Το θέμα για τους "3D εκτυπωτές" το έχουμε ξαναδεί, αλλά αυτές τις μέρες είχαμε μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για αυτούς.
Πολλά ΜΜΕ είναι "πίσω από τις εξελίξεις", δυσκολεύονται να κατανοήσουν όλα κι άλλα, οπότε σιγά μην κατανοήσουν κάτι που ακόμα είναι στα σπάργανα όπως αυτό. Οι περισσότεροι εξάλλου από τους mainstream δημοσιογράφους είναι φερέφωνα της εξουσίας, ή άμυαλα παπαγαλάκια που απλά αναπαράγουν ότι τους λένε, χωρίς ιδιαίτερη κριτική σκέψη, ανάλυση, ή οτιδήποτε τέτοιο. Οπότε είναι δύσκολο -έως αδύνατο- για αυτούς να σκεφτούν τις συνέπειες μιας νέας τεχνολογίας που αλλάζει αρκετά τα πράγματα στην παραγωγή, όπως η "3D εκτύπωση".
Όμως, τις τελευταίες μέρες πήραμε μια "γεύση" από τις δυνατότητες που δίνει η 3D εκτύπωση, και το παράδειγμα "έκανε μπαμ", οπότε ακόμα και οι πιο άσχετοι δημοσιογράφοι β' και γ' διαλογής κατάλαβαν ότι "κάτι γίνεται εδώ", και ασχολήθηκαν με το θέμα.
Αυτό λοιπόν που έγινε είναι ότι κυκλοφόρησαν ευρέως στο δίκτυο (πχ μέσω torrent sites) σχέδια για να μπορέσει όποιος θέλει να "εκτυπώσει" με τον 3d εκτυπωτή του ένα...όπλο (όπως αυτό της αρχικής φωτογραφίας). Το όπλο είναι από πλαστικό βέβαια, και δε ξέρω πόσο μεγάλες δυνατότητες έχει, αλλά πάντως έστω και έτσι το θέμα είναι σημαντικό.
Ακόμα και άσχετος να είσαι, ακόμα και χαζό παπαγαλάκι χωρίς κριτική ικανότητα να είσαι και να μην καταλαβαίνεις ακριβώς πόσο αλλάζουν τα δεδομένα, ακόμα και εσύ ο εντελώς άσχετος μπορείς να καταλάβεις ότι μια συσκευή που επιτρέπει στον οποιοδήποτε να "εκτυπώσει" στο σπίτι του ένα όπλο χωρίς άδειες οπλοφορίας ή κάτι τέτοιο, είναι σοβαρό θέμα. Άλλωστε, η οπλοφορία είναι ένα σημαντικό θέμα, με τις κυβερνήσεις είτε να απαγορεύουν την κατοχή όπλων σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους, είτε την επιτρέπουν υπό περιορισμούς και υπό έλεγχο. Δηλαδή είναι "φλέγον" θέμα, και γι' αυτό το κατάλαβαν όλοι και ασχολήθηκαν με τους 3d εκτυπωτές.
Η ειρωνεία είναι ότι οι συνέπειες των 3D εκτυπωτών είναι πολύ ευρύτερες από το να "εκτυπώνουν" όπλα, μπορούν να εκτυπώσουν πολύ περισσότερα, και να αλλάξουν τα δεδομένα σε πολλούς κλάδους. Αλλά αυτό δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό, και χρειάστηκε να "εκτυπωθεί" ένα όπλο για να δουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ πόσο αλλάζουν τα δεδομένα .
Η ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία είναι ότι τα σχέδια αυτά για την εκτύπωση ενός όπλου κυκλοφορούν εδώ και κάμποσο καιρό, αλλά τώρα που τα σχέδια αυτά κατεβάστηκαν πάνω από 100.000 φορές το κράτος της Αμερικής κινήθηκε νομικά και αποφάσισε να τα απαγορεύσει από το ίντερνετ, με το pirate bay να αρνείται πάντως.
Εδώ ένα σύντομο χρονικό των τελευταίων αυτών εξελίξεων:
06/05/2013:
Working gun made with 3D printer
The world's first gun made with 3D printer technology has been successfully fired in the US.09/05/2013:
The controversial group which created the firearm, Defense Distributed, plans to make the blueprints available online. The group has spent a year trying to create the firearm, which was successfully tested on Saturday at a firing range south of Austin, Texas.
