Sunday, May 19, 2013

Διεθνείς εξελίξεις (όσες προλαβαίνω)

Οι εξελίξεις είναι τρομερές, και η ταχύτητα τους τεράστια, οπότε απλά βάζω όσες μπορώ, και αν βρω παραπάνω χρόνο θα δούμε και μια καλύτερη ανάλυση στο μέλλον:


Στην Αγγλία, έχουμε ένα σωρό εξελίξεις, αλλά θα αφήσουμε τα οικονομικά για αργότερα, και θα δούμε μία πολιτική κυρίως είδηση, που στο μέλλον νομίζω θα παίξει σημαντικό ρόλο: Στην Αγγλία λοιπόν, η κυβέρνηση του Κάμερον είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κάνει δημοψήφισμα για το αν η χώρα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ ή όχι.

Άλλωστε η Βρετανία είναι παραδοσιακά "ευρωσκεπτικιστική", και ξέρει ότι η ΕΕ είναι δημιούργημα κυρίως της Γερμανίας, άντε και της Γαλλίας, όχι δικό της. Οπότε ναι μεν μπήκε μέσα, αλλά απλά για να μην απομονωθεί, άσε που και η σύμμαχος Αμερική ήθελε την Αγγλία μέσα για να ελέγχει-ισορροπεί τα πράγματα στην Ευρώπη μέσω της Αγγλίας.

Το πρόβλημα για τον Κάμερον είναι ότι η αγγλία έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα, με μεγάλο χρέος και ελλειμματικούς προϋπολογισμούς (πράγμα που σημαίνει ότι το χρέος έχει αυξητική τάση, και άρα αργά ή γρήγορα η Αγγλία θα αμφισβητηθεί από τους επενδυτές για το αν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της). Προς το παρόν, η Αγγλία τυπώνει στερλίνες, και αυτή η υποτίμηση του νομίσματος την έχει βραχυπρόθεσμα βοηθήσει να γίνει πιο "ανταγωνιστική", καθώς με το νέο χρήμα που τύπωσε έσωσε τις τράπεζες της, και παράλληλα μείωσε έμμεσα και το μισθό του εργάτη στην Αγγλία, διότι πληρώνεται σε υποτιμημένο νόμισμα.

Μακροπρόθεσμα όμως, η Αγγλία θα έχει πρόβλημα, όπως όλες οι χώρες του "φιλοαμερικάνικου μπλοκ" - όσο τα ελλείμματα δεν διορθώνονται, τόσο περισσότερο θα αμφισβητούν οι επενδυτές την ικανότητα της να αποπληρώσει τα χρέη της, και τελικά θα κόψουν την πίστωση και η στερλίνα θα οδηγηθεί σε υπερπληθωρισμό, έστω και μικρότερο σε σχέση πχ με την Ιαπωνία.

Παράλληλα, η Αγγλία έχει ως μεγάλο εμπορικό "εταίρο" της Ευρώπη λόγω και γεωγραφίας. Τυχόν έξοδος της από την ΕΕ θα την οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, και γι' αυτό και η κυβέρνηση Κάμερον ΔΕ θέλει να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για δημοψήφισμα, ειδικά όταν βλέπει ότι το 46% των Άγγων θέλουν έξοδο, και μόνο το 30% είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Οπότε, ως κλασικός αστός πολιτικάντης...παραβιάζει την προεκλογική του δέσμευση, και αναβάλει το δημοψήφισμα για το 2017.

Κατά την άποψη μου πάντως, η απόφαση αυτή δεν σκέφτεται μόνο το εμπορικό ζήτημα, σκέφτεται και γενικότερα: Σε μερικά χρόνια, τα νομίσματα χωρών όπως η Αγγλία θα είναι "στον αέρα", και άρα η Αγγλία, λόγω και γεωγραφικής θέσης, θα το σκεφτεί με πολύ διαφορετικό τρόπο αν θέλει να είναι εκτός ΕΕ και ευρωζώνης, ή αν θέλει να μπει μέσα, να εφαρμόσει λιτότητα και να γλιτώσει τον υπερπληθωρισμό. Δύσκολο θα μου πείτε, ειδικά για μια χώρα όπως η Αγγλία που δύσκολα θα δεχτεί να "ταπεινωθεί" πηγαίνοντας ως "δεύτερη δύναμη" στην γερμανοκρατούμενη ευρωζώνη. Οπότε δε ξέρω τι θα γίνει, αλλά αν τα πράγματα σκουρύνουν πολύ για αυτούς, το 2017 στο δημοψήφισμα οι Άγγλοι ίσως να ψηφίζουν πολύ διαφορετικά απ' ότι τώρα. Ίδωμεν.


