Wednesday, May 22, 2013

Μερικές ειδήσεις από Ελλάδα

Έχουμε ξαναδεί το πως τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν επενδυθεί σε μετοχές, σε ομόλογα και σε ένα σωρό πιθανές και απίθανες επενδύσεις, ώστε να μπορέσει να "κινηθεί η αγορά".

Όπως όλες οι επενδύσεις όμως, έτσι και αυτές έχουν "επενδυτικό ρίσκο".

Ενώ λοιπόν οι εργάτες περιμένουν να πάρουν κανονικά τα λεφτά της σύνταξης τους, που τα έχουν δουλέψει και τα έχουν πληρώσει στα ταμεία τους, διαπιστώνουν σιγά-σιγά ότι τα λεφτά αυτά επενδύθηκαν, και οι επενδύσεις πήγαν -στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τουλάχιστον- στραβά.

Σίγουρα βέβαια "κίνησαν την αγορά" (μέχρι το 2008 τουλάχιστον), παρατείνοντας για κάποια χρόνια τον ερχομό της κρίσης, και ακόμα πιο σίγουρα υπήρξαν κάμποσσοι "παίκτες" στην αγορά που έβγαλαν πολλά λεφτά τσεπώνοντας αυτά τα χρήματα με κάποιον νόμιμο ή και παράνομο τρόπο.

Την ίδια ώρα που αυτοί πάνε καλύτερα από ποτέ, με τα κέρδη της άρχουσας τάξης να είσαι σε ιστορικά σημεία-ρεκόρ, οι συνταχιούχοι εργαζόμενοι δέχονται το ένα κούρεμα μετά το άλλο, διότι "ήταν επενδυτές και η επενδυση τους πήγε στραβά", άσχετα με το ότι ποτέ δεν ρητήθηκαν, και άσχετα με το το ότι οι περισσότεορι ουδέποτε έδωσαν αρκετό ενδιαφέρον για να μάθουν τι πραγματικά γίνεται με τα λεφτά τους (άλλωστε, η άρχουσα τάξη και τα κυρίαρχα ΜΜΕ τους διαβεβαίωναν ότι "όλα πάνε καλά", άρα γιατί να ανησυχούν;)

Το ΤΣΑΥ έχασε 162 εκατ. σε τραπεζικές μετοχές
Σε μετοχές τραπεζών επενδύθηκαν τα λεφτά των ασφαλισμένων του ΤΣΑΥ, με αποτέλεσμα να καταγράφονται χρηματιστηριακές απώλειες στα αποθεματικά του Ταμείου ακόμη και κατά 95%

Την ώρα που οι συνταξιούχοι του ΤΣΑΥ είδαν τις συντάξεις τους να κουρεύονται ακόμη και κατά 50% έπειτα από πολλά χρόνια σκληρής εργασίας, οι διοικητές του Ταμείου κάνουν «παιχνίδια» με ξένα λεφτά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, μετοχές της οποίας κατέχει το ΤΣΑΥ, που αγοράστηκαν 50 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή τους αξία ανέρχεται σε 3,9 εκατ. ευρώ, με βάση την ημερομηνία αποτίμησης στις 30 Απριλίου 2013!

Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο των υγειονομικών έχει απολέσει 46 εκατ. ευρώ από τα χρηματιστηριακά παιχνίδια των διοικητών του μόνο από τη συγκεκριμένη μετοχή.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, από την οποία έχουν αγοραστεί περίπου 6 εκατ. μετοχές έναντι 56,5 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή αν τις πουλήσει το ΤΣΑΥ θα μαζέψει μόλις 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχει χάσει από τις επενδύσεις των διοικητών κοντά στα 55 εκατ ευρώ.

Αντίστοιχα οι μετοχές της Alpha Bank αγοράστηκαν 52,8 εκατ. ευρώ και σήμερα η αξία τους κυμαίνεται στα 6,8 εκατ. ευρώ, με απώλεια 46 εκατ.!

