Friday, May 24, 2013

Μερικές ειδήσεις που οι αναγνώστες του blog νομίζω θα τις καταλάβουν εύκολα

Όπως είπα και χθες, δεν υπάρχει χρόνος για πολλά-πολλά, αν και είχα σκοπό να γράψω κάποιες πιο "βαθύτερες" και "γενικότερες" αναλύσεις.

Θα προσπαθώ όμως, όσο μπορώ, να γράφω μια ανάρτηση στο τόσο, με άρθρα που μου έκαναν εντύπωση.

Για σήμερα, ας δούμε τα εξής:

- Η Barrick, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης του κόσμου όχι απλά τα πάει χάλια (όπως έχουμε ξαναπεί ότι ισχύει για όλα τα ορυχεία), αλλά σήμερα η Barrick έφτασε στο σημείο να "παγώσει" τη μετοχή της στα χρηματιστήρια, ώστε να την προστατέψει από μια κατρακύλα, λόγω άσχημων νέων (εδώ)

- Η Γερμανία προωθεί τα σχέδια της για "νομισματική σταθερότητα πάνω απ' όλα":
Ο Weidmann της Bundesbank "προετοιμάζει" το έδαφος" για να επιτραπούν οι χρεωκοπίες κρατών μέσα στην ευρωζώνη (η ευρωζώνη αρχικά το απέρριπτε αυτό, διότι θα έχαναν πολλά λεφτά οι τράπεζες, αλλά τώρα που οι τράπεζες ξεφορτώθηκαν τα ομόλογα χρεωκοπημένων κρατών όπως η Ελλάδα αλλάζουν άποψη). Επίσης, να σημειωθεί ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να τυπώσει ευρώ "χωρίς όριο", όπως κάνουνοι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, και να αποφύγουν τις χρεωκοπίες, όμως εμείς έχουν ήδη εξηγήσει ότι τα σχέδια της Γερμανίας είναι διαφορετικά, και προτιμούν μια [όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενη] χρεωκοπία κράτους, παρά να πηθωρίσουν το νόμισμα. Για όσους δε θυμούνται την ανάλυση μας ή δεν την έχουν διαβάσει, εδώ ένα απόσπασμα από τα πολλά άρθρα μας επί του θέματος (καλό θα ήταν πάντως να το διαβάζατε ολόκληρο το άρθρο για μια πιο πλήρη εικόνα, όχι μόνο το συγκεκριμένο απόσπασμα):
Στην προσπάθεια της Γερμανίας να προωθήσει το ευρώ ως αντι-δολάριο, έχει κάποιους άσσους στο μανίκι της:

- Καταρχήν, η Γερμανία προωθεί μέτρα σκληρής λιτότητας, αντί να διασώζει τις χρεωκοπημένες τράπεζες με πληθωριστικά ευρώ, όπως κάνουν πχ οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοι τους (πχ Ιαπωνία, κτλ). Όπως έχουμε ακούσει πολλές φορές εδώ στην Ελλάδα, "στόχος είναι να υπάρχουν από εδώ και πέρα ισοσκελισμένοι ή και πλεονασματικοί προϋπολογισμοί", αντί να διογκώνονται διαρκώς τα ελλείμματα όπως πχ γίνεται στην Αμερική, όπου ειδικά τα 4 τελευταία χρόνια τα ετήσια ελλείμματα ξεπερνούν το 1 τρις $/έτος (βέβαια ο στόχος αυτός της κατάργησης των ελλειμμάτων δεν επιτυγχάνεται και πολύ, άσε που περιλαμβάνει την μερική ή και ολική εξόντωση των εργατών αλλά και άλλων κατώτερων στρωμάτων. Αλλά εντάξει μωρέ, τι μας νοιάζει για τους ασήμαντους αυτούς "ανθρωπάκους", είναι "αναγκαία θυσία" ώστε μακροπρόθεσμα να πετύχουμε τη "δημοσιονομική σταθερότητα" χωρίς να πληθωρίσουμε τα νόμισμα). Από τη στιγμή που το ευρώ δεν τυπώνεται, μακροπρόθεσμα θα είναι προτιμότερη λύση για τους ιμπεριαλιστές όπως η Κίνα ή οι πετρελαιάδες που θέλουν να κάνουν αποταμίευση του πλούτου τους σε σχέση με το δολάριο που διαρκώς χάνει την αξία του (ποιος θα θέλει να αποταμιεύει σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται; Κανένας). Δεν είναι τυχαίο που χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία υπογράφουν διαρκώς νέες συνθήκες που καταργούν το δολάριο ως μέσο συναλλαγών, και προς το παρόν χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα (τελευταίο "κρούσμα" ήταν μια συμφωνία ανάμεσα σε Κίνα και Αυστραλία να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο και να συναλλάσσονται μεταξύ τους στα δικά τους νομίσματα).

