Εξάλλου, μιλάμε για μια χώρα όπου υπήρχαν πάντα πολλοί μικροαστοί, δηλαδή άνθρωποι για τους οποίους ΔΕΝ ισχύει ότι "το μόνο που έχουν να χάσουν είναι οι αλυσίδες τους". Οι άνθρωποι αυτοί είχαν σπίτια, χωράφια, κτλ, και άρα δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι προτάσεις όπως "κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας" που έλεγαν οι κομμουνιστές, διότι αυτοί είχαν ατομική ιδιοκτησία, και ίσως να μην ήταν "πάμπλουτοι", αλλά ήταν "βολεμένοι" και τα "έβγαζαν πέρα".
Τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι τώρα. Όμως, το μεγάλο κεφάλαιο, αφού έχει λιώσει τους προλετάριους, τώρα λιώνει και τους "μικρομεσαίους", αυτούς που έως τώρα ζούσαν ως μέλη της "μεσαίας τάξης" χωρίς ποτέ να τους έχει περάσει από το μυαλό ότι θα βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας. Η μικρή ιδιοκτησία είναι πλέον κάτι το δύσκολο, διότι τρώγεται και αυτή στη γενικότερη τάση συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, όπου δε θα υπάρχουν πλέον πχ πολλά μικρά χωράφια αλλά λίγα και μεγάλα, στη διάθεση των λίγων μεγαλοτσιφλικάδων.
Η "μεσαία τάξη" δεν είναι ικανή να έχει κάποιο δικό της πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, και μοιραία είτε θα πάει με το μέρος του "μεγάλου κεφαλαίου", είτε θα πάει με τους εργάτες (υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι εργάτες θα έχουν μια σοβαρή οργάνωση και σχέδιο ώστε να τραβήξουν με το μέρος τους τη "μεσαία τάξη", αλλιώς χαιρετίσματα).
Προς το παρόν, η συντριβή της "μεσαίας τάξης", αλλά και των εργατών συνεχίζεται κανονικά, και μία δημοφιλέστατη μέθοδος για να ενισχυθεί η άρχουσα τάξη έναντι όλων των άλλων, είναι να αγοράσει σε τιμή ευκαιρίας σπίτια, χωράφια και άλλα περιουσιακά στοιχεία από αυτούς που έχουν χρεωκοπήσει και δε μπορούν να τα κρατήσουν.
Αφού λοιπόν πρώτα έγινε η επίθεση και τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας φτώχυναν, τώρα η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά "κλείνει το μάτι" σε αυτούς που έχουν λεφτά, κάνοντας μία ωραία νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν μεγάλο φόρο μεταβίβασης. Έτσι, οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν ακόμα περισσότερο προς όφελος του αγοραστή, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν-αυξηθούν οι πωλήσεις ακινήτων και να επιτευχθεί έτσι η πολυπόθητη μεταφορά πλούτου από τους φτωχούς στους πλούσιους. Δηλαδή οι φορολογίες για τους εργάτες αυξάνονται, και οι μόνες φορολογίες που πέφτουν είναι αυτές που αφορούν...τους αγοραστές ακινήτων, ώστε να βγάζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Το μεγάλο πάρτι βέβαια θα γίνει μόλις "απελευθερωθούν" οι πλειστηριασμοί όσων χρωστούν...
Για να λέμε βέβαια και κάτι το θετικό, η κυβέρνηση χτυπά και κάποια δικά της παράσιτα, που πλέον δεν τα χρειάζεται όσο παλιότερα, οπότε τους κάνει ένα "κούρεμα", τόσο στον αριθμό τους, όσο και στις αμοιβές τους. Έτσι, καταργεί τις αμοιβές των δικηγόρων για τα συμβολαιογραφικά, αν και είμαστε σίγουροι ότι όλο και κάποια ρύθμιση θα βρει για αυτούς ώστε οι περισσότεροι (όχι όλοι πάντως) να φυτοζωούν έστω. Θυμίζουμε πχ μια πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης να πληρώνουν παράβολο στους συμβολαιογράφους (άλλα παράσιτα αυτοί) όσοι θέλουν να παντρευτούν, κτλ. Αυτές οι ρυθμίσεις απλά θα συντηρήσουν τον κλάδο των συμβολαιογράφων, που αποτελούν αγαπημένα γραφειοκρατικά παράσιτα κάθε κυβέρνησης και κάθε συστήματος ατομικής ιδιοκτησίας, και δε μπορούν να τα αφήσουν και να ψοφήσουν της πείνας τώρα που η αγορά έχει βουλιάξει, οπότε τους δίνουν κάτι τέτοια ψίχουλα, ώστε να συντηρούνται.