Σε μια άλλη είδηση από την Ευρώπη, η ΕΕ αποφάσισε να εφαρμόσει προστατευτισμό εναντίον της Κίνας, βάζοντας δασμούς στα φωτοβολταικά της, και φόρο καυσαερίων για αεροπορικές πτήσεις μέσα στην Ευρώπη.

Η Κίνα αντέδρασε αμέσως, καταδικάζοντας και τις δύο αυτές κινήσεις (δείτε εδώ και εδώ) αντίστοιχα).

Μετά από λίγο όμως, ήρθε "κεραμίδα" η απάντηση...της Γερμανίας! Έχουμε ξαναδεί ότι η Γερμανία έχει συμμαχήσει με την Κίνα, με την Γερμανία να εξάγει εκεί πολλά εμπορεύματα που πριν τα έστελνε στην ευρωζώνη (αλλά τώρα που οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης φτώχυναν, αυτό πάει, τελείωσε), και την Κίνα να στηρίζει το ευρώ ως αντι-δολάριο.

Έτσι...η Γερμανία καταδίκασε την ΕΕ, στηρίζοντας την Κίνα!!!

German minister calls EU move on China solar 'grave mistake'
German Economy Minister Philipp Roesler said the European Commission made a "grave mistake" by agreeing to impose punitive import duties on solar panels from China and urged the Commission to work to prevent the eruption of a trade conflict.

Σε ότι αφορά πάντως μια μεγάλη μάχη ανάμεσα σε Αγγλία και ευρωζώνη, θυμίζουμε το θέμα του φόρου Tobin, του φόρου δηλαδή επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Η Γερμανία τον προωθούσε, ενώ η Αγγλία δεν τον ήθελε με τίποτα, διότι η οικονομία της βασίζεται πολύ στις τράπεζες, και αυτές οι τράπεζες απειλούσαν την Αγγλία ότι αν περάσει ο φόρος αυτός και φορολογηθούν έστω και ελάχιστα, θα σηκωθούν και θα φύγουν για αλλού.

Η Αγγλία λέει συνεχώς λοιπόν ότι δε θέλει αυτόν τον φόρο (πχ εδώ ένα φρέσκο άρθρο πριν μια εβδομάδα) .

Τώρα όμως, με τη Γερμανία να αποφασίζει προφανώς να καθυστερήσει λίγο τα πράγματα (ποιος ξέρει το παρασκήνιο), έχουμε και τη Μέρκελ να δέχεται την απόσυρση του φόρου αυτό (για τώρα τουλάχιστον):

'Δεν αποτελεί προτεραιότητα ο φόρος Τόμπιν' λέει ο Β. Σόιμπλε
Η εισαγωγή του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι μπορει να πάρει καιρό η οριστικοποίηση του μέτρου.
Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι τον φόρο αυτό δεν τον ήθελαν και οι γερμανικές εταιρίες, αλλά αυτό μου φαίνεται ψεύτικο, διότι ούτε πριν ήθελαν το φόρο οι γερμανικές εταιρίες, αλλά αυτό δε σταμάταγε τη Μέρκελ. Τώρα "ξαφνικά" τα κατάφεραν...
 ***

Και αφού είδαμε μερικές τέτοιες πιο μεγάλες εξελίξεις στο παγκόσμιο στερέωμα, ας δούμε και μερικές ακόμα ειδησούλες "εν τάχει":

- Στην Κίνα είχαμε τις συνηθισμένες πλέον αυτοκτονίες εργατών στη Foxconn, τρεις μαζεμένες αυτή τη φορά (μεταξύ σοβαρού και αστείου, "νοσταλγώ" τις παλιές καλές μέρες όπου αυτού του είδους οι ειδήσεις προκαλούσαν μεγάλες αντιδράσεις διεθνώς, πλέον περνούν απαρατήρητες, διότι ο κόσμος ξέρει τι γίνεται, το έχει συνηθίσει, και έχει και τα δικά τουπροβλήματα, οπότε όλα αυτά τα περνάει "στα ψιλά". Οι εργάτες το συνειδητοποιούν ότι είναι εντελώς αναλώσιμοι στα μάτια των καπιταλιστών - μένει να οργανωθούν για να τους ανατρέψουν. Όσοι τουλάχιστον από τους εργάτες το πιστέψουν, αντί να σκύψουν το κεφάλι και να ζήσουν, ή μάλλον να επιβιώσουν ως σκουλήκια).