Προς το παρόν βέβαια, όλη αυτή η "αναστάτωση" που -σκόπιμα- προκαλεί με τη στάση της η Γερμανία στην ευρωζώνη απωθεί τους λοιπούς ιμπεριαλιστές από το ευρώ, που βλέποντας μια "τραπεζική αβεβαιότητα" δε μπορούν να ξέρουν "τι μέλλει γενέσθαι". Η Γερμανία όμως πιστεύει ότι τελικά όλοι θα υποκύψουν στη θέληση της, και άρα παρά τη γκρίνια και τις διάφορες "αναταράξεις" τύπου Κύπρου, θα ελέγξει την κατάσταση χωρίς να τυπώσει ευρώ. Όσα τύπωσε-τύπωσε στην αρχή ώστε να σώσει τις δικές της τράπεζες που είχαν πχ ελληνικά ομόλογα, αλλά πλέον δεν ξανατυπώνει (πέρα από έκτακτες ίσως περιπτώσεις). Μέχρι και νομοσχέδιο εξετάζει για κούρεμα των μεγαλοκαταθέσεων σε όλη την ευρωζώνη, πράγμα που δείχνει ότι η Γερμανία έμεινε 100% ικανοποιημένη απ΄το "πείραμα" της Κύπρου, την οποία κατάφερε να "ελέγξει" χωρίς πληθωρισμό του ευρώ. Κατάφερε δηλαδή να κρατήσει τη νομισματική σταθερότητα, μεταφέροντας το βάρος στους "επενδυτές της τράπεζας" (ναι, είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι, και είτε σας αρέσει είτε όχι, από τη στιγμή που δίνετε τις αποταμιεύσεις σας σε μια τράπεζα, είστε επενδυτές στην τράπεζα αυτή, γιατί τα λεφτά σας θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, έστω και αν κανένας δε θα ζητήσει επίσημα την άδεια σας, ούτε θα σας ενημερώσει).

Μακροπρόθεσμα λοιπόν, αν/όταν η Γερμανία καταφέρει να καλύψει όλες τις τρύπες των τραπεζών χωρίς να τυπώσει ευρώ, απλά κλέβοντας καταθέσεις ή/και μέσω των μέτρων "λιτότητας", το ευρώ θα τα πάει θαυμάσια (!) στις διεθνείς χρηματαγορές, διότι η ευρωζώνη θα είναι η μόνη δύναμη που θα έχει σώσει τις τράπεζες χωρίς να θυσιάσει τη νομισματική της σταθερότητα (σε αντίθεση πχ με ότι συμβαίνει σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, κτλ, όπου απλά τυπώνουν χρήμα με τη σέσουλα, πληθωρίζοντας το χωρίς κανένα όριο και φραγμό). Όταν δηλαδή οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστές(κυρίως Ρωσία/Κίνα) δουν ότι η Γερμανία έχει θέσει την κατάσταση "υπό έλεγχο", και μάλιστα διατηρώντας σταθερό το ευρώ, τότε ασφαλώς και θα το προτιμήσουν έναντι του δολαρίου.

Κάτι ακόμα: Πολλοί λένε -και δεν έχουν άδικο- ότι με όλα αυτά που κάνει η Γερμανία εξαθλιώνει και εξαγριώνει τους λαούς, άρα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε τα ψωμιά του ευρώ είναι μετρημένα. Σωστό, αλλά...δε θα χρειαστεί η κατάσταση αυτή που υπάρχει σήμερα να υπάρχει για πού ακόμα Κάποια στιγμή (μπορεί σε λίγους μήνες, μπορεί σε λίγα χρόνια) το δολάριο θα υπερπληθωριστεί (το πότε ¨ακριβώς θα συμβεί αυτό δε μπορώ να το προβλέψω, άλλωστε αυτό εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις κινήσεις των των ΗΠΑ και των συμμάχων της, όσο και του αντίπαλου μπλοκ).