The gun was made on a 3D printer that cost $8,000 (£5,140) from the online auction site eBay. It was assembled from separate printed components made from ABS plastic - only the firing pin was made from metal.
Mr Wilson, who describes himself as a crypto-anarchist, said his plans to make the design available were "about liberty".
He told the BBC: "There is a demand of guns - there just is. There are states all over the world that say you can't own firearms - and that's not true anymore.
"I'm seeing a world where technology says you can pretty much be able to have whatever you want. It's not up to the political players any more."
Asked if he felt any sense of responsibility about whose hands the gun might fall into, he told the BBC: "I recognise the tool might be used to harm other people - that's what the tool is - it's a gun. "But I don't think that's a reason to not do it - or a reason not to put it out there."
Downloads for 3D-printed Liberator gun reach 100,000
The blueprint used to produce a 3D-printed plastic gun has been downloaded about 100,000 times since going online earlier this week, according to Forbes.10/05/2013:
Californian senator Leland Yee said he wanted a law passed to stop the manufacture of 3D-printed guns.
The blueprint has also been uploaded to file-sharing site the Pirate Bay, where it has become the most popular file in the site's 3D-printing category.
While downloading the blueprints may not be illegal, any UK citizen who made and owned such a handgun could face arrest, according to the UK's Metropolitan Police.
New York congressmen Steve Israel and Chuck Schumer have sponsored legislation aimed at adding a 3D-printing provision to the US Undetectable Firearms Act, which requires all guns to be detectable.
Pirate Bay Takes Over Distribution of Censored 3D Printable Gun
A few days after the blueprints for the world’s first printable gun were published online, Defense Distributed has been asked by the State Department to pull them down, citing possible arms trafficking violations. The blueprints, however, are still available on The Pirate Bay and many other file-sharing sites, which adds a 3D chapter to the IP enforcement debate.The Pirate Bay says it welcomes the blueprints and has no intention of taking the files down.Τέλος πάντων, δε θέλω να συνεχίσω άλλο με το θέμα των όπλων, γιατί νομίζω ότι αυτό θα ήταν εντελώς "στενόμυαλο" - οι συνέπειες αυτής τη τεχνολογίας είναι μεγαλύτερες, και επεκτείνονται σε πολλούς άλλους κλάδους, άλλο αν ακόμα είναι "νωρίς: Οι 3d εκτυπωτές είναι ακόμα σχετικά ακριβοί, και έχουν περιορισμένες δυνατότητες, φτιάχνουν δηλαδή κυρίως "απλές κατασκευές". Στο μέλλον, θα φτηνύνουν όμως, και θα μπορούν πιθανότατα να κατασκευάζουν και πιο σύνθετα πράγματα.
Οπότε ναι μεν θα χρειάζονται κάποιοι εργάτες για να κατασκευάσουν εκτυπωτές, κάποιοι για να τους σχεδιάσουν, κάποιοι για να κατασκευάσουν τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιούν, και κάποιοι για να δημιουργούν τα σχέδια που θα κατεβάζουν οι χρήστες για να κατασκευάσουν ότι θέλουν, αλλά συνολικά οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν, διότι πολλοί εργάτες που τώρα κατασκευάζουν ένα σωρό πράγματα θα είναι "περιττοί".
Αυτό δημιουργεί περισσότερη ανεργία στον καπιταλισμό, αλλά δημιουργεί και ακόμα περισσότερες προϋποθέσεις για μια κοινωνία που δε θα βασίζεται στην ατομική ιδιοκτησία. Για την ακρίβεια, μια τέτοια κοινωνία είναι η μόνη που μπορεί να αξιοποιήσει θετικά αυτές τις μεγάλες εξελίξεις στην τεχνολογία, διότι μπορεί να μειώσει τα ωράρια εργασίας, και να έχουν δουλειά όλοι, αντί να φροντίσει πρώτα για τα κέρδη των καπιταλιστών όπως γίνεται σήμερα και οδηγούμαστε σε άνοδο της ανεργίας. Εκεί δε θα υπάρχουν καπιταλιστές, αλλά το θέμα είναι πως ελάχιστοι μιλούν για μια τέτοια κοινωνία, με αποτέλεσμα στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον να έχουμε άνοδο της ανεργίας.
