"Όχι ρε γαμώτο, μετά από 150 χρόνια δε θα ελέγχουμε πλέον το νερό της Νίκαιας; Μα γιατί;"
Ας αρχίσουμε με μια σχετικά καλή είδηση, με την πολυεθνική Veolia, μία από τις 5-6 που ελέγχουν την παγκόσμια αγορά νερού (δείτε και σχετικό άρθρο μας), να χάνει πλέον τον έλεγχο των νερών της Νίκαιας (Nice), που είχε μονοπωλιακά εδώ και 150 χρόνια.
Το νερό της Νίκαιας ήταν το πρώτο που ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά τώρα θα επιστρέψει στα χέρια του κράτους (βέβαια, είτε κρατικό, είτε ιδιωτικό, οι καπιταλιστές θέλουν τα κέρδη τους, αλλά πάντως το να επιστρέψει στο κράτος είναι μάλλον προτιμότερο από το να βρίσκεται στα χέρια μιας πολυεθνικής).
Αρκετά όμως με αυτές τις "σχετικά καλές" ειδήσεις - άλλωστε, όσο οι εργάτες δεν είναι οργανωμένοι αποφασισμένοι και δεν έχουν ξεκάθαρο στόχο και σχέδιο, εννοείται ότι η άρχουσα τάξη θα τους ισοπεδώνει. Ας μην καλομαθαίνουμε λοιπόν στις καλές ειδήσεις, αλίμονο, αυτό μας έλειπε - επιστροφή λοιπόν στις γνώριμες πλέον άσχημες -για εμάς- ειδήσεις, ξεκινώντας από την Αμερική:Veolia will lose its water contract for Nice after Mayor Christian Estrosi said he wants the French city to control its water management from February 2015. This is one of Veolia’s Heritage Contracts. It’s the oldest private water contract in the world, awarded without competition and never once subjected to competition in 150 years.In France, more than 40 municipalities and urban communities have taken their water services back from private, for-profit operators over the last ten years and are delivering improved, less-costly services. (στην Ελλάδα θυμίζουμε ότι έχουμε την αντίστροφη πορεία, καθώς [και] το νερό ξεπουλιέται, με τη γαλλική πολυεθνική Suez να είναι έτοιμη να το αρπάξει)
Στις ΗΠΑ λοιπόν, οι κατασχέσεις σπιτιών έχουν εδώ και καιρό πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, αφού ένα σωρό δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Εδώ βλέπετε μια φωτογραφία από πρόσφατη κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αμερικής (πλέον εμφανίζονται αρκετές τέτοιες διαμαρτυρίες, πορείες, κτλ στις ΗΠΑ, αλλά είναι ακόμα ανοργάνωτες και νομίζω ότι "αργά το θυμήθηκαν". Έστω κι έτσι, όλες αυτές οι κινητοποιήσεις αποτελούν μια καλή παρακαταθήκη για το μέλλον, και σίγουρα είναι καλύτερες από το τίποτα. Έχουν όμως πολύ δρόμο μπροστά εκεί πέρα για να "ξυπνήσουν" από το "λήθαργο" των τελευταίων δεκαετιών...)
Foreclosed Homeowners 'Move In' to the Dept. of Justice
Underwater homeowners and hundreds of allies barricaded the front door of the Department of Justice building Monday afternoon to protest the "too big to jail banks" who have shirked punishment despite having destroyed "homes, savings and livelihoods."
Στο Μίσιγκαν, ένα ακόμα σχολείο έβαλε λουκέτο, διότι είχε πάρει κρατική επιδότηση για προγράμματα που δεν παρείχε, οπότε τώρα ξέμεινε από λεφτά και έκλεισε (και που να δείτε τι έχει να γίνει στην Ελλάδα, διότι εκτός από τις "συγχωνεύσεις" που επιβάλλει η κυβέρνηση, την μείωση των εκπαιδευτικών, κτλ, τα σχολεία πλέον θα επιδοτούνται πολύ λιγότερο από το κράτος, και είτε θα βάζουν λεφτά οι γονείς από την τσέπη τους, είτε θα βρίσκουν λεφτά από ιδιώτες χορηγούς (που θα κανονίζουν βέβαια ως αντάλλαγμα και το πρόγραμμα σπουδών, το ποιος καθηγητής θα διδάσκει, κτλ), είτε θα βάζουν λουκέτο).
Broke school district ends year early, offers 'skills camp' instead
A Michigan school district has had to take the drastic step of firing all of its teachers and shuttering its classrooms before the end of the schoolyear, though it may offer students the option of attending a “skills camp.”
According to an investigation by the Huffington Post, the already struggling district of some 400 mostly black and poor students began a downward spiral after the state of Michigan froze school funding to recover $402,000 that was supposed to be spent running the Wolverine Secure Treatment Center, an alternative school.
