Thursday, November 7, 2013

Για την ΕΡΤ

Η [ακρο]δεξιά κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη νίκη της, αλλά και για την αυταρχική πυγμή την οποία επέδειξε (στην περίπτωση της ΕΡΤ ο τρόπος με τον οποίο έκλεισαν την ΕΡΤ και έστησαν την -ακόμα πιο κατευθυνόμενη- ΔΤ είναι ακόμα πιο σημαντικός από το αποτέλεσμα, διότι δείχνει το πόσο αποφασισμένοι είναι να ισοπεδώσουν τα πάντα στο πέρασμα τους)

Τη γνώμη μου για την ΕΡΤ την ξέρετε, την έχω γράψει πολλές φορές παλιότερα (και επιτρέψτε μου να πω ότι μάλλον αποδείχθηκε τελικά πολύ κοντά στην πραγματικότητα, παρότι αρχικά είχα δεχθεί κριτική από την αριστερά, η οποία όμως στο τέλος "έχασε τα αυγά και τα πασχάλια" με γεγονότα όπως πχ αυτό).

Σήμερα βλέπουμε μια ακόμα επίδειξης δύναμης και αυταρχισμού από την κυβέρνηση. Αυτό το ξέρτε και μπορείτε ήδη να βρείτε δεκάδες άρθρα επί του θέματος σε ένα σωρό sites. Εγώ θα μείνω σε κάτι που βρέθηκε μπροστά μου καθώς διάβαζα για το θέμα. Ιδού λοιπόν κάτι που έγραψε στο Twitter ο Λεωνίδας Βατικιώτης:
Το τουμπεκί ψιλοκομμένο της Δημόσιας Τηλεόρασης για την εισβολή στο ραδιομέγαρο #ERT δείγμα γραφής για την ενημέρωση που μας επιφυλάσσουν.
Πράγματι, ο Βατικιώτης έχει δίκιο. Η ΔΤ δεν είπε τίποτα για το θέμα (λογοκρισία του χειρίστου είδους), και αν πει κάτι, θα είναι προφανώς μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής άποψης για το θέμα (δηλαδή θα πει ότι "ήταν απαραίτητο να μπουν τα ΜΑΤ μέσα", μπλα, μπλα, μπλα). Γενικά η ΔΤ είναι ακόμα χειρότερη από την ΕΡΤ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Αλλά για την ΕΡΤ τι έχουμε να πούμε; Το ξέρω βέβαια ότι είναι η λάθος ώρα για να συζητήσουμε τώρα το περιεχόμενο της ΕΡΤ, μιας και τα ΜΑΤ μπουκάρουν και διώχνουν τους πάντες από το ραδιομέγαρο.

Αλλά αυτή η κατάσταση συνεχίζεται εδώ και μήνες, και ποτέ δεν είναι η κατάλληλη ώρα.

Εγώ λοιπόν ρωτάω ακόμα και τώρα: Αν κατέβω να βοηθήσω τη δημοσιογραφία τύπου ΕΡΤ, οι άνθρωποι που είναι εκεί πέρα και εκπέμπουν θα με βοηθήσουν;
Μπορούν;
Θέλουν;

Το κράτος θέλει μια δημοσιογραφία τύπου ΔΤ, δηλαδή μια δημοσιογραφία στο γύψο. 

Αλλά με δημοσιογραφία τύπου ΕΡΤ, δηλαδή δημοσιογραφία με λιγότερο γύψο (παλιότερα, όταν τους πλήρωνε το κράτος), ή δημοσιογραφία της ροζ αριστεράς (τώρα που τους απέλυσε το κράτος) δε θα πάμε και πολύ μπροστά.

Οπότε ναι, να ταχθούμε εναντίον του κρατικού αυταρχισμού, που με μεθόδους χούντας προσπαθεί να τραμπουκίσει μέσω της ΕΡΤ ολόκληρη την κοινωνία, αλλά όχι, εγώ αρνούμαι να "αγιοποιήσω" το πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Η ΔΤ κάνει όντως "τουμπεκί ψιλοκομμένο" για την εισβολή στο ραδιομέγαρο, όπως σωστά λέει και ο Βατικιώτης, αλλά η αριστερά κάνει εδώ και πολύ καιρό "τουμπεκί ψιλοκομμένο"...για το περιεχόμενο της ΕΡΤ (βέβαια, κάποιοι μπορεί να γουστάρουν τη ροζ αριστερά, και να ευνοούνται από αυτό το πρόγραμμα, αλλά οι περισσότεροι απλά το αποδέχονται παθητικά).

Αναγνωρίζω ότι με βάση τα όσα συμβαίνουν σήμερα, το θέμα του περιεχόμενου του προγράμματος της ΕΡΤ είναι δευτερεύον, μπροστά στην κρατική βία. Αλλά αφού κανένας στην αριστερά δεν κάθισε έστω μία μέρα να ασχοληθεί με το τι ακριβώς λένε (ή δεν λένε) εκεί στην ΕΡΤ εδώ και κάτι μήνες, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί και με αυτό, και να πει ότι όση καλή και να είναι η "ροζ" στροφή της ΕΡΤ (τώρα που απολύθηκαν και είδαν από πρώτο χέρι τι εστί βερίκοκο), δεν αρκεί.

Κάποτε, η αριστερά έγραφε κείμενα όπως του Βολταίρου στο Διαφωτισμό, ή του Μαρξ και του Λένιν στην προσπάθεια για τον κομμουνισμό.  Τώρα μας μορφώνουν...οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, και τους αγιοποιούμε κι από πάνω.