Όσο για τους καπιταλιστές, ήδη κάνουν τα σχέδια και τις αναλύσεις τους για το πως θα "τιθασεύσουν" αυτή τη νέα τεχνολογία, ώστε να βγάλουν κέρδος από αυτή. Ένα ενδιαφέρον άρθρο επί του θέματος, με το οποίο θα κλείσω, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Bloomberg, με τον εύστοχο τίτλο "3D εκτύπωση: Η υπέρτατη απειλή για τα πνευματικά δικαιώματα;"
Στο άρθρο, ο συντάκτης αναφέρει ότι θα είναι σχετικά εύκολο για έναν απλό χρήστη να "σκανάρει" και να ανεβάσει στο ίντερνετ τα σχέδια πχ για επώνυμα γυαλιά ηλίου ή για αναμνηστικά αντικείμενα από το Χάρρυ Πότερ, κτλ. Αυτό σημαίνει ότι ένα σωρό άλλοι χρήστες θα μπορούν να "κατεβάσουν" αυτά τα σχέδια, και μετά να "εκτυπώσουν" στο σπίτι τους αντίγραφα αυτών των προϊόντων, που ουσιαστικά είναι "πειρατικά αντίγραφα" που παραβιάζουν ένα σωρό πνευματικά δικαιώματα, και οδηγούν σε απώλεια πολλών κερδών τις επιχειρήσεις. Κάπως σαν τα mp3 και τις πειρατικές ταινίες δηλαδή, μόνο που εδώ η κατάσταση αφορά ένα σωρό ακόμα κλάδους, και όχι μόνο την "ψυχαγωγία".
Ο συντάκτης του άρθρου λοιπόν προτείνει στους καπιταλιστές να μην έχουν "υπερβολικές" αντιδράσεις, όπως έκαναν με τα Mp3, διότι αυτό θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, όπως τους γύρισε και με τη μουσική, όπου πλέον πολλοί χρήστες αρνούνται να πληρώσουν οτιδήποτε.
Τους προτείνει λοιπόν να χρεώνουν λιγότερα για τα πνευματικά δικαιώματα - κάθε φορά που πχ κάποιος θέλει να τυπώσει ένα ποτήρι με τη φάτσα του Χάρρυ πότερ πάνω του, θα πληρώνει ένα μικρό χρηματικό αντίτυπο στην εταιρεία που έχει τα πνευματικά δικαιώματα.
Μάλιστα, το άρθρο αναφέρει ότι ήδη πειραματίζονται πως θα ενσωματώσουν στα σχέδια ή στους εκτυπωτές ένα σύστημα που θα "βλέπει" αν υπάρχει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων, και θα "σημαδεύει" τα παραγόμενα προϊόντα αν δεν πληρώσει ο χρήστης. Ο αρθρογράφος του bloomberg παραδέχεται βέβαια ότι η τεχνολογία αυτή είναι ακόμα εντελώς πειραματική, αλλά από την άλλη βλέπει ότι το να κυνηγάει με μηνύσεις τους χρήστες, ή να ξεκινήσει ένας "πόλεμος" με πατέντες και πνευματικά δικαιώματα ούτε πολλά κέρδη θα αποδώσει, ούτε θα βοηθήσει τους νέους δημιουργούς (διότι όλα θα είναι πατενταρισμένα, και άντε να δημιουργήσεις όταν κινδυνεύεις να φας μήνυση για το καθετί).
Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς πάντως θυμηθήκαμε...τον Λένιν (ναι, τον Λένιν), ο οποίος στο γνωστό έργο του "Ιμπεριαλισμός, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού" έλεγε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο οδηγεί στην πιο ολόπλευρη κοινωνικοποίηση της παραγωγής, τραβάει, μπορούμε να πούμε, τους καπιταλιστές, παρά τη θέληση και τη συνείδησή τους, σε κάποια νέα κοινωνική κατάσταση πραγμάτων, που είναι μεταβατική από την πλήρη ελευθερία του συναγωνισμού προς την πλήρη κοινωνικοποίηση.Γι' αυτό λοιπόν θα δούμε τώρα και το άρθρο του Bloomberg, αλλά καλό θα ήταν να δούμε και το τι θα κάνουμε εμείς, και πως θα απελευθερωθούμε από αυτή την "καταπίεση των λίγων μονοπωλητών". Ο αναλυτής του Bloomberg σε αυτούς απευθύνεται κατά κύριο λόγο, αυτούς υπηρετεί, και κοιτάζει πώς θα βγάλουν κέρδη εις βάρος μας. Εμείς..απλά τους κοιτάζουμε σα χάνοι.
