Monday, May 27, 2013

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά (+ μερικά Links)

Η "ριζοσπαστική" αριστερά συνεχίζει να κρέμεται από τα χείλη μιας κεντροαριστερής δημοσιογράφου Ναόμι Κλάιν...αλλά τελικά τι ακριβώς είπε;

Ήρθε, παρουσίασε το θέμα του δικού της βιβλίου για την οικολογική καταστροφή, και μόνο όταν πιέστηκε απάντησε και σε κάτι πιο ωφέλιμο για εμάς (δείτε και το λινκ παραπάνω)

Αλλά και οι απαντήσεις της αυτές ήταν του στιλ "αντισταθείτε", λες και δεν το ξέραμε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε, έπρεπε να το πει η Ναόμι Κλάιν για να το πάρουμε χαμπάρι.


ΟΛΑ αυτά που λέει η Ναόμι Κλάιν μπορούν να τα πουν ένα σωρό ντόπιοι σύντροφοι. Δεν είναι βέβαια "σταρ", αλλά όλα αυτά είναι τόσο προφανή και απλά, που τα λέει σχεδόν ο καθένας. Αλλά αφού τα λέει η Ναόμι Κλάιν, αποτελούν "είδηση", και "θέσφατο".

Μόνο που για να κερδίσεις τον εργάτη με το μέρος σου, θα πρέπει όντως να έχεις κάτι να πεις που να αξίζει τον κόπο, όχι κάτι που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι αξίζει τον κόπο (αλλά δεν...).

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά - όταν το καταλάβει αυτό η αριστερά, τότε μπορεί και να μετανοιώσει πολύ για την προώθηση Ζίζεκ, Ταρίκ Αλί (που τον είχαν φέρει στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους είπε...να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να "σωθούμε") και άλλων τέτοιων διεθνών "αστέρων" της αριστεράς.

Η αριστερά είναι σάπια σε τεράστιο βαθμό σήμερα, σε διεθνές επίπεδο - και δεν είναι τυχαίο ότι πάει κατά διαόλου παγκοσμίως. 

Δεν είναι ανάγκη να θεοποιούμε λοιπόν τους "αστέρες" της (κάθε άλλο). Θα μου πεις, ο κόσμος ψάχνει κάποιου για να πιαστεί, διότι ούτε εδώ υπάρχει και τίποτα σοβαρό, οπότε πιάνεται στους "αστέρες" που είναι "γνωστοί". Αλλά το ότι είναι "γνωστοί", δε σημαίνει ότι αξίζουν κιόλας.

Ειλικρινά περιμένετε ότι επειδή είπε δυο κουβέντες η Κλάιν (που θα μπορούσαν να τις πουν ένα σωρό άνθρωποι στο δρόμο) θα πείσει τον εργάτη, ή ότι θα "ανέβει επίπεδο" η αριστερά;

Λένιν για διανοούμενους: 
«...να μας δίνουν περισσότερα από κείνα που ακόμα δεν ξέρουμε, από κείνα που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να τα μάθουμε μόνοι μας με την εργοστασιακή και την “οικονομική” μας πείρα, δηλαδή: πολιτικές γνώσεις. Αυτές τις γνώσεις μπορείτε να τις αποχτήσετε εσείς οι διανοούμενοι και έχετε υποχρέωση να μας τις μεταδίδετε εκατό και χίλιες φορές περισσότερο, απ’ όσο το κάνατε ως τα τώρα και μάλιστα να μας τις μεταδίδετε όχι μονάχα με συλλογισμούς, βιβλιαράκια και άρθρα (που πολλές φορές είναι –με συγχωρείτε για την ειλικρίνεια!– βαρετά), αλλά οπωσδήποτε με ζωντανές αποκαλύψεις για κείνα ακριβώς που κάνουν στη δοσμένη στιγμή η κυβέρνησή μας και οι διευθύνουσες τάξεις μας σε όλους τους τομείς της ζωής» 
Τέλος πάντων, μερικά αρθράκια που μου έκαναν εντύπωση από τα διεθνή (δεν υπάρχει χρόνος για κάτι παραπάνω):

- Θα μπορούσα να ξεκινήσω με ειδήσεις όπως πχ κάτι εργάτες στην Καμπότζη, σε εργοστάσιο της Nike, που διαδήλωναν -γιατί άραγε;- και έφαγαν ξύλο από την αστυνομία. Μάλιστα, μία γυναίκα που διαδήλωνε ήταν έγκυος και από το ξύλο έχασε το παιδί της. 

