Saturday, May 4, 2013

Όλα πάνε καλά

Νέο ιστορικό χθες για τη Wall Street, με τον Dow Jones να σπάει το φράγμα των 15.000 μονάδων. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού πλέον η Wall Street έχει αποκτήσει "το άγγιγμα του Μίδα":

Αν κάνουν μια καλή επένδυση, τότε προφανώς βγάζουν κέρδος, ενώ αν κάνουν μια κακή επένδυση και έχουν ζημιές, το κράτος τους δίνει όσα λεφτά χρειάζονται για να συνεχίσουν να ζουν μέσα στα τρισεκατομμύρια. Οπότε, ότι και και να κάνουν, ότι και να "αγγίξουν", μετατρέπεται σε κέρδος! Δε μπορούν , δε γίνεται να χάσουν, δεν υπάρχει καν η έννοια του επενδυτικού ρίσκου (το μοναδικό επενδυτικό ρίσκο που έχει απομείνει πλέον για αυτούς τους ανθρώπους είναι να επαναστατήσει ο εργάτης, αλλιώς αυτοί θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν ολοένα και περισσότερο πλούτο. Και όσο ο εργάτης δεν επαναστατεί, δε μπορούν να χάσουν, αφού και να έχουν απώλειες, το κράτος τις καλύπτει).

Στο τέλος βέβαια θα δούμε πόσο αξίζουν όλα αυτά τα (δολαριακά) κέρδη, διότι η υποτίμηση του δολαρίου οδηγεί τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές να σχεδιάζουν το πως θα το ξεφορτωθούν, αλλά προς το παρόν το πάρτι συνεχίζεται, με το κράτος να ρουφάει πλούτο από όλη την υπόλοιπη κοινωνία, και να τα δίνει στους μεγάλους χρηματιστές και τους τραπεζίτες.

Πώς να μην σπάει ρεκόρ ο Dow Jones, και πώς να μη σπάει ρεκόρ και ο αριθμός των Αμερικάνων που ζει με κουπόνια σίτισης; Το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου, και το κράτος έχει βάλει τα δυνατά του προκειμένου να τα κάνει και τα δύο αυτά φαινόμενα πραγματικότητα. Α, πάρτε κι άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό, με τον αριθμό των αυτοκτονιών στις ΗΠΑ να αυξάνεται ραγδαία (κάτι ξέρουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα επί του θέματος). Εννοείται βέβαια ότι είναι και αυτό κάτι το "θετικό", διότι γλιτώνουμε από εργάτες που δεν τους χρειαζόμαστε, είναι αναλώσιμοι. Έτσι, μειώνεται ο δείκτης της ανεργίας, παρ΄λληλα ίσως να έπαιρναν και κανά επίδομα ανεργίας ή κάτι τέτοιο, οπότε απαλασσόμαστε και από αυτό το βάρος, άσε που η αυτοκτονίες των εργατών είναι θετικές διότι δείχνουν ότι εξοντώνονται χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη οργάνωση για να μας ανατρέψουν. Άρα, εμείς ως άρχουσας τάξη είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με αυτό το αποτέλεσμα, και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια "στην επόμενη ζωή" (διότι σε αυτή σας έχουμε πάρει και τα σώβρακα). Καλή ανάσταση λοιπόν, μέρες που είναι, άντε τώρα, αναληφθείτε εις τους ουρανούς και αφήστε μας να συνεχίζουμε να σπάμε τα ρεκόρ στον Dow Jones χάρη στη φτώχεια σας!

Την ίδια ώρα, ο Ομπάμα διόρισε ως υπουργό εμπορίου μια δισεκατομμυριούχο που ελέγχει τράπεζες, υπερπολυτελή ξενοδοχεία, κτλ, ως αντάλλαγμα για τα λεφτά που του είχε δώσει στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ η JP Morgan είναι μπλεγμένη σε ένα ακόμα σκανδαλάκι (αλλά πιθανότατα θα τη βγάλει καθαρή με τον γνωστό πλέον τρόπο, δηλαδή πληρώνοντας ένα πρόστιμο που είναι μικρότερο από τα κέρδη που έβγαλε μέσω της παρανομίας της, οπότε θα συνεχίσει μετά τα ίδια και χειρότερα).