Η εικόνα είναι από παλιούς στύλους της ΔΕΗ στην Ελλάδα, καθώς [και] το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας είναι παλιό και κακοσυντηρημένο. Αυτό συμβαίνει σε κάθε παρηκμασμένη χώρα, που αδυνατεί λόγω έλλειψης χρημάτων, "διαφθοράς", κτλ να συντηρήσει και να ανανεώσει τις υποδομές της. Αυτό συμβαίνει λοιπόν...και στην Αμερική (ναι, ξέρω ότι "η Αμερική είναι υπερδύναμη", αλλά είναι μια "υπερδύναμη" σε παρακμή):
America’s energy infrastructure is in dire straits and the American Society of Civil Engineers (ASCE) has given it a D+ in a “report card” that measures everything from the electricity grid’s transmissions capacity to oil and gas distribution channels.
The whole premise of the report is that there is progress, but we’re only half way there.
The bottom line is that the US is maintaining an electrical grid and pipeline distribution system that is largely old and decrepit—with some of dating back to the 1880s. In the meantime, power outages are a growing problem and every new storm is a cause for panic, and the potential for pipeline leaks has everyone’s nerves on edge.
According to the ASCE, power generation in the US is a patchwork of old systems that lack operational cohesion. The report notes that “significant power outages have risen from 76 in 2007 to 307 in 2011—both attributed to increasing operational failures and extreme weather incidents.
"Μην ακούτε τι λέτε μερικοί που γκρινιάζουν, όλα πάνε καλά - δείτε και εμένα τι ωραία που τα περνάω!"
Ο εικονιζόμενος στην παραπάνω φωτγοραφία λέγεται Judd Gregg, και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σαπίλας που υπάρχει στην άρχουσα τάξη - δείτε τη διαδρομή του: Από Γερουσιαστής έγινε μέλος της Goldman Sachs, και τώρα διορίστηκε και πρόεδρος της SIFMA, μιας επιτροπής ελέγχου των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (που πλέον θα έχει ως διευθυντή της ένα...μέλος της Goldman Sachs, είναι αυτό που λέμε "βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα"!!!)
Τέλος πάντων, προφανώς ο Judd είναι πολύ ανταγωνιστικός και αξίζει να τσεπώνει ένα σωρό λεφτά, οπότε ας τον αφήσουμε και πάμε να δούμε και μερικούς που δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικοί (?!) και πρέπει να δεχτούν μια μείωση στο μισθό ή κάτι τέτοιο ώστε να επιστρέψει η "εμπιστοσύνη των αγορών" και να μπορέσει και ο "καημένος" ο Judd να κοιμηθεί σαν άνθρωπος, γιατί τώρα είμαι σίγουρος ότι δε μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, βλέποντας όλους αυτούς τους "τεμπέληδες εργάτες" να μην είναι τόσο παραγωγικοί όσο θα έπρεπε. Μα αμάν πια, γιατί όλο να ζητάνε καλύτερους μισθούς, καλύτερα ωράρια κτλ; Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά υπάρχουν μόνο για ανθρώπους σαν τον Judd; Τι το περάσανε εδώ πέρα, ποιοι νομίζουν ότι είναι τέλος πάντων; Μπράβο στη αστυνομία που τους ξυλοφορτώνει:
Εκτός βέβαια από το να τσεπώνουν εκατομμύρια οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και τα λοιπά μέλη της ελίτ, την ίδια ώρα που ο εργάτης πεινάει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μια ανάλογη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τους φόρους: Εσείς πληρώστε ότι έχετε και δεν έχετε, ώστε η άρχουσα τάξη να εξαιρεθεί εντελώς από την καταβολή φόρων.Η αστυνομία του Μπανγκλαντές χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση χιλιάδων οργισμένων εργατών της βιομηχανίας ενδυμάτων της χώρας που ζητούσαν αυξήσεις μισθών, στον απόηχο της κατάρρευσης του Ράνα Πλάζα και του θανάτου 1.127 εργατών, που έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις συνθήκες εργασίας στις βιοτεχνίες της χώρας.
Πάντως, επειδή οι κατώτερες τάξεις δε μπορούν να ανταποκριθούν άλλο σε αυτή την άγρια εκμετάλλευση, τα κράτη προσπαθούν πλέον να μαζέψουν και κάτι από την ελίτ, και κάνουν προσπάθειες - περισσότερο όμως "συμβολικές". Δηλαδή θα καταφέρουν να πάρουν λίγους παραπάνω φόρους από κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις (πχ την Apple που ακούστηκε χθες), ώστε να "κατευνάσουν τα πλήθη", αλλά η πλειοψηφία των κερδών της ελίτ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε κάποια off-shore...
Corporate Tricks: EU Faces Tough Battle to Close Tax Loopholes
Wealthy businesspeople shift millions of euros abroad while profitable companies use accounting tricks to minimize their taxable earnings and assets. The EU finally wants to create effective policies to curb these practices, but faces strong opposition from member states.
"Δεν πάω πουθενά, πουθενά, πουθενά, εδώ θα μείνω": Όπως λέγαμε και πρόσφατα, η άρχουσα τάξη της Αγγλίας ΔΕΝ θέλει να φύγει από την ΕΕ, γιατί θα χάσει πολλά λεφτά από το εμπόριο, κτλ. Γι' αυτό και ο Κάμερον που είχε τάξει δημοψήφισμα το ανέβαλλε για το 2017 (!) μόλις είδε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ψήφιζε "έξω" από την ΕΕ αυτή τη στιγμή.
Παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θέλουν επιχειρηματίες
Μερικοί από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Βρετανίας απέρριψαν τις εκκλήσεις για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας σε μια επιστολή τους που δημοσιεύεται σε αριστερή εφημερίδα ότι «τα υπέρ, από οικονομική άποψη, της παραμονής στην ΕΕ είναι συντριπτικά».Η Αγγλία βέβαια προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την όλη κατάσταση με το δημοψήφισμα για να πιέσει τη Γερμανία να δεχτεί κάποιες αλλαγές στη συνθήκη τη Λισαβόνας, αλλά η Μέρκελ είπε όχι και το θέμα κόπηκε εκεί:
«Για τη Βρετανία, η συμμετοχή στην ΕΕ υπολογίζεται ότι αξίζει από 31 ως 92 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως σε κέρδη στο εισόδημα ή από 1.200 ως 3.500 στερλίνες για κάθε νοικοκυριό».
Το Βερολίνο ζητά lifting στις ευρωπαϊκές συνθήκες
Το Βερολίνο ετοιμάζει σχέδιο για μικρές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να οργανωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη. Δεν προχωρά, όμως, σε πλήρη επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών, η οποία θα επέτρεπε στη Βρετανία να επαναφέρει εξουσίες από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να παραμείνει εντός της Ε.Ε. η Βρετανία. Παρ' όλα αυτά, η κίνηση που συζητά το Βερολίνο θα εμποδίσει τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron να εκμεταλλευθεί τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ώστε να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Cameron ήλπιζε να εκμεταλλευθεί το ανανεωμένο ενδιαφέρον στο Βερολίνο για πλήρη αναθεώρηση των συνθηκών της Ε.Ε. ώστε να επαναδιαπραγματευθεί την ένταξη της Ε.Ε. Η στρατηγική του Βερολίνου, όμως, για μία νέα συνθήκη με περιορισμένο εύρος αναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να βρεθεί και πάλι στη διλημματική θέση που είχε αντιμετωπίσει τον Δεκέμβριο του 2011, όταν απέρριψε το δημοσιονομικό συμβόλαιο, ενώ οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. προχώρησαν χωρίς εκείνον.
Παρεμπιπτόντως, ΚΑΙ η Γερμανία τάσσεται κατά μιας πολεμικής σύγκρουση στη Συρία. Δηλαδή ουσιαστικά το Ισραήλ έχει μείνει μόνο του, και γι' αυτό λέμε ότι το θέμα για "πλήρη πόλεμο" είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- εντελώς απίθανο, εκτός πια και αν το Ισραήλ κάνει μια "τρέλα" λόγω και του θρησκευτικού φανατισμού του. Αλλά αυτό είναι μάλλον χλωμό να συμβεί, όπως έχουμε ήδη εξηγήσει και σε παλιότερα άρθρα:
German Foreign Minister: 'A Military Solution Won't Yield Lasting Peace in Syria'
"A large-scale conflict in the entire region must be prevented. The United States and Russia have announced an international conference on Syria. This opens up new prospects for a political solution. A military solution will not yield lasting peace and stability."
Για το τέλος, μια 'ενεργειακή" είδηση με ευρύτερες συνέπειες όμως, καθώς η Πολωνία θέλει να αναπτύξει το fracking για να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία. Η Γερμανία βέβαια έχει "παγώσει" -για τώρα- το fracking στην Ευρώπη, πιθανότατα διότι η ίδια παίρνει σχετικά φτηνή ενέργεια από τη Ρωσία, που πλέον αποτελεί σύμμαχο της, και δε θέλει να τη βλάψει αναπτύσσοντας το shale gas (πετρέλαιο) που βγαίνει από το fracking. Η Πολωνία όμως, που παραδοσιακά βρίσκεται "στη μέση" (γεωγραφική είναι ανάμεσα σε Ρωσία και Γερμανία, και πάντα αυτή την πληρώνει στο τέλος τη νύφη), θέλει να το αναπτύξει, και θα το θελήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί...
Polish Shale Gas Hopes Hit Major Roadblock
Poland, member of the European Union, the North Atlantic Treaty Organization and central Europe’s biggest economy has assigned more than 100 shale gas exploration contracts in its drive for energy security, most of which have been assigned to local state-controlled companies. The problem is, nearly all exploratory wells have come up either dry or nearly so.
The Polish government, counting its natural gas chickens before they hatched, was overly optimistic that Polish shale natural gas production would both revive its stalled economy and assist in reducing its high unemployment rate, currently at roughly 14 percent, which only looks good in the EU context of Spain’s dramatic 27 percent unemployment.
Aside from the immediate fiscal benefits, Warsaw also hoped to reduce its natural gas imports from the Russian Federation, which currently charges Poland nearly $500 per 1,000 cubic meters of gas, some of the highest rates for gas imports in Europe.
No comments:
Post a Comment