- Στην Αγγλία, είχαμε "μόνο" μία αυτοκτονία που "ακούστηκε" διεθνώς, δηλαδή έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να φτάσουν, ή έστω να πλησιάσουν λιγάκι, τα επίπεδα της Κίνας. Ο Άγγλος που αυτοκτόνησε χρώσταγε λεφτά, που είχε δανειστεί για να τα φέρει βόλτα με τη φτώχεια του, μιας και ο μισθός του δεν επαρκούσε.

- Μία αεροσυνοδός περιγράφει τις συνθήκες εργασίας στην αεροπορική εταιρεία Ryanair, με απλήρωτη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και σεμινάρια, έξοδα από την τσέπη της για ρούχα, κτλ. Εντάξει μωρέ, πως κάνει έτσι, τόσες ωραίες και νέες κοπελίτσες υπάρχουν που θα θέλουν μια δουλειά, τι θέλει λοιπόν η συγκεκριμένη, να την αντιμετωπίσουμε αξιοπρεπώς; Ήμαρτον, μα που τις βρίσουν όλες αυτές τις υπερβολικές απαιτήσεις ήθελα να ήξερα αυτοί οι εργάτες;

- Στην Αμερική, οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων του 2013 θα είναι η πιο χρεωμένοι γενιά στην ιστορία, διότι έχουν πληρώσει ένα σωρό λεφτά για δίδακτρα, και άντε τώρα να βρουν δουλειά, και μάλιστα να βρουν δουλειά με ικανοποιητικό μισθό ώστε να αποπληρώσουν τα όσα χρωστάνε στα σπουδαστικά δάνεια τους.

- Στην Αμερική πάλι, έχουμε πλέον αύξηση των απεργιών, λόγω της φτώχειας. Βέβαια, είναι μάλλον αργά για το άμεσο μέλλον, αλλά τουλάχιστον αυτές οι απεργίες μπορούν να βάλουν κάποιες βάσεις για το πιο μακροπρόθεσμο μέλλον. Εδώ ένα άρθρο του Nation για απεργία των υπαλλήλων σε fast food, που πληρώνονται ψίχουλα. Επαναλαμβάνω πάντως ότι υπάρχουν πλέον αρκετές τέτοιες μικρές ή και μεγαλύτερες απεργίες, και δεν μπορούν να θεωρηθούν και εντελώς μεμονωμένα περιστατικά.

- Στην Αμερική, γίνεται όμως και μια μεγάλη απεργία πείνας...στο Γκουαντάναμο, στις φυλακές δηλαδή, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης, αλλά οι μόνοι που το καλύπτουν είναι...τα μη-αμερικάνικα ΜΜΕ (πχ εδώ το russiatoday, που προφανώς και αυτό το καλύπτει για τους δικούς του λόγους). Τα αμερικάνικα ΜΜΕ τηρούν σιωπή ασυρμάτου.

- Στην Ιταλία, που μάλλον βρίσκεται λίγα βήματα πίσω από την Ελλάδα, έχουμε κινητοποιήσεις εναντίον των μέτρων "λιτότητας" που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία καταποντίζεται στα γκάλοπ δημοτικότητας της. Τους ευχόμαστε βέβαια καλή επιτυχία των απεργών, αλλά πάντως είναι φανερό ότι οι κυβερνώντες έχουν ξεκάθαρο στόχο, και είναι αποφασισμένοι και οργανωμένοι. Οι εργάτες είναι; Και αν ναι, πόσο;

- Στην Ιταλία πάλι, καταδικάζουν το Μπερλουσκόνι τα δικαστήρια - δε ξέρω τι θα γίνει, πάντως όσους δε μπορεί να τους αξιοποιήσει, το πολιτικό σύστημα θα τους χρησιμοποιήσει ως "αποδιοπομπαίους τράγους", και ο Μπερλουσκόνι προσφέρεται για κάτι τέτοιο, λόγω του "sex, drugs and rock n roll" στιλ του (αν και για το ροκ δε ξέρω). Βέβαια, ο Μπερλουσκόνι έχει λεφτά, πολιτική επιρροή, δεσμούς με Μαφία, και επίσης τον στηρίζουν ακόμα πολλοί Ιταλοί.