Χειρότερο παράδειγμα αποτελεί η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας. Αγοράστηκε με μέση τιμή 105,58 και η χρηματιστηριακή της αξία στις 30 Απριλίου άγγιζε το 0,155 ευρώ.

Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα να είναι συντριπτικές οι συνολικές απώλειες, που αγγίζουν τα 162,5 εκατ. ευρώ. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει προηγηθεί και το άγριο κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που ανήκαν στα Ταμεία. 

Αίσθηση προκαλεί ειδικά για τους ασφαλισμένους το γεγονός ότι με το επιχείρημα της διάσωσης του Ταμείου οι διορισμένοι διοικητές κόβουν συντάξεις και υγειονομικές παροχές χωρίς έλεος.

Και το βασικό ερώτημα παραμένει, αν το ΤΣΑΥ θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών, καθώς κι αν θα απευθυνθούν σε ειδικούς οι οποίοι θα τους ενημερώσουν για τις προοπτικές της αύξησης κεφαλαίων. 

Να σημειωθεί ότι στο ΤΣΑΥ είναι ενταγμένοι περίπου 75.000 γιατροί, 12.000 φαρμακοποιοί, καθώς και κτηνίατροι, οδοντίατροι και οι εργαζόμενοι στο Ταμείο.
Που πάει όμως όλος αυτός ο πλούτος που χάνεται από την τσέπη των εργαζόμενων;

Μην ανησυχείτε καθόλου, δεν χάθηκε, αντίθετα πηγαίνει "για καλό σκοπό", στους "άξιους" τραπεζίτες - ιδού:

Golden Boys στην Alpha Bank 
Σώθηκε από το δημόσιο, χρυσοπληρώνει τα στελέχη της
Οκτώ στελέχη της διασωθείσας με δημόσιο χρήμα Alpha Bank έλαβαν το 2012, παρά τον σχετικό νόμο, μεικτές αποδοχές έως και 434.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ίδια η Τράπεζα στο ενημερωτικό της δελτίο.
Ο «νόμος Αλογοσκούφη»προβλέπει ότι οι αποδοχές τους δεν μπορεί να υπερβαίνουν εκείνες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος -που κυμάνθηκαν για το ίδιο έτος στις 300.000 ευρώ, μεικτά.

Τοποτηρητές του νόμου και της τήρησης των ορίων αμοιβών, θεωρητικώς, είναι οι διορισμένοι από το ελληνικό Δημόσιο επίτροποι.(χαχα, δε σχολιάζω καν, αφού τους δίνεις ένα μικρό "δωράκι" και αυτοί απλά θα κάνουν τα στραβά μάτια)


Μιλώντας για "δωράκια", ας δούμε κι άλλο ένα:

Τα υποκαταστήματα των δυο κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων δόθηκαν στην Τρ. Πειραιώς του Μιχ. Σάλλα σε μια νύχτα (όπως και η Αγροτική Τράπεζα) φορτώνοντας στους Κύπριος πάνω από 9 δισ. χρέος από τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Ο τέως πρόεδρος της Tράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμης και ο τέως πρόεδρος της Λαϊκής, Αντρέας Φιλίππου, δήλωσαν ότι δεν υπόγραψαν τη συμφωνία για την πώληση στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Κι άλλο ένα δωράκι, στην αφορολόγητη Εκκλησία, που βάζει κάτω και ξεπερνά πολές τράπεζες, επιχειρήσεις, Μαφίες, κτλ - τι να μας πουν όλα αυτά τα γατάκια, εδώ μιλάμε για "χιλιάδες χρόνια στο κουρμπέτι":

Ελληνικές μονές με θυγατρικές στη Λιβερία πήραν δάνεια από τη Λαϊκή
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, υποστήριξε ότι Μονές της Ελλάδας με θυγατρικές στη Λιβερία πήραν χαριστικά δάνεια από τη Λαϊκή Τράπεζα.  

Ο κ. Συλλούρης, ο οποίος κατέθετε στην τριμελή Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, ανέφερε ότι τα στοιχεία για τις Μονές τα έδωσε σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών το πρώην μέλος του Δ.Σ. της Λαϊκής , Μάριος Χατζηγιαννάκης. Πρόκειται ανέφερε, ο κ. Συλλούρης, για έξι με επτά μοναστήρια της Ελλάδας. Επίσης, ο κ. Συλλούρης εκανε λόγο για απειλές κατά της ζωής ανθρώπων, που ήταν σε θέση να δώσουν στοιχεία για τη διαπλοκή στις τράπεζες.   
 

Ιερός πόλεμος Αμβρόσιου κατά του αντιρατσιστικού
Οι καμπάνες των ναών της Αιγιάλειας θα χτυπούν πένθιμα για 15 λεπτά από την Τρίτη και για τρεις ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προωθούμενο νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, το οποίο η μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας θεωρεί πως αποτελεί «φίμωτρο στους έντιμους και νομοταγείς πολίτες» και με το οποίο «αυτομάτως νομιμοποιείται η κάθε μορφής ασυδοσία και παραβατικότης».
Από το γάμο ενός -αφορολόγητου- εφοπλιστή με κάποιο μοντέλο, με το γλέντι να λαμβάνει χώρα στο θωρηκτό Αβέρωφ. Και αν τυχόν κάνετε και καμιά κίνηση εναντίον του, ή ζητήσετε λεφτά σττα ναυπηγεία, κτλ, άντε γεια, πάμε αλλού

Χρυσές δουλειές για τα ναυπηγεία της Κίνας στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο.

Εκτός από την υπογραφή δανείων άνω των 263,4 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών και των κινεζικών τραπεζών Εxim και China Development, με τα οποία διασφαλίζεται η συνέχεια εννέα ναυπηγικών συμβολαίων, εξασφάλισαν και 14 νέες παραγγελίες των οποίων η συνολική αξία δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί καθώς οι ναυπηγικές τιμές βρίσκονται σε πτώση.

Ο όμιλος Λασκαρίδη συνδέεται από την αγορά με την παραγγελία περισσότερων από δέκα πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου στα ναυπηγεία Penglai Zhongbai Jinlgu Ship Industry.

Σύμφωνα με στοιχεία της Golden Destiny η Capital Ship Management του ομίλου Μαρινάκη, υπέγραψε με τα ναυπηγεία Guanzhou συμφωνία η οποία αφορά την κατασκευή δύο product τάνκερ και περιλαμβάνει option για άλλα δύο πλοία ίδιου τύπου.

Επίσης η εταιρεία Navarone (Γκιάχος) συμφώνησε με τα ναυπηγεία Yangfan την κατασκευή πλοίων 36.000 τόνων το καθένα.

Στο πλαίσιο του Ελληνοκινεζικού Ναυτιλιακού Χρηματοδοτικού Σχήματος ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρία Paragon Shipping του Μιχάλη Βοδούρογλου, υπέγραψε δανειακή σύμβαση ύψους 69 εκατομμυρίων δολαρίων η οποία αφορά την εν μέρει χρηματοδότηση κατασκευής δύο πλοίων μεταφοράς κοντέινερ. Τα πλοία κατασκευάζονται στα ναυπηγεία Zhejiang Ouhua και θα παραδοθούν το 2014.
"Μη νομίζετε, και εγώ ένα απλό παιδί του λιμανιού είμαι, απλά έτυχε να κληρονομήσω όλο το λιμάνι, να είμαι αφορολόγητος, και τώρα πάω και Κίνα επειδή είναι φτηνά τα μεροκάματα των εργατών. Αλλά ξαναλέω, με το μέρος σας είμαι, είμαι ο πρόεδρος της καρδιάς σας, ξεπλένω και κανά χρήμα μέσω του Ολυμπιακού, κάνω και το κέφι μου, έχω και τη λατρεία των "υγειών φιλάθλων" του "θρύλου", όλα καλά πάνε τελικά. Τώρα ετοιμάζομαι παρεμπιπτόντως να αγοράσω και κάτι εφημερίδες, ώστε να σας παρέχω με το νι και με το σίγμα "σοβαρή ενημέρωση""

No comments:

Post a Comment