Thursday, November 7, 2013

"Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έσωσε" λέει...η κυβέρνηση (μετά τη σωτήρια -για την ίδια- πρόταση μομφής του Τσίπρα)

-Αντώνη, θα κάνω εγώ μια "πρόταση μομφής" τώρα, ώστε να επιβιώσεις εσύ για 6 ακόμα μήνες, να περάσεις το πρώτο κύμα των πλειστηριασμών, και μετά βλέπουμε. Αν είναι, κάνε τότε εκλογές αν δεν αντέχεις, και θα πάρω εγώ τη σκυτάλη, όπως την πήρες και εσύ από το ΠΑΣΟΚ, μόλις αυτό δεν άντεχε να πάρει άλλα μέτρα και ισοπεδώθηκε εκλογικά.
-Έγινε Αλέξη, σε ευχαριστώ πολύ κι θα τα πούμε αύριο τη Βουλή. Ελπίζω να μη με παρεξηγήσεις αν σε βρίσω λίγο, το ξέρεις ότι σου κατά βάθος σου είμαι ευγνώμων και το κάνω απλά "για τα μάτια του κόσμου"
-Σε καταλαβαίνω Αντώνη, πρέπει να συνεχίσουμε να παίζουμε τους ρόλους μας ως "καλός μπάτσος-κακός μπάτσος"...


Πολλές φορές, τα κόμματα της αριστεράς κάνουν διάφορες "κινήσεις εντυπωσιασμού", που κανένας, ούτε οι ίδιοι τις παίρνουν στα σοβαρά.

Το τελευταίο παράδειγμα ήταν η "πρόταση μομφής" που κατέθεσε ο Τσίπρας με το που επέστρεψε από τα συνέδρια στην Αμερική. Όλοι ξέρουν ότι δε θα περάσει (θα το εξηγήσουμε και αναλυτικότερα στη συνέχεια γιατί έχει σημασία).

Το πρόβλημα όμως με αυτή την πρόταση είναι ότι όχι μόνο δε θα έχει θετικό αποτέλεσμα για εμάς, αλλά θα έχει ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟ αποτέλεσμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να λογοδοτήσει και να σφυροκοπηθεί πολύ άγρια για αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ που διέπραξε εναντίον της εργατικής τάξης (κατά την άποψη μου, δεν είναι καν μια λάθος κίνηση, είναι ενέργεια που από τη μία θέλει να δείξει στο λαό ότι τάχα θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, ενώ στην πραγματικότητα τη θωρακίζει, συσπειρώνει τους κυβερνητικούς βουλευτές στη γραμμή Σαμαρά και διασφαλίζει την επιβίωση της για τους επόμενους τουλάχιστον 6 μήνες, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι πλειστηριασμοί και θα υπάρξουν λαϊκές αντιδράσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές αυτής της κυβέρνησης).

Αλλά ας τα πάρουμε ένα-ένα τα πράγματα:

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή εναντίον της κυβέρνησης, που ξεσπάει τώρα με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ και τον τρόπο που αυτή κλείνει. Η λαϊκή οργή αναμένεται να φουντώσει πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, όταν το κράτος δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των κατασχέσεων-πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πιέζεται, και ήδη έχει διώξει τον Κουβέλη (που είναι υπερβολικά light για να βοηθήσει σε μέτρα όπως οι κατασχέσεις σπιτιών), και προετοιμάζει τη "σοβαρή Χρυσή Αυγή" για να τσακίσει τις μεγάλες κινητοποιήσεις που ασφαλώς θα υπάρχουν.

