Thursday, May 23, 2013

FED: "Θα τυπώσουμε κι άλλα δολάρια...εκτός και αν δεν τυπώσουμε". Τι δεν καταλαβαίνεις;

"Χμμ, τελικά θα τυπώσω δολάρια μέχρι τέλους, αλλά σιγά μη σας το πω κιόλας. Άσε καλύτερα να σας λέω μαλακίες για να σας μπερδεύω, και όσο εσείς ψάχνεστε, εγώ θα κάνω ανενόχλητος τη δουλίτσα μου"

Χθες το παγκόσμιο ενδιαφέρον στράφηκε στη συνέντευξη του Μπέρνακι, του προέδρου δηλαδή της FED, της κεντρικής τράπεζας της Αμερικής.

Η FED έχει εκτυπώσει αρκετά δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια δολάρια, και αυτή τη στιγμή τυπώνει περίπου 85 δις δολάρια/μήνα κάθε μήνα, ώστε να διασώζει τις τράπεζες και να καλύπτει και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Μην έχετε ιδιαίτερες αμφιβολίες - η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί, διότι απλούστατα αν δε συνεχιστεί, η Αμερική θα χρεωκοπήσει, οι τράπεζες θα βάλουν λουκέτο και οι τραπεζίτες θα αρχίσουν να πηδάνε από τα μπαλκόνια και να αυτοκτονούν μαζικά, όπως έκαναν τη δεκαετία του 1930.

Τελικά λοιπόν, ο Μπέρνακι θα τυπώσει κι άλλο. Δεν έχει άλλη επιλογή. Ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η "αριστοκρατία του χρήματος" είναι να θυσιαστεί το δολάριο, με την αξία του να πέφτει -τελικά- στα τάρταρα (ακόμα και αυτό όμως δεν είναι και τόοοσο άσχημο όσο νομίζετε για την άρχουσα τάξη των ΗΠΑ. Εντάξει, πολλοί βιομήχανοι, κτλ θα χάσουν λεφτά, αλλά οι τραπεζίτες θα διασωθούν, και επίσης ο μισθός του εργάτη που αμείβεται σε δολάρια θα πέσει δραματικά, "ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας").

Παρόλα αυτά, η Αμερική είναι νομίζω υποχρεωμένη να "παριστάνει την ανήξερη", να μην παραδέχεται δηλαδή με ξεκάθαρο τρόπο το τι έχει σκοπό να κάνει. Είναι δηλαδή προτιμότερο για αυτήν να λέει "δεν ξέρω, θα δούμε, δεν είμαστε ακόμα σίγουροι, μπλα, μπλα, μπλα", ώστε να αφήνει πολλούς επενδυτές σε αγωνία, να αναρωτιούνται συνεχώς αν η Αμερική θα συνεχίσει να τυπώνει ή όχι.

Εδώ λοιπόν έχουμε ένα άρθρο από τις χθεσινές δηλώσεις του Μπέρνακι, ο οποίος είπε "μάλλον θα τυπώσουμε, αλλά μπορεί και όχι" (τελικά το να είσαι πρόεδρος της FED δεν είναι σήμερα και τόσο δύσκολο - το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τυπώνεις, διότι δεν έχει μείνει και τίποτα άλλο να κάνεις, και μετά χρειάζεται να είσαι και λίγο θεατρίνος και να πουλάς τρέλα):

Markets surged to record highs on Wednesday, as US Federal Reserve chairman Ben Bernanke said it would not slam the brakes on quantitative easing any time soon, but they quickly fell back again mid fears that it may start tapering later this year.
Αυτό που έβγαλε γέλιο μάλιστα, ήταν το εξής:

- Αρχικά, ο Μπέρνακι είπε "θα συνεχίσουμε να τυπώνουμε", και αμέσως οι δείκτες των χρηματιστηρίων ανέβηκαν, όπως και ο χρυσός (ο χρυσός ανέβηκε ως απάντηση στον πληθωρισμό του δολαρίου, τα χρηματιστήρια ανέβηκαν διότι οι επενδυτές ξέρουν ότι τα λεφτά που θα τυπώσει η Αμερική θα καταλήξουν στις τσέπες τους, μέσω "πακέτων σωτηρίας", κτλ. Άλλωστε, αυτό είναι νομίζω ένα κλασσικό δείγμα σαπίλας, με τα χρηματιστήρια να ανεβαίνουν πλέον ή να κατεβαίνουν μόνο βάση του αν θα αρπάξουν πακέτα σωτηρίας από τα κράτη. Δηλαδή πλέον κανένας δεν περιμένει να υπάρξει πραγματική πλούτου για να ανέβει και το χρηματιστήριο επειδή οι εταιρίες τα πάνε καλά. Ίσα-ίσα που όλοι το ξέρουν ότι ΔΕΝ υπάρχει "ανάκαμψη", και γι' αυτό και κρέμονται από τα χείλη του Μπέρνακι, περιμένοντας από αυτόν να τους δώσει πληθωρισμένα δολάρια ως "μάνα εξ ουρανού", αλλιώς είναι χρεωκοπημένοι).