Αλλά αυτά τα ξέρετε, οι καπιταλιστές θέλουν φτηνή εργατική δύναμη για να αυξήσουν τα κέρδη τους, και δε σταματάνε πουθενά προκειμένου να τη βρουν και να την εκμεταλλευτούν.

Πάμε όμως τώρα σε αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τους περισσότερους στη Δύση, δηλαδή το πως οι καπιταλιστές προσπαθούν να χτυπήσουν την πειρατεία στο ίντερνετ, ώστε να μη μπορεί ο καθένας να κλέβει μουσική, ταινίες, κτλ από τον υπολογιστή του χωρίς να πληρώνει τίποτα: Εξάλλου, όπως ωραία το έλεγαν και στην αρχαία Ρώμη, οι πληβείοι μπορούν να κρατηθούν υπό έλεγχο ακόμα και  μέχρι την πλήρη κατάρρευση της Ρώμης, αρκεί να τους δώσεις "άρτο και θεάματα". Αυτό το ξέρουν βέβαια και οι καπιταλιστές σήμερα...αλλά όχι και να τους δώσεις τα θεάματα δωρεάν, αυτό πάει πολύ, και οι καπιταλιστές τώρα έχουν σχέδιο μέχρι και να προσβάλλουν με ιούς τον υπολογιστή ενός χρήστη που κατεβάζει παράνομο-πειρατικό υλικό...

- Στην Ιαπωνία, το εμπορικό έλλειμμα (που ήδη είχε ανέβει πολύ όπως είχαμε αναφέρει και παλιότερα) αυξήθηκε κατά...70% τον Απρίλιο, διότι απλούστατα όσο πέφτει το γιεν, τόσο περισσότερα γιεν πρέπει να πληρώνει για να εισάγει ενέργεια (και όχι μόνο). Κανέναν πρόβλημα βέβαια, απλά θα τυπώσουν κι άλλα γιεν, δεν υπάρχει περιορισμός, και θα καλύψουν όλα τους τα ελλείμματα και τα χρέη. Στο τέλος βέβαια θα δούμε πόσο θα αξίζει το γιεν (διότι "στο τέλος κουρεύουν το γαμπρό", ως τότε...μέχρι και τη Ναόμι Κλάιν μπορούμε να έχουμε ως παγκόσμιο είδωλο της αριστεράς και να μην ασχολούμαστε καθόλου με την παγκόσμια οικονομία).

- Στην Αμερική, οι δάσκαλοι στα σχολεία έχουν αρχίσει να κάνουν εράνους, φιλανθρωπίες, κτλ για να βοηθήσουν τους πιο φτωχούς μαθητές. Σιγά το νέο θα μου πείτε, διότι στην Ελλάδα αυτά τα βλέπουμε καθημερινά πλέον, αλλά που να δείτε τι έχει να γίνει στα σχολεία μόλις κοπεί ακόμα περισσότερο η χρηματοδότηση τους. Τότε, δε θα φτάνει ούτε η φιλανθρωπία, διότι...πόσα να δώσουν οι φτωχοί; Οπότε, αναγκαστικά πλέον, είτε θα βυθιστούν στη φτώχεια, είτε θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη στάση τους: Η φιλανθρωπία ΔΕΝ αρκεί, χρειάζεται ανατροπή. Ναι, να σωθούν μέσω φιλανθρωπίας κάποιοι, ειδικά τα μικρά παιδιά που δε φταίνε σε τίποτα, αλλά να μπούμε σιγά-σιγά στη διαδικασία του να μάθουμε στα παιδιά όχι να ζητιανεύουν, αλλά να παλέψουν για κάτι καλύτερο.

