Thursday, November 21, 2013

Εξελίξεις από την Ελλάδα και τον κόσμο



- Ο ένας μετά τον άλλο, όλοι οι παράγοντες/οργανισμοί/αξιωματούχοι της Δύσης ζητούν από την ΕΚΤ να τυπώσει ευρώ. Η Bundesbank λέει όχι (αν και πιθανολογώ τελικά να το δεχτεί και αυτή, αλλά βέβαια σε περιορισμένη ποσότητα, όχι "χωρίς όριο" όπως κάνουν οι Αμερικάνοι. Αυτή η εκτύπωση θα γίνει μόνο εάν και όταν η ευρωζώνη φτάνει στα οικονομικά ή και τα πολιτικά-κοινωνικά όρια της και απειληθεί με οικονομικό κραχ ή με εξέγερση).

- Τα ελλείμματα της Ιαπωνίας συνεχίζουν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά από τότε που συνέβη η Φουκοσίμα: Έχουμε ξαναδεί ότι τότε η Ιαπωνία αναγκάστηκε να κλείσει τα πυρηνικά της εργοστάσια, και εισάγει πλέον ορυκτά καύσιμα για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Αυτά όμως τα καύσιμα κοστίζουν πολύ παραπάνω από τα πυρηνικά, με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να βυθίζεται ολοένα και περισσότερα στα χρέη. "Δεν πειράζει όμως", γιατί η Ιαπωνία έχει προς το παρόν τη "λύση" σε αυτό το πρόβλημα: Απλά τυπώνει ολοένα και περισσότερα γιεν, με τη Wall Street Journal να αποκαλύπτει σήμερα τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης να τυπώσει ακόμα περισσότερο!

- Τα χρέη μαζεύονται και φουντώνουν και στην Αγγλία, με την Independent να γράφει ότι οι κάτοικοι της χώρας έχουν συνολικό χρέος ύψους 1.43 τρισεκατομμύρια στερλίνες. Αυτό το ποσό είναι διπλάσιο απ' ότι ήταν πριν 10 χρόνια, και τριπλάσιο απ' ότι ήταν πριν 20 χρόνια, καθώς ο "δυτικός καταναλωτής" αγόραζε ότι εμπόρευμα του πλάσαραν (προκειμένου να μη μείνει και σκονίζεται στο ράφι). Επειδή όμως ο μισθός δεν φτάνει, όλοι το είχαν ρίξει στα δανεικά, και τώρα άντε να ξεπληρώσουν. Ήδη περίπου 5000 άνθρωποι το χρόνο μένουν άστεγοι στην Αγγλία (για την Ελλάδα δεν το συζητάμε καν, τα ποσοστά είναι προφανώς "εκτός κλίμακας").

- Στην Ισπανία, ετοιμάζονται να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις, σε ένα ακόμα "κρούσμα" του τι μας περιμένει, μιας και είναι φανερό ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να περάσουν χωρίς μια αυταρχική και (ημί)φασιστική κυβέρνηση που θα καταστείλει άγρια το λαϊκό κίνημα. Άλλωστε, το λαϊκό κίνημα μπορεί να "κοιμάται" σήμερα, αλλά μπορεί αύριο να "ξυπνήσει", και η άρχουσα τάξη το ξέρει αυτό και το φοβάται, οπότε παίρνει από τώρα τα μέτρα της.

- Σε μια είδηση "για γέλια και για κλάματα", η ένωση των λόμπυ στην Αμερική αποφάσισε...να αλλάξει όνομα, ώστε να μη φαίνεται ότι είναι λόμπι που απλά δίνουν λεφτά στους πολιτικούς προκειμένου να ψηφίζουν το Α ή το Β νομοσχέδιο. Από εδώ και πέρα λοιπόν, η ένωση των λόμπυ θα αποκαλείται "'Association of Government Relations Professionals'".

- Στο Μεξικό, η φτώχεια θερίζει και τα καρτέλ-μονοπώλια κάνουν πάρτι. Σε αυτές τις χώρες και σε αυτά τα περιβάλλοντα, αυξάνονται και τα ναρκωτικά, ως "διέξοδος" από τη μιζέρια, αλλά και ως ένας τρόπος να βγάλεις λεφτά. Στο Μεξικό λοιπόν οι συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά έχουν κυριαρχήσει τόσο πολύ στις πόλεις, που ομάδες πολιτών έχουν φτιάξει πολιτοφυλακές και προσπαθούν να...απελευθερώσουν τις πόλεις από τους εμπόρους ναρκωτικών. Πριν λίγες μέρες γιόρτασαν μάλιστα μια τέτοια "απελευθέρωση πόλης", αν και έχω την εντύπωση ότι όσο υπάρχει φτώχεια, η κατάσταση αυτή θα διαιωνίζεται σαν την Λερναία Ύδρα, που της κόβεις ένα κεφάλι, και βγάζει δύο. Όπως και να έχεις, δείτε μερικές πιθανές εικόνες από το μέλλον(και) της Ελλάδας, στο ρεπορτάζ του CBS για το Μεξικό και τις πολιτοφυλακές