Η παραγωγή γίνεται κοινωνική, η ιδιοποίηση όμως μένει ατομική. Τα κοινωνικά μέσα παραγωγής παραμένουν ατομική ιδιοκτησία ενός μικρού αριθμού προσώπων. Τα γενικά πλαίσια του τυπικά αναγνωρισμένου ελεύθερου συναγωνισμού παραμένουν και η καταπίεση των λίγων μονοπωλητών πάνω στον υπόλοιπο πληθυσμό γίνεται εκατό φορές πιο βαριά, πιο αισθητή και πιο αβάσταχτη»
3-D Printing: the Ultimate Intellectual-Property Threat?
Spend a few minutes on Shapeways.com, an online marketplace, and you get a glimpse of a very odd future. You can buy mustache cuff links, a pencil topper shaped like a Roman halberd, a pixelated bust of a glowering Steve Jobs, or a set of dice modeled on the Deathly Hallows of “Harry Potter” fame. All the items are designed by the site’s users and can be manufactured by Shapeways using 3-D printing technology. And they’re all for sale.
The Internet is now alive with creative physical objects like these. Although most may seem whimsical to the casual browser, they reveal some serious intellectual-property quandaries that will only deepen as the era of 3-D printing unfolds.
One is copying. Using 3-D scanners, it won’t be difficult to translate the exact dimensions of an existing object into a digital file and upload it for sale. That means you could replicate all kinds of physical things that others have created -- many of them unpatented and not subject to copyright -- and profit from them. You might be able to counterfeit expensive designer sunglasses and sell them at a steep discount to the originals. Or, as the Harry Potter dice indicate, you could appropriate your favorite pop-culture artifacts and apply them to new products.
Such repurposing may soon be routine. And it will be difficult, maybe impossible, to stop. In response, established companies attempting to curtail such practices -- or simply leveraging flaws in the intellectual-property system -- might overreact, suing a promising new industry with such vigor that they forestall legitimate innovation.
So how should we prepare?
First, for established companies worried that digital meddlers might copy their products for profit, it’s possible that new technology could help. A team at Virginia Tech University, for instance, is experimenting with embedding quantum dots into 3-D printed material. Companies could tag products with identifying markers to help prevent counterfeiting. It may be decades before such technology is in common use, however, and the history of digital-rights management in other fields suggests that plenty of challenges will arise along the way. For example: It might not work.
Lawsuits, of course, offer another strategy, and they may often be justified. But most industrial designs aren’t patented, and large companies that do have IP protection for their merchandise would be wise to consider the lessons of the music industry before rampantly suing. The analogy is inexact but instructive: Record companies spent years and millions of dollars alienating customers while failing to prevent pirated use of their work. Belatedly, iTunes, Spotify and other services made paying for music easy. Although the industry’s revenue hasn’t recovered, music companies have found a way to adapt to disruption.
Which brings us back to the Harry Potter dice. Let’s say the dice are a hit on Shapeways, and Warner Bros. -- which manages the Harry Potter brand -- thinks they represent an infringement. The company could demand that Shapeways take the dice down. It could sue. Or it could find a mutually beneficial way to profit -- say, by negotiating a license.
Even better, argues Michael Weinberg, a vice president at the digital-advocacy group Public Knowledge, Warner Bros. could simply publish a general license that would allow any inventor to make Harry Potter products, provided they notify Warner Bros., give it a percentage of the revenue and adhere to certain parameters. That won’t sit comfortably with companies that want to maintain tight creative control over their products. But given that 3-D printing may lead to an explosion in copied goods, such an agreement could offer a competitive advantage over companies that prefer expensive (and possibly ineffectual) litigation.
No comments:
Post a Comment