Δε φταίνε τόσο αυτοί, όσο η αδυναμία της αριστεράς να πει κάτι καλύτερο. Άλλωστε, αυτοί ίσως τελικά να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν (μιας και έχουμε δει εδώ και χρόνια ότι είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, και άρα ακόμα και ειλικρινείς και τίμιες να είναι οι προθέσεις τους τώρα που απολύθηκαν, δε μπορούμε να περιμένουμε και περισσότερα από αυτούς). Αλλά η αριστερά βλέπω ότι σήμερα "βολεύεται" πολύ εύκολα με μερικές "ροζ" δημοσιογραφικές πινελιές, χωρίς να διεκδικεί τίποτα το "κόκκινο".

Τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι διαπαιδαγωγηθεί ο κόσμος σε εντελώς ξεπερασμένες και λαθεμένες ιδέες, ότι τάχα "υπάρχει μια ειρηνική λύση", "το μόνο που χρειάζεται είναι να έρθει μια "κυβέρνηση της αριστεράς" που θα μας λύσει όλα μας τα προβλήματα χωρίς να χρειάζεται να πάμε κόντρα στους καπιταλιστές", "υπάρχουν μόνο επιμέρους προβλήματα πχ με τις Σκουριές, με το ρατσισμό, με τα σκάνδαλα των βουλευτών, κτλ, αλλά το καπιταλιστικό σύστημα είναι "καλό" άσχετα αν οδηγεί ξανά και ξανά στην ίδια φτώχεια, εξόντωση, πολέμους, υπερπληθωρισμούς, εκμετάλλευση, κτλ. Το μόνο που λείπει μετά από 2 αιώνες αστικής δημοκρατίας σύμφωνα με την ΕΡΤ, αλλά και πολλούς υποστηρικτές της...είναι λίγη ακόμα αστική δημοκρατία (?!) - και προσοχή, μην τυχόν και πούμε ότι σε αυτή τη δημοκρατία παίζουμε ουσιαστικά όλοι σε μια γιγάντια Μονόπολυ, όπου ελάχιστοι καταλήγουν να ελέγχουν όλα τα τετράγωνα και οι υπόλοιποι παίκτες χρεωκοπούν".

4 comments:

 1. Να σημειώσω ότι δεν περιμένω το κείμενο αυτό να "αρέσει" και πολύ, ειδικά μάλιστα σε ένα timing όπως το σημερινό. Αλλά εγώ δε γράφω για τα κλικς, ούτε για το εφήμερο, ούτε γλύφω κάποιο κόμμα. Αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως ότι έχω δίκιο βέβαια, αλλά σημαίνει ότι γράφω αυτά που μου φαίνονται πιο ουσιώδη, όχι απαραιτήτως αυτά που θέλει να ακούσει "ο κόσμος". Τέτοια άρθρα, που απλά χαϊδεύουν αυτιά, νομίζω υπάρχουν σε πολλά άλλα μέρη

  ReplyDelete
 2. Φιλική παρατήρηση:
  Καλό θα ήταν το "αριστερά" να μπαίνει σε εισαγωγικά, καθώς αρκετοί άνθρωποι εξακολουθούν να τοποθετούν και τους (ό,ποιους) κομμουνιστές μέσα σε (δ)αυτη...
  Ο όρος εξάλλου σήμερα παραπέμπει κατεξοχήν στον ροζ, παρά στο κόκκινο....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oι αριστεροί υφίστανται πλέον ως έννοια για να τρών το φαί τους οι δεξιοί, και αντίστροφα.Προσωπικά ποτέ στη ζωή μου δεν γνώρισα έστω και έναν πραγματικό αριστερό εκτός και αν η αριστερά είναι κάτι σαν φάση που έρχεται και φευγει ανάλογα πως βολεύει.Τα ίδια και χειρότερα για τους πατριώτες,πουαυτή τη στιγμή οι ελιώνες τους έχουν 5 αλβανούς στο στρέμα και μόλις το τελευταίο μπιτονι λαδι φορτωθεί από αλβανό στο 4*4 οι αλβανοί θα είναι και πάλι η χειρότερη φάρα.
   Το όλο σκηνικό καταντάει από ένα σημείο και πέρα για γέλια και ανάξιο σχολιασμού.Κάθε Ιδεολογία κρύβει μέσα της ανεκδιήγητες αντιφάσεις που και ο πιο βλάκας είναι απο ένστικτο σε θεση να αισθανθεί μεσά στην ιδεολογική τυφλαμάρα του.
   Επίσης το κόκκινο είναι πολύ ωραίο χρώμα,όπως και όλα τα χρώματα εξίσου,αλλά στην πράξη δεν υπάρχει κανένα γιατί τα πάντα είναι αποχρώσεις.

   Delete
 3. συγχαρητήρια για την ψύχραιμη ματια σου σε μια εποχή που πολλοί όψιμοι αριστεροί εξαντλούνται στην εξαλλοσύνη , στο βερμπαλισμό και στα κενά λόγια.
  Η ΕΡΤ ανάμεσα σε σοβαρους και αξιοπρεπείς εργαζομενους, έτρεφε και απατεώνες και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Η χωρίς διαχωρισμό αγιοποίηση της ερτ, το μονο που κάνει είναι να βάζει στην πλάτη της αριστεράς βάρη και μιάσματα και τελικά φαίνεται σαν να προστατεύει το σάπιο καθεστώς που επικρατούσε στην Αγ. Παρασκευή ενώ έπρεπε να θέσει ως προϋπόθεση της υπερασπισης της, την κάθαρση της τηλεόρασης και την ανεξάρτητη λειτουργία της. Τακ

  ReplyDelete