Το πόσο οργανωμένες ή χαοτικές θα είναι αυτές οι κινητοποιήσεις κανένας δε μπορεί βέβαια να το προβλέψει με ακρίβεια, και άρα δε μπορεί να προβλέψει και το πόσο επιτυχημένες θα είναι. Όπως και να έχει όμως, θα είναι μεγάλες και θα απειλήσουν την κυβέρνηση. Ακόμα και αν δε τη ρίξουν, θα μπορούσαμε να έχουμε μέχρι και χτυπήματα-λιντσαρίσματα βουλευτών, και γι' αυτό πολλοί βουλευτές ήδη πιέζουν για να ελαφρύνουν κάπως τα επερχόμενα μέτρα. Άλλωστε, πολλοί εξ αυτών το μόνο που ξέρουν είναι να κάνουν ρουσφέτια, και φοβούνται ότι αν "ξαφνικά" ψηφίσουν μέτρα όπως οι κατασχέσεις, θα πέσει πολύ ξύλο, ειδικά από τους καλομαθημένους ρουσφετολογικούς ψηφοφόρους τους (οι υπόλοιποι έχουν μάθει εδώ και χρόνια να σκύβουν το κεφάλι, και δε θα καταφύγουν τόσο πολύ στο ξύλο, παρότι αυτοί είναι οι πρώτοι που θα ήταν δικαιολογημένοι αν το έκαναν).

Η κυβέρνηση πιθανόν να μην άντεχε να περάσει όλα αυτά τα μέτρα, διότι πολλοί βουλευτές δε θα τα ψήφιζαν, για να μη λιντσαριστούν. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος λοιπόν θα έπρεπε να συσπειρώσουν με κάποιον τρόπο τους βουλευτές τους, με διλήμματα του στιλ "μέτρα η χάος", "μέτρα ή χρεωκοπία", κτλ, κτλ, κτλ.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να παίξει σήμερα το χαρτί της "πρότασης μομφής".

Για να περάσει αυτή η πρόταση, πρέπει να βρεθούν 151 βουλευτές (τουλάχιστον) που θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Ποιος κυβερνητικός βουλευτής θα ψηφίσει σήμερα εναντίον της κυβέρνησης, και μάλιστα για ένα θέμα όπως η ΕΡΤ (και όχι για ένα θέμα όπως οι πλειστηριασμοί, που υπάρχει -επαναλαμβάνω- ο φόβος του λιντσαρίσματος); Κανένας.

Άρα, όχι απλά η κυβέρνηση δε θα πέσει, αλλά θα βγει και ενισχυμένη και συσπειρωμένη, διότι οι βουλευτές θα αναγκαστούν να την στηρίξουν. Και μετά ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος θα τους λένε ότι "αν θέλατε να μας ρίξετε, θα μπορούσατε να μας είχατε καταψηφίσει στην πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει οι ΣΥΡΙΖΑίοι"...).

Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι αν μια κυβέρνηση επιβιώσει από μια πρόταση μομφής, τότε δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση μομφής για τους επόμενους 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί το επόμενο διάστημα να περάσει τα πιο σκληρά μέτρα, χωρίς να απειλείται από κανέναν (εκτός βέβαια από τον λαϊκό παράγοντα...).

Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσει ίσως να κοροϊδέψει κάποιους αφελείς ότι τάχα "θέλει να ρίξει την κυβέρνηση" με την πρόταση μομφής που κατέθεσε. Και όταν ο κόσμος δε δέχεται πλέον ούτε την κυβένρηση Σαμαρά και την απορρίψει, τότε ο Τσίπρας θα πάρει τη σκυτάλη, όπως την είχε πάρει και ο Σαμαράς από τον Παπανδρέου, τους "τεχνοκράτες", κτλ.

Και ο καπιταλισμός θα συνεχίσει να ρημάζει τους εργάτες, γιατί αλλιώς δε μπορούν να γίνουν "αρκετά ανταγωνιστικοί"...