- Η Ουκρανία έχουμε δει ότι προσπαθεί να απαλλαχθεί από τον έλεγχο της Ρωσίας, που την πιέζει κυρίως μέσω του φυσικού αερίου (όποτε η Ουκρανία προσπαθεί να προσεγγίσει την Αμερική, η Ρωσία φροντίζει να της υπενθυμίσει από ποιον παίρνει την ενέργεια της, και η Ουκρανία αναγκάζεται να πειθαρχήσει. Τώρα λοιπόν η Ουκρανία απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να πάρει φυσικό αέριο από εκεί (link). Το πρόβλημα είναι ότι...η Ευρωπαική Ένωση δεν έχει δική της ενέργεια, και την προμηθεύεται και αυτή από τη Ρωσία (κυρίως). Άσε που η γερμανία είναι σύμμαχος πλέον με τους Ρώσσους, και δε θέλει να τους πάει κόντρα. Οπότε η Ευρωπαική Ένωση έβαλε όρο στην Ουκρανία να αποφυλακίσει την Τιμοσένκο, η Ουκρανία δεν το δέχτηκε γιατί ήξερε ότι η Ρωσία δε θα το δεχόταν ποτέ αυτό (η Τιμοσένκο είναι φιλοΝΑΤΟική), και η ενεργειακή συμφωνία ναυάγησε, τουλάχιστον για τώρα (link).

-Με ρωτάνε πολύ για το Bitcoin: Έχω ξαναγράψει ότι είναι φούσκα, που θα φουσκώσει και μετά θα ξεφουσκώσει. Αυτό δείχνει και η τεράστια διακύμανση της ισοτιμίας του, που διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται μέσα σε μια μέρα, και μετά ξαναπέφτει, κτλ. Πριν λίγες μέρες, η FED είπε ότι το bitcoin έχει μακροπρόθεσμες προοπτικές, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας αντιπερισπασμός,  μια προσπάθεια δηλαδή να στρέψουν το ενδιαφέρον του κόσμου μακρυά από αυτό που όντως έχει μακροπρόθεσμες προοπτικές, δηλαδή το χρυσό. Εγώ δεν βλέπω καμία από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου να μαζεύουν bitcoins - αντίθετα τις βλέπω να μαζεύουν κάτι άλλο. Το bitcoin κάνει για τη μαύρη αγορά, που ξεπλένει εύκολα χρήμα μέσω αυτού. Και επίσης οι οπαδοί του bitcoin έχουν δίκιο σε αυτό που λένε ότι το σημερινό νομισματικό σύστημα είναι ξεπερασμένο. Αλλά το σημερινό νομσιαμτικό σύστμηα ελέγχεται από μια χούφτα ιμπεριαλιστές, οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια για το πως θα το εκσυγχρονίσουν, αντικαθιστώντας το δολάριο (που όντως σαπίζει) με κάτι άλλο. Αλλά αυτό το "κάτι άλλο" δε θα είναι το bicoin, αλλά...ο χρυσός. Παρακαλώ να διαβάσετε το παλιότερο άρθρο μου, γενικά δε θέλω να χαραμίζω χρόνο με το bitcoin και άλλα τέτοια εφήμερα πράγματα.

- Για την Ελλάδα, νομίζω όλοι τα βλέπουμε και τα βιώνουμε (πχ εδώ). Το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι έχουν μια στάση του στιλ "χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν", δηλαδή αποδέχονται ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς θα εξοντωθούν. Οπότε υπάρχει οργή, γκρίνια, θλίψη, κτλ για γεγονότα όπως αυτό, αλλά έως εκεί: Ένας εστιάτορας έβαλε τους μπράβους του να σαπίσουν στο ξύλο κάποιον που πήγε να του ζητήσει να πληρώσει τα δεδουλευμένα στη φίλη του, που δούλευε ως σερβιτόρα και την είχε απλήρωτη. Οι μπράβοι τον σκότωσαν -κυριολεκτικά- στο ξύλο, και εντάξει, η συγκεκριμένη υπόθεση πήρε δημοσιότητα και όλο και κάτι θα γίνει. Υπάρχουν αμέτρητα τέτοια μικρά ή μεγάλα περιστατικά, που δεν ακούγονται, και είναι πλέον "κομμάτι της καθημερινότητας". Παρ' όλα αυτά, αν πεις ότι "χρειάζονται γκιλοτίνες", θα είσαι "ακραίος". Και αν πεις ότι χρειάζεται να περάσει ο έλεγχος της παραγωγής στους εργαζόμενους, και να εξοντωθούν οι καπιταλιστές, είσαι εκτός τόπου και χρόνου". ΟΚ λοιπόν, ας χάψουμε όλοι τις ροζ υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ας πιστέψουμε ότι τα προβλήματα θα λυθούν όχι μόνο αναίμακτα, αλλά και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, θυσίες και αλλαγές.

