Να θυμίσουμε ότι η Κίνα έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη (όπως η ρωσία, η Αυστραλία, αλλά και ένα σωρό άλλα κράτη της συμμαχίας των BRICS) ώστε να πληρώνουν (και να πληρώνονται) στα δικά τους νομίσματα για τις μεταξύ τους συναλλαγές, παρακάμπτοντας το δολάριο.
Επίσης, θυμίζουμε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τα δολάρια της για να αγοράσει:
- χρυσό (σε τεράστιες ποσότητες - έχει φτάσει στο σημείο να χτίζει θησαυροφυλάκια-μαμούθ για να τον αποθηκεύσει),
- γη,
- πετρελαιοπηγές και άλλους ενεργειακούς πόρους (εδώ για το πιο πρόσφατο παράδειγμα που βγήκε ως είδηση μόλις χθες)
- υποδομές (λιμάνια, κτλ),
- επιχειρήσεις (ειδικά σε τομείς όπως οι υψηλές τεχνολογίες, οι τηλεπικοινωνίες, κτλ, που θα δώσουν στην Κίνα τεχνογνωσία αλλά και "στρατηγικό έλεγχο" σε άλλες χώρες)
- Επίσης, η Κίνα χτίζει υποδομές και στο εσωτερικό της, δημιουργώντας μια εσωτερική μεσαία τάξη για να αντικαταστήσει τον "Δυτικό καταναλωτή" που πεθαίνει, κτλ, κτλ, κτλ
Σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι δε θα αποταμιεύουν πλέον σε δολάρια. Σε κάτι όμως πρέπει να αποταμιεύουν τα τεράστια κέρδη που έχουν, έτσι δεν είναι;
Σε τι θα αποταμιεύουν λοιπόν; Όχι σε δολάρια, που διαρκώς πληθωρίζονται, και άρα είναι ακατάλληλα για μακροπρόθεσμη αποταμίευση, αλλά σε κάτι σταθερό και διαχρονικό που δεν τυπώνεται, δηλαδή σε χρυσό.
Και επειδή χρειάζονται και τα νομίσματα, η Κίνα στηρίζει το ευρώ, το μοναδικό από τα "μεγάλα' νομίσματα του κόσμου που δεν τυπώνεται (τουλάχιστον όχι τόσο πολύ όσο τα άλλα, αποτελώντας έτσι "τον μονόφθαλμο που βασιλεύει στους τυφλούς").
Η Κίνα βέβαια δεν έχει όφελος από το να ξεκόψει ξαφνικά και "απότομα" από το δολάριο, γιατί έτσι θα χάσει και αυτή πολλά λεφτά. Αλλά έχει όφελος από το να πηγαίνει αργά-αλλά-σταθερά- μέχρι να μαζέψει αρκετό χρυσό ώστε να μπορεί να αντέξει και να περιορίσει στο ελάχιστον τις (αναπόφευκτες) απώλειες που ακόμα και ως νικήτρια θα έχει σε αυτόν τον "νομισματικό πόλεμο".
PBOC Says No Longer in China’s Interest to Increase Reserves
The People’s Bank of China said the country does not benefit any more from increases in its foreign-currency holdings, adding to signs policy makers will rein in dollar purchases that limit the yuan’s appreciation.
Less intervention and smaller gains in foreign-exchange reserves may damp China’s appetite for U.S. government debt. The nation is the largest foreign creditor to the U.S. and its holdings of Treasuries increased by $25.7 billion, or 2 percent, to $1.294 trillion in September, the biggest gain since February. U.S. government securities lost 2.6 percent this year, according to the Bloomberg U.S. Treasury Bond Index.
Yi’s comments didn’t imply China will be cutting its holdings of U.S. government debt, said Scotiabank’s Tihanyi. “They are probably going to keep their allocations reasonably stable unless there’s a big policy shift, but it means they will possibly be buying less at the margin,” he said.
Θεωρώ ότι θα έπρεπε όλα αυτά να τα εξηγήσουμε παραπάνω, αλλά δεν υπάρχει χρόνος αυτές τις μέρες, οπότε θα το σταματήσουμε εδώ.
Δείτε πάντως και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα άρθρα ως "επιδόρπιο":
- Στην Αμερική, μπορεί η παρακμή να συνεχίζεται και η φτώχεια να εξαπλώνεται, αλλά αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η άρχουσα τάξη κακοπερνάει. Ίσα-ίσα που η άρχουσα τάξη μαζεύει σήμερα περισσότερα κέρδη από ποτέ, αφήνοντας μόνο κάτι ψίχουλα για τον εργάτη. Έτσι, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει νέα ύψη-ρεκόρ, μιας και η Wall Street τσεπώνει αμύθητα ποσά από τα "πακέτα σωτηρίας" που τις δίνει το κράτος (η FED τυπώνει 85 δις δολάρια/μήνα για χατήρι τους).
- Την ίδια ώρα, η Walmart διοργανώνει έρανο...για τους εργάτες της, μιας και τους πληρώνει τόσο λίγα λεφτά, που δε μπορούν να τα βγάλει πέρα. Η "λύση" της Walmart ήταν...να ζητήσει από άλλους εργάτες να τους δώσουν λεφτά (ούτε λόγος βέβαια για αυξήσεις στους μισθούς ώστε να μπορείς να ζήσεις από την εργασία σου, χωρίς να ζητιανεύεις και να ζητάς φιλανθρωπίες)
- Όπως σε όλα τα σαπισμένα κράτη, έτσι και στην Αμερική ευημερούν και αναπτύσσονται κάθε λογής "τρωκτικά". Πχ βγήκε στο φως μια αναφορά για σπατάλη "επικών διαστάσεων", όπως την αποκαλεί το Reuters, στο Πεντάγωνο
- Τέλος, σημαντικό άρθρο που ασχολείται με το μύθο ότι τάχα η Αμερική θα γίνει ενργειακά αυτόνομη, ή το ότι θα ξανααποκτήσει βιομηχανική παραγωγή. Εμείς έχουμε εξηγήσει πολλές φορές τι παίζεται με το fracking, όπως επίσης έχουμε εξηγήσει ότι ναι μεν θα ξανάρθουν εργοστάσια στη Δύση, αλλά με μηχανές να κάνουν τη δουλειά (άρα οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι λίγες, και προφανώς εντελώς κακοπληρωμένες)
Θα δούμε και περισσότερες εξελίξεις σε άρθρα που ελπίζω ότι θα προλάβω να δημοσιεύσω σήμερα. Δυστυχώς, η δουλειά δε με αφήνει να γράφω πολύ, ούτε να γράφω αναλύσεις όπως θα ήθελα να τις γράψω, και απλά αναδημοσιεύω περισσότερο κάποιες σημαντικές ειδήσεις, παρά δίνω κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό. Επίσης, όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν έχω και χρόνο να διαβάζω αναλυτικά τα email που μου στέλνεται. Ίσως το Σαββατοκύριακο να προλάβω να κάνω περισσότερα.
No comments:
Post a Comment