"Capitalists can buy themselves out of any crisis, so long as they make the workers pay" - Lenin
Monday, May 6, 2013
Μερικές ειδήσεις στα γρήγορα
Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αύριο μάλλον δε θα υπάρξουν αναρτήσεις στο blog. Άλλωστε, και σήμερα λίγα πράγματα είδαμε. Βάζω μερικά σύντομα links για να διαβάσετε αν θέλετε:
- Μέρκελ: «(Η κρίση) θα συνεχιστεί ακόμη για κάμποσο καιρό. Πρόκειται μάλλον για χρόνια παρά για ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος και διευκρίνισε ότι η Γερμανία μπορεί να αντισταθεί πιθανόν για δύο χρόνια, αλλά όχι και μεσοπρόθεσμα.
- Στη Γαλλία, ο κεντρώος Ολάντ αδυνατεί να κρατήσει τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, και ο λαός βγαίνει στους δρόμους εναντίον του. Η Γαλλία δε θεωρείται αρκετά ανταγωνιστική, και η άρχουσα τάξη ζητά περικοπές μισθών, κτλ. Οι εργάτες εκεί έχουν μεγάλη παράδοση αγώνων (έχουμε παρεμπιπτόντως αυτές τις μέρες και την επέτειο του Μάη του 68), το θέμα είναι όμως ότι ο καπιταλισμός πλέον δε μπορεί/θέλει να δώσει στους εργάτες το λεγόμενο "κοινωνικό κράτος". Άρα, η μόνη επιλογή των εργατών είναι η επανάσταση ή η υποταγή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στις ορέξεις των καπιταλιστών. Θα μπορέσουν άραγε οι εργάτες τη Γαλλία να κάνουν ένα βήμα παραπάνω τα επόμενα χρόνια, ή απλά θα φωνάξουν, θα βγουν σε πορείες, κτλ, αλλά θα ηττηθούν; (αν πάντως δεν οργανωθούν στη βάση της επανάστασης, θα ηττηθούν).
- Στην Αμερική, που μέχρι πριν μια δεκαετία είχε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας για τους νέους, τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι από τα υψηλότερα σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Όσο για την επόμενη γενιά, που τώρα αποφοιτεί από το πανεπιστήμιο, είναι φορτωμένη με σπουδαστικά χρέη που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και άντε να τα ξεπληρώσει όταν δε μπορεί να βρει δουλειά, ή βρίσκει δουλειά αλλά με πολύ χαμηλό μισθό, κτλ. Η εκπαίδευση είναι και αυτή μια αγορά, και οι σπουδαστές είναι επενδυτές, που επενδύουν χρόνο, χρήμα και μόχθο - μόνο που καμιά φορά η επένδυση πάει στραβά...
- Στην Ινδία, που τώρα αναπτύσσεται, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αν είχα χρόνο θα την εξετάζαμε πιο λεπτομεριακά: Εκεί λοιπόν δεν υπάρχουν σχολεία για πολλά παιδιά, ή τα σχολεία αυτά είναι άθλια, χωρίς βιβλία και εγκαταστάσεις, με τάξεις των 60-70 παιδιών που δε μπορείς να διδάξεις. Εκεί λοιπόν βρέθηκε ένας καταστηματάρχης που προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε μαθητές, σε υπαίθριο χώρο, επειδή του αρέσει αυτό που κάνει. Γενικά, είναι σπάνιοι αυτοί οι εκπαιδευτές, που αγαπούν αυτό που κάνουν, και συνήθως αυτοί είναι οι καλύτεροι.
Τυχαίνει να γνωρίζω αρκετά καλά τη νέα γενιά δασκάλων που βγήκε τα τελευταία χρόνια, και μέχρι τώρα διοριζόταν στα σχολεία (πλέον οι προσλήψεις έχουν σταματήσει στην Ελλάδα, και έχουν αρχίσει οι περικοπές, σε μισθούς, σε υποδομές, σε όλα, μιας και το κράτος έχει πάρει την ξεκάθαρη πολιτική απόφαση να ΜΗΝ επενδύσει στη νέα γενιά, καταδικάζοντας τη στη φτώχεια). Γνωρίζοντας όμως τη νέα γενιά δασκάλων, βλέπω με προβληματισμό ότι αρκετοί από αυτούς (όχι όλοι βέβαια) απλά πήγαν και έγιναν δάσκαλοι για να βρουν δουλειά, αλλά όχι απλά δεν αγαπούν αυτό που κάνουν, αλά είναι σχεδόν ακατάλληλοι, με μυαλό "τούβλου", που σαφώς και ΔΕΝ θα διαπλάσει αξιόλογο χαρακτήρα στους μαθητές. Παρόμοια είναι η κατάσταση βέβαια σε όλους τους κλάδους, αλλά ειδικά στον κλάδο των εκπαιδευτικών αυτό παίζει μεγάλο ρόλο.
- Στην Ιαπωνία, που ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες ότι όχι απλά θα συνεχίσει να τυπώνει γιεν, αλλά ότι...θα διπλασιάσει την ποσότητα των γιεν της σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, έχουμε την αρχική ευφορία από όλη αυτή την πίστωση: Πολλές επιχειρήσεις της Ιαπωνίας πάνε καλύτερα, διότι το γιεν έχει πέσει, και άρα το προϊόντα τους έχουν γίνει πιο φτηνά και εξάγονται πιο εύκολα και πιο πολύ. Αυτό βέβαια έχει ξεκάθαρα ημερομηνία λήξης, με τον υπερπληθωρισμό του γιεν, αλλά κανείς δε θέλει να σκέφτεται μακροπρόθεσμα, οπότε "όλα πάνε καλά" προς το παρόν.
- Δείτε και δύο "τεχνολογικές" ειδήσεις, με το κράτος της Αμερικής να ετοιμάζεται να επιβάλλει φόρο στις ηλεκτρονικές αγορές, μιας και ως καλός νταβατζής δε γίνεται να μην εισπράττει φόρο και από εκεί. Πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται πχ στο ebay και είναι μικρές, διαμαρτύρονται ότι δε θα αντέξουν, διότι λειτουργούν με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους. Και έχουν δίκιο, αλλά προφανώς [και] στο ίντερνετ θα αντέξουν μόνο οι "μεγάλοι παίκτες" και θα δημιουργηθούν ολιγοπώλια.
- Σε μία άλλη είδηση, που έχει ενδιαφέρον, εταιρίες ετοιμάζονται να φτιάξουν φτηνά tablets, smartphones, κτλ, ώστε να τα πουλήσουν στην τώρα αναπτυσσόμενη αγορά της Αφρικής, ή στην Ασία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δώσει τη δυνατότητα να φτιαχτούν φτηνιάρικα έστω tablets, που να μπορούν να τα αγοράσουν και κάποιοι Αφρικανοί/Ασιάτες. Έτσι, το ίντερνετ θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια ίσως και καναδυό ακόμα δισεκατομμύρια χρήστες, όπως λέει και το σχετικό άρθρο, αλλάζοντας αρκετά τα δεδομένα στον "ψηφιακό κόσμο".
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment