγους, κτλ. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν οι τράπεζες και τα κράτη αφεθούν να χρεωκοπήσουν αν δεν έχουν λεφτά (όπως ξεκάθαρα ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας)).

Γι' αυτό άλλωστε και η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια δανεισμού πρόσφατα, με προοπτική να τα ξαναμειώσει στο μέλλον, και γι' αυτί ίσως και να τυπώσει κάποια ευρώ.

Από εκεί και πέρα όμως, μην περιμένετε την ΕΚΤ να αρχίσει μαζική εκτύπωση νομίσματος χωρίς κανένα όριο, όπως κάνει πχ η FED στην Αμερική. Άλλωστε, η περίπτωση της Κύπρου έδειξε πολύ ξεκάθαρα το ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις της ευρωζώνης: Αν ήθελε, θα μπορούσε άνετα να τυπώσει μερικά "ψωροδισεκατομμυριάκια", και να σώσει ένα μικρό τραπεζικό σύστημα, όπως αυτό της Κύπρου.

Η ευρωζώνη όμως όχι απλά δεν το έκανε αυτό, αλλά επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη μικρή Κύπρο ως πείραμα για την ευρωζώνη (Το ότι η Κύπρος είναι μικρή ήταν σημαντικό, διότι ακόμα και αν κάτι πήγαινε στραβά, θα μπορούσαν εύκολα να το διορθώσουν τυπώνοντας σχετικά λίγα ευρώ. Αντίθετα, αν κάτι πάει στραβά πχ στην Ιταλία ή στην Ισπανία, που είναι μεγάλες χώρες, θα χρειάζονταν πολύ περισσότερα ευρώ, άσε που και οι επενδυτές θα ήταν πολύ πιο ανήσυχοι και θα γινόταν πανικός στις χρηματαγορές, κτλ).

Ας μην περιμένουμε λοιπόν από την ΕΚΤ να τυπώσει ευρώ, όπως ζητάει η Ελευθεροτυπία (αλλά και ένα σωρό άλλοι, σε Ελλάδα και διεθνώς).

Το ευρώ ΔΕΝ είναι σχεδιασμένο να βοηθήσει τους λαούς της ευρωζώνης - ίσα ίσα που αναγκάζει τα κράτη να εφαρμόσουν 100% λιτότητα, μιας και δε μπορούν να τυπώσουν νόμισμα (σε αντίθεση πχ με την Αμερική, που εφαρμόζει ελάχιστη λιτότητα, και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της με φρεσκοτυπωμένα δολάρια, που οδηγούνται προς τον υπερπληθωρισμό).

Παρότι όμως το ευρώ δεν βρίσκει μεγάλη υποστήριξη στους λαούς της ευρωζώνης, βρίσκει μεγάλη υποστήριξη...σε Κίνα, Ρωσία και πετρελαιάδες (Θυμίζω πχ ότι η Ρωσία έχει περίπου το 45% των αποθεματικών της σε ευρώ, η Κίνα στηρίζει επίσης το ευρώ, πολλοί πετρελαιάδες θέλουν να πληρωθούν σε ευρώ (όπως ο Σαντάμ ή ο Αχμαντινετζάντ που μπήκαν στο στόχαστρο των ΗΠΑ ακριβώς γι' αυτό τον λόγο)).

Το ευρωσύστημα είναι σχεδιασμένο για να χτυπήσει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα: Για να το κάνει αυτό, "πρέπει" να ισοπεδώσει ένα μεγάλο μέρος των λαών της Ευρώπης, με το να μην τυπώνεται χωρίς όριο.

Αυτό όλοι βλέπουμε ότι βαθαίνει την ύφεση μέσα στα κράτη της ευρωζώνης, αλλά παράλληλα δεν πληθωρίζει το νόμισμα, κάνοντας το κατάλληλο για μακροπρόθεσμη αποταμίευση του πλούτου.

Αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Κίνα, τη Ρωσία και τους πετρελαιάδες, που βγάζουν πολλά κέρδη από την πώληση πετρελαίου ή άλλων εμπορευμάτων (στην περίπτωση της Κίνας), και θέλουν να τα αποταμιεύσουν σε κάτι το σταθερό, και όχι σε κάτι που χάνει διαρκώς την αξία του.

Αυτή τη στιγμή, όλοι αυτοί οι ιμπεριαλιστές είναι "παγιδευμένοι" στο δολάριο, που συνεχώς πληθωρίζεται.

