Tuesday, November 5, 2013

"Μαγική εικόνα" και η ανάκαμψη της Αγγλίας (+ κάτι ακόμα)


Έχουμε αφιερώσει πολλά άρθρα στην παρακμή της Αμερικής, αλλά και της Ιαπωνίας, βασικού συμμάχου των Αμερικάνων. Σήμερα, θα δούμε και την περίπτωση της Αγγλίας, που και αυτή ανήκει στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, και εμφανίζει και αυτή και ίδια συμπτώματα, έστω και σε πιο "ελαφριά" μορφή:

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι υψηλά χρέη, αλλά και υψηλά ελλείμματα (τα οποία οφείλονται στην αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης [και] της Αγγλίας). Αυτό σημαίνει ότι η Αγγλία δε μπορεί να αποπληρώσει ούτε αυτή τα χρέη της, και γι' αυτό και τυπώνει στερλίνες (έστω και σε μικρότερο βαθμό από την Αμερική).

Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει μια γενικευμένη προσπάθεια να μας πείσουν ότι η Αγγλία "ανακάμπτει". Σήμερα όμως η Telegraph, που μάλιστα υποστηρίζει παραδοσιακά το κυβερνών κόμμα της Αγγλίας, δημοσιεύει ένα άρθρο που διαλύει όλη αυτή την ψεύτικη προπαγάνδα, και εξηγεί ότι η "ανάκαμψη" είναι πλασματική, γιατί βασίζεται στο ότι το έλλειμμα της χώρας είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Συγκεκριμένα, η Telegraph αναφέρει μια έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία:
  • Το εμπορικό έλλειμμα της Αγγλίας για το 2014 θα είναι το μεγαλύτερο εδώ και 25 χρόνια.
  • Αυτό το έλλειμμα είναι πλέον το μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς η Αμερική έχει καταφέρει να περιορίσει κάπως τα ελλείμματα της, που ναι μεν υπάρχουν και αυξάνουν το χρέος, αλλά έχουν μειωθεί λόγω του fracking, που προσφέρει ενέργεια στις ΗΠΑ χωρίς να χρειάζεται να το εισάγουν. Θα πούμε περισσότερα για το ενεργειακό σε λίγο.
  • Η πρόβλεψη για μια ανάκαμψη βασίζεται στο ότι πολλοί Βρετανοί θα αναγκαστούν να ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις τους, μιας και αλλιώς δε θα μπορούν να τα φέρουν βόλτα.
  • Γενικά, η ανησυχία είναι ότι η ανάκαμψη δεν βασίζεται σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά σε έναν νέο γύρο δανείων και χρεών, που δημιουργούν φούσκες στην οικονομία όπως τη φούσκα του στεγαστικού.
  • Η Αγγλία έχει τυπώσει ένα σωρό στερλίνες, και το νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 20% από το 2007 μέχρι σήμερα. Αλλά αυτό δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου στην βελτίωση των εξαγωγών της χώρας (σ.σ. πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα, και δε μπορεί να λυθεί με μια απλή "μείωση τιμών". Ή τουλάχιστον όχι με μια μείωση τιμών "μόνο" κατά 20% - χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη μείωση τιμών, και ο νοών νοήτω για το πόσο κάτω θα χρειαστεί να φτάσει η στερλίνα).
Θα παραθέσουμε το άρθρο της Telegraph στη συνέχεια, για να το διαβάσετε πιο αναλυτικά. Αλλά πριν το κάνουμε, θα αναφερθούμε σε κάτι ακόμα, που κανονικά θα έπρεπε να το αναλύσουμε σε ξεχωριστή ανάρτηση (αλλά δεν έχω χρόνο, οπότε τα βάζω όλα μαζί):

Όπως λοιπόν αναφέρει το άρθρο της Telegraph, η Αμερική χρησιμοποιεί το fracking για να εξορύξει δικό της πετρέλαιο, αντί να το εισάγει. Έτσι, ακόμα και αν όταν το δολάριο υπερπληθωριστεί, η Αμερική θα έχει πετρέλαιο.

Το ίδιο θα ήθελε να κάνει και η Αγγλία, που επίσης προωθεί το fracking, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων για τη μόλυνση που αυτό θα προκαλέσει.

Πολλοί ίσως να μην έχουν διαβάσει τις αναλύσεις για το fracking, το δολάριο, για την πετρελαική κρίση, για το χρυσό, κτλ.

Θα πω όμως το εξής, για να θέσω το θέμα όσο πιο απλά μπορώ:

Το πετρέλαιο υπάρχει σε μια σχετικά περιορισμένη ποσότητα. Τα νομίσματα όμως τυπώνονται πλέον σε απεριόριστες ποσότητες (δεν υπάρχει ο κανόνας του χρυσού, ούτε μπορεί να ξαναυπάρξει στο άμεσο μέλλον, λόγω της ανάγκης του καπιταλισμού για νέες πιστώσεις, δάνεια, κτλ). Ειδικά το δολάριο που χρησιμοποιείται για πληρωμή προς τους πετρελαιάδες τυπώνεται πλέον με τη σέσουλα.

