Tuesday, November 26, 2013

Καληνύχτα αριστερά (το pressproject παίρνει συνέντευξη από...τον Κακλαμάνη του ΠΑΣΟΚ)

"Είμαι μάχιμος εγώ, και αξίζω να με προβάλλουν και οι αριστεροί στα media τους! Με τις δικές μου απόψεις θα πάει μπροστά το κίνημα! Μη προβάλλετε άλλο τους αριστερούς, νισάφι πια, προβάλλετε προοδευτικές ιδέες όπως τις δικές μου!"

Σε μία αψυχολόγητη (?) κίνηση, που πάντως τράβηξε την προσοχή μας, το site της ροζ αριστεράς "pressproject" πήρε συνέντευξη από τον Κακλαμάνη.

Δε θα σχολιάσουμε τίποτα για το περιεχόμενο της συνέντευξης, δε νομίζω καν ότι αξίζει το χρόνο μας (αν περιμένετε να ακούσετε κάτι από τους ΠΑΣΟΚους, τότε ζήτω που καήκαμε).

Αλλά πραγματικά είναι εντυπωσιακό το πως η ροζ αριστερά επιλέγει να προβάλει ανθρώπους και απόψεις του στιλ Κακλαμάνη. Τουλάχιστον αν πρόβαλλε τις απόψεις ενός ΣΥΡΙΖΑιου, θα το καταλάβαινα (άλλωστε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, τα media της ροζ αριστεράς θα τσιμπήσουν και κάτι παραπάνω, και ως αντάλλαγμα βέβαια θα σταματήσουν τα πολλά-πολλά (όχι ότι τώρα κάνουν και καμιά σοβαρή κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα, κάθε άλλο, αλλά τουλάχιστον βγάζουν μερικά επί μέρους σκάνδαλα, περιγράφουν και με οδοιπορικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, κτλ)).

Κι όμως, η ροζ αριστερά δε λέει να το κόψει το "κακό συνήθειο" του να προβάλλει και λίγο ΠΑΣΟΚ (το κάνουν και η Ελευθεροτυπία, η Εφημερίδα των Συντακτών, κτλ - δείτε πχ εδώ και εδώ).

Μερικοί θα δικαιολογήσουν αυτή την τακτική, στα πλαίσια της "πολυφωνίας".

Εμείς θα πούμε ότι αν οι ΠΑΣΟΚοι θέλουν να προβληθούν, έχουν ένα σωρό δικά τους ΜΜΕ για να το κάνουν (και αυτό ισχύει για όλους τους καπιταλιστές, ανεξαρτήτως αν εντάσσονται σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα ή όχι. Είναι νομίζω γνωστό ότι η άρχουσα τάξη ελέγχει σχεδόν όλα τα "μεγάλα" ΜΜΕ).

Άρα, αντί η αριστερά να τους δίνει βήμα να πουν τις απόψεις τους, δηλητηριάζοντας με ψέματα και υποκρισίες τους αναγνώστες αυτών των εφημερίδων, καλό θα ήταν τα "αριστερά" ΜΜΕ να προέβαλλαν απόψεις που μπορούν να βοηθήσουν το λαϊκό κίνημα, και να διαχωριστούν πλήρως από την άρχουσα τάξη και τους εκπροσώπους της. Δεν υπάρχει χώρος και περιθώριο για τους εκμεταλλευτές του λαού.

Αλλά θα μου πείτε, η ροζ αριστερά δε ήθελε ποτέ, και ούτε θα θελήσει ποτέ να το κάνει αυτό. Άλλωστε, και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως το νέο (χρεωκοπημένο) ΠΑΣΟΚ της (χρεωκοπημένης) εποχής μας αυτό ακριβώς δείχνει.

Κάποτε η αριστερά έλεγε "ούτε γη ούτε ύδωρ στους ιμπεριαλιστές". Σήμερα, η ροζ αριστερά...τους παίρνει συνεντεύξεις και προωθεί τις απόψεις τους στα δικά της media. Μέχρι και πολιτική στέγη τους δίνει άμα λάχει (δείτε πόσοι πολιτικοί και συνδικαλιστές ΠΑΣΟΚοι έχουν μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταλάβετε).

Τέλος πάντων, όλα αυτά αφορούν τη "ροζ αριστερά", από την οποία δε μπορούμε να περιμένουμε και πολλά. Καλό θα ήταν να προετοιμάσουμε το έδαφος για την κόκκινη αριστερά, ώστε στο μέλλον να έχει κάτι αξιόλογο να πει και να σταθεί πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων (γιατί σήμερα υπάρχει κόκκινη αριστερά, αλλά στο ύψος των περιστάσεων δεν είναι, με αποκορύφωμα την υπεροψία της ότι αυτά που λέει είναι αυτομάτως στο ύψος των περιστάσεων μόνο και μόνο επειδή έχουν κόκκινο χρώμα. Ευτυχώς που ακόμα μπορεί να διαβάσει κανείς τον Λένιν και τον Μαρξ, ώστε να πάρει μια γεύση από το πως είναι μια κόκκινη αριστερά που αυτά που λέει βρίσκονται όντως στο ύψος των περιστάσεων).