8 comments:

  1. κακόπιστη η κριτική σου και αδικη....ταυτίζεις τον συριζα με την νδ και το πασοκ...ενω ξέρεις οτι δεν ισχύει αυτο...επισης δεν ισχυει οτι η προταση μομφής δινει 6 μηνες ζωη στην κυβέρνηση...απλα αναδυκνείει τα πολιτικα της αδιεξοδα και ξεμπροστιάζει τους δηθεν αντάρτες..αν ειναι να πεσει θα πεσει σε καποια ονομαστική ψηφοφορια νομοσχεδιου...δεν θα περιμένουν την προταση μομφής...αλλο η αριστερή κριτική στον συριζα κι αλλο να λες πραγματα που δεν ισχύουν

    ReplyDelete
    Replies
    1. - Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

      Από Κανονισμό της Βουλής
      'Αρθρo 142: Πρόταση δυσπιστίας

      Delete
    2. Δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις κατά τις ψηφοφορίες νομοσχεδίων. Διαβάστε παρακαλώ το άρθρο 142.
      http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/Kanonismos-tis-Voulis/article-142/

      Delete
  2. http://www.avgi.gr/article/1233438/eutuxis-mpitsakis-den-uparxoun-perithoria-apotuxias-gia-tin-kubernisi-tou-suri-1
    διαβασε το κι αν μπορεις απαντησε επι του συγκεκριμενου

    ReplyDelete
  3. ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ,ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ,ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΝΗΤΟΥΣ.

    ReplyDelete
  4. Παναγής . αγαπητε Hal ..ξερω πολύ καλα τι λεει ο κανονισμός της βουλής...η ουσια του σχολιου μου δεν αναφερεται σε αυτο...οι προταση μομφής δεν εχει τοσο το σκοπο της πτωσης της κυβερνησης οπως αποδυκνειεται διαχρονικα...αλλα για να αναλαβουν ολοι τις ευθυνες τους και να αναδυχθουν τα πολιτικα μεγαλα θεματα δημοκρατιας και κοινωνικής συνοχης που απειλουνται απο αυτην την βαναυση και απολιτιστη κυβερνηση. Σε κανει κατι να πιστευει οτι αν γινοταν σε 6 μηνες προταση μομφης θα επεφτε η κυβερνηση....οσο για το αλλο σχολιο σου οτι οι κυβερνησεις δεν πεφτουν απο καταψηφησεις νομοσχεδιων παλι μιλας τυπολατρικα και οχι πολιτικα...αν καταψηφιστει ενα μεγαλο νομοσχεδιο οπως ο φορος ακινητων σιγουρα υπαρχουν πολλες πιθανοτητες να καταρευσει η κυβερνηση..εδω περα μιλαμε πολιτικα...και θεωρω οτι οι αριστεροι πρεπει να ειναι ειληκρινεις και καλοπιστει οταν μιλουν και κριτικαρουν αλλους αριστερους...ειμαι υπερ της ουσιας των αναλυσεων του ciaoant1 αλλα σε καμια περιπτωση δεν δεχομαι χτυπηματα κατω απο τη μεση για ψηφαλακια υπερ του κκε...οταν η αριστερα πρεπει να βρει κοινη πορεια...ακομη κι αν εχει μεγαλες διαφωνιες με το τροπο του το κκε θα μπορουσε να συμπαρασυρει αριστεροτερα τον συριζα...ομως με αυτα που λεει...τις υπερβολες και τις ισοπεδωτικες κριτικες....στην ουσια δεν βοηθα τον ιδιο τον λαο να απαλλαγει και να ανακουφισρει εστω...και βημα βημα να γινει το ιδανικο πραγματικοτητα...ο ιδιος ο ciaoant1 σε προηγουμενη αναρτηση του το παραδεχτηκε ....μεχρι να γινει η ολικη επανασταση τυπου οκρωβριανης...θα εξοντωθει πολυς κοσμος..αυτο θελει το κκε ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητέ Παντελή οι απόψεις σου είναι απόλυτα σεβαστές.

      Προσωπική μου άποψη, χωρίς να είμαι αριστερός, είναι ότι "Αριστερά" των απεργιών της μιας ή των δύο ημερών δεν είναι Αριστερά.
      Είναι κάτι άλλο που εξυπηρετεί την ανάγκη των ανθρώπων να παραμυθιάζεται.
      Ανάγκη απολύτως κατανοητή και σεβαστή από μένα.


      Delete