ΣΤΟ ΜΙΣΟ Ο ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ - ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ
Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το καλοκαίρι προαναγγέλλει με αποκλειστική του δήλωση στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.- Δείτε ακόμα ένα άρθρο για διάφορα μέλη του εγχώριου "σταρ σίστεμ", αλλά και του "πολιτικού κατεστημένου", που και αυτοί αναγκάζονται να πουλήσουν τα "φτωχόσπιτα" τους. Το βάζω κυρίως γιατί αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ πρόκειται να βρουν ιδιαίτερες συμπάθειες στο "δράμα" τους, διότι όλοι το ξέρουν ότι αμείβονταν με τεράστια ποσά επί χρόνια, χωρίς να το αξίζουν.
Ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Ετσι αν κάποιος αγοράσει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ, θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης 7.300 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα πληρώσει 14.600 ευρώ.
«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς», δηλώνει ο υπουργός προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα».
Ελαφρύνσεις στο κόστος για την απόκτηση ακινήτων με μείωση στο μισό του φόρου μεταβίβασης και την πλήρη κατάργηση των αμοιβών δικηγόρων στη σύνταξη των συμβολαίων προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση της «χειμαζόμενης» κτηματαγοράς.
Άλλη μια είδηση με "ίντριγκα" από την αγορά ακινήτων, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε απόφαση της κυβέρνησης να νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα με ένα συμβολικό ποσό 500 ευρώ.
Το κράτος της Ελλάδας, "έκανε τα στραβά μάτια" στα αυθαίρετα, ώστε να ικανοποιήσει πολλούς μεγάλους (ή και μεσαίους) "ψηφοφόρους" του, που ήθελαν και αυτοί να χτίσουν ένα ωραίο εξοχικό. Έτσι, ουσιαστικά παραβίασε τους δικούς του νόμους, για χάρη των "έξυπνων" ψηφοφόρων του, που το στήριξαν με σκοπό να τους επιτρέψει-νομιμοποιήσει αυτά τα αυθαίρετα. Όσο για τα κορόιδα που έχτιζαν βάση των νόμων, αντί να χτίζουν μέσα στα δάση, στις παραλίες, κτλ, εντάξει, κορόιδα είναι, σιγά μη γκρινιάξουν. Ή τέλος πάντων ίσως να γκρινιάξουν, αλλά έως εκεί. Τελικά, το κράτος ενθάρρυνε στο θέμα αυτό την κουλτούρα του "ξύπνιου" που παραβιάζει ότι νόμους θέλει, ακόμα και αυτούς που είναι υπέρ του λαού (κυρίως αυτούς θα έλεγα), για χάρη "μικροπολιτικών συμφερόντων" (για ψήφους-στήριξη).
Τώρα λοιπόν που και τα ταμεία του κράτους είναι άδεια, το κράτος αποφάσισε να νομιμοποιήσει με ένα ελάχιστο ποσό της πλάκας αυτά τα αυθαίρετα. Έτσι, θα ικανοποιούσε τους ψηφοφόρους αυτούς, και παράλληλα θα έβγαινε μετά να πανηγυρίσει κιόλας ότι μάζεψε και μερικά χρήματα για τα κρατικά ταμεία!
Το ΣτΕ έβαλε -προς το παρόν- ένα άδοξο τέλος σε αυτά τα σχέδια, ακυρώνοντας τη σχετική διάταξη:
«Bόμβα» του ΣτΕ τινάζει στον αέρα την τακτοποίηση αυθαιρέτων
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων «νέας γενιάς» (όσα κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983) με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο υπέρ του «Πράσινου Ταμείου», όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το σχετικό νόμο 4014/2011.
Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια των συμβούλων της Επικρατείας στην εν λόγω διάσκεψη έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο Ν.4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ.
Επίσης, οι δικαστές δεν δέχθηκαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση -του ήδη κατά πολύ επιβαρυμένου- οικιστικού περιβάλλοντος και έκαναν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι διαφόρων περιοχών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υποστηρίζουν ότι ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Ακόμη, ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ειδικού παραβόλου-προστίμου στο «Πράσινο Ταμείο», προσδιορίζουν τον τρόπο υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων, κ.λπ.
Όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι η απόφαση αυτή του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους και προκαλεί αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία.
Την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου καταβάλλοντας αξιόλογα χρηματικά ποσά για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους. Ερωτηματικά γεννώνται για το εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί άλλης μορφής λύση.
Μάλιστα, όπως προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν καταβληθεί και αμοιβές σε μηχανικούς οι οποίοι επωμίσθηκαν το μεγάλο βάρος διευθέτησης της νομιμοποίησης. (σ.σ. είναι και οι πολιτικοί μηχανικοί που πρέπει και αυτοί κάπως να "φυτοζωήσουν", τώρα που η αγορά ακινήτων έχει πατώσει, και η τακτοποίηση ακινήτων ήταν το #1 "δώρο" του κράτους προς αυτούς ως τώρα)
Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι άμεση η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι.
Να σημειωθεί ότι και κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την παλαιότερη προσπάθεια (παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.
No comments:
Post a Comment