- Πάμε πίσω στην Αμερική, όπου η κυβέρνηση Ομπάμα ψήφισε άλλον έναν "αντιτρομοκρατικό" νόμο, που της επιτρέπει να παρακολουθεί ακόμα περισσότερο τις συνδιαλέξεις των πάντων.

- Στο Μπελίζ κατεδάφισαν μια πυραμίδα των Μάγια, ώστε να βρουν χαλίκι για να κάνουν ασφαλτόστρωση δρόμου. Λεφτά εκεί δεν υπάρχουν, οπότε...άστε την "πολιτιστική κληρονομιά" και χτίσε το δρόμο με ότι υλικά βρεις.

- Είναι γενικότερη αυτή η λογική όμως, δεν είναι μόνο το Μπελίζ. Πχ στη Βραζιλία μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη η φτώχεια, και άρα δεν φτάνουν και σε τέτοια καταστροφή μνημείων, αλλά πάντως δείτε ας πούμε αυτή την είδηση, που μας λέει ότι τα αυτοκίνητα που πουλιόνται εκεί έχουν κατασκευαστεί με μειωμένα στάνταρ ασφάλειας, και αυτό οδηγεί σε περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα. Είναι φτωχοί, οι ζωές τους δεν αξίζουν πού, σιγά λοιπόν μην τους δώσουμε και αυτοκίνητα με σοβαρά στάνταρ ασφαλείας. Δώστους κάτι πιο φτηνό...

- Στην Ευρώπη τώρα, το γερμανικό "σοσιαλδημοκρατικό" κόμμα, βλέποντας ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι σάπια και δεν την ακούει κανένας (μην ξεχνάμε ότι έχει για πρόεδρο...τον ΓΑΠ), αποφάσισε να φτιάξει μια νέα διεθνή, που θα είναι σοσιαλδημοκρατική διεθνή. Το σύστημα κλείνει τις τρύπες του, να δούμε πότε η κομμουνιστική αριστερά θα μπορέσει να φτιάξει μια δική της Διεθνή. Αλά απέχουμε προφανώς πολύ, θέλει ακόμα δουλειά διεθνώς για κάτι τέτοιο...

- Και κάτι τελευταίο από Γερμανία, με την κυβέρνηση εκεί να μελετά πως θα ξεφορτωθεί τα πυρηνικά απόβλητα των εργοστασίων της, και να μη βρίσκει άκρη. Άσε που τώρα η Γερμανία θέλει να θέσει εκτός λειτουργίας τα παλιά της πυρηνικά εργοστάσια, που αποφάσισε να τα κλείσει μετά τη Φουκοσίμα, και δε βρίσκει άκρη ούτε με αυτά. Η Γαλλία, μαζί με Σουηδία και Φινλανδία έχουν παρόμοια προβλήματα, και θέλουν να φτιάξουν μόνιμες υπόγειες εγκαταστάσεις για πολλά χρόνια, ώστε να τα θάψουν εκεί τα πυρηνικά τους απόβλητα. Για ακόμα μια φορά, οι καπιταλιστές "κατάφεραν" στο βωμό των κερδών να φτιάξουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, και να μην προβλέψουν εγκαίρως τι θα κάνουν με "μικρολεπτομέρειες" όπως τα πυρηνικά απόβλητα (το πολύ-πολύ να τα ξεφορτωθούν στέλνοντας τα σε μικρότερες χώρες έναντι μιας μικρής έστω αμοιβής. Οι χρεωμένες χώρες θα μπορούσαν ακόμα και αυτό να δεχτούν, να γίνουν ο πυρηνικός σκουπιδοτενεκές των πιο μεγάλων χωρών).

No comments:

Post a Comment