- Μετά όμως, ο Μπέρνακι έκανε μια προσποίηση και είπε ότι "ίσως και να μην τυπώσουμε, θα δούμε". Αμέσως οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν, και πάνε τα κέρδη. Δείτε εδώ ένα διάγραμμα από το πως κινήθηκε χθες ο χρυσός (με κόκκινη γραμμή - παρατηρήστε την απότομη άνοδο του όταν ξεκίνησε ο Μπέρνακι να μιλάει, και μετά παρατηρήστε την απότομη πτώση όταν ο Μπερνάκι άρχισε να τα στρίβει για το αν τελικά θα τυπώσει ή όχι):


Τέλος πάντων, η αλήθεια είναι ότι η Αμερική δεν έχει επιλογές - είναι χρεωκοπημένη, και το μόνο που της έχει απομείνει είναι ο εκτυπωτής της. Θα τον χρησιμοποιήσει λοιπόν, και θα συνεχίσει να τον χρησιμοποιεί μέχρι τη στιγμή που οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστές σταματήσουν να δέχονται να της δίνουν πίστωση, αποδεχόμενοι τα πληθωρισμένα δολάρια της λες και δεν τρέχει τίποτα.


Όσο για τον Μπέρνακι προσωπικά, το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει το 2014 από την προεδρία της FED, έχοντας ήδη 2 θητείες ως πρόεδρος της. Οπότε, σε εντελώς προσωπικό πάντα επίπεδο, νομίζω θα θέλει να φύγει "ήσυχα", χωρίς δηλαδή μεγάλες αναταράξεις, ώστε να αφήσει τα χειρότερα για όποιον τον διαδεχθεί (αυτός θα πάει διακοπές και "άντε γεια").

Θεωρώ μάλιστα πιθανόν ο Μπέρνακι, ή ο διάδοχος του να σταματήσει όντως για λίγο την εκτύπωση, για να δείξει ότι τάχα "η Αμερική ανακάμπτει και δε χρειαζόμαστε πλέον άλλη εκτύπωση", ή για να μπερδέψει τους επενδυτές και να νομίζουν ότι "πλέον η Αμερική δεν τυπώνει άλλα δολάρια".

Αυτό όμως, ακόμα και αν συμβεί, θα είναι προσωρινό, διότι χωρίς αυτά τα φρεσκοτυπωμένα δολάρια, η Αμερική θα έχει σοβαρό πρόβλημα: Οι τράπεζες θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα με τα "τοξικά δάνεια", το κράτος δε θα μπορεί να πουλήσει αρκετά ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το εμπορικό του έλλειμμα, κτλ.

Οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση θα βγει η κυβέρνηση και θα πει "τελικά θα ξανατυπώσουμε, ώστε να σας [ξανα]σώσουμε", και τα δολάρια θα συνεχίσουν να ρεύουν άφθονα στα χρηματιστήρια (θυμίζουμε ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ είναι πλέον σε ιστορικό υψηλό, διότι οι τραπεζίτες έχουν τσεπώσει τεράστια ποσά - τελικά είναι εύκολο να είσαι τραπεζίτης σήμερα, διότι ότι και να κάνεις, ακόμα και απώλειες να έχεις, το κράτος στις καλύπτει και με το παραπάνω, και τελικά έχεις ένα σωρό κέρδη!).

Άλλωστε, αυτό εξηγεί και το γιατί δε θα επανέλθουμε στον κανόνα του χρυσού - διότι η άρχουσα τάξη θέλει να έχει το δικαίωμα να πληθωρίζει κατά βούληση το νόμισμα, χωρίς περιορισμούς.

Όμως, από την άλλη, χρειάζεται και ένα σταθερό μέσο αποθήκευσης του πλούτου, για όσους θέλουν να κάνουν μακροπρόθεσμη αποταμίευση του πλούτου τους (πχ την Κίνα, κτλ).

Ο χρυσός λοιπόν θα επανέλθει παράλληλα με τα νομίσματα, έχοντας όμως μια νέα -πολύ υψηλότερη- ισοτιμία κατά την άποψη μου (την έχω εξηγήσει και πιο αναλυτικά σε παλιότερες αναρτήσεις). Ή. για να το πούμε και πιο σωστά, τα νομίσματα θα έχουν μια πολύ χαμηλότερη ισοτιμία σε σχέση με το χρυσό, καθώς αυτά είναι που στην πραγματικότητα πέφτουν.

No comments:

Post a Comment