Tuesday, May 28, 2013

Μερικά ακόμα σκόρπια άρθρα


Το γράφημα απεικονίζει την πτώση του μέσου μισθού του εργάτη στις ΗΠΑ, μετρημένο σε χρυσό αντί για δολάρια (ώστε να φαίνεται η πραγματική εικόνα, γιατί αν το μετράμε σε δολάρια, δε λαμβάνουμε υπόψη τον πληθωρισμό του δολαρίου όλες αυτές τις δεκαετίες)

- "Παράγεις τα διπλάσια απ' ότι οι γονείς σου, αλλά πληρώνεσαι μόνο το 1/5 του μισθού τους". Τι δεν καταλαβαίνεις; [ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ειδικά αν ξέρετε καλά αγγλικά. Αν είχα χρόνο, θα ασχολούμουν πιο πολύ, αλλά τώρα δεν γίνεται. Από εκεί πήρα και το παραπάνω διάγραμμα, και έχει κι άλλα τέτοια πολύ ενδιαφέροντα].

- Η Γερμανία εξετάζει σχέδια για περιορισμό της λιτότητας, με το να δώσει και λίγα απ' τα κέρδη της για προγράμματα επενδύσεων στην ευρωζώνη. Πέρα από το ότι θα ζητήσει ανταλλάγματα, και πέρα από το ότι η Γερμανία το κάνει για να αναζωογονήσει και τις δικές της εξαγωγές προς την ευρωζώνη, ο βαθύτερος λόγος είναι άλλος: Όπως είπε και ο Σόιμπλε, αν δε βάλουν και λίγο φρένο στη λιτότητα, ρισκάρουν να γίνει εξέγερση, οπότε χαλαρώνουν -λίγο- τα λουριά, ώστε να δώσουν την εντύπωση ότι μας "σκέφτονται" και  να βάλουν ένα -προσωρινό- στοπ στη διαρκή επιδείνωση.

- Παρεμπιπτόντως, η Γερμανία τα βρήκε με την Κίνα για τα φωτοβολταϊκά, και όπως είχαμε πει εδώ και μέρες, κινούνται μαζί εναντίον της ΕΕ που ήθελε να επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά. Και μιας και τα βρήκαν εκεί, έκαναν και μερικές ακόμα εμπορικές συμφωνίες, ενισχύοντας τους μεταξύ τους δεσμούς, ως σύμμαχοι που -πλέον- είναι.

- Τον Νταλάρα τον θυμάστε; Όχι τον τραγουδιστή, τον γραφειοκράτη της τρόικας, που προωθούσε τα σχέδια για το κούρεμα του χρέους, τη λιτότητα, κτλ. Ο Νταλάρα έχει πλέον πάρει άλλο πόστο, και έχει γίνει "διεθνής σταρ" - πάντως, έχει δίκιο σε αυτό που είπε ότι "δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος για την Αμερική και την Ιαπωνία για να ξεφύγουν από τη συνεχόμενη εκτύπωση χρήματος". Για την ακρίβεια, εμείς θα λέγαμε ότι...δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ τρόπος για να ξεφύγουν από αυτό, μιας και η άρχουσα τάξη των ωρών αυτών δε θέλι να κηρύξει πτώχευση, ούτε μπορεί να δημιουργήσει αρκετή ανάπτυξη-παραγωγή πλούτου για να αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της με πλεονάσματα στον προϋπολογισμό τους (ίσα-ίσα που το έλλειμμα τους διαρκώς αυξάνεται).

- Η εξάντληση οδήγησε σε παραίτηση τη μόνη γαστρεντερολόγο στο Νοσοκομείο Βόλου. "Θα παραιτηθούμε όλοι, αλλιώς θα αρρωστήσουμε", δηλώνουν γιατροί και ειδικευόμενοι, εκφράζοντας φόβους για το κλείσιμο κλινικών (υπάρχει πάντα και η Γερμανία, που ευχαρίστως θα δεχτεί "στην αγκαλιά της" εξειδικευμένο προσωπικό, και μάλιστα προσωπικό που θα δουλέψει και με κάπως χαμηλότερο μισθό/δικαιώματα από τους ντόπιους γιατρούς).

- "Στερεύουν" από Ι.Χ. οι εθνικοί οδοί λόγω κρίσης. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ζημιές καταγράφονται και στο ταμείο της Ολυμπίας Οδού Α.Ε. που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει τα έργα στην Ελευσίνας - Κορίνθου - Πατρών. Οι ζημιές αποδίδονται ακριβώς στην πτώση της κυκλοφορίας των οχημάτων κατά μήκος της οδού, καθώς οι εισπράξεις από τα διόδια συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, τη στιγμή που οι εργασίες ήταν τελματωμένες. Κανένα πρόβλημα όμως ρε χαζούληδες, διότι...οι ζημιές αυτές θα καλυφθούν μέσα από επιδοτήσεις του κράτους, και βέβαια μέσα από...περισσότερα διόδια: Γεμίζει διόδια η Εγνατία Οδός.