Όταν λοιπόν συμβεί αυτό, και το ευρώ αναβαθμιστεί πάρα πολύ ως "αντιδολάριο", τότε η Γερμανία θα βγει και θα πει στους λαούς της ευρωζώνης (ή σε όσους έχουν απομείνει τέλος πάντων, μιας και ήδη έχουν εξοντώσει με τις πολιτικές τους ένα σωρό κόσμο) ότι "εντάξει ρε παιδιά, το ξέρουμε ότι σας ζορίσαμε πολύ, αλλά ορίστε η ανταμοιβή σας, τώρα οι Αμερικάνοι ζουν σε μεγάλη φτώχεια μιας και έχασαν το "νομισματικό πόλεμο" και τα δολάρια τους έχουν χάσει σχεδόν όλη τους την αξία, ενώ εμείς εδώ στην ευρωζώνη έχουν πλέον το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, και χάρη σε αυτό προμηθευόμαστε φτηνή ενέργεια από τους πετρελαιάδες, έχουμε καλή και σταθερή ισοτιμία/αγοραστική δύναμη, κτλ, κτλ, κτλ". Θα μας πουν δηλαδή ότι κάναμε μερικές "απαραίτητες θυσίες", αλλά το τελικό αποτέλεσμα "άξιζε τον κόπο" - και θα βρεθούν πολλοί που θα τους χειροκροτήσουν (όπως γίνεται πάντα στην ανθρώπινη ιστορία), διότι πολύ κόσμος θα πει "από το να είχε υπερπληθωριστεί εντελώς και το ευρώ και να είμαστε σαν τους Αμερικάνους ή τους Γιαπωνέζους που μέσα σε μια νύχτα έχασαν σχεδόν όλη την αξία των νομισμάτων τους, καλύτερα που είμαστε με τους "αξιόπιστους" Γερμανούς!" [...]
- Η Γερμανία όμως δεν σταμάτησε εκεί, και ανακοίνωσε σήμερα σχέδια για να δώσει τέλος στα Repo "Collateral Chains" - δηλαδή να μην επιτρέπει πχ σε μια τράπεζα να χρησιμοποιεί πίστωση για να καλύψει μια άλλη πίστωση. Αυτό θα αναγκάσει τις τράπεζες (και τους άλλους επενδυτές) να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο real assets, δηλαδή να κινηθούν προς το χρυσό, αντί απλά να δίνουν τη μία πίστωση μετά την άλλη όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

- Στην Ιαπωνία, μετά το μίνι-κρασάρισμα του χρηματιστηρίου, έχουμε ένα ακόμα "ενδιαφέρον" φαινόμενο:Τα επιτόκια δανεισμού της αυξήθηκαν - σα να λέμε ότι "αυξήθηκε το spread" στα ελληνικά ομόλογα επειδή οι επενδυτές φοβούνται χρεωκοπία. Βέβαια, η Ιπωνία έχει ακόμα χαμηλά επιτόκια, αλλά...γιατί αυξήθηκαν; Είναι απλό: Η Ιαπωνία είναι φανερό ότι θα τυπώσει όσα γιεν χρειάζονται (χωρίς όριο) για να πληρώσει όλα της τα ομόλογα, δάνεια, πιστώσεις, κτλ. Όμως, οι επενδυτές αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι...ναι μεν θα πάρουν πίσω όλα τα λεφτά τους, αλλά η αξία αυτών των γιεν που θα πάρουν θα είναι [πολύ] μικρότερη από αυτή που νόμιζαν, οπότε αντιδρούν με το να ζητούν μεγαλύτερα επιτόκια για τα γιαπωνέζικα ομόλογα...Στο μέλλον, απλά δε θα τα δέχονται καθόλου, και η Ιαπωνία θα οδηγηθεί σε υπερληθωρισμό (μιας και κανένας δε θα θέλει να πληρώνεται σε γιεν).

- Κλείνουμε με ένα ενεργειακό άρθρο, καθώς η "φούσκα" της "πράσινης ενέργειας" γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτή - δείτε λοιπόν εδώ για ένα πραγματικά πολύ καλό άρθρο επί του θέματος.

1 comment:

  1. Θα πάθουμε αποστέρηση...ενημέρωσης

    Προσπάθησε να μας ενημερώνεις....

    Νικος Ζαμάνης

    ReplyDelete