Thursday, May 23, 2013

Μερικές διεθνείς εξελίξεις "εν τάχει" - σταμάτημα αναρτήσεων

Τις επόμενες μέρες (ίσως και εβδομάδες/μήνες) μάλλον δε θα μπορέσω να ξαναγράψω, λόγω φόρτου εργασίας στη δουλειά. Σας αφήνω με μερικές εξελίξεις "στα γρήγορα", λόγω έλλειψης χρόνου:

- Στη Γερμανία, μάλλον μας δουλεύουν κανονικά, καθώς ένα σωρό ΜΜΕ της χώρας (και όχι μόνο) προσπαθούν να μας πείσουν ότι τάχα η Γερμάνια δε θέλει το fracking για να βγάλει ενέργεια επειδή...θα χαλάσει την ποιότητα της μπύρας της (εδώ γελάνε)!!!

Βασικά το fracking έχει όντως "περιβαλλοντολογικό κόστος", και όντως υπάρχει θέμα μόλυνσης των υδάτινων κοιτασμάτων της περιοχής - κάτι το οποίο, σύμφωνα με άρθρα όπως αυτό εδώ του Spiegel, θα οδηγήσει σε πτώση στην ποιότητα της μπύρας που παράγεται από αυτό το νερό.

Αυτός όμως προφανώς δεν είναι σοβαρός λόγος για να μην βγάλει η Γερμανία πετρέλαιο - και προφανώς η Γερμανία έχει ως λόγο το ότι δε θέλει να χαλάσει την [ενεργειακή] συμμαχία με τη Ρωσία και γι' αυτό καθυστερεί το fracking με κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία.

- Πάντως, ως απάντηση στην αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου λόγω του fracking της Αμερικής (που πάντως δε θα διαρκέσει για πάντα, όπως έχουμε εξηγήσει), η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να μειώσει τη δική της παραγωγή πετρελαίου, ώστε να κρατήσει ψηλά την τιμή και τα κέρδη της.


- Η Ιαπωνία απαντά στην σημερινή απότομη πτώση του χρηματιστηρίου τους...με ακόμα περισσότερη εκτύπωση γιεν από το πουθενά! Ο (Γερμανός) Weidmann της ΕΚΤ τους εύχεται..."καλή τύχη"

- Η Λαγκάρντ πάει και αυτή στα δικαστήρια, για κατηγορίες διαφθοράς. "Ποιος θα το περίμενε" ότι οι κυβερνώντες βάζουν το χέρι στο βάζο με το μέλι, πέφτω από τα σύννεφα όταν διαβάζω αυτές τις ειδήσεις για τη Λαγκάρντ (και την κάθε Λαγκάρντ).

- Η ΕΚΤ δηλώνει ότι "αν χρειαστεί, θα τυπώσουμε και εμείς", και όντως αυτό θα κάνουν (το έχουν ξανακάνει άλλωστε). Αλλά όλοι πλέον ξέρουν ότι αυτό θα το κάνουν μόνο ως τελευταία λύση, και σε περιορισμένη ποσότητα. Έως τότε, θα συνεχίζουν να αρπάζουν καταθέσεις, να μοιράζουν χαράτσια σε δικαίους και αδίκους, να μειώνουν μισθούς, κτλ, κτλ, κτλ

- Οι αυτοκινητοβιομηχανίες φτιάχνουν νέα εργοστάσια στην Κίνα, που έχει φτηνή εργατική δύναμη, έχει [πλέον] αρκετή τεχνογνωσία, και έχει [πλέον] και αρκετούς αγοραστές. Την ίδια ώρα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες φεύγουν από τη Δύση, από μέρη όπως η Αυστραλία που οι πωλήσεις αυτοκινήτων πέφτουν και το κόστος παραγωγής είναι ακριβό (πχ λόγω του ακριβού Αυστραλιανού δολαρίου στη συγκεκριμένη περίπτωση). Την ίδια ώρα που η Ford κλείνει τα εργοστάσια της στην Αυστραλία, η Fiat ετοιμάζεται να φύγει από την Ιταλία.

- Στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα άλλωστε, η φτώχεια εξαπλώνεται στο λαό, αλλά η άρχουσα τάξη βρίσκει λεφτά για να αγοράσει όπλα από τους "συμμάχους" της στο ΝΑΤΟ...

- Στην Αμερική, ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίου δε μπορούν να αποπληρώσουν τα σπουδαστικά τους δάνεια - και πώς να το κάνουν, όταν πλέον δουλειές δεν πολυυπάρχουν, και οι περισσότερες είναι με μισθούς πείνας;

Η εκπαίδευση στον καπιταλισμό είναι και αυτή μια αγορά. Αν οι εκπαιδευτικές προσπάθειες δεν μπορούν να δημιουργήσουν εργαζόμενους που θα είναι αρκετά παραγωγικοί για να καλύψουν το κόστος εκπαίδευσης και να βγάλουν και κέρδος, τότε η εκπαίδευση παρουσιάζεται και αυτή ως "φούσκα", και τώρα "σκάει" στην Αμερική (αλλά και αλλού)

No comments:

Post a Comment