Άρα, βρισκόμαστε σήμερα στην εξής κατάσταση:

Οι πετρελαιάδες δίνουν στη Δύση το πιο σημαντικό εμπόρευμα του κόσμου (πετρέλαιο), και αυτό το εμπόρευμα είναι σχετικά περιορισμένο.

Η Δύση όμως δίνει ως αντάλλαγμα στους πετρελαιάδες ένα μάτσο νομίσματα, τα οποία τυπώνονται σε απεριόριστες ποσότητες, χωρίς να χρειάζεται να αντιστοιχούν ούτε σε χρυσό, ούτε σε οτιδήποτε άλλο (στην πραγματικότητα, τα σημερινά νομίσματα βασίζονται σε υποσχέσεις παραγωγής μελλοντικού πλούτου όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά, αλλά ας το αφήσουμε αυτό για τώρα).

Με λίγα λόγια, η Δύση παίρνει κάτι πολύτιμο και σχετικά περιορισμένο, και δίνει ως αντάλλαγμα κάτι που μπορεί να το τυπώνει άκοπα σε απεριόριστες ποσότητες (ειδικά οι ΗΠΑ, που είναι η χώρα η οποία εκδίδει τα δολάρια - οι υπόλοιπες χώρες όλο και κάτι πρέπει να παράγουν για να μπορέσουν να βγάλουν λεφτά και μετά να τα μετατρέψουν σε δολάρια).

Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, διότι οι πετρελαιάδες δεν έχουν συμφέρον να τη συνεχίσουν. Και πλέον έχουν συμμάχους την Κίνα (που επίσης πληρώνεται σε δολάρια και δεν τα θέλει για τον ίδιο ακριβώς λόγο), τη Ρωσία, αλλά και τη Γερμανία, που τους προσφέρει και την εναλλακτική λύση του ευρώ.

Αφού το πετρέλαιο είναι "σχετικά περιορισμένο", το πετρέλαιο θα πληρώνεται με κάτι που είναι επίσης "σχετικά περιορισμένο". Αυτό το "κάτι" είναι ο χρυσός, αλλά και δευτερευόντως το ευρώ, που επίσης μένει "σχετικά περιορισμένο".

Πολλοί λένε ότι η Γερμανία θα διαλύσει το ευρώ επειδή αρνείται να τυπώσει νόμισμα με τη σέσουλα. Εμείς λέμε ότι η Γερμανία θωρακίζει το ευρώ, θυσιάζοντας ένα σωρό ανθρώπους, ώστε να δείξει στους πετρελαιάδες και την Κίνα ότι το ευρώ μπορεί να πάρει τη θέση του δολαρίου, διότι είναι πλέον το μοναδικό από τα μεγάλα νομίσματα που δεν τυπώνεται χωρίς όριο. Έτσι, πολλοί θα εξοντωθούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αλλά το ευρώ θα γίνει αποδεκτό ως μέσο πληρωμής για το πετρέλαιο, και -τελικά- το νέο αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη.

Ακολουθεί και το άρθρο της Telegraph, έστω και αν ξεφύγαμε λίγο από το αρχικό θέμα της ανάρτησης:

Britain to have worst 2014 trade deficit in industrial world on EU forecasts
UK's burgeoning current account deficit suggests recovery is driven by credit-fuelled consumption.

Britain's commercial deficit will be the highest in a quarter century next year, a sign that recovery is badly out of kilter and that the country is still living far beyond its means.

The European Commission forecasts that Britain's current account deficit -- covering both trade in goods and services -- will rise to 4.4pc of GDP in the 2014, with little improvement after that.

This is the highest deficit of any major industrial country, and far worse than the US as it moves towards energy independence. 

The Commission said in its Autumn Report that Britain will have the fastest-growing economy for the next two years among the major European countries, doubling its GDP growth forecast to 2.2pc in 2014 and 2.4pc in 2015. "2013 has thus far exceeded expectations and the outlook is quite bright," it said.

However, the mini-boom is being driven by a steady fall in the household savings rate, down to 6.2pc this year from 7.3pc in 2010. The Commission said it expects UK consumers to "dip into their savings" to cover spending. "The debt burden of households remains a distinct risk to private consumption."

With the exception of the late 1980s, Britain has not run a current account deficit of this magnitude since the Second World War. It raises concerns that the recovery is being fed by a premature return to bad habits of house price inflation and credit-driven spending rather than a revival of manufacturing and productive investment.

The 20pc devaluation of sterling after 2007 has had remarkably little effect on the trade balance, in contrast to comparable episodes in 1992 and 1931 where the trade gains fed though quickly.

No comments:

Post a Comment