Στη Βουλγαρία, η απελπισία σπάει και αυτή ρεκόρ, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να αυτοπυρπολούνται λόγω της φτώχειας και της εξαθλίωσης τους. Εντάξει, εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο, αλλά προφανώς εκεί οδεύουμε, όσο δεν υπάρχει η αριστερά εκείνη που θα κόψει α κεφάλια των εκμεταλλευτών του λαού, και θα μιλήσει για μια άλλη κοινωνία, και υπάρχει μόνο μια αριστερά που ζητά...περισσότερα αποφάγια (που ούτε κι αυτά μπορεί να τα πάρει).

Στο Βατικανό των αμέτρητων σεξουαλικών σκανδάλων και της μεγάλης χλιδής, με το ματωμένο χρυσό των ναζί και τη δική του τράπεζα (που εμπλέκεται κι αυτή σε σκάνδαλα μάλιστα), με την αποφυγή φόρου που μόνο πρόσφατα δέχτηκε να καταβάλλει, ο νέος Πάπας προσπαθεί να πετύχει εκεί που ο προηγούμενος απέτυχε:

Αν θυμάστε, ο προηγούμενος Πάπας είχε επανειλημμένα μιλήσει για τις "αδικίες" του καπιταλισμού (πχ εδώ). Όμως, τόσο σε προσωπικό επίπεδο (είχε παρελθόν στη νεολαία των ναζί), όσο και ως Βατικανό, το χρήμα και οι "ακολασίες" δεν κρύβονταν, και η εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας είχε φθαρεί. Οπότε, ίσως και λόγω παρασκηνιακών πιέσεων, εκβιασμών, κτλ (ποιος ξέρει τι βρωμιές υπήρχαν και υπάρχουν), το Βατικανό έβαλε πλέον έναν νέο Πάπα, ο οποίος παρά τη στήριξη του στη χούντα της Αργεντινής, παρουσιάζεται ως "προστάτης των φτωχών", ώστε να δώσει στο Βατικανό ένα καλύτερο προφίλ, και να ξανακερδίσει τον κόσμο. Άλλωστε, όταν ο κόσμος απελπίζεται, κάπου πρέπει να στραφεί, και η Εκκλησία το ξέρει πολύ καλά αυτό (είναι άλλωστε στο κουρμπέτι εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι μάστορες πλέον).

Ο νέος Πάπας λοιπόν μίλησε για τη "μισθωτή σκλαβιά" στο Μπαγκλαντές (τύφλα να έχουν οι σύντροφοι κομμουνιστές), με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα, και ζήτησε να ληφθούν μέτρα, ώστε να ρυθμιστεί λιγάκι ο καπιταλισμός, και να περιοριστεί η όρεξη για ατομικό κέρδος.

Αυτές είναι οι γνωστές ηθικολογίες που ακούγονται πάντα από τους απολογητές του συστήματος για να χαϊδέψουν τα αυτιά του εργάτη. Αυτοί πάντα μιλάνε μέσα σε πύργους και χρυσοποίκιλτα ρούχα και σκήπτρα, ζητώντας τάχα να "περιοριστεί" η φτώχεια του εργάτη, ενώ στην πραγματικότητα η φτώχεια αυτή είναι η αιτία του δικού του πλούτου.

Ο άνθρωπος είναι συμφεροντολόγος, και εδώ είναι η διαφορά του κομμουνισμού με διάφορες "ανθρωπιστικές", ουμανιστικές και ηθικολογικές προσεγγίσεις όπως αυτές του Πάπα:

Εμείς δε ζητάμε από κανέναν να "καταπιέσει" ή να "περιορίσει" το συμφέρον του, ίσα ίσα που ξέρουμε ότι αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Αυτά είναι για τους χριστιανούς υποκριτές, του φιλισταίους, κτλ.

Εμείς ζητάμε από τον εργάτη να ακολουθήσει 100% το συμφέρον του, δηλαδή να επαναστατήσει εναντίον των εκμεταλλευτών του και του συστήματος που γεννά αυτή την εκμετάλλευση. Κι δεν περιμένουμε βέβαια από τους καπιταλιστές να βάλουν φρένο στην όρεξη τους για κέρδη, διότι ξέρουμε ότι...δεν χορταίνουν ποτέ, όσα κέρδη και αν έχουν.

Και μιας και μιλήσαμε για όρεξη, χορτάστε εσείς όχι απλά με κρέας αλόγου, αλλά και με...κρέας ποντικού, που στην Κίνα το πούλαγαν ως αρνί! Γιατί όχι, κρέας είναι και αυτό, και σίγουρα μπορούμε να βγάλουμε αρκετά χρήματα, οπότε ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες. Κρέας να' ναι κι ότι να' ναι - δε λέτε που ακόμα τρώτε κρέας και δεν είτε μόνο με χόρτα ή και με βολβούς δέντρων, μου θέλετε και κρέας, και μάλιστα κρέας Α' ποιότητας. Αυτό το κρέας κοστίζει, είναι δηλαδή για όσους έχουν λεφτά, όχι για εσάς. Παρεμπιπτόντως, στην Ελλάδα τα κυρίαρχα ΜΜΕ όχι μόνο καλύπτουν όσο μπορούν το ότι οι ποσότητες αλογίσιου κρέατος ήταν στην Ελλάδα οι δεύτερες μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αλλά εκπρόσωπος της κυβέρνησης κάνει και διαφήμιση στη ΝΙΚΑΣ (!) που εμπλέκεται στο κερδοφόρο αυτό -και άρα πολύ αναπτυξιακό- εγχείρημα με το αλογίσιο κρέας. Λίγους μήνες πριν, για να μας δείξει μάλιστα και τη φιλανθρωπία της, η άρχουσα τάξη έκανε και πρόταση να μοιραστούν τα κρέατα αυτά στους φτωχούς (εδώ το θέμα, με Φιλανδική εταιρεία που πιάστηκε στα πράσα να ζητά να μοιράσει τα κρέατα της σε φτωχούς, ώστε να μην τα πετάξει. Θα φανούν και μεγαλόψυχοι στο τέλος!

Βέβαια, να δούμε εδώ και μία ακόμα είδηση, με αρχαιολογικά ευρήματα να δείχνουν αυτό που λέγαμε, ότι ο άνθρωπος είναι συμφεροντολόγος, και απλά ενεργεί με βάση αυτό που αντιλαμβάνεται ότι είναι το συμφέρον του (το πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν αντιλαμβάνεται σωστά τι όντως τον συμφέρει και τι όχι, αλλιώς οι εργάτες αυτού του κόσμου θα είχαν ήδη ενωθεί και θα σχεδίαζαν την επανάσταση, αλλά που. Μόνο η άρχουσα τάξη έχει τόσο καλή αντίληψη των συμεφόντων της προς το παρόν, και γι' αυτό κερδίζει): Διαβάζουμε λοιπόν ότι οι πρώτοι άποικοι των ΗΠΑ είχαν καταφύγει ακόμα και στην ανθρωποφαγία για να επιβιώσουν λόγω πείνας.

Μα καλά, δεν ήξεραν ότι αυτό παραβιάζει τα "ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια"; Φυσικά και το ήξεραν, αλλά παρόλα αυτά προχώρησαν και τα παραβίασαν όλα (διότι τους συνέφερε να το κάνουν, προκειμένου να ικανοποιήσουν την πείνα τους, που ήταν προφανώς πολύ προτιμότερο από το να σεβαστούν τα "ανθρώπινα δικαιώματα").