- Επειδή βέβαια αυτά τα παραπάνω είναι μια αυταπάτη, που απλά διατηρεί τη σημερινή άρχουσα τάξη στην εξουσία, οι σημερινοί κυβερνώντες συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα (και είναι άλλωστε και το μοναδικό πράγμα που ξέρουν να κάνουν), δηλαδή ρουσφέτια, ρουσφέτια, ρουσφέτια. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να εξοντωθούν, δεν υπάρχει περιθώριο για χρονοτριβές, ούτε μέσες λύσεις, ούτε "απομόνωση των γαλάζιων και των πράσινων παιδιών", ούτε τίποτα τέτοιο. Και όχι απλώς πρέπει να γίνει αυτό, αλλά δεν είναι παρά η αρχή: Πρέπει να πέσουν πολλά ακόμα κεφάλαια, και πρέπει και οι εργάτες να δείξουν υπευθυνότητα και ετοιμότητα να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη της διακυβέρνησης. Απέχουμε πολύ από αυτό, και δε διατηρώ πλέον καμία ψευδαίσθηση ότι μπορεί να γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον, απλά το λέω για την κατοπινή γενιά. Προς το παρόν, οι περισσότεροι αναζητούν κάποιον να τους δώσει ψεύτικες υποσχέσεις, ή να γκρινιάξουν, να φωνάξουν, να ξεσπάσουν, να καταγγείλουν, αλλά όχι να χτίσουν κάτι καινούργιο.

- Για το τέλος, δείτε και αυτό για το θέμα των πλειστηριασμών: Έχουμε ξαναπεί ότι οι ντόπιοι τραπεζίτες ΔΕΝ θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί, τουλάχιστον όχι σε μεγάλη κλίμακα, γιατί θα αναγκαστούν και αυτοί να καταγράψουν τεράστιες απώλειες και να χρεωκοπήσουν (αν όταν γίνουν πλειστηριασμοί, τότε η αξία των σπιτιών θα πέσει πάρα πολύ, και έτσι η τράπεζα θα καταγράψει στους ισολογισμούς της ότι πχ έδωσε ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, και τώρα κατάσχεσε το σπίτι αυτό, με αξία όμως 50.000 ευρώ. Άρα, η τράπεζα θα καταγράψει ζημιά, όχι κέρδος, και αν δεν τις δωθούν "πακέτα σωτηρίας', θα βάλει λουκέτο. Μακροπρόθεσμα βέβαια, οι τράπεζες που έχουν λεφτά και μπορούν να αντέξουν τις βραχυπρόθεσμες αυτές απώλειες, θα καταφέρουν να μαζέψουν όλα τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, κτλ. Θα πρόκειται δηλαδή για μια πλήρη κυριαρχία των τραπεζιτών, όσων τουλάχιστον αντέξουν...).

- Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα θα γράψω και κάτι ακόμα, ειδικά για το θέμα της Μέσης Ανατολής (Ιράν, Αφγανιστάν, κτλ). Αλλά μάλλον αυτό θα γίνει το βράδυ, όταν θα έχω (?) τον απαιτούμενο χρόνο.

2 comments:

  1. Άρε Στάλιν που σας χρειάζετε...
    Τι είσαι εσύ; Αφεντικό με απλήρωτους εργαζόμενους; Άντε πάνω στα σύνορα να φυτέψεις φασόλια και φακές..
    Τι είσαι εσύ; θέση σε γραφείο βουλευτή αποσπασμένη απο το δημόσιο; Άντε διακοπούλες εξωτικές στη παραμεθώριο, να βάζεις και ανεμογεννήτριες...
    Τι είσαι εσύ κουκλίτσα μου; Φωνάζεις Μύκωνος πάνω στο μπάρ; Και πού δουλεύεις; Στον ΟΣΕ στα γραφεία φυτευτή; Έλα μια βόλτα απο άρτα. Πρέπει να δουλέψει κόσμος στα πρόβατα και στα κατσίκια...

    ReplyDelete
  2. Επίσης είδα και αυτό σήμερα: http://www.businessinsider.com/ukraine-wont-sign-eu-agreement-2013-11

    Επιπλέον:Τι είσαι;ΠΑΣΟΚάκι μου γλυκό; ΝΔ μου θα μας πάς μπροστά; Έλα στα καραβάκια μας(τα κρατικά πλέον) σαν ναύτης. Κάποιος πρέπει να πηγαίνει μέχρι νότια αφρική και Βραζιλία...

    ReplyDelete