Sunday, November 17, 2013

Διεθνείς εξελίξεις

"Importing more than you export means lots of empty containers. 
That visual manifestation of our trade deficit is what drivers see as they pass the Port of New York and New Jersey on the New Jersey Turnpike. In the first eight months of 2010, the port saw the equivalent of 700,000 more full 20-foot containers enter than leave. 45% of containers exported from port operator APM Terminals’ Port Elizabeth facility are empty, a reflection of the trade imbalance." Πηγή

- Στις ΗΠΑ, το έλλειμμα αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, λόγω "αύξησης εισαγωγών" όπως μας λέει πχ η Καθημερινή σε σχετικό της άρθρο. Οι ΗΠΑ εισάγουν εμπορεύματα, και τα πληρώνουν...τυπώνοντας δολάρια που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικό πλούτο (εμπορεύματα/υπηρεσίες, ή χρυσάφι, που είναι το χρηματικό τους ισοδύναμο). Έως πότε θα συνεχίζεται αυτό; Έως πότε ένα χρεωκοπημένο κράτος θα βομβαρδίζει τους πάντες και θα κυριαρχεί στον κόσμο; Προφανώς όχι για πολύ ακόμα, αλλά έως τότε οι περισσότεροι θα συνεχίζουν να αγνοούν τέτοιους είδους σκέψεις.

- Η Lockheed Martin, η μεγαλύτερη ίσως εταιρία οπλικών συστημάτων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα κάνει 4.000 νέες απολύσεις (έχει ήδη απολύσει 30.000 άτομα τα τελευταία 5 χρόνια που διαρκεί η κρίση, μιας και οι ΗΠΑ αναγκάζονται να μειώνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, έστω και κατά το ελάχιστο δυνατόν. Το μεγάλο μπαμ βέβαια θα γίνει όταν το δολάριο υπερπληθωριστεί, προς το παρόν οι περικοπές είναι σχετικά λίγες (σε σχέση με την πραγματική οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ)).

- Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην Αμερική, η μέση οικογένεια πληρώνει 6.000 δολάρια/έτος σε επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις.

- Στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαμε πρόσφατα δημοτικές εκλογές, και εκεί συνέβη κάτι το απροσδόκητο, μιας και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης εκλέχθηκε μια...σοσιαλίστρια υποψήφιος (ακόμα και για μια σχετικά "προοδευτική" περιοχή της Αμερικής, όπως το Σιάτλ, είναι περίεργο να εκλέγεται κάποιος που δηλώνει ευθαρσώς ότι "είναι σοσιαλιστής", και βασίζεται μόνο στην οικονομική στήριξη του λαού, χωρίς να δέχεται δωρεές από καμία επιχείρηση).  Η συγκεκριμένη υποψήφια ξεχώρισε πάντως μέσα από το κίνημα του Occupy Wall Street, αλλά και σε παλαιότερες κινητοποιήσεις για τοπικά ζητήματα της πόλης, κτλ. Να σημειωθεί όμως ότι η συγκεκριμένη υποψήφια δηλώνει σοσιαλίστρια, αλλά μάλλον είναι σοσιαλδημοκράτισσα, μιας και (απ' ότι διαβάζουμε στο άρθρο του Associated Press) έχει ως βασικά αιτήματα να φορολογηθούν οι πλούσιοι και να αυξηθεί ο βασικός μισθός. Αυτά τα αιτήματα ίσως να λειτουργούσαν πριν κάποια χρόνια, αλλά σήμερα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν από τους καπιταλιστές, με το να φύγουν, να πάνε αλλού, και να αφήσουν τους εργάτες να πεινάσουν, μέχρι να "συμμορφωθούν" και να δεχτούν να δουλεύουν για ψίχουλα και να δίνουν φοροαπαλλαγές στους αφέντες τους.

- Η Κίνα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία πήραν θέσεις στο "συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα", προκαλώντας την αντίδραση διάφορων ανθρωπιστικών οργανώσεων, και το πικρό γέλιο σε εμάς, αφού είναι γνωστό ότι βασίζονται...στην πλήρη εξαθλίωση των εργατών, και δε σέβονται ούτε καν τα τυπικά δικαιώματα που έχουν αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ή άλλες τέτοιες διεθνείς οργανώσεις. Όμως, είναι φανερό ότι αυτά δεν έχουν και πολύ σημασία - αυτό που όντως έχει σημασία είναι ότι οι χώρες αυτές είναι πολύ δυνατές και ανεβαίνουν, οπότε παίρνουν "με το έτσι θέλω" θέσεις σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς, παρότι αυτό δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

- Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε, με αρκετή δόση ειλικρίνειας, ότι αν το Ιράν καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά, τότε όλες οι υπόλοιπες χώρες τις περιοχής θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο. Εντάξει, δε θα τα καταφέρουν όλες βέβαια, αλλά πχ η Σαουδική Αραβία ήδη έχει αγοράσει μια πυρηνική βόμβα από το Πακιστάν, και πιθανόν να αφήσει το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για να χτυπήσει το Ιράν, όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση μας.

- Για την Ελλάδα, δε χρειάζεται να πούμε πολλά, μιας και τα μέτρα εναντίον των εργατών έχουν πάρει τη μορφή χιονοστοιβάδας. Πάντως, ως νέα μέτρα αξίζει να δούμε πχ αυτό, με νέες επιχειρησιακές συμβάσεις που νομιμοποιούν την καθυστέρηση έως 90 ημέρες (!!!) στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Επίσης, δείτε και αυτό, με το κράτος να βάζει νέους φόρους στην ιδιοκτησία, ώστε όσοι δε μπορούν να κρατήσουν τα σπίτια τους να τα πουλήσουν, και παράλληλα μειώνει τους φόρους στις μεταβιβάσεις, ώστε όσοι αγοράσουν τα σπίτια και τα οικόπεδα αυτά φτηνά, να μη χρειαστεί και να πληρώσουν και πολλούς φόρους, και άρα να βγουν ακόμα πιο κερδισμένοι...

No comments:

Post a Comment