 Σατυρικό σκίτσο με τη νέα πρόεδρο της FED να τυπώνει μανιωδώς δολάρια

Εδώ λοιπόν είναι που μπαίνει η ευρωζώνη, και τους παρέχει ένα σχετικά σταθερό νόμισμα, που δεν πληθωρίζεται ιδιαίτερα, και έχει από πίσω του και τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού να το στηρίζουν (τα συνδυασμένα αποθέματα χρυσού των κρατών-μελών της ευρωζώνης είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου αν αθροιστούν).

Με το να θυσιάζει η Γερμανία ένα μέρος των λαών της ευρωζώνης, κερδίζει την εύνοια των υπόλοιπων ιμπεριαλιστών, που σιγά-σιγά εγκαταλείπουν το δολάριο.

Αυτά βέβαια τα σχέδια φαντάζουν ελκυστικά σε αυτούς, αλλά προφανώς δε φαντάζουν και ιδιαίτερα ελκυστικά στα θύματα αυτής της πολιτικής, δηλαδή σε εμάς.

Δυστυχώς όμως, παρατηρώντας και άρθρα όπως αυτό της Ελευθεροτυπίας (και της κάθε Ελευθεροτυπίας), βλέπουμε ότι οι περισσότεροι ακόμα ελπίζουν ότι η ΕΚΤ θα τους σώσει τυπώνοντας ευρώ, ή έστω θα "παρατείνει την αγωνία τους". Με λίγα λόγια, βλέπουμε ότι οι περισσότεροι ακόμα έχουν ψευδαισθήσεις, και προφανώς έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος και αυτό είναι κάτι που θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά σύντομα (οι Γερμανοί πιέζουν για το 2015).

ΥΓ: Προφανώς και δεν ασχολούμαι με προβοκάτσιες που αγγίζουν πλέον τα όρια της γραφικότητας, όπως αυτή με την "προκήρυξη" μιας "πρωτοεμφανιζόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης" που "εμφανίστηκε" σήμερα.

5 comments:

  1. Μέχρι και τον Βαβύλη ανέσυραν στην προσπάθεια να γίνουν πιστευτοί οι παρακρατικοί καραγκιόζηδες.

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα,

    ευχαριστούμε για ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο. Δύο ερωτήματα:

    1. Δεν είναι εφικτό μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα να συνεχίσει να πληρώνεται σε δολάρια και στη συνέχεια να τα μετατρέπει σε ευρώ στη διεθνή αγορά; Γιατί να επιλέξει να αντιμετωπίσει την εχθρότητα των Αμερικάνων δηλώνοντας ότι δεν δέχεται δολάρια;

    2. Η χρεωκοπία - διαγραφή χρεών δεν συνεπάγεται και αυτή πληθωριστικές τάσεις; Εξηγούμαι: όταν κάποιος δανείζεται από την τράπεζα, η τράπεζα απευθύνεται στην ΕΚΤ η οποία κόβει νέο χρήμα και το εισάγει στο σύστημα δημιουργώντας πληθωριστικές τάσεις. Η αντίθετη φυσιολογική πορεία είναι η αποπληρωμή του χρέους και η καταστροφή του χρήματος από την ΕΚΤ. Αν διαγραφεί το χρέος, το χρήμα δεν παραμένει στο σύστημα διατηρώντας τις πληθωριστικές τάσεις;

    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Διότι η Αμερική λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να γίνει τόσο επιθετική όσο παλαιότερα.
      Τουλάχιστον όχι, χωρίς την υποστήριξη κι άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών. Ομως πρόσφατα με τη Συρία είδαμε τις χώρες να τις λένε: "Οχι, δεν συμφέρει".
      2. Οταν κάποιος δανείζεται από εμπορική τράπεζα, η ίδια η τράπεζα παράγει χρήμα δια μέσου του μηχανισμού της μόχλευσης.
      Οταν οι εμπορικές τράπεζες ή τα κράτη δανείζονται από την ΕΚΤ τότε αυτή δημιουργεί χρήμα.

      Delete
  3. Δεν τα λες και λίγα τα ευρώ που "τύπωσε" η EKT δια μέσω των δανείων LTRO I & II που συνολικά έφτασαν το ύψος του 1,018 τρις.

    ReplyDelete
  4. to LTRO eitan daneika xrhmata.

    ReplyDelete