Tuesday, November 12, 2013

Διεθνείς εξελίξεις "στα γρήγορα"

Η φωτογραφία αυτή κάνει το γύρο του διαδικτύου, καθώς απεικονίζει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κάμερον να βγάζει λόγο για την "αναγκαιότητα της λιτότητας", την ίδια ώρα που αυτός και οι φίλοι του ζουν μέσα στο χρυσό και τις σαμπάνιες...Νομίζω ότι "μια εικόνα = χίλιες λέξεις", αλλά αν σώνει και καλά θέλετε κάποιο σχόλιο, δείτε εδώ για ένα παλιότερο άρθρο μας, όταν η Citigroup τα έλεγε "έξω απ' τα δόντια"...

- Η παραπάνω φωτογραφία δεν ήταν το μοναδικό κρούσμα υποκρισίας της άρχουσας τάξης. Σήμερα δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal ένα άρθρο του Andrew Huszar, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος για το πρώτο στάδιο της εκτύπωσης δολαρίων από την Αμερική από το 2009 ως το 2010 (μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πέρασαν από τα χέρια του 1,25 τρισεκατομμύρια φρεσκοτυπωμένα δολάρια).

Αφού λοιπόν πρώτα "έκανε το καθήκον του" (προφανώς με το αζημίωτο), τώρα λοιπόν βγαίνει αυτός ο άνθρωπος και μας λέει ότι "συγνώμη, λάθος", παραδεχόμενος ότι τα δολάρια αυτά βοήθησαν μόνο τους τραπεζίτες που τα εισέπραξαν, την ίδια ώρα που ο λαός υποφέρει.


- Αυτά βλέπει η Κίνα...και αγοράζει ολοένα και περισσότερο χρυσό. Η τελευταία κίνηση των Κινέζων σε αυτό το μέτωπο ήταν να ανοίξουν ένα νέο θησαυροφυλάκιο χρυσού χωρητικότητας-μαμούθ 2000 τόνων! (και άσε τους άλλους να μαζεύουν ακόμα δολάρια...).


- Η πιο ενδιαφέρουσα είδηση πάντως της ημέρας, για όσους και για όσο μπορούν να "δραπετεύσουν" από το σάπισμα της ελληνικής κοινωνίας, ήταν πάντως αυτό εδώ το άρθρο, που περιγράφει με σπάνια ειλικρίνεια την ενεργειακή κατάσταση των ΗΠΑ. 

Όπως λοιπόν μας εξηγεί μια μελέτη από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), το fracking θα κάνει την Αμερική την πρώτη χώρα του κόσμου σε παραγωγή πετρελαίου το 2016, αλλά αυτό δε θα κρατήσει πολύ. Συγκεκριμένα, ο ΔΟΕ εκτιμά ότι μέχρι το 2020 τα κοιτάσματα των ΗΠΑ θα αρχίσουν να εξαντλούνται/να μη συμφέρει να τα εξορύξουν, οπότε το fracking θα υποχωρήσει αισθητά. (συγκρίνετε το και με τις δικές αναλύσεις, που λένε κάτι παρόμοιο, έστω και αν εγώ δε δίνω χρονικά όρια-ημερομηνίες)

Η μελέτη όμως της ΔΟΕ δε σταμάτησε εκεί, καθώς εξηγεί ότι ναι μεν η Αμερική θα μπορέσει για λίγο να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, αλλά αυτό...δεν αποτελεί πρόβλημα για την Μέση Ανατολή, διότι έχει βρει νέο, καλύτερο πελάτη από την Αμερική. Συγκεκριμένα, έχει βρει την Κίνα, που αγοράζει πλέον περισσότερο πετρέλαιο από την Αμερική, και αποτελεί το #1 πελάτη της Σαουδικής Αραβίας (οπότε σκεφτείτε το λίγο: Με ποιον θα συμμαχήσει η Σαουδική Αραβία από εδώ και πέρα; Με την Αμερική, που παρακμάζει, βγάζει -προσωρινά- το δικό της πετρέλαιο, ή με την Κίνα που ανεβαίνει, και είναι ήδη ο #1 πελάτης της;)


- Την ίδια ώρα που οι Αμερικάνοι βρήκαν μια προσωρινή -και δηλητηριώδης για το έδαφος τους- λύση με το fracking, η ευρωζώνη προχωρά την ενεργειακή συμμαχία με την Ρωσία. Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν, μέσα σε αυτό το μήνα θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού SouthStream, που καταλήγει -πού αλλού;- στη Γερμανία, περνώντας από την Ρωσία μέχρι την Κεντρική-Νότια Ευρώπη. Ο αγωγός αυτός είναι τεράστιος, και θα παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται η ευρωζώνη σε πολύ μεγάλο βαθμό, και για πολλά χρόνια (όχι μέχρι το 2020..). 

Να θυμίσουμε ότι ο αγωγός αυτός είχε ως ανταγωνιστικό τον Nabucco, που όμως -τι έκπληξη- τελικά απορρίφθηκε, και οι Αμερικάνοι απλά προώθηκαν τον ΤΑΡ, που τον ξέρουμε επειδή περνάει και από την Ελλάδα, αλλά είναι πολύ μικρός, και η ενέργεια που μεταφέρει δεν μπορεί να απειλήσει τη Ρωσία και τον SouthStream.

- Σήμερα όμως είχαμε και μία ακόμα εξέλιξη με την ενέργεια της Ρωσίας, καθώς η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δε θα προμηθεύεται πλέον ενέργεια από τη Gazprom. Η Ρωσία έχει κόψει αρκετές φορές τη ροή ενέργειας προς την Ουκρανία, μιας και η Ουκρανία δεν την πληρώνει (ακόμα και τώρα η Ουκρανία της χρωστά αρκετά λεφτά). Ο πραγματικός στόχος βέβαια είναι να αναγκάσει την Ουκρανία να ΜΗΝ μπει στο ΝΑΤΟ, και να ξαναέρθει στην Ρωσική σφαίρα επιρροής. Η Ουκρανία έχει ήδη συμμορφωθεί, ανακοινώνοντας ότι δε θα μπει στο ΝΑΤΟ, αλλά προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από την εξάρτηση της από την Gazprom, ώστε να μην ξεπαγιάζει κάθε χειμώνα. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ναι μεν η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δε θα ξαναγοράσει ενέργεια από τη Ρωσία, αλλά...ΔΕΝ ανακοίνωσε το από πού θα την αγοράσει (διότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί αντικαταστάτης).

Να σημειωθεί πάντως ότι τα ρωσικά ΜΜΕ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα (πράγμα που δείχνει ότι τους έτσουξε), με το Ria-Novosti να υπενθυμίζει ότι η Ουκρανία ακόμα χρωστάει πολλά λεφτά στη Gazprom, αλλά να δικαιολογεί την απόφαση των Ουκρανών με το πρόσχημα ότι τάχα..."στην Ουκρανία δεν έχουν φέτος πολύ βαρύ χειμώνα και γι' αυτό δεν αγοράζουν ενέργεια" (χαχαχα, τι άλλο θα ακούσουμε)

No comments:

Post a Comment