Saturday, May 18, 2013

Όχι σκουπίδια,όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές, αλλά...


Ο άνθρωπος είναι συμφεροντολογικό ον, και απ' όλα τα συστήματα ατομικής ιδιοκτησίας, ο καπιταλισμός ήταν αυτός που αποκάλυψε αυτή την αλήθεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Και σε σχέση πχ με τη (σχετικά στατική) φεουδαρχία που ανέτρεψε, ο καπιταλισμός ήταν πολύ πιο "παραγωγικός", εξωθώντας τους ανθρώπους να παράγουν περισσότερο πλούτο από ποτέ. Βέβαια, το ποιος ελέγχει όλο αυτόν τον πλούτο, και -κυρίως- ποιος ελέγχει το πως παράγεται, είναι ένα άλλο θέμα.

Το βλέπουμε άλλωστε καθημερινά ότι "ο κάθε καπιταλιστής μπροστά στα κέρδη του δε σταματά πουθενά και σε τίποτα, προκειμένου να τα μεγιστοποιήσει". Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτός ο στενά ατομικός τρόπος σκέψης, που κοιτάζει μόνο το ατομικό κέρδος , έχει σε μεγάλο βαθμό "μολύνει" και τις κατώτερες τάξεις, ακόμα και τους εργάτες.

Το μοναδικό καλό της υπόθεσης, είναι ότι η καταστροφή που έχει φέρει αυτός ο τρόπος σκέψης είναι πλέον τόσο μεγάλη, σε όλα τα επίπεδα, που οι εργάτες μπορούν πλέον να δουν ότι το πραγματικό τους συμφέρον δεν είναι να ακολουθούν την άρχουσα τάξη, ούτε να υιοθετούν το δικό της τρόπο σκέψης για το στενό ατομικό κέρδος πάνω απ' όλα - ας δούμε το τελευταίο παράδειγμα:

Εντάξει, οι περισσότεροι έχουν πχ πετάξει τα σκουπίδια τους στην παραλία ή στη θάλασσα που κάνουν μπάνιο (που να τρέχω τώρα να βρω κάδο). Αλλά ακόμα και αυτοί  δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα της άρχουσας τάξης, που πλέον είναι ανίκανη να ηγηθεί - ακόμα χειρότερα, είναι επιζήμια να ηγηθεί, και έφτασε στο σημείο στη Φουκοσίμα να ζητάει να πετάξει στη θάλασσα...το νερό του πυρηνικού εργοστασίου που είναι μολυσμένο με ραδιενέργεια.

Το θέμα είναι σίγουρα σημαντικό, καθώς θα πρόκειται για μια μεγάλη "οικολογική καταστροφή" (την οποία μάλιστα ψιλοαγνοούν τα κυρίαρχα Media, τα οποία λένε ελάχιστα πράγματα για τη Φουκοσίμα πλέον, διότι "πέρασε η μπογιά της", άσε που γενικά όλοι προσπαθούν να κουκουλώσουν τέτοιου είδους τεράστιες καταστροφές για να μην τρομάξουν τα πλήθη, ειδικά στην Ιαπωνία).

Δεν είναι όμως μόνο περιβαλλοντικό και "οικολογικό" το θέμα - είναι και θέμα τρόπου σκέψης. Η νοοτροπία του στιλ "εγώ θα κοιτάξω το δικό μου συμφέρον, άσχετα με τις όποιες συνέπειες έχει αυτό για τους άλλους", έχει πλέον γίνει εντελώς σάπια.

Πολλοί λένε ότι "οι εργάτες δε μπορούν να κυβερνήσουν σήμερα, οπότε ας κυβερνηθούν από κάποιους άλλους". Συμφωνώ, οι εργάτες σήμερα δεν είναι ακόμα έτοιμοι να κυβερνήσουν μόνοι τους, θέλει δουλειά. Αλλά...από ποιους να κυβερνηθούν; Από αυτούς που για να μη χάσουν τους παχυλούς μισθούς και τα μπόνους τους δε φτιάχνουν ούτε καν μερικές δεξαμενές για τα ραδιενεργά νερά της Φουκοσίμα;