- Στα ενεργειακά, υπάρχει η σύνοδος του ΟΠΕΚ, με κάποιες από τις χώρες που συμμετέχουν στο καρτέλ αυτό του πετρελαίου να έχουν σημαντικό πρόβλημα, διότι οι ΗΠΑ πλέον δεν εισάγουν πλέον τόσο πετρέλαιο όσο πριν από αυτές (λόγω του fracking που τους επιτρέπει να εξορύσσουν πετρέλαιο από το έδαφος τους). Η Σαουδική Αραβία, που αυτή κάνει κουμάντο βέβαια, έχει ήδη αναλύσει τη θέση της (ίσως να τη θυμάστε, την είχαμε δει πριν κάποιο διάστημα σε σχετικό μας άρθρο για το κράτος αυτό). H Σ. Αραβία λοιπόν δεν ανησυχεί, διότι ξέρει ότι σε λίγα χρόνια το fracking δε θα λειτουργεί τόσο καλά όσο σήμερα, και η ίδια έχει την δυνατότητα να κάνει υπομονή (σε αντίθεση με μικρότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ, πχ Νιγηρία). Επίσης, Σαουδική Αραβία παράγει ανώτερης ποιότητας πετρέλαιο, και γι' αυτό οι εξαγωγές της όχι απλά δεν έχουν πέσει προς τις; ΗΠΑ, αλλά έχουν ανέβει, ενώ οι υπόλοιπες χώρες χάνουν την Αμερική από πελάτη σε μεγάλο βαθμό, και βλέπουν την τιμή του πετρελαίου να μην ανεβαίνει πλέον, οπότε...από που θα βρουν έσοδα; Αυτές οι χώρες έχουν πλέον έναν παραπάνω λόγο για να ζητούν να γίνει "μια ώρα αρχύτερα" μια νέα πετρελαική κρίση α λα 1973, ώστε να ζητήσουν μια νέα, πολύ αυξημένη, ισοτιμία για το πετρέλαιο τους σε δολάρια.

- Φοβερό άρθρο για το "φαινόμενο του θερμοκηπίου", καθώς πλέον ακόμα και υποστηρικτές της θεωρίας παραδέχονται ότι "έκαναν λάθος". 

- Ο Ομπάμα έλεγε κάποτε ότι τάχα θα αφόπλιζε μερικές πυρηνικές κεφαλές, στα πλαίσια ενός "παγκόσμιου πυρηνικού αφοπλισμού" που θα τον έκανε και η Ρωσία, αλλά...πάει αυτό, πέρασε, και οι ΗΠΑ συνεχίζουν κανονικά να ξοδεύουν λεφτά (που δεν έχουν) για να συντηρούν τις πυρηνικές τους κεφαλές στην Ευρώπη. Εννοείται ότι αντίστοιχη στάση θα κρατήσει και η Ρωσία, η οποία βέβαια, μαζί με Κίνα, Γερμανία, κτλ ξέρουν ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ τους, και δε νομίζω ότι θέλουν πόλεμο (άσχετα αν ως ιμπεριαλιστές που είναι πάντα τον έχουν στο μυαλό τους και προετοιμάζονται για αυτόν). Αυτό που θέλουν οι Ρώσοι είναι να συνεχίζουν να προετοιμάζονται αγοράζοντας χρυσό για να εκθρονίσουν -τελικά- το δολάριο, και αυτό ακριβώς κάνουν κάθε μήνα, άσχετα με τα σκαμπανεβάσματα της ισοτιμίας πάνω ή κάτω.

7 comments:

 1. Οταν γινεται διακριση αναμεσα σε διανοουμενους και μη διανοουμενους, στην πραγματικοτητα αυτη η διακριση αναφερεται μοναχα στην αμεση κοινωνικη λειτουργια της επαγγελματικης κατηγοριας των διανοουμενων, δλδ γινεται με βαση την κατευθυνση προς την οποια κλινει το κεντρο βαρους της ειδικης επαγγελματικης δραστηριοτητας: στη διανοητικη επεξεργασια η στη νευρο-μυικη προσπαθεια. Πραγμα που σημαινει πως αν μπορει να μιλησει κανεις για διανοουμενους, δεν μπορει εξ ισου να μιλησει και για μη διανοουμενους, γιατι μη-διανοουμενοι δεν υπαρχουν.Αλλα κι αυτη ακομη η σχεση αναμεσα στη διανοητικη-εγκεφαλικη επεξεργασια και στη νευρο-μυικη προσπαθεια δεν ειναι παντα η ιδια και κατα συνεπεια υπαρχουν διαφορα επιπεδα ειδικης πνευματικης δραστηριοτητας.Δεν υπαρχει ανθρωπινη δραστηριοτητα απ’οπου να μπορουμε ν’αποκλεισουμε καθε διανοητικη παρεμβαση κι ουτε να μπορουμε να ξεχωρισουμε τον homo faber απ’τον homo sapiens. Tελικα, καθε ανθρωπος αναπτυσσει, εξω απο το επαγγελμα τοy
  και καποια διανοητικη δραστηριοτητα, ειναι δλδ ενας “φιλοσοφος”, ενας καλλιτεχνης, ενας ανθρωπος με γουστο, συμμετεχει σε μια κοσμοαντιληψη, εχει μια συνειδητη γραμμη ηθικης
  συμπεριφορας, κι ως εκ τουτου συμβαλλει στο να στερεωθει η να τροποποιηθει μια κοσμοαντιληψη και να δημιουργησει , δλδ, νεους τροπους σκεψης…
  Οι διανοουμενοι ειναι οι ‘υπαλληλοι’ της κυριαρχης ομαδας, για την ασκηση των εξαρτημενων λειτουργιων της κοινωνικης ηγεμονιας και της πολιτικης διοικησης, δλδ:
  1) Της αυθορμητης συγκαταθεσης μεγαλων μαζων του πληθυσμου στην καθοδηγηση της κοινωνικης ζωης απ’τη βασικη κυριαρχη ομαδα, συγκαταθεση που γεννιεται “ιστορικα” απ’
  το κυρος (και κατα συνεπεια κι απο την εμπιστοσυνη) που προδινουν στην κυριαρχη ομαδα
  η θεση της κι η αποστολη της στον κοσμο της παραγωγης.
  2)Του μηχανισμου κρατικης βιας που εξασφαλιζει με “νομιμο” τροπο την πειθαρχια των ομαδων που δεν “συγκατατιθενται” ουτε ενεργητικα ουτε παθητικα, μηχανισμος που δημιουργηθηκε για ολη την κοινωνια με προβλεψη για την περιοδο των κρισεων στη διοικηση και στην καθοδηγηση, οταν δλδ λιγοστευει η αυθορμητη συγκαταθεση.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Η σαπίλα των σημερινών διανοούμενων, κι γενικότερα της αριστεράς, έχει οδηγήσει σε τέτοιες απόψεις που υποτιμούν το ρόλο τους. Δες εδώ:
   http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2011/02/blog-post_2153.html
   tsak-giorgis.blogspot.gr/2011/02/blog-post_7193.html

   Delete
 2. Όλα καλα ρε τσιαο αλλα αυτο το "Φοβερό άρθρο για το "φαινόμενο του θερμοκηπίου"" ειναι να μην πω.
  Έλεος. ΑΥτο το σαιτ ειναι κλασικο ακροδεξιο fear mongering αμερικανικο σαιτ. Πρόσεχε λίγο τις πηγές σου, τουλάχιστο σε θέματα που δεν ειναι οικονομικα.

  Με εκτιμηση

  ReplyDelete
  Replies
  1. Το site αυτό είναι πολύ καλό. Δεν είναι ακροδεξιό. - είναι περισσότερο "εναντίον της παγκοσμιοποίησης", με στόχο να προωθήσει τον αμερικανικό καπιταλισμό που τώρα σαπίζει.

   Αλλά ξέρει τι λέει, η γυναίκα που γράφει έχει γνώσεις, τόσο θεωρητικές, όσο και "εκ των έσω" (η οικογένεια της ήταν στην CIA).

   Το διαβάζω χρόνια, είχε μιλήσει για την επερχόμενη κρίση και για πολλά ακόμα. Δεν είχε μιλήσει από τη δική μας σκοπιά, αλλά σαν πλούτος γνώσεων αξίζει.

   Αλήθεια, το συγκεκριμένο άρθρο τι έχει;

   Delete
 3. Δεν ξέρω ρε σύ αλλά νομίζω ότι για την παγκόσμια θέρμανση έχουν καταλήξει επιτέλους. Είναι λίγο τραγικοί οι αρνητές του φαινομένου. Θα μου πεις βέβαια ότι το άρθρο αρνείται απλά ότι ο κύριος παράγοντας ειναι ο ανθρώπινος αλλα ακόμα κ έτσι να είναι σιγουρα το να γεμιζουμε διοξείδιο του άνθρακα την ατμόσφαιρα δεν βοηθάει.

  ReplyDelete
 4. Κλιματική αλλαγή: άλλος ένας ψεύτικος δράκος ?
  http://memepusher.org/?p=833

  ReplyDelete
 5. http://www.scribd.com/doc/85630145/Bjorn-Lomborg-The-Skeptical-Environmentalist

  ReplyDelete