- Στο Σικάγο, κλείνουν περίπου 50 σχολεία, ειδικά σε φτωχές περιοχές, αλλά την ίδια ώρα "λεφτά υπάρχουν" για να φτιάξουν ένα μεγάλο...γήπεδο μπάσκετ, προκαλώντας αντιδράσεις από τους κατοίκους, που έτσι και αλλιώς είχαν ξεσηκωθεί για το λουκέτο των σχολείων.

- Το Ισραήλ σταμάτησε να κάνει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στη Συρία, και η Ρωσία τώρα...βγαίνει στην αντεπίθεση από πάνω, δηλώνοντας ότι θα παραδώσει στην κυβέρνηση της Συρίας πυραύλους S-300. Θυμίζουμε ότι το Ισραήλ είχε πει ότι ο λόγος της επιδρομής του ήταν για να σταματήσει τέτοια επικίνδυνα για το ίδιο όπλα να φτάσουν τα χέρια της Χεζμπολάχ. Τώρα λοιπόν διαμαρτύρεται, και δηλώνει ότι αν η Ρωσία δώσει αυτά τα όπλα, τότε μπορεί να ξαναρχίσει τις επιδρομές. Η Ρωσία νομίζω πηγαίνει ένα βήμα πιο μακρυά, αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες για να βγάλουμε πιο σίγουρα συμπεράσματα. Πάντως η Ρωσία κάνει και μια επίδειξη δύναμης κατά τη γνώμη μου, λέγοντας ότι οι πύραυλοι αυτοί θα "σταθεροποιήσουν" την περιοχή (δηλαδή θα σταθεροποιήσουν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, κάνοντας πολύ δύσκολο για το Ισραήλ να κάνει επιδρομές, όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στο γειτονικό Ιράν).

- Ο χρυσός πουλιέται πλέον με πολύ μεγάλα Premiums, έως και 40% πάνω (premium είναι το έξτρα ποσό που πρέπει να πληρώσει κάποιος αν θέλει να αγοράσει πραγματικό χρυσό σε μορφή ράβδων, νομισμάτων, κτλ. Δηλαδή ακόμα και μία χρυσή λίρα να θέλεις να αγοράσεις, η τράπεζα δε θα στη δώσει με βάση την τιμή του χρυσού στην αγορά, αλλά θα στην πουλήσει λίγο ακριβότερα, βγάζοντας κέρδος. Αυτό το κέρδος είναι το premium, που πλέον είναι σε σημεία-ρεκόρ, διότι οι πελάτες είναι πολλοί, και πληρώνουν όσο-όσο, ειδικά τώρα που ο χρυσός είναι σχετικά χαμηλά. Ολοένα και περισσότερος κόσμος γυρίζει την πλάτη του στα νομίσματα που πληθωρίζονται διαρκώς...).

- Το κάρβουνο κάνει δυναμικό come-back, τόσο στην Αμερική όσο και γενικότερα, ως καύσιμο. Είναι απλό; Το κάρβουνο είναι φτηνό, οπότε άσχετα με το ότι ρυπαίνει κάπως παραπάνω, μειώνει το ενεργειακό κόστος, άρα προωθείται.

- "κάποιοι βλέπουν μόνο τις εγκληματικές ενέργειες των μεταναστών και κάποιοι μόνο τις εγκληματικές ενέργειες των Ελλήνων" (λίγο απλουστευτικό, αλλά αλήθεια: Και αν η αριστερά θέλει να προχωρήσει, θα πρέπει να μιλήσει όχι με βάση την εθνικότητα, αλλά με βάση την τάξη του καθενός, και μετά να εξηγήσει και τις εκάστοτε πράξεις και πως οδηγηθήκαμε εδώ ή εκεί).

- Μια καλή αυτοκριτική μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (που, όπως συμβαίνει με κάθε καλή αυτοκριτική σήμερα, μάλλον θα θαφτεί. Ειδικά αυτό το σημείο με την εφημερίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εγώ το θεωρώ κορυφαίο και το έχω σχολιάσει πολλές φορές εδώ και χρόνια, διότι εδώ και χρόνια ακούμε τις οργανώσεις να ΛΕΝΕ ότι θέλουν μια κοινή εφημερίδα, αλλά επειδή κατά βάθος ο καθένας κοιτάει το μαγαζάκι του, κανένας δε θέλει μια κοινή εφημερίδα, προτιμούν ο καθένας να λέει τα δικά του με ξεχωριστές εφημερίδες, περιοδικά, κτλ. Με αυτά τα μυαλά, τι μπορεί να περιμένει κανείς;)

No comments:

Post a Comment