Sunday, May 26, 2013

Μερικά άρθρα "στα γρήγορα"

Χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό, λόγω έλλειψης χρόνου, βάζω μερικά άρθρα για να διαβάσετε:

- Επενδυτές συζητούν ανοιχτά πλέον για υπερπληθωρισμό στην Ιαπωνία - καλύτερα πάντως να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο-ανάλυση του Mauldin, και επίσης θυμίζω εδώ και εδώ μερικά δικά μας άρθρα για το ζήτημα.

- Στην Ελλάδα, ήρθε η Ναόμι Κλάιν, και για μια ακόμα φορά είδαμε το πόσο υπερτιμημένη είναι [και] η διεθνή αριστερά. Η Ναόμι Κλάιν βέβαια δεν είναι τόσο υποκρίτρια όπως πχ ο Ζίζεκ, που παριστάνει το μαρξιστή επαναστάτη και κοροϊδεύει τον κόσμο, η γυναίκα κάνει αρκετά καλή δημοσιογραφία, αλλά...έως εκεί. Είναι μια κεντροαριστερή ριζοσπάστρια, αλλά πάλι καλά που μερικοί την πήραν χαμπάρι όταν μίλησε χθες σε κάποιο φεστιβάλ - αντιγράφω ένα εύστοχο σχόλιο φίλου:
Πολύ χρήσιμη η χτεσινή ομιλία της Ναόμι Κλάιν, αγγίζει άμεσα τα προβλήματά μας. Σκέφτομαι κι εγώ, στον επόμενο απολυμένο και καταχρεωμένο που θα σκέφτεται να αυτοκτονήσει, να εξηγήσω ότι το βασικό του πρόβλημα είναι το global warming και πως, αν βάλουμε προτεραιότητα τις τοπικές εταιρείες παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, θα αποφύγουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς και θα μπουν οι βάσεις για να ξεπεραστεί και η καπιταλιστική κρίση. Είπαμε, να μας μιλήσεις και για το επόμενό σου βιβλίο, αλλά κράτα και μία στοιχειώδη σύνδεση με τις άμεσες ανάγκες του τόπου όπου μιλάς... Καλύτερα να μίλαγε ο Μάκης Αναγνώστου από τη ΒΙΟΜΕ παραπάνω...
- Σε άλλες εξελίξεις από Ελλάδα, ο Καρατζαφέρης πήρε πανελλαδική άδεια εκπομπής για τον τηλεοπτικό σταθμό του, ως "δωράκι" για να τον γλυκάνει η κυβέρνηση και να προσχωρήσει και αυτός στη ΝΔ, και να τραβήξει προς αυτή τη "λαική δεξιά".

- "Πονοκέφαλο" έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση (αλλά και σε Ρώσους, Αμερικάνους, κτλ) η πώληση ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ στη Ρωσία. Οι Αμερικάνοι δεν το θέλουν αυτό, αλλά υπάρχει και ένα ακόμα θέμα, διότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί τη "συμβουλή" των Αμερικάνων να προωθήσει τον αγωγό ΤΑΡ μέσω Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός αυτός είναι προφανώς ανταγωνιστικός με τους ρωσικούς αγωγούς, αλλά τώρα θα υπάρχει η εξής αντίφαση; Αν η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ πουληθεί στους Ρώσους, μετά σιγά μη δεχτούν οι Ρώσοι να περνάει από τους αγωγούς τους...φυσικό αέριο από το (φιλοαμερικάνικο) Αζερμπαϊτζάν.

- Προκαταβολή φόρου 90% για ελεύθερους επαγγελματίες

2 comments:

  1. Μου αρέσει η έλλειψη σχολίων για την τελευταία είδηση.

    ReplyDelete
  2. χαχα, δεν υπάρχει χρόνος. Περισσότερο βάζω αυτά τα άρθρα ως ένα "ημερολόγιο", για να τα κρατάω στο αρχείο, παρά θεωρώ ότι έχουν κάποια μεγάλη αξία ως άρθρα

    ReplyDelete