Ακόμα και ο τελευταίος εργάτης καταλαβαίνει (καλά, υπάρχουν και κάμποσοι που είναι εντελώς σάπιοι βέβαια) ότι το πραγματικό συμφέρον του δεν είναι να τσεπώσει ο ίδιος το μέγιστο χρηματικό ποσό που μπορεί, αφήνοντας τον ωκεανό να μολυνθεί με ραδιενέργεια. Ακόμα και ο "ανίκανος-να-κυβερνήσει" εργάτης θα μπορούσε να πάρει την απόφαση να δωθούν τα απαραίτητα κονδύλια για αυτές τις δεξαμενές, αποδεικνύοντας έτσι ότι έχει τις δυνατότητες να σκεφτεί καλύτερα πιο είναι το πραγματικό του συμφέρον από τους σαπισμένους καπιταλιστές που τον κυβερνούν και θέλουν να ρίξουν τα ραδιενεργά νερά στον ωκεανό σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Βέβαια, άλλο πράγμα είναι να έχεις τις δυνατότητες να σκεφτείς και να ορίσεις ένα άλλο συμφέρον ως το καλύτερο για εσένα πέρα από τον στενό ατομικό πλουτισμό, και άλλο πράγμα είναι να έχεις την ικανότητα να "μεταφράσεις" αυτό τον τρόπο σκέψης σε πολιτική πράξη, και μετά να την επιβάλλεις κιόλας απέναντι σε αυτούς που το μόνο που σκέφτονται είναι όχι πως θα δημιουργήσουν πλούτο, αλλά πως θα αρπάξουν τον πλούτο των άλλων, για χατήρι της δικής τους τσέπης και μόνο.

TEPCO seeks permission to dump groundwater from Fukushima plant into ocean
Officials from Tokyo Electric Power Co (TEPCO) on Monday met with a Fukushima fisheries cooperative to seek its members’ permission to dump groundwater from the stricken Fukushima Daiichi nuclear power plant into the ocean.

The contaminated water storage has been a problem since early in the accident. TEPCO officials acknowledged last month that a lack of storage space has become a “crisis.” TEPCO has promised to speed up building more reliable steel tanks and eventually empty the underground tanks.

Runoff from the three reactors melted in the aftermath of the March 2011 quake-tsunami and a steady inflow of groundwater seeping into the basement of their damaged buildings produce about 400 tons of contaminated water daily at the plant.

TEPCO says 280,000 tons of contaminated water has been stored in tanks on the plant, and the amount would double within a few years. 
Για επιδόρπιο, ας δούμε και μια πιο παραδοσιακή και "πατροπαράδοτη" μόλυνση, αυτή τη φορά από την Αμερική (η νοοτροπία του στιλ "εγώ να κάνω τη δουλειά μου, και όλα τ' άλλα δε με νοιάζουν" δε γνωρίζει σύνορα):


Half of All U.S. Rivers Are Too Polluted for Our Health
A new report by the Environmental Protection Agency found that the majority of rivers and streams in this country can't support healthy aquatic life and the trend is going in the wrong direction. The report labels 55 percent of the nation's water ways as being in "poor" conidtion and another 23 precent as just "fair." Only 21 percent of rivers are considered "good" and "healthy biological communities." Even worse, the number of rivers and streams that qualify as "good" went down seven precent between 2004 and 2009.

The reason for these failing grades is, of course, pollution; specifically, phosphorus and nitrogen pollution that comes from fertilizer and wastewater run-off. Those chemicals, which come from farms and industrial sites, choke off healthy plant growth, which turn leads to more soil erosion, more flooding, and unhealthy fish and wildlife.

The pollution filters down to humans too, since that's the water we drink and the animals we eat. The study also found increased bacteria that in some areas "exceeds thresholds protective of human health" and another 13,000 miles of the rivers that have fish with unhealthy amounts of mercury in them. The worst areas for river pollution are the Northeast and deep South, where a shocking 71 percent of rivers rated "poor."

Εντάξει μωρέ, πώς κάνετε έτσι; Τα κέρδη μας πάνε καλά, το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, διότι πλέον εμείς ως άρχουσα τάξη τρώμε από παντού - σαν τις ακρίδες που τρώνε τα πάντα στα χωράφια που βρίσκονται στο δρόμο του, έτσι κι εμείς τρώμε "πακέτα σωτηρίας", πετάμε τα απόβλητα μας (ακόμα και τα ραδιενεργά) στους ωκεανούς ώστε να μην χάνουμε κέρδη προκειμένου να φτιάξουμε κάτι περιβαλλοντολογικές χαζομάρες, δίνουμε και κάτι ψίχουλα στους εργάτες ίσα-ίσα για να μην ψοφήσουν και να μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν για εμάς, και γενικώς όλα πάνε καλά - τα κέρδη μας είναι σε ιστορικό υψηλό. 

Και μην ξεχνάτε: Εμείς είμαστε οι κατάλληλοι να κυβερνάμε, οι εργάτες ούτε είναι, ούτε μπορούν να γίνουν ικανοί για κάτι τέτοιο, οπότε δεχτείτε όλα και μη βγάζετε και άχνα, δεν αντέχουμε την γκρίνια, μη μας τα πρήζετε πρωινιάτικα.

No comments:

Post a Comment