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό μάθημα για τη σημερινή αριστερά που ηθικολογεί - ο Πάπας επίσης ηθικολογεί, αλλά αυτός το κάνει επειδή τον συμφέρει, ως εκπρόσωπος της παλιότερης ίσως Μαφίας του κόσμου, του Βατικανού, που θέλει να αποκοιμίσει τον εργάτη με τέτοια "ηθικολογήματα". Η αριστερά τι ακριβώς περιμένει όταν ζητά να μπουν φραγμοί στον καπιταλισμό; Ή μήπως περιμένει ότι αυτοί οι φραγμοί, ακόμα και αν μπουν, θα αντέξουν;

Τέλος πάντων, μία ακόμα είδηση που έχει σχέση με τα παραπάνω, αυτή τη φορά από την Αγγλία, με το εθνικιστικό κόμμα του γνωστού πλέον ρήτορα Farage να ανεβαίνει στις τοπικές εκλογές που έγιναν, εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος. Ο Farage είναι γνωστός "ευρωσκεπτικιστής", ικανός ρήτορας, που βασικά τάσσεται εναντίον των μεταναστών. Αυτό είναι το σημερινό, πρώιμο έστω, πρόσωπο του εθνικισμού, που πάντως δεν έχει ακόμα γίνει φασισμός (θα γίνει αν και εφόσον οι εργάτες ξεσηκωθούν, οπότε ο καπιταλισμός θα σκληρύνει τη στάση του και θα ευνοήσει ακόμα πιο σκληρούς εθνικιστές-ναζιστές, για να τσακίσει τους εργάτες. Προς το παρόν, οι εργάτες έχουν σκύψει το κεφάλι, οπότε ο φασισμός είναι και αυτός "σε εφεδρεία", και απλά περιμένουν να δουν αν και πότε θα τον χρειαστούν).

Στην Ελλάδα βέβαια, έχουμε τη ναζιστική "Χρυσή Αυγή", δηλαδή ο φασισμός εδώ είναι πιο ενεργός, διότι (α) η επίθεση είναι πιο άγρια, και (β) υπάρχει ένα εργατικό κίνημα που είναι σχετικά πιο μάχιμο απ' ότι πχ στην Αγγλία ή σε κάτι τέτοιες χώρες, και υπάρχουν εξάλλου και διαφορετικές ιστορικές καταβολές,με ΕΑΜ, Πολυτεχνεία, κτλ. Οπότε, η ντόπια άρχουσα τάξη χρειάζεται περισσότερο το φασισμό, έχει εξάλλου και αυτή τις αντίστοιχες ιστορικές καταβολές της (ταγματασφαλίτες, χούντα, κτλ). Αν παρατηρήσετε λιγάκι μάλιστα τη στάση των κυρίαρχων ΜΜΕ, θα δείτε κάτι πολύ ενδιαφέρον για τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα: Πριν κάμποσο καιρό, όταν ακόμα είχαμε μεγάλες κινητοποιήσεις, τα ΜΜΕ έπαιζαν ένα σωρό ρεπορτάζ που ήταν 100% ΥΠΕΡ της Χρυσής Αυγής. Όταν είδαν ότι ο εργάτης υποχώρησε, προς το παρόν τουλάχιστον, τότε σταμάτησαν να είναι 100% υπέρ, και άρχισαν να δείχνουν και ρεπορτάζ για το πόσο βάρβαροι είναι, απειλούν τη δημοκρατία, μπλα, μπλα, μπλα. Άσε που μερικοί από τους αστούς πολιτικούς απειλούνται και αυτοί από τους φασίστες, οπότε ξαφνικά θυμήθηκαν τις "δημοκρατικές αξίες" και όλα αυτά (που όταν τους συμφέρει τα παραβιάζουν εννοείται σωρηδόν).

Αυτά τα ρεπορτάζ εναντίον της Χρυσής Αυγής δεν είναι και τόσο δύσκολο να βγουν βέβαια, διότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι όντως "άξεστοι", και εκπροσωπούν έναν "ακατέργαστο" φασισμό, που τα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα "βελτιωθεί". Γι' αυτό και δεν είναι σωστή μια κριτική που επικεντρώνεται στο ότι είναι αγράμματοι και άξεστοι, διότι επαναλαμβάνω ότι αυτά διορθώνονται.

Άλλωστε, αυτοί οι "άξεστοι" έχουν επιρροή στον κόσμο, διότι μπορεί να είναι αγράμματοι, αλλά πάντως ξέρουν κάτι που η "μορφωμένη" αριστερά ΔΕΝ το πολυξέρει: Ξέρουν ότι όταν ο κοσμος πεινάει, θέλει να βρει ποιος φταίει για τη φτώχεια του, και άρα ψάχνει για έναν εχθρό. Ο φασισμός του δίνει έναν εχθρό, κυρίως τους ξένους εργάτες, και του υπόσχεται ότι "αν τους εξοντώσουμε αυτούς, μετά θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις δουλειά". Ο φασισμός δεν πρόκειται να απειλήσει την εξουσία και το σύστημα των καπιταλιστών, κάθε άλλο. Απλά εξοντώνει ένα μέρος των εργατών, αυτούς που είναι "άλλης εθνικότητας", προκειμένου να δώσει έτσι δουλειά στους ντόπιους εργάτες.

Η πρόκληση για την αριστερά είναι να δώσει μια άλλη λύση σε αυτό το πρόβλημα, μια λύση που θα εξολοθρεύσει τους καπιταλιστές, και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας με λιγότερες ώρες, ώστε να υπάρξει δουλειά για όλους, κάτι που προφανώς δε μπορεί να γίνει σήμερα. Αλλιώς, οι εργάτες θα γίνουν κανίβαλοι σαν τους πρώτους αποίκους των ΗΠΑ, ακολουθώντας την "ανθρωποφαγική" τακτική που τους προτείνουν οι φασίστες, με τον έναν εργάτη να δέχεται τη σφαγή του άλλου, ώστε να βρει δουλειά αυτός, για να χορτάσει την πείνα του. Και το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό. Α, και η αριστερά επίσης θα σαρωθεί - γιατί εκτός από το να καταγγέλλεις το αλογίσιο κρέας, ή τους φασίστες, πρέπει να βρεις και τρόπο να εξασφαλίσει ο εργάτης το ψωμί του. Αν δε μπορεί να το βρει αλλιώς, θα φάει όχι απλά το αλογίσιο κρέας, αλλά ακόμα και εσένα προκειμένου να χορτάσει.

2 comments:

  1. Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα. Μήπως αυτή η τάση για την απόκτηση όλο και περισσότερου πλούτου δεν είναι τελικά προς το συμφέρον της άρχουσας τάξης αλλά οδηγεί και στην καταστροφή κεφαλαίου όπως έγινε και στον 2ο Παγκ. Πόλεμο;

    Οι χώρες των οποίων οι οικονομίες φαίνεται ότι πάνε καλύτερα από τους υπόλοιπους και παράλληλα ο κόσμος ξεβρακώνεται αλλά είναι χαρούμενος είναι χώρες όπου οι ελίτ χρησιμοποιούν σοσιαλιστική φρασεολογία (π.χ. Σουηδία, Δανία) είτε είναι χώρες με Ασιατικού τύπου καπιταλισμό όπου ο κόσμος ξεσκίζεται στην δουλεία αλλά χαίρεται γιατί έχει κάτι να φάει και κάπου να κοιμηθεί (Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ).

    Σε αυτές τις χώρες ο κόσμος πάραγει όλο και μεγαλύτερες υπεραξίες χωρίς να αυξάνουν οι απολαβές και το βιοτικό επίπεδο του αλλά 'ελεήται' να ζήσει σχετικά αξιοπρεπώς για αυτό και δεν απειλεί να ξεσηκωθεί.

    ReplyDelete
  2. Στη Σκανδιναβία υπάρχει, απ' ότι φαίνεται, μια άλλη κουλτούρα και διαπαιδαγώγηση, με την άρχουσα τάξη να επενδύει μέρος από τα χρήματα της (μέσω φόρων) στην εκπαίδευση, σε υποδομές, κτλ. Έτσι, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ένα σχετικά καλύτερο "κοινωνικό κράτος" μέχρι τώρα. Βέβαια, τώρα τελευταία, επειδή πλέον ο ανταγωνισμός του πιέζει περισσότερο, έχουν αρχίσει και αυτοί να αλλάζουν, και δε ξέρω πόσο θα αντέξουν και μέχρι που θα φτάσουν.

    Η Ασία είναι μια άλλη ιστορία, δε νομίζω ότι οι εργάτες είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι, εξ ου και οι πολλές απεργίες, αυτοκτονίες, κτλ. Βέβαια, προς το παρόν τα αποδέχονται όλα. Θα